Pelerinajul de Sfântul Dumitru în Capitală va avea loc, timp de trei zile. Accesul este permis doar pentru bucureșteni / Ce prevede protocolul cu Patriarhia aprobat de Gabriela Firea - UPDATE

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 22 octombrie 2020, 15:02 Actualitate | Esenţial


Pelerinaj la Moastele Sf. Dimitrie cel Nou
Foto: basilica.ro
Pelerinajul de Sfântul Dumitru din Capitală va avea loc între zilele de 25 și 27 octombrie, la eveniment fiind permis doar accesul persoanelor cu reședința în București, conform protocolului încheiat de municipalitate cu Patriarhia și aprobat de primarul în exercițiu Gabriela Firea. Inițial, premierul Ludovic Orban anunțase că pelerinajul din acest an de Sfântul Dumitru nu va mai avea loc, iar recent declara că vrea să discute cu Biserica, intenția fiind să nu se permită accesul pelerinilor din alte localități.

Potrivit protocolului datat 21 octombrie și închaiat între Primăria Capitalei și Patriarhie, cu aprobarea Gabrielei Firea, semnat de primarul încă în funcție Gabriela Firea, între 25 și 27 octombrie, orele 7.00 - 23.00, vor avea loc manifestări religioase, cu ocazia Sf. Dimitrie cel Nou, în zona Catedralei de pe dealul Mitropoliei.

Se estimează că, la un moment dat, numărul participanților va fi de 500.

Ce prevede protocolul cu Biserica, obținut de HotNews.ro:
 • În contextul pandemiei de Sars-Cov 2 pe teritoriul României, organizatorul are obligaţia respectării prevederilor Legii nr. 55/2020, HG 856/2020, Ordinului comun al Ministerului Culturii si Ministerului Sănătății, asumându-și întreaga responsabilitate pentru organizarea evanimentului.
 • La activitate vor participa numaí persoane din municípiul București (...) Pentru aceasta organizatorul va institui puncte de filtrare a participanților în zonele de acces/ ieșire a publicului (piciorul pantei, sensul de urcare/coborâre, bd 11 iunie, în zona de acces a coloanei de credincioși. În zona acestor filtre se va realiza triajul observațional al participanților.
 • Persoanele organizate pe rândul de așteptare vor beneficia de de marcaje la fiecare 1,5 metri, iar pe stâlpii gardului vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare.
De asemenea, în document se menționează că pentru buna desfășurara a evenimentului vor fi aplicate următoarele restricții, cu sprijinul poliției locale:
 • începând cu data de 24 octombrie, orele 16.00, până la încheierea evenimentului, se va interzice complet staționarea autovehiculelor pe Dealul Mitropoliei, pe ambele sensuri de circulație, precum și pe platoul de la baza aleii Dealului Mitropoliei.
 • începând cu data de 25 octombrie, orele 16.00, până la încheierea evenimentului, se va interzice staționarea autovehiculelor pentru instituirea coloanelor de credincioși pe bd Regina Maria, respectiv strada 11 Iunie, pe trotuar.
Patriarhia a anunțat condițiile pentru credincioşii din Bucureşti care vor dori să se închine la Sfintele Moaşte:
 • accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aştepta una în spatele celeilalte, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;
 • pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei distanţe;
 • pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea normelor igienico-sanitare;
 • se va crea un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 Iunie;
 • voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă.
Se renunță la procesiunea Calea Sfinților

Patriarhia a mai anunțat, potrivit News.ro, că, în contextul pandemiei, au fost luate mai multe măsuri speciale:
 • renunţarea la procesiunea „Calea Sfinţilor” la care participau foarte mulţi preoţi şi credincioşi mireni;
 • reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii;
 • reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar 3 zile (25 - 27 octombrie);
 • protejarea raclelor cu moaştele Sfinţilor cu un material care va permite o permanentă igienizare.
Programul liturgic:
 • Duminică, 25 octombrie, la ora 07.00, Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor vor fi scoase din Catedrala Patriarhală şi aşezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei alături de moaştele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie. Între orele 9.00-12.30, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.
 • Luni, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 09.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.
 • Marţi, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 09.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei 3 episcopi vicari din Bucureşti, câţiva preoţi şi diaconi.
 • Pentru asigurarea respectării normelor sanitare cu privire la distanţarea fizică de 1,5 m, la slujbele oficiate în perioada 25 - 27 octombrie la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei vor putea participa maxim 200 de persoane.
 • Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârşitul zilei de 27 octombrie, după închinarea ultimului credincios.
În 12 octombrie, premierul Ludovic Orban anunța că pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti nu va putea avea loc și se declara convins "că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie". Anunțul a fost făcut în contextul interzicerii pelerinajului de Sfânta Parascheva pentru cei care nu locuiesc la Iași, decizie care a provocat critici dure la vârful Bisericii.


“Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitatea socială imediată”, transmitea Vasile Bănescu.

Ulterior, premierul spunea la Digi 24 că vrea să discute cu Biserica, intenția fiind să nu se permită accesul pelerinilor din alte localități.

