Condamnări în dosarul ANRP: Crinuţa Dumitrean şi Horia Simu - 6 ani / Marko Attila Gabor, fugit în Ungaria - 5 ani

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 27 noiembrie 2020, 17:57 Actualitate | Esenţial


Crinuta Dumitrean
Foto: Agerpres
Crinuţa Dumitrean, fostă şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost condamnată vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani şi 3 luni închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzată de DNA că a primit o mită de 400.000 euro de la omul de afaceri Horia Simu, pentru a-i aproba acestuia despăgubiri supraevaluate pentru un teren de 25 ha situat în municipiul Constanţa, informează Agerpres.

Judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 400.000 euro primită de Crinuţa Dumitean cu titlu de mită de la Horia Simu.

Omul de afaceri Horia Simu a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, fostul deputat UDMR Marko Attila Gabor (fugit în Ungaria) a fost condamnat la 5 ani închisoare. Marko Attila Gabor a primit 4 ani închisoare, pedeapsă contopită cu o condamnare de 3 ani aplicată de Curtea de Apel Ploieşti în anul 2014 în alt dosar, rezultând în final o pedeapsă de 5 ani închisoare.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o evaluatorul Alin Horaţiu Dima - 9 ani şi 8 luni închisoare.

O pedeapsă mare de 5 ani şi 7 luni închisoare a primit şi Remus Virgil Baciu, fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în cazul acestuia fiind confiscată şi suma de 1.134.900 lei.

În schimb, fostul deputat Cătălin Florin Teodorescu a primit 3 ani cu suspendare.

Condamnări au primit şi alţi foşti membri în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor: Remus Virgil Baciu - 5 ani şi 7 luni cu executare, Cristian Sebastian Mihai - 4 ani şi 4 luni cu executare, Oana Vasilescu - 3 ani cu suspendare, Dragoş Bogdan - 3 ani cu suspendare, dar şi Florentina Savu (consilier) - 4 ani cu executare.

Pe latură civilă, Curtea de Apel Bucureşti a dispus anularea deciziei Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP de emitere a titlurilor de despăgubire în favoarea societăţii Rosintaly Management Limited, în cotă de 75%, a lui Aurel Nicolae, în cotă de 15%, şi a lui Ionuţ Birisiu, în cotă de 10%, în cuantum total de 37.243.500 lei.

De asemenea, instanţa a mai hotărât: anulează titlurile de conversie din anul 2011 emise în favoarea celor trei, repune părţile în situaţia anterioară şi dispune restituirea sumei de 37.243.500 lei către partea civilă statul român prin Ministerul Finanţelor, de către inculpatul Horia Simu, beneficiar real al societăţii Rosintaly Management Limited - 27.932.625 lei, dar şi de către martorii Ionuţ Birisiu - 931.087 lei, Daniel Moldoveanu - 1.117.305 lei, Ion Sterian - 1.675.957 lei, Aurel Niculae - 174.299 lei, Georgian Gabriel Surdu - 2.706.112 lei şi Dorin Cocoş - 2.706.112 lei.

Inculpaţii din dosar au fost obligaţi să plătească statului român suma de 7.715.000 euro, în măsura în care pretenţiile părţii civile nu sunt acoperite prin repunerea părţilor în situaţia anterioară.

Judecătorii au menţinut sechestrele pe bunurile inculpaţilor, dar şi ale martorilor care trebuie să restituie sume de bani către statul român, inclusiv Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea.

Cheltuielile de judecată care trebuie achitate de inculpaţi se ridică la peste 120.000 lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

*****


Potrivit DNA, drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa au fost achiziţionate de Horia Simu, printr-un intermediar, la data de 22 octombrie 2009, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro.

„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor (...) au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei”, spune DNA.

În opinia procurorilor, în acest caz a fost vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu 7,7 milioane de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de peste 32 de milioane de lei.

„Concret, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horaţiu a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol. Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidenţiată poziţia exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacţii de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul şi extravilanul municipiului Constanţa care nu aveau categoria de folosinţă teren agricol”, explică DNA.

