Cum a ajuns fostul șef de la Combaterea Spălării Banilor profesor universitar și conducător de doctorate deși instanța i-a desființat diplomele false încă din 2016

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 12 octombrie 2020, 10:53 Actualitate | Esenţial


Laurentiu Baranga
Foto: Hotnews
Toate documentele de studii depuse de fostul șef al Oficiului pentru Prevenirea și Spălarea Banilor Laurențiu Baranga pentru un post de conferențiar universitar la Universitatea Valahia din Târgoviște fuseseră desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, conform Parchetului General. Aceasta nu l-a împiedicat însă pe Baranga ca un an mai târziu să devină profesor universitar la Universitatea „Valahia” și conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din București, ambele universități de stat, scrie jurnalista Emilia Șercan în PressOne.

Ce spunea Parchetul General în comunicatul de duminică în care anunța începerea urmăririi penale împotriva lui Baranga și decizia instanței de a-l plasa în arest la domiciliu pentru 30 de zile, până în 9 noiembrie:
 • "Ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de conferențiar universitar, modificat succesiv printr-un număr de 18 acte adiționale (din 2012 până în 2020), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 608.000 lei, reprezentând contravaloarea veniturilor salariale încasate pe durata valabilității contractului individual de muncă;
 • Ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de profesor universitar, prin completarea Fișei de îndeplinire a standardelor universitare cu mențiuni care atestă în mod nereal absolvirea de studii universitare de licență și doctorat, în condițiile în care actele de studii au fost desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 36.146 lei, reprezentând cuantumul total al drepturilor bănești primite".
În 2017, la exact un an după ce Curtea de Apel București i-a anulat diploma de bacalaureat, Laurențiu Barangă a ajuns în vârful ierarhiei universitare devenind profesor universitar la Universitatea "Valahia” din Târgoviște și conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din București, ambele universități de stat, scrie Emilia Șercan în PressOne.

Motivarea Curții de Apel București mai scoate la iveală că pe diploma de licență a lui Baranga este aplicată o altă fotografie decât cea de pe matca documentului, ceea ce ridică suspiciuni că nici acest act nu era autentic. În 2016, Curtea de Apel București îi desființa în mod definitiv lui Barangă diploma de bacalaureat (obținută la 32 de ani), diploma de licență, diploma de doctorat, dar și alte diplome și certificate - în total 19 documente.

Motivarea instanței:
 • "Documentele școlare regăsite la dosarul martorului Barangă Laurențiu sunt false, având la bază o diplomă de bacalaureat falsă, astfel acesta nu îndeplinea condițiile pentru a se înscrie și absolvi o facultate și, în continuare, alte cursuri sau studii de doctorat".
În respectivul dosar instanța nu l-a vizat în mod direct pe fostul șef de la "Spălarea Banilor”, acesta având doar calitatea de martor, ci l-a vizat pe Mina-Silviu Dobronăuțeanu, fostul rector al universității „Alexandru Ghica” din Alexandria, județul Teleorman, acuzat că a falsificat sute de acte de studii, potrivit ziare.com.

Dosarul penal de la Curtea de Apel, care a dus în final la anularea tuturor actelor de studii ale lui Baranga, a fost instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4. Aceștia au descoperit, în timp ce verificau sutele de documente falsificate de Dobronăuțeanu, că și diploma de bacalaureat a lui Laurențiu Baranga, la acel moment adjunct al unei direcții din ORNISS și conferențiar universitar la Universitatea "Valahia” din Târgoviște, era una falsificată.

Curtea de Apel i-a anulat lui Barangă toate documentele pe baza cărora acesta își construise atât cariera academică, cât și pe cea din administrația publică. Timp de patru ani, de la pronunțarea deciziei Curții de Apel în iunie 2016 și până când Barangă a fost reținut pe 10 octombrie, nicio instituție a statului nu a părut că știe că întreg trecutul profesional al acestuia a fost construit pe un mare fals, scrie Emilia Șercan.

La un an după ce Curtea de Apel a anulat toate diplomele deținute de Laurențiu Barangă, inclusiv foile matricole aferente acestora, fostul șef de la „Spălarea Banilor” devenea conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV) condusă de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu. Susținerea publică a tezei de abilitare cu titlul ”Managementul și responsabilitatea socială în unitățile agricole” a avut loc în aprilie 2017. După ce dosarul lui a fost verificat de CNATDCU, în septembrie 2017, ministrul Educației Liviu Pop semna ordinul prin care Laurențiu Barangă primea dreptul de a conduce doctorate la USAMV în domeniul „Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală”.

Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV – care este și președintele Consiliului Național al Rectorilor – a declarat pentru PressOne că CV-ul lui Baranga a fost scos de pe site-ul universității pentru că „raporturile de colaborare” cu aceste s-au încheiat la 30 septembrie, „deci nu se mai justifică prezența CV-ului pe site-ul instituțional”.

Cîmpeanu susține că a întrerupt orice colaborare cu Baranga – care era îndrumător pentru trei doctoranzi – după ce Inspectoratul General al Poliției Române "ne-a adus la cunoștință situația lui legală”.

Rectorul USAMV a explicat că universitatea i-a depus plângere lui Baranga pentru înșelăciune și s-a constituit parte civilă.

Întrebat de Emilia Șercan cum a ajuns totuși Baranga să vină să se abiliteze și să conducă doctorate la USAMV, Sorin Cîmpeanu a declarat: "Greu de spus, greu de spus. Nu știu să răspund și nici nu știu ce importanță are cine a avut ideea asta magistrală".

La trei luni după ce a obținut abilitarea de a conduce doctorate la USAMV și cu două luni înainte ca aceasta să îi fie validată de CNATDCU, conf. dr. Laurențiu Baranga a candidat pentru un post de profesor universitar la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, în iulie 2017.

Concursul a fost o formalitate: Baranga a fost declarat admis și a obținut titlul de profesor universitar, cel mai înalt grad didactic din ierarhia academică.

Materiile pe care acesta s-a titularizat la Facultatea de Științe și Inginerie – Alexandria din cadrul Universității „Valahia” sunt „Managementul resurselor umane”, „Management strategic”, „Managementul firmei” și „Antreprenoriat şi gestiunea afacerilor”.

Citește articolul integral în PressOne

CITEȘTE ȘI:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7486 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  cu siguranta pe aceeasi filiera... (Luni, 12 octombrie 2020, 11:37)

  CetateanulRoman [utilizator]

  folosita de tonta sa ajunga doctor, tot asa cum si-au terminat studiile tot felul de analfabeti fosti tractoristi, sculeri matriteri, agenti sanitari veterinari, secretare, etc in 4 ani. Si asta fiind parlamentari, invatind la doua facultati in paralel odata cu liceul! Terminind direct cu post de asistent si doctoratul la cheie. Nu de pomana era abramburica ministrul ideal si indispensabil! Inc aputin si doctoratul in romania va fi echivalent cu analfabet! Pacat de cei care muncesc din greu sa il obtina si care au parte doar de bete in roate
  Uimitor e cum de nu a sezizat nimeni impostura la cite verificari se fac pt a te cocota in functiile alea! Dar probabil cei care au verificat au facut scoala si doctoratul in acelasi fel si nu li s-a parut nimic anormal...
 • +14 (14 voturi)    
  universitatea i-a depus plângere lui Baranga (Luni, 12 octombrie 2020, 11:47)

  blacksheep [utilizator]

  Explicatii penibile ale domnului rector USAMV.
  Deci Curtea de Apel București i-a anulat diploma de bacalaureat in 2016 si ajunge doctorand după ce dosarul lui a fost verificat de CNATDCU, în septembrie 2017. Mai mult chiar devine doctor si era îndrumător pentru trei doctoranzi.
  Deci domnul rector neaga orice responsabilitate, la fel probabil si CNATDCU si fostul ministru al Educației Liviu Pop.
  Cred ca politia este vinovata, care "ne-a adus la cunoștință situația lui legală”.
  Ce treaba are politia cu doctoranzii, niste invidiosi.
 • +11 (11 voturi)    
  Universitatea trebuie sanctionata (Luni, 12 octombrie 2020, 12:00)

  un_moftangiu [utilizator]

  Sa se trezeasca si altii care stiu dar se uita in alta parte...
 • +11 (11 voturi)    
  Oare cum a ajuns? (Luni, 12 octombrie 2020, 12:29)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Sigur prin forte proprii si fara spagi, relatii, sprijin politic, nepotism, coruptie.

  Sunt sigur ca prin inteligenta sa demna de Mensa si integritatea sa echivalenta a unui calugar.

  Chiar ca mare mister.


  Intr-o tara fara legi unde autoritatile si membri din care trebuie sa protejeze sau sa duca la idneplinirea legea sunt aliati ai mafiotilor, este normal sa scape sau sa faca faradelegi lejer, fara frica.

