Comisarul Radu Gavriș îi cere șefului Poliției București, Bogdan Berechet, să motiveze detașarea comisarului șef Cristian Ghica din funcția de șef al Poliției din Centrul Vechi.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Domnule director general, în calitate de ofițer "detașat" la Harghita, inclusiv cu semnătura dumneavoastră, nu pot să nu iau act și atitudine față de modalitatea abuzivă în care vă folosiți de acest instrument, detașarea. Onoarea mea de om, nu doar de polițist mă determină să vă cer, în scris, motivarea acestuia act, pe care îl consider abuziv, față de comisar șef de poliție Ghica Cristian, șef prin concurs al Serviciului de Poliție al Centrul Vechi”, se arată într-un mesaj postat de Radu Gavriș pe un grup de whatsapp al polițiștilor din care face parte și Bogdan Berechet.

Radu Gavriș consideră, „din poziția de prim adjunct și coordonator al Poliției Sector 3”, că „vina acestui ofițer este lipsa de obediență și verticalitatea, faptul că nu a dus la îndeplinire ordine ce frizau ilegalitatea și că a ales să rămână onest și fidel jurământului depus”.

„Vă solicit în scris poziția oficială, așa cum în scris m-ați citat, prin secția de poliție, atunci când mi-ați întrerupt concediul de odihnă. În pofida dispoziției, prin care coordonez activitatea Poliției Sector 3, constat că actul decizional vă aparține în totalitate, în condițiile în care responsabilitățile cad în sarcina mea”, se mai arată în acest mesaj, care se încheie cu două post scriptum-uri.

„P. S. 1 Aștept răspunsul, scris, cu privire la detașarea comisarului șef Ghica Cristian.

P. S. 2 Puteți să mă eliminați din acest grup, pentru că din respect pentru colegii mei nu îl voi părăsi”.

UPDATE Poliția Capitalei precizează, într-un comunicat de presă, că fostului șef al Poliției Centrul Vechi „nu i s-a solicitat, în nicio circumstanţă, să nu întreprindă demersurile legale în situaţia în care sunt constatate fapte de natură penală sau contravenţională”.

„Declaraţiile publice, materializate în articole de presă, au fost înaintate structurilor abilitate să efectueze cercetări, având în vedere că au fost aduse în discuţie acte de corupţie şi vom sprijini cu celeritate orice solicitare de documente sau sprijin.

S-au dispus verificări, prin structura centrală de control, cu privire la afirmaţiile formulate în spaţiul public.

În toate sedinţele de comandă, indiferent de sistemul în care sunt susţinute, s-a solicitat tuturor şefilor implicare, iar în situaţia în care sunt observate, constatate nereguli, abateri sau orice încercare de imixtiune în activitate, să fie anunţate organele abilitate”, a mai precizat poliția.

-------------------------

Șeful Poliției din Centrul Vechi, comisarul șef Cristian Ghica, a anunțat în urmă cu o zi, tot într-un mesaj redistribuit pe un grup de whatsapp, că este schimbat din funcție din cauza refuzului „de a așterne Poliția la picioarele unor patroni care dau șpagă”.

Polițiștii din subordinea lui Cristian Ghica sunt cei care i-au amendat la începutul lunii iulie pe deputații PSD Adrian Solomon şi Irinel Stativă, după ce aceștia au refuzat să poarte mască într-un fast-food din sectorul 3 și au făcut scandal. Poliția a fost chemată de patronul localului, iar cei doi au continuat scandalul și după sosirea poliției.

„Se pare că cel puțin până la suspendarea unei dispoziții ilegale, voi fi detașat să ocup funcția de adjunct în cadrul unei secții de poliție. O "promovare" pe care am refuzat-o in mod constant, dar pe care, datorită meritelor, o voi primi în ciuda voinței mele. De fapt, termenul corect nu este "datorită", ci "din cauza"”, se arată în mesajul citat, consultat de HotNews.ro.

De notat că această detașare vine după ce adjunctul șefului Poliției Capitalei, comisarul Radu Gavriș, a fost și el detașat la Poliția Județeană Harghita. Decizia a fost semnată de fostul șef al Poliției Române Liviu Vasilescu, înainte de a-și anunța demisia în urma scandalului generat de întâlnirea cu membri ai clanului Duduianu.

Radu Gavriș a câștigat însă în primă instanță, la sfârșitul lunii septembrie, procesul prin care a contestat detașarea sa la Poliția Județeană Harghita. Sentința nu este definitivă dar este executorie.