Anchetatorii au mai constatat că raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior de Florentina Savu, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce derivau din funcţia de consilier în cadrul Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Conform DNA, Crinuţa Dumitrean a primit de la Horia Simu, printr-un intermediar, suma de 400.000 de euro, în schimbul ajutorului acordat omului de afaceri. De asemenea, expertul evaluator Alin Horaţiu Dima a primit prin intermediar, de la acelaşi inculpat, suma de 5.000 de euro.

„În perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei totale de 5.066.300 euro, obţinută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale”, mai spun procurorii.

*****

Fostul deputat Theodor Nicolescu mai are o condamnare definitivă de 8 ani închisoare pentru luare de mită într-un alt dosar ANRP, în schimb Marko Attila Gabor a fost achitat în acel dosar.

Marko Attila a fugit din România în 2015
, fiind dat în urmărire internaţională. În anul 2018, presa a publicat fotografii făcute la Budapesta, în care fostul deputat UDMR apare alături de politicieni maghiari şi români.

De asemenea, omul de afaceri Horia Simu a fost condamnat în iunie 2018 la 4 ani închisoare pentru cumpărare de influenţă, fiind acuzat că a dat bani pentru ca fosta şefă a DIICOT Alina Bica să intervină pentru a-i clasa un dosar. Condamnarea i-a fost suspendată şi a fost eliberat din închisoare în decembrie 2018, în baza deciziei Curţii Constituţionale privind nelegala constituire a completurilor de la Instanţa supremă.

Şi Crinuţa Dumitrean are o condamnare de 7 ani şi 6 luni de închisoare într-un dosar ANRP, pedeapsă anulată de asemenea în baza deciziei CCR.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22275 vizualizari

 • +33 (39 voturi)    
  Probabil ca... (Vineri, 27 noiembrie 2020, 18:14)

  Cataleya [utilizator]

  ...peste vreo cativa ani vom afla si sentintele definitive.
  Majoritatea cu suspendare!
  • +15 (17 voturi)    
   Cate milioane de asemenea hectare or mai fi in RO (Vineri, 27 noiembrie 2020, 20:43)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Asta e fata PSDizari Romaniei inceputa de Iliescu si sleahta lui...
 • -5 (35 voturi)    
  2009... ce criza, ce masuri cu dedicatie (Vineri, 27 noiembrie 2020, 18:30)

  Nevermind [utilizator]

  Si cand te gandesti ca fanii base/boc/pdl/udrea acum iar cred in niste virgine, altele.
 • -10 (36 voturi)    
  guvernul boc (Vineri, 27 noiembrie 2020, 18:30)

  miculescu-rucar [utilizator]

  a taiat pensiile si salariile pentru a face rost de bani sa plateasca aceste restituiri dolozive.
  consider ca este firesc ca persoanele afectate de aceste taieri sa se constituie parte civila si sa solicite despagubiri materiale si morale de la escroci pedelisti.
  • -1 (29 voturi)    
   vad ca s-au reactivat (Vineri, 27 noiembrie 2020, 19:17)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   la comanda fostii trolli pedelisti, platiti de cocoașa, acum revopsiti in penelisti!
   • +8 (16 voturi)    
    Spuse trollul psdist (Vineri, 27 noiembrie 2020, 20:22)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    Cu mandrie, de furie!!! Si btw, minti ca un birjar!!!
    • -4 (10 voturi)    
     esti avocatu hotilor! (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 1:26)

     miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     si esti si prost cunoscator al proverbelor si zicatorilor romanesti!
     de birjar se zice ca injura...
  • +10 (24 voturi)    
   daaa (Vineri, 27 noiembrie 2020, 19:49)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   boc e de vina
   nici nu s-au intamplat si pe vremea psd

   ba voi o dati din condei ca niste infractori ce sunteti

   nu contesta nimeni ca nu a furat si boc,
   dar psd le da clasa!
   • -7 (19 voturi)    
    care "voi" (Vineri, 27 noiembrie 2020, 20:24)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    "voi"-adica milioanele de pensionari si salariati care au fost umilita de camarila basescu-cocos-udrea-boc?

