Fostul deputat PNL de Argeș Theodor Cătălin Nicolescu a fost condamnat marți la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor, dosar în care Horia Georgescu, fostul șef al ANI, a fost achitat, potrivit Mediafax. Decizia a fost luată de instanța supremă și este definitivă.

HotNews.roFoto: Hotnews

În acest dosar, Nicolescu a fost achitat pentru abuz în serviciu, însă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru luare de mită.

În primă instanță, fostul deputat a fost condamnat la 9 ani și 4 luni de închisoare de Curtea de Apel București.

În acest dosar, Horia Georgescu, fostul șef al ANI, a fost achitat definitiv de ICCJ. În primă instanță, Curtea de Apel București îl condamnase pe Horia Georgescu la 4 ani de închisoare cu executare.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată a opt persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi. Anchetatorii susţin că, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului de stat de aproape 90 de milioane de euro.

"Inculpaţii Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin şi Nicolescu Theodor Cătălin au fost, în perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. În acea calitate, cei opt inculpaţi au emis, în cazul a trei dosare (nr.13653/FFCC/2008, nr.26600/CC/2006 şi nr.8745/CC/2006) titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor art.13, art.10 alin.6 şi 7 din Legea nr.247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase", susţinea DNA la momentul trimiterii în judecată, potrivit Mediafax.