“Vom discuta cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, vom susţine punctul nostru de vedere, şi anume să poată să participe, dar să nu se facă pelerinaje de la distanţă şi să participe doar locuitorii din municipiul Bucureşti. Sigur, aici, Ilfovul - nu poţi să faci diferenţă între Bucureşti şi Ilfov, că de multe ori e o graniţă aproape invizibilă, dar nu vom permite aceste pelerinaje cu mijloace de transport şi care pot să creeze aglomeraţie”, declara Orban săptămâna trecută.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4378 vizualizari

 • -39 (43 voturi)    
  - (Joi, 22 octombrie 2020, 15:13)

  tomlin [utilizator]

  unde-i Plicusor, nu e el primar ? Facea si el un bacsis mic !
  • +17 (25 voturi)    
   Lasa ca a facut Firea... (Joi, 22 octombrie 2020, 15:58)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui tomlin

   Iti mai plateste 5-10 postari din el.
   • +2 (4 voturi)    
    Cică Firea este șef la încasatori. (Vineri, 23 octombrie 2020, 9:20)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    Firea strânge banii încasați de la enoriași și-i împarte cu PF Daniel.De aia nu se dădea plecată !Pierdea afacerea de Sf.Dumitru.
  • +11 (19 voturi)    
   pai nu e inca... (Joi, 22 octombrie 2020, 16:28)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui tomlin

   ... pentru ca tsoapa lu' Pandele, care nu se tine de scaun daca pierde, tot baga mare cu contestatiile, cat sa mai dea ceva contracte pe incredintare directa, sa mai stearga niste urme, na, treburi din astea din categoria ciumei rosii.
  • +7 (11 voturi)    
   Mneata crezi ca Nicusor Dan este ca Firea PSD? (Joi, 22 octombrie 2020, 16:49)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui tomlin

   Sper ca daca si aici mai apar solipsisti aia fundamentalisti sa-i amendeze.
 • +15 (37 voturi)    
  Ultima torpilă (Joi, 22 octombrie 2020, 15:40)

  fokerul [utilizator]

  aruncată de ciuma PSD. Joac-o pe asta Orbane. Dacă interzici îmbulzeala vei fi duşmanul poporului iar pupătorii de moaşte vor pune ştampila pe PSD mai cu sete. Dacă o laşi la liber (pt bucureşteni) riscăm lock-down pt că pupătorii de moaşte sunt şi anti-mască, deci fără distanţare. Nasol
 • +28 (38 voturi)    
  Veniti si luati Covid (Joi, 22 octombrie 2020, 15:40)

  gavrone [utilizator]

  In sec 21 in plina pandemia, medievalii se inghesuie ca disperatii sa pupe cadavre.
  • -5 (7 voturi)    
   Cadavru esti tu! (Joi, 22 octombrie 2020, 19:23)

   Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui gavrone

   Numai ca nu-ti dai seama...
 • +20 (30 voturi)    
  hai ma lasi???? (Joi, 22 octombrie 2020, 15:47)

  ..13 [utilizator]

  Astia sunt dusi rau de tot cu capul!

  prefect la capitala avem??? Este iarasi la cumparaturi??? Dar el raspunde in fata MAI si Velea doarme sau este deja la coada sa ocupe un loc mai in fata???

  bre, mi-e rau de prostie!
 • +9 (17 voturi)    
  Terminati cu prostiile (Joi, 22 octombrie 2020, 15:54)

  piros [utilizator]

  opriti mascarada asta penibila.
 • +8 (16 voturi)    
  Sigur, fara aglomeratie la 1.5 m distanta fiecare (Joi, 22 octombrie 2020, 16:11)

  blacksheep [utilizator]

  Nasol momentul, cartoful fierbinte e in mana premierului.
  Poate se consulta cu jandarmii de la Iasi.
 • +12 (20 voturi)    
  ,,Prostia romaneasca fara frontiere´´!!!!! (Joi, 22 octombrie 2020, 16:18)

  Rebecka [utilizator]

  Bravos natiune!Halal sa-ti fie!(Caragiale)Nunti nu,botezuri nu,restaurante nu.........MOASTE DA!DDaca legea INTERZICE adunarile,cine si dece le PERMITE??????Din cate stiu,legea MUSAI-TREBUIE respectata,fie ne convine,fie nu!DURA LEX,SED LEX!(Legea-i aspra(dura),DAR E LEGE!)si TREBUIE respectata de TOTI,dar absolut de TOTI,imclusiv de bor!Iar pe madam Firea puneti-o in icoane,pictati chipul ei pe toti peretii hambarului in constructie,faceti prapuri cu efigia ei,turnati un clopot cu ranjetul ei,denumiti fiecare a treia strada cu numele ei,dar sa n-o mai vedem si sa auzim de ea in vecii vecilor!Amin!
 • +3 (3 voturi)    
  ma duc de diseara (Joi, 22 octombrie 2020, 19:10)

  mmmircea [utilizator]

  ca sa prind loc in fata cand se deschide.
  • +1 (1 vot)    
   Degeaba! (Vineri, 23 octombrie 2020, 13:15)

   Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Ilustrele si(mai ales!),,faimoasele´´reprezentante cu legitimatie de gazetar al adunaturii Capvid v-o iau inainte.......Ajutate si ocrotite din rasputeri si mai de voie,mai fara voie de politia romana.......Sa nu spuneti ca nu v-am zis!
 • +4 (6 voturi)    
  E simplu (Joi, 22 octombrie 2020, 19:38)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Politia langa coada la moaste. Nu respecti distanta, nu ai masca, amenda, nu conteaza cat de sarac esti. Daca esti sarac, respecti regulile sau stai acasa...
 • -5 (7 voturi)    
  Instigare la ura (Joi, 22 octombrie 2020, 19:51)

  Mihail. [utilizator]

  Sa postezi pe situl iubitorilor de LGBT poze vechi, cu multimi de credinciosi, nu se poate numi altfel...
  • +3 (3 voturi)    
   Zici de "situl" ortodox care-i plin de pidosnici? (Vineri, 23 octombrie 2020, 0:02)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   Chiar, ce mai fac fostii si actualii elevi de seminar?
 • +7 (9 voturi)    
  Zadarnicire (Joi, 22 octombrie 2020, 20:03)

  31415 [utilizator]

  Mai exista art.352 Infracțiuni contra sănătății publice-zădărnicirea combaterii bolilor ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by