  Daca esti gainar, borfas si te salta de pe strada, faci ani buni in puscarie (desigur, pana sa te scoata cate un Tudorel), in schimb, daca ai prieteni "buni", ai noroc daca faci cu suspendare. Ba din contra, recompensa pentru "abuzurile suferite" mai primesti post caldut pe salarii de 5-6 cifre pentru a trece peste "trauma" de a fi prins furand.
 • +10 (10 voturi)    
  Declaratie (Luni, 12 octombrie 2020, 12:56)

  Beta Alfa [utilizator]

  Citez declaratia banditului de rector Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV – care este cica și președintele Consiliului Național al Rectorilor (!!!):
  "...Nu știu să răspund și nici nu știu ce importanță are cine a avut ideea asta magistrală".

  Cu alte cuvinte cine a brodit ticalosia asta sa fie lasat in parte, ce ne tot agitam atat...
  Cu oameni precum rectorul asta nu merge decat ocna, altceva este fara efect
 • +9 (9 voturi)    
  să nu ne amăgim! (Luni, 12 octombrie 2020, 13:18)

  Fu Thien Zbang [utilizator]

  ăsta e caz de competența DNA!
  de ce nu intervine DNA?păi DNA e „mort” de la destituirea lui LCK!
  • +7 (7 voturi)    
   Adevărat! (Luni, 12 octombrie 2020, 15:44)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Fu Thien Zbang

   Mai este puțin și i se va face parastasul de 7 ani!
   În instituțiile amărâtului de Stat Român,undeva
   între 60 și 70% sunt imposori semianalfabeți,
   profund corupți,cinici și nesimțiți.Așa -zisa *Justiție*
   este la fel și nu poate și nici nu vrea să facă
   dreptate.
 • +6 (6 voturi)    
  Vreau o listă completă. (Luni, 12 octombrie 2020, 16:33)

  asavreau [utilizator]

  Cu oameni semianalfabeți care au posturi universitare și care au colaborat și l-au ajutat pe acest Baranga să facă escrocheria.Baranga nu trebuie judecat singur,ci cu toată gruparea infracțională.S-ar face multă lumină în învățământul românesc și în politică,administrație,justiție,poliție.Doamne ajută !Că,la Procuratură, nu cred că mai are cine să cerceteze acest caz.
 • +6 (6 voturi)    
  SILA IMENSA pentru PSD si PNL... (Luni, 12 octombrie 2020, 16:58)

  Olyx [utilizator]

  care CULTIVA si INTRETIN (in moduri diferite, unul mai mult decat celalalt...) IMPOSTURA si SERVILISMUL in functia publica din Romania...Cum sa poti admite ca, daca unul (PSD) s-a folosit de individ pentru a-si rezolva problemele legate de averile nedeclarate ale parlamentarilor, altul (PNL) il numeste pentru a continua opera inceputa de PSD ??? Cu acces la informatii secrete de stat ? Cum, un individ cu BAC luat prin frauda la 32 de ani, cu diplome masluite si titluri academice oferite de "celebrele" univesitatati (!) Ecologica si Valahia sa ajunga sa detina functia de sef al Oficiului pentru spalarea banilor ??? Chiar in halul asta a ajuns tara asta ? Constat ca, din pacate, mai rau...
  Va meritati soarta, si PSD si PNL ( aceeasi mizerie !!!, iata confirmarea...), de a disparea de pe scena politicii romanesti. Cred ca alta solutie de insanatosire a natiei NU EXISTA....
 • +4 (4 voturi)    
  Sa traiasca ? (Luni, 12 octombrie 2020, 19:25)

  Ibit [utilizator]

  Serviciile care l-au lansat si sustinut ?
  Mai bine sa moara !
 • +1 (1 vot)    
  "Serviciile" au avut o mare... (Marţi, 13 octombrie 2020, 12:41)

  Olyx [utilizator]

  importanta in "cultivarea" respectivului impostor... Acestea inca "taie si spanzura" in Romania anilor 2020, ca dealtfel si inainte si dupa Revolutie !... Urmarile acestor actiuni le vedem dupa 30 de ani, cand infrastructura Romaniei este "la pamant" iar tara se afla la coada tuturor clasamentelor din UE dar prima acolo unde ar trebui sa fie ultima..."Serviciile" "arunca pe piata" politicieni SERVILI si CORUPTI, deci usor de SANTAJAT, si desfiinteaza politicieni ONESTI si CAPABILI dar care nu pot fi "controlati" !...Daca instanta suprema a decis in 2016 ca diplomele acestui infractor au fost false, cum e posibil ca abia dupa 4 ani sa iasa la iveala, in presa, acest lucru ? Cine "l-a tinut in mana" atata vreme si de ce tocmai acum "i-a dat drumul" ?...Opinia publica, noi, cetatenii acestei tari, are nevoie/avem nevoie de niste explicatii ! Pe care sa le dea POLITICIENII, adica cei care conduc, formal, Romania...Si sa demisioneze daca nu sunt in stare sa le dea...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by