Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că a semnat un ordin prin care mai multe structuri din minister - între care Corpul de Control, Direcția de Audit, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcția Generală Anticorupție - au fost trecute în directa coordonare a ministrului. Aceste structuri erau coordonate de secretarul de stat responsabil cu ordinea publică, Bogdan Despescu. Decizia a fost luată în contextul scandalului legat de Radu Gavriș și de patru procurori, "depistați" de polițiști în restaurantul Hanul lui Manuc, șeful Poliției din Centrul Vechi, Cristian Ghica, acuzând un filaj în acest caz.

Chestorul Bogdan DespescuFoto: Agerpres
  • "Astăzi, am luat luat decizia ca ținând cont de faptul că responsabil de asigurarea politicilor guvernului în domeniul Afacerilor Interne este ministrul Afacerilor Interne și de faptul că prerogativele ministrului nu erau și legate de coordonarea anumitor structuri importante din minister - Corpul de Control al Ministrului, Direcția de Audit, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcția Generală Anticorupție, Direcția de Comunicare - aceste structuri, prin ordinul ministrului, au fost trecute, de astăzi, direct în coordonarea ministrului Afacerilor Interne”, a anunțat Lucian Bode, marți seară, la B1TV.

Întrebat cine coordona până acum mai bine de jumătate din minister, Lucian Bode a răspuns: ”În 2016, ministrul de atunci, Tudorache, a emis un ordin prin care aceste structuri erau în coordonarea ministrului, iar la sfârșitul lunii decembrie 2019, aceste structuri au fost trecute prin ordinul ministrului Vela în coordonarea secretarului de stat responsabil cu ordinea publică (Bogdan Despescu, numărul 2 în MAI - n.r.). Așa a fost abordarea atunci. Eu am avut o discuție cu mai mulți factori importanți din minister și am ajuns la această concluzie. Sunt conștient că, în același timp, îmi va crea mult mai multe bătăi de cap, dar îmi asum acest lucru pentru că eu cred că sistemul imunitar al unui minister trebuie să fie în directa coordonare a ministrului”.

Decizia a fost luată în contextul scandalului legat de Radu Gavriș și de patru procurori, "depistați" de polițiști în restaurantul Hanul lui Manuc, șeful Poliției din Centrul Vechi, Cristian Ghica, acuzând un filaj în acest caz.

De altfel, Bode a spus că nu a luat întâmplător această măsură.

  • "Nu cred că vreo instituție a statului român, refuz să cred că vreodată, în ultimii ani, s-a întâmplat acest lucru (filajul -n.r.). Eu vă asigur că în mandatul meu acest lucru nu se va întâmpla și poate că nu întâmplător astăzi am luat o decizie. Am luat decizia ca, ținând cont de faptul că responsabil de asigurarea politicilor Guvernului în domeniul Afacerilor Interne este ministrul și ținând cont de faptul că în prerogativele ministrului nu erau și coordonarea anumitor structuri importante, precum Corpul de Control al Ministrului, Direcția de audit, Direcția Generală de Protecție Internă, aceste structuri au fost trecute în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne”, a explicat Bode.

Despre cazul Gavriș: A fost amendat cu 2.000 de lei și este cercetat disciplinar / Procesul verbal poate fi contestat

Întrebat de ce a fost amendat Radu Gavriș, Bode a explicat că polițiștii au considerat că se află într-un loc închis, nu pe o terasă, așa cum prevăd reglementările actuale.

"Procesul verbal poate fi contestat. Polițiștii și-au făcut datoria, au aplicat amenda contravențională (2.000 de lei -n.r.), au fost întocmite aceste procese verbale, în lipsă, așa cum se procedează, le-au trimis prin poștă și au dreptul legal să le conteste.

S-a întocmit dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și aici trebuie să lămurim mai multe aspecte, cu privire dacă a fost sau nu spațiu închis. Adjunctul Poliției Capitalei a fost sancționat cu 2.000 de lei, este cercetat disciplinar, să se verifice dacă este sau nu vinovat de abateri disciplinare. Eu am considerat că nu este normal ca domnia sa să coordoneze măsurile de prevenire la nivelul Bucureștiului, iar acest lucru nu se mai întâmplă.

