”Am făcut progrese foarte importante în negocieri, veți afla în această seară rezultatele. Când vom finaliza discuțiile - în această seară sau mâine- vom prezenta programul de guvernare”, a spus duminică fostul premier Ludovic Orban, președintele PNL. El a admis că există ”oameni nemulțumiți” în urma negocierilor, dar a precizat că ”noi suntem determinați să finalizăm negocierile”. Referitor la posibilitatea ca la votul pentru șefia Camerei Deputaților să nu întrunească numărul de voturi necesar, Orban a spus că are încredere în toți parlamentarii PNL, USR PLUS și UDMR că vor respecta înțelegerile făcute. Tot azi fostul premier speră să fie finalizat și calendarul de învestire a Guvernului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderul PNL a precizat că va convoca Biroul Politic al partidului când vor fi finalizate negocierile cu USR PLUS şi UDMR. "Puţin probabil în seara asta, pentru că noi trebuie să finalizăm negocierile, pactul de coaliţie, programul de guvernare, acordul parlamentar şi modul de funcţionare la nivelul Parlamentului, de asemenea să finalizăm ce este legat de arhitectura instituţională guvernamentală. Cel mai probabil, încercăm în cursul acestei seri sau în cursul zilei de mâine, când vom avea toate aceste negocieri finalizate. Voi convoca Biroul Politic Naţional pentru a valida rezultatele negocierilor şi pentru a vota miniştrii", a explicat el.

Potrivit lui Orban, cel mai probabil, preşedintele Klaus Iohannis va decide să declanşeze consultări la Palatul Cotroceni pentru formarea noului Guvern când Parlamentul va fi constituit.

Reamintim că înțelegerea parafată de Ludovic Orban și șefii USRPLUS și UDMR a stârnit nemulțumiri în tabăra liberalilor, lideri ai partidului, printre care Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, nefiind de acord cu cedarea ministerelor Dezvoltării și Fondurilor Europene.

Potrivit unor surse liberale, aceștia au încercat convocarea unei ședințe a conducerii partidului în această seară în condițiile în care un astfel de demers poate fi făcut doar de președintele partidului.

De altfel, Ludovic Orban își anunțase colegii că va avea o astfel de discuție cu ei la finalizarea negocierilor cu USRPPLUS și UDMR cel mai probabil duminică.

Ulterior, nemulțumiții au făcut un pas în spate. „A fost o rugăminte a președinților din filiale, nu e nimic războinic. Considerăm că acum e mult mai important să dăm un guvern rapid. Am considerat că discuțiile noastre în partid pot fi amânate. Acum importantă e țara, este impotantă stabilitatea și oferirea un guvern și a unui program de guvernare extrem de eficient”, a declarat prim-vicedintele Rareș Bogdan.