Pelerinajul de Sfântul Dumitru, care are loc în fiecare an în București, la sfârșitul lunii octombrie, nu se va mai desfășura în acest an, a anunțat luni premierul Ludovic Orban, precizând că riscul de infectare este foarte mare. El s-a declarat "convins că în BOR există înțelegere" pentru această decizie. Anunțul are loc în contextul interzicerii pelerinajului de Sfânta Parascheva pentru cei care nu locuiesc la Iași, decizie care a provocat critici dure la vârful Bisericii.

Pelerinaj la Moastele Sf. Dimitrie cel NouFoto: basilica.ro
  • Reacție dură a BOR: "Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni"

  • "Sunt om credincios, respect biserica, întotdeauna am fost alături de proiectele bisericilor. Pe de altă parte, riscul este foarte mare, pentru că foarte mulţi din credincioşii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje sunt oameni în vârstă care sunt expuşi unor riscuri foarte mari. Ştiţi cum funcţionează: în parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul în nişte condiţii pe care nu putem să le controlăm.
  • Riscul de răspândire există atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi. După aceea, este foarte greu de asigurat condiţiile de distanţare fizică şi de protejare a sănătăţii persoanelor, plus că sunt anumite lucruri care se desfăşoară şi care pot pune în pericol viaţa credincioşilor. Eu sunt convins că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie a noastră şi îi rog pe credincioşi să înţeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea”, a anunțat, luni, Ludovic Orban.

În 26 octombrie are loc sărbătoarea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar în 27 octombrie -Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. În fiecare an, Patriarhia organizează un pelerinaj în Capitală.

Decizia de anulare a pelerinajului are loc în contextul interzicerii pelerinajului de Sfânta Parascheva pentru cei care nu locuiesc la Iași, măsură care a provocat critici dure la vârful Bisericii.