Ministrul Justiției, Stelian Ion, spune că a ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a magistraților, dar va propune abrogarea textului de lege adoptat în 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022. În 31 decembrie, în prima sa conferință de presă ca ministru al Justiției, Stelian Ion spunea că va propune creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, astfel încât să nu mai existe situații în care judecători sau procurori să se pensioneze la 48 de ani.

Stelian IonFoto: Captura YouTube
  • "În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022.
  • Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun", a transmis Stelian Ion, joi, printr-un comunicat de presă.

În 31 decembrie, în prima sa conferință de presă ca ministru al Justiției, Stelian Ion spunea că va propune creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, astfel încât să nu mai existe situații în care judecători sau procurori să se pensioneze la 48 de ani.

  • "Există multe cereri de pensionare care pe mine mă îngrijorează. Pe viitor este foarte clar faptul că vom face o discuţie şi vom propune creşterea vârstei de pensionare astfel încât un magistrat să nu mai poată ieşi la pensie la 48 de ani.
  • Cu tot respectul, cred că abia de la această vârstă magistraţii sunt în toată puterea, au experienţă deplină şi pot da cel mai mult justiţiei”, declara Stelian Ion.

Ce a declarat ministrul Justiției, marți, la interviurile HotNews LIVE, pe tema pensionării magistraților:

  • "Majorarea vârstei de pensionare e discutată de mult timp, dar vreau o altă abordare. Eu îmi doresc ca oamenii din sistem să-și dorească să rămână. Există o intenție politică reală de a opri acest val.
  • Nu vreau să înțeleagă că se încearcă oprirea lor forțată. E mare păcat să nu facă ce le-a plăcut să facă.
  • Aveți vreo statistică?
  • În privința judecătorilor, din iulie până în prezent au fost în jur de 90 de pensionări. Mâine o să am o discuție la CSM.
  • Semnalele pe care vreau să le dau sunt de a rămâne în profesie.
  • Dacă aceasta e măsura cea mai potrivită avem inclusiv în vedere renunțarea la pensionarea anticipată".