   • +1 (15 voturi)    
    fix boc/base/udrea (Vineri, 27 noiembrie 2020, 20:32)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Uita-te cand s-au intamplat faptele. Sau la tine daca a ciordit psd, e ok si la astia, dar numai aia sunt de porc?
 • +14 (28 voturi)    
  Are grija (Vineri, 27 noiembrie 2020, 18:45)

  vlad.pe [utilizator]

  Are grija Predoiu si PNL sa reduca pedepsele sau sa le amane asa cum au scapat Udrea sau Ghita.
 • +17 (23 voturi)    
  Procese taraganate! (Vineri, 27 noiembrie 2020, 18:57)

  burebista [utilizator]

  Cand FURI ,procedura rapida ,HOTARARE DEFINITIVA URGENT si MULTI ani de executat.
  cand strangi tu om cinstit , din munca 400.000 . Nu poti. Ce se mai aude cu UDREA , a ramas cu banii , ajunge peste ani si se prescrie . TRIST .
  • 0 (16 voturi)    
   justitia (in)dependenta (Vineri, 27 noiembrie 2020, 19:33)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui burebista

   Atunci a lui base, acum a lui ioha. Pana sa ajunga la base, era la nastase. Ca parca vad ca o sa sara unii ca de ce nu zic nimic si de aia, cand rahatul este omniprezent nastase/base/iohannis, si nu avem justitie in tara asta.
  • +1 (5 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 7:43)

   prio [utilizator] i-a raspuns lui burebista

   asta e solutia RECUPERAREA PREJUDICIULUI si despagubiri catre statul Roman .
   Bravo USR ca au puso in programul lor
 • +4 (6 voturi)    
  doar atat? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 19:32)

  hopsinoi [utilizator]

  .
 • +10 (14 voturi)    
  de ce nu-l recuperaza pe Marko Attila Gabor? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 19:34)

  hopsinoi [utilizator]

  iar justitia speciala doarme! dai un tun si te cari peste granita, ca noi nu avem protocol de extradare in UE!
 • +7 (11 voturi)    
  acum vreo 20 de ani (Vineri, 27 noiembrie 2020, 19:53)

  liviu_ [utilizator]

  am avut recrutare la S3 ...
  cladirea veche (demisol + 2 etaje parca, prin centru...)
  cabinetul psihiloagei la demisol... plin de igrasie etc...
  de ani de zile se chinuia sa se zugraveasca... nimic

  cu 2-4 luni inainte sa fina decizia definitiva de retrocedare ... s-a terminat renovarea LA TOT... )...

  cred ca puteti trage si singuri concluziile...
  dar eu cred ca ala caruia i-a fost retrocedacta cladirea si-a ales si cum a vrut sa o renoveze...
 • +16 (18 voturi)    
  De departe cel mai (Vineri, 27 noiembrie 2020, 20:03)

  Mihai_S [utilizator]

  rău a iesit evaluatorul, 5 mii euro mita si 9 ani de inchisoare !!!!
  • +7 (7 voturi)    
   Pai.... (Vineri, 27 noiembrie 2020, 20:33)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_S

   Daca a cerut doar 5.000 , e doar greseala lui .
   In dosarul lu' Fanel ( Mazare ) , acelasi
   evaluator a beneficiat de prescrierea faptei .
   Pana la decizia definitiva , nu se stie ce se mai intampla ...
  • +7 (7 voturi)    
   Pai de asta, n-a avut de unde da spaga (Vineri, 27 noiembrie 2020, 20:49)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_S

   Parerea mea coane Fanica!
  • +5 (7 voturi)    
   Prostul prostilor (Vineri, 27 noiembrie 2020, 21:18)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_S

