Fostul preşedinte al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Laurenţiu Baranga, reţinut pentru 24 de ore

de DP     HotNews.ro
Duminică, 11 octombrie 2020, 5:18 Actualitate | Esenţial


Laurentiu Baranga
Foto: Hotnews
Fostul preşedinte al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor Laurenţiu Baranga a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurori, sub acuzația de înşelăciune, potrivit unui anunț făcut de Poliţia Română. Baranga este cercetat pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate, în baza cărora a ajuns în importate demnități publice. Ceea ce puţină lume ştie este că înainte de a obţine diploma de bacalaureat, dovedită a fi falsă, Laurenţiu Baranga a fost strungar. A lucrat, potrivit surselor din Vâlcea ale ziarului Adevarul, în cadrul secției I3 a Uzinei Mecanice Băbeni.

Baranga a intrat în atenţia publicului în momentul în care s-a înscris în politică. Când s-a înfiinţat organizaţia de la Vâlcea a partidului Forţa Civică, în 2012, el a fost numit preşedinte, potrivit sursei citate. La centru, partidul era condus de Mihai Răzvan Ungureanu de care, spun unele surse, Baranga era foarte apropiat, potrivit ziarului Adevarul.

A candidat la Senat din partea ADR – Alianţa România Dreaptă formată din: Forţa Civică, PDL şi PNŢCD, sub sigla ACD, iar apoi a devenit preşedinte de sector în Bucureşti. Forţa Civică a fuzionat mai apoi cu PDL care s-a unit ulterior cu PNL. În 2012, făcea naveta la Bucureşti, unde obţinuse un post de consilier în cadrul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). La vremea respectivă, se prezenta drept conferenţiar universitar doctor, după ce în 2011 obţinuse o diplomă de la Şcoala Doctorală a Universităţii Valahia din Târgovişte.

O parte a presei locale îl descria ca pe un tip „foarte şlefuit spiritual, îmbrăcat soft, cu o gestică şi un vocabular sub control”, provenind „dintr-o lume a succesului profund şi discret”, lăudându-l că „a reuşit, lucru rar, atât în afaceri, cât şi pe plan ştiinţific şi universitar”, căruia însă îi lipseşte agresivitatea politică şi „capacitatea de a face băi de mulţime, de a “pupa babe”, cum se mai zice”, dar şi „demagogia şi populismul din discurs”.

De asemenea, s-a scris şi despre faptul că a achiziţionat casa fostului director al CEC Bank Vâlcea, Dorin Dobrişan, condamnat la închisoare în 2015 şi eliberat în 2019, pentru a salva o parte din averea obţinută de acesta fraudulos, prin luare de mită, copiii celor doi având o relaţie.

Strungar devenit funcţionar de rang înalt Baranga a dispărut apoi din atenţia mass-media locală, în momentul în care s-a mutat în Bucureşti. Mai venea, ca invitat, la Vâlcea, la acţiuni politice, precum cea privind alegerile care au avut loc în PDL Vâlcea, în 2013. Până în luna septembrie a acestui an a stat într-un con de umbră.

A ieşit din „anonimat” în momentul în care a fost numit şef la Combaterea Spălării Banilor, când presa naţională, studiindu-i CV-ul stufos, a început să se întrebe cum a ajuns un bărbat care şi-a luat BAC-ul abia la 32 de ani într-o funcţie de rang înalt, deşi până la 41 de ani nu părea să fi lucrat pe undeva.

Ceea ce puţină lume ştie este că înainte de a obţine diploma de bacalaureat, dovedită a fi falsă, Laurenţiu Baranga a fost strungar. A lucrat, potrivit surselor noastre, în cadrul I3 – la Uzina Mecanică Băbeni. Legătura cu „Fabrica de diplome de la Teleorman”.

În 2009, pe când Baranga se pretindea doctorand, a izbucnit scandalul „Fabricii de diplome de la Teleorman”. Atunci s-a aflat că sute de persoane, ajunse în „funcţii cheie”, au beneficiat de 15.000 de acte de studii false. Printre acestea se aflau şi nume sonore precum cel al lui Liviu Dragnea, al fostei sale soţii, al fostului adjunct al IPJ Teleorman, Emil Stănimir şi al fostul prefect PSD de Teleorman, Adrian Florescu, dar şi o serie de parlamentari, miniştri, înalţi funcţionari, primari, poliţişti etc.

Totul s-a realizat cu ajutorul fostului rector al universităţilor „Alexandru Ghica” şi „Europa Ecor”, Mina-Silviu Dobronăuţeanu. De atunci, adică de mai bine de un deceniu, periodic, Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 trimite în instanţă dosare, cerând anularea a sute de acte de studii descoperite în cursul percheziţiilor la sediul celor două universităţi. Printre acestea, şi actele de studii ale lui Laurenţiu Baranga despre care s-a aflat abia în 2016 că sunt false: diploma de bacalaureat emisă de Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Bucureşti, diploma de licenţă emisă de Universitatea Ecologică Bucureşti, diploma de studii postuniversitare emisă de Academia de Poliţie, diploma de doctor emisă de Universitatea „Valahia” din Târgovişte, precum şi o serie de certificate de absolvire şi foi matricole, potrivit ziare.com.

Baranga a recunoscut în instanţă că a terminat 10 clase în 1984, iar în anul următor s-a înscris la o şcoală profesională, curs seral, a unui liceu din Râmnicu Vâlcea. În 1999, a mai spus acesta, s-a înscris la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Bucureşti pentru examenul de bacalaureat. În schimb, a declarat că nu-şi aminteşte cine i-a adus diploma, pentru că nu a ridicat-o personal. Doar că declaraţiile sale nu coincideau cu faptele. Pe verso-ul diplomei scria că Baranga a absolvit colegiul bucureştean între anii 1994 – 1999, la fără frecvenţă, dar nu era pomenit nimic despre şcoala profesională din Vâlcea.