Am dispus să mi se prezinte un raport, cu privire la modalitatea în care au ajuns acele informații vineri seara în spațiul public, pe toate posturile de televiziune și un comunicat pe care nu și-l asuma nimeni”, a explicat ministrul Bode.

Reamintim că Poliția a transmis printr-un comunicat de presă că polițiștii au "depistat” vineri seara, la un restaurant din Centrul Vechi, în interior, 27 de persoane, printre care și un ofițer de poliție cu funcție de conducere din cadrul Poliției Capitalei. "Urmare a datelor avute la dispoziție, s-a dispus declanșarea cercetării prealabile față de ofițerul respectiv, pentru a se stabili existența sau inexistența unei abateri disciplinare și a vinovăției, sub aspectul încălcării îndatoririlor care revin profesiei de polițist, prevăzute de Legea nr. 360/2002, având în vedere că acesta este și desemnat, la nivelul Poliției Capitalei, să coordoneze activitățile specifice de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19”, se preciza în comunicat.

Ofițerul în cauză este chiar adjunctul Poliției Capitalei, Radu Gavriș, iar împreună cu acesta, în restaurant, s-au aflat și patru procurori de la Parchetul București, printre care chiar adjunctul parchetului, procurorul Codruț Popoiu, declarau surse judiciare pentru HotNews.ro.

Sâmbătă, ministrul de Interne, Lucian Bode, a transmis un mesaj pe Facebook pentru „toleranță zero față de nerespectarea legii” și anunța că ofițerul de poliție este cercetat disciplinar.

În spațiul public au apărut și imagini cu Radu Gavriș și cu procurorii, iar șeful Poliției din Centrul Vechi, Cristian Ghica, a denunțat un filaj ilegal. „DIPI, DOS, "filajul" lui Șchiopu de la SIC DGPMB (SIC care nici în prezent nu se ocupa de cele aproape 500 de înșelăciuni cu același mod de operare din București), au ieșit la plimbare în mod spontan în același loc? Sau au fost trimiși? De către cine? De ce? Urmarirea fara drept a unei persoane este infracțiune. Supravegherea video, audio sau prin fotografiere se poate face numai in baza unui mandat de supraveghere dat de un judecator. Aveau toți fotografii ăștia de ocazie un mandat sau au executat orbește un ordin ilegal?”, a scris Cristian Ghica pe Facebook.

Lucian Bode a mai anunțat luni că l-a înlocuit pe Radu Gavriș care coordona lupta anti-COVID la nivelul Poliției Capitalei.

„Poliția Română a dispus cercetarea prealabilă a ofițerului de poliție care se afla la momentul respectiv în incinta respectivului restaurant, pentru a observa dacă este sau nu vinovat de nerespectarea prevederilor legale care decurg din statutul de polițist. Am dispus înlocuirea ofițerului, care avea și funcție de conducere la nivelul Poliției Capitalei, din funcția de coordonator(...) a luptei împotriva COVID. Nu de alta, dar am văzut că domnul Polițist se lupta cu această pandemie din interior și nu aș vrea să îi dăm această posibilitate. Celălalt adjunct care îndeplinește și atribuții, și este împuternicit la comanda Poliției Capitalei, Ion Berechet, va prelua aceste atribuții”, a declarat Bode, la Antena 3.

Surse consultate de HotNews.ro susțin însă că Gavriș fusese numit în această funcție vineri seara, după ora 18:00.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a criticat dur modul în care s-a comunicat public incidentul de la un restaurant din Centrul Vechi, afirmând că ştirile difuzate inițial pe baza unui „comunicat indicat a fi emis de către Poliţia Capitalei” au creat „impresia eronată că procurorii au participat la o petrecere privată, organizată în întreg localul”. În realitate, precizează Parchetul, localul era „deschis publicului”, iar cei patru procurori și un ofițer de poliție au fost legitimaţi de agenți ai Poliţiei Sectorului 3, fără însă a li se comunica aplicarea vreunei sancţiuni contravenţionale.

CITEȘTE ȘI: Scandalul filării lui Radu Gavriș și a patru procurori, în restaurantul din Centrul Vechi: Procurorul militar Bogdan Pîrlog s-a sesizat din oficiu / Scutea le cere raport scris procurorilor - surse