   Si-a asumat raspunderea si a primit rasplata binemeritata.
   Daca nu era el nu s-ar fi aprobat sumele fenomenale.
  • -1 (9 voturi)    
   cred ca pedeapsa e mica, (Vineri, 27 noiembrie 2020, 22:15)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_S

   in raport cu gravitatea faptelor.
   daca nu era nemernicul asta, paguba nu ar fi fost atat de mare.
   sau poate era, ca se gasea un alt nenorocit sa faca ce a facut el.
 • -11 (13 voturi)    
  dosar si proces politic (Vineri, 27 noiembrie 2020, 22:37)

  eucomentez [utilizator]

  E vorba de un proces politic, doar unul dintr-o serie de procese deja castigate de Marko si altii. Miza politica este oprirea retrocedarilor, intimidarea membrilor comisiei si anularea retrocedarilor de catre procurori numiti de SRI.

  Retrocedarile au fost oprite de multi ani, comisia a fost desfiintata si hartuita, proprietarii de drept care au dobandit o parte din proprietatile furate au fost privati de proprietati pe baza unor dovezi false: de ex dovezi gen decizii judecatoresti motivate politic din perioade de opresie, portite in legislatie, gaselnite juridice.

  E o rusine si un abuz grosolan ce se intampla.
  • +1 (3 voturi)    
   .... (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 7:47)

   prio [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   Daca aceste retocedari ar fi fost corecte aceptam ce zici dar cind ele sunt sub 10% catre prorietarii reali ma cam indoiesc de spusele tale
   • 0 (0 voturi)    
    retrocedarile corecte (Duminică, 29 noiembrie 2020, 11:48)

    eucomentez [utilizator] i-a raspuns lui prio

    Pentru sub 1% frauda si revendicari false a fost hartuita toata comisia si au fost oprite revendicarile. Justitia si SRI in loc sa ajute eliminarea celor care fac revendicari false ataca procesul de retrocedari si ii pe cei care si-au asumat responsabilitatea enorma de a superviza procesul de retrocedari.

    Dreptul la proprietate, dreptul la egalitatea in fata legilor si dreptul la justitie sunt drepturi garantate prin Constitutie, deci actiunea procurorilor SRI de la DNA e anti-constitutionala si e un abuz grav de putere care ar trebui sanctionata conform severitatii acestuia.
 • +7 (7 voturi)    
  cat face acum (Vineri, 27 noiembrie 2020, 22:57)

  Ike [utilizator]

  cat face acum terenul ala? cat cost mp acum? stie cineva?
 • +4 (10 voturi)    
  popor de hoti (Vineri, 27 noiembrie 2020, 23:52)

  Coco Whistle [utilizator]

  functionarii publici, demnitarii ar trebui sa aiba pedepse marite x10. tovarasii astia sint constituiti in crima organizata si se ajuta unul pe altul. mafioti
 • +2 (8 voturi)    
  oamenii lui Basescu, Videanu, Udrea, Boc.... (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 8:21)

  Coresponedntu [utilizator]

  apropos, mai stie cineva ceva de Videanu? Boc scapa , pozeaza in Zana Maseluta acum, gospodarul corect si eficient. Sau poate nu stia de toate ticalosiile clanului PDL? Greu de crezut , a fost cel putin complice... La vremea respectiva oamenii erau dati afara, isi pieredeau joburile ca sa stranga banul care era impartit pe restituiri fictive...
 • +4 (6 voturi)    
  Justitia (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 8:32)

  Ibit [utilizator]

  In-dependenta de anumite servicii judeca anumite procese cu atata " celeritate " ca pana vor da sentintele se vor prescrie faptele .
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 9:45)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Contopirea, o nouă operatie matematică ! (Miercuri, 2 decembrie 2020, 15:21)

  aristonro [utilizator]

  ”Marko Attila Gabor a primit 4 ani închisoare, pedeapsă contopită cu o condamnare de 3 ani aplicată de Curtea de Apel Ploieşti în anul 2014 în alt dosar, rezultând în final o pedeapsă de 5 ani închisoare”. Adica , 4 ani contopit cu 3ani = 5 ani.
  Frumos......halal justiție !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by