Viitorul ministru al Justiției Stelian Ion spune că este o prioritate numirea procurorului șef al DIICOT, structură care are conducere interimară după demisia Giorgianei Hosu, iar întrebat dacă are în vedere revocarea șefilor marilor parchete, respectiv a procurorului general, el a spus că nu ia în calcul acum un astfel de demers, dar că va face o analiză a activității, dacă vor exista solicitări, mai ales din partea magistraților.

Stelian IonFoto: Camera Deputatilor

Întrebat, miercuri, dacă ia în calcul schimbarea actualilor procurori şefi, Stelian Ion a spus că este prioritară numirea unui procuror-șef al DIICOT și va discuta cu șeful interimar al instituției, pentru stabilirea unui calendar. "Nu se poate lungi mult acest interimat", a afirmat Stelian Ion.

"Pe de altă parte, analiza respectivă, dacă avem sau nu în vedere revocarea, asta se va face foarte atent. Însă am spus deja în cadrul audierilor că nu voi abuza de funcţia de ministru pentru a interveni dur şi disproporţionat în activitatea procurorilor", a afirmat Stelian Ion.

Chestionat dacă ia în calcul varianta revocării Gabrielei Scutea din funcţia de procuror general, Stelian Ion a răspuns: "Nu am luat în calcul varianta aceasta”.

El a spus că va fi făcută o analiză în situaţia în care vor exista solicitări în sensul acesta, mai ales din partea magistraţilor. "(...) Eu cred că CSM trebuie să aibă un rol foarte important aici şi aştept din partea Consiliului Superior al Magistraturii o colaborare foarte bună pe viitor. Trebuie să am o discuţie (privind evaluarea acestor procurori – n.r.). Nu am semnale în acest sens”, a adăugat el.

Despre desființarea Secției speciale, Stelian Ion a spus că în luna ianuarie vrea să depună legea pentru desființarea acestei structuri, însă aceasta "nu este cea mai gravă și cea mai urgentă" problemă din justiție: "Sunt probleme mult mai urgente, mult mai importante care au scăpat discuţiei publice şi pe care vreau să mă axez. O măsură absolut urgentă e aceea de a amâna cel puţin intrarea în vigoare a acelui act normativ care presupune mărirea numărului de judecători din apeluri şi contestaţii, ceea ce poate părea o chestiune foarte tehnică, dar asta înseamnă efectiv blocarea instanţelor. Deci sunt multe alte probleme pe care trebuie să le rezolvăm", a spus Stelian Ion.

"Magistrații, din momentul desființării SIIJ, nu vor fi scutiți când vor greși. Această secție a fost folosită ca un instrument de intimidare. Desființarea nu echivalează cu o imunitate pentru judecători și procurori, a adăugat Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI:Stelian Ion, propus ministru al Justiției, unul dintre cei mai puternici opozanți față de modificarea legilor justiției de către PSD