Instanța a respins o cerere formulată de comandantul Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, care solicita emiterea unei ordonanțe președințiale care să dispună închiderea contului de Facebook al fostului șef al Poliției Centrul Vechi.

Centrul vechi, noapteaFoto: Hotnews

Judecătoria Sectorului 2, Secția civilă, „pentru aceste motive, în numele legii, hotărăște: Respinge, ca inadmisibilă, cererea formulată” de comisarul șef Bogdan Berechet, Gabriel Șchiopu (comisar șef, șeful Poliției Sector 3) și Ionel Gheorghe (agent șef de poliție, detașat la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București), de închidere a contului de Facebook al lui Cristian Ghica, pe motivul că pe rețeaua de socializare sunt postate „acuzații denigratoare și defăimătoare” la adresa lor.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în apel în termen de 5 zile de la pronunțare.

Cei trei au reclamat că Ghica, fostul șef serviciul al Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi și care a fost schimbat din funcție la jumătatea lunii octombrie, „a formulat o serie de acuzații denigratoare și defăimătoare prin mijloace de comunicare publică, prin care a urmărit atingerea gravă a drepturilor nepatrimoniale ale reclamanților, constând în onoare, reputație și imagine”.

Aceștia au argumentat „urgența” măsurii prin faptul că „pârâtul continuă postările pe rețeaua de socializare Facebook, reclamanții neavând la îndemână un alt instrument de apărare”.

Instanța a apreciat însă că „nu este îndeplinită în prezenta cauză această condiție întrucât circumstanțele speței nu confirmă existența urgenței, dat fiind faptul că se solicită ștergerea contului de Facebook în totalitate, nu doar a anumitor postări”.

În plus, „ștergerea contului de Facebook nu constituie o măsură provizorie, ci una definitivă care nu poate face obiectul ordonanței președințiale, deoarece o astfel de măsură dispusă are un caracter ireversibil evident prin natura acesteia, iar măsurile încuviințate pe calea ordonanței președințiale nu trebuie să fie de natură să conducă la rezolvarea fondului, ci de natură să mențină o situație de fapt până la soluționarea celui dintâi”, se arată în motivarea instanței.

„Atât timp cât măsura solicitată, respectiv ștergerea contului de Facebook, urmând a produce efecte permanent, iar nu temporar, și vizează dezlegarea situației de fapt în mod ireversibil, în mod evident instanța ar conduce, prin soluția dispusă, în ipoteza admiterii cererii, la soluționarea fondului”, se mai arată în motivare.

Șeful Poliției din Centrul Vechi, comisarul șef Cristian Ghica, a fost schimbat recent din funcție. Acesta a acuzat, într-un mesaj redistribuit pe un grup de whatsapp, că motivul schimbării din funcție este „refuzul de a așterne Poliția la picioarele unor patroni care dau șpagă”.

Polițiștii din subordinea lui Cristian Ghica sunt cei care i-au amendat la începutul lunii iulie pe deputații PSD Adrian Solomon şi Irinel Stativă, după ce aceștia au refuzat să poarte mască într-un fast-food din sectorul 3 și au făcut scandal. Poliția a fost chemată de patronul localului, iar cei doi au continuat scandalul și după sosirea poliției.

„Se pare că cel puțin până la suspendarea unei dispoziții ilegale, voi fi detașat să ocup funcția de adjunct în cadrul unei secții de poliție. O "promovare" pe care am refuzat-o in mod constant, dar pe care, datorită meritelor, o voi primi în ciuda voinței mele. De fapt, termenul corect nu este "datorită", ci "din cauza"”, se arăta în mesajul citat.

De notat că această detașare a venit după ce adjunctul șefului Poliției Capitalei, comisarul Radu Gavriș, a fost și el detașat la Poliția Județeană Harghita. Decizia a fost semnată de fostul șef al Poliției Române Liviu Vasilescu, înainte de a-și anunța demisia în urma scandalului generat de întâlnirea cu membri ai clanului Duduianu.

Radu Gavriș a câștigat însă în primă instanță, la sfârșitul lunii septembrie, procesul prin care a contestat detașarea sa la Poliția Județeană Harghita. Sentința nu este definitivă dar este executorie.