În plus, anchetatorii au descoperit că diploma de Bacalaureat nu există în gestiunea colegiului, la fel cum nici numele titularului nu se regăseşte în registrele matricole ale liceului bucureştean. În urma unei expertize, criminaliştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Bucureşti au descoperit că diploma a fost scrisă (completată olograf) chiar de către Mina - Silviu Dobronăuţeanu, rectorul universităţilor „Alexandru Ghica“ şi Europa Ecor.

Cu diploma de BAC falsă, dar şi cu o diplomă de licenţă obţinută de la „Universitatea Alexandru Ghica - Facultatea de Contabilitate şi Informatică” din Alexandria - Teleorman (care nu apare în CV şi asupra căreia planează suspiciuni că ar fi fost fabricată în acelaşi mod, exact ca în cazul Dragnea), Baranga s-a înscris la examenul de licenţă la Universitatea Ecologică din Bucureşti (februarie 2008). Despre facultatea din Teleorman, Baranga a declarat că a urmat cursurile acesteia în perioada 2000 – 2005, deşi Universitatea a avut prima serie de studenţi abia în 2001. Având în vedere că diploma de BAC este falsă, toate actele obţinute ulterior nu mai au nici o valoare.

Anchetatorii au stabilit până în acest moment că a prejudiciat statul cu 640.000 de lei, dar sunt conştienţi că este vorba despre o sumă mult mai mare. Nu se cunoaşte nici prejudiciul adus universităţilor în tot acest timp.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13463 vizualizari

 • +25 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 11 octombrie 2020, 5:28)

  [anonim]

  • +2 (6 voturi)    
   De asta votez USRplus (Duminică, 11 octombrie 2020, 11:32)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui

   Sper sa fie altfel decat cei din ultimii 30 de ani
  • +2 (6 voturi)    
   De asta votez USRplus (Duminică, 11 octombrie 2020, 11:32)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui

   Sper sa fie altfel decat cei din ultimii 30 de ani
 • +22 (24 voturi)    
  serviciili unde e bre? in izolare? (Duminică, 11 octombrie 2020, 5:33)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  toti astia propusi pentru functii de-astea cheie nu sunt verificati? nu-i cauta nimeni la cazier la CV la buletin la ceva? Maine poimaine vine Corduneanu la MI sau la SRI si ce facem? Nu stiu daca ar fi mai rau da asa ca idee... Serviciile doarme bre? Sunt carantinati si aia?
  • +10 (10 voturi)    
   N auzi domne (Duminică, 11 octombrie 2020, 8:22)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   Ca serviciile “n are voie” sa intervina in afacerile statului?
  • +7 (7 voturi)    
   Stai linistit (Duminică, 11 octombrie 2020, 9:53)

   moima [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   80% din bugetu SRI se duce pe pensii si salarii. Asemenea statului PSD.

   Bandele de talhari moscoviti au grija sa fim condusi de cei mai prosti dintre tradatori
  • +5 (5 voturi)    
   daca te uiti un pic cu atentie (Duminică, 11 octombrie 2020, 10:11)

   Neon [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   vei vedea ca cel care l-a racolat este un fost securist, mare profesor universitar de management, desi are diploma de inginer.
   https://www.libertatea.ro/opinii/psd-si-pnl-partidul-unic-povestea-lui-marius-petrescu-seful-acreditarii-secretelor-in-romania-omul-care-a-facut-doua-academii-sapte-universitati-si-a-scris-49-de-carti-3116706

   Cateii latra, ursul trece ...
  • +9 (9 voturi)    
   Acest individ (Duminică, 11 octombrie 2020, 10:19)

   fat.cat [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   A fost director adjunct 11 ani la ORNISS! Unspe f∎cking ani! Nu e vorba ca serviciile n-au stiut despre el. Dimpotriva. Ei l-au selectat. De aia a si ajuns apoi sef la oficiul asta de lupta impotriva spalarii banilor (sic!). Asta e complicitate. Nu prostovanul asta trebuia retinut. Unde sunt aia care i-au validat candidatura si l-au mentinut atatia ani la acest nivel pe Gica strungarul? Pe aia as vrea sa-i vad disparuti din lantul de decizie in statul roman.
   Dar asta n-o sa se intample niciodata. Intotdeauna exista un strungar mai bun care sta deja la cotitura. Zona crepusculara e o palida ilustrare fata de ce se intampla in tara asta.
   • +3 (3 voturi)    
    Dacă impostorul a lucrat,în funcție de conducere, (Duminică, 11 octombrie 2020, 12:54)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui fat.cat

    la celebra filială a Securității vechi și noi,este imposibil ca marele șef,
    Dom Profesor Marius Petrescu să nu fi știut.Rezultă deci,o coterie
    bolșevico-securistă de toată frumusețea.Oare câți impostori se află
    în structurile parazitate ale nefericitului Stat Român.Gândiți-vă la
    indivizii din Parlament ,cu diplome cumpărate la tarabele din țară,
    dar și la Universitatea de* renume mondial* de la Bălți!?
    Concluzia este că suntem conduși de hoți și excroci ,neavând nicio
    șansă să progresăm!
 • +16 (18 voturi)    
  Statul esuat mafiot Romanica (Duminică, 11 octombrie 2020, 7:33)

  floriniulian [utilizator]

  Hotii sunt pusi sa pazeasca avutia acestei tari.
  Coruptii sunt pusi sa lupte impotriva coruptiei.
  Iar ''siguranta''tarii este asigurata de institutii corupte si praf de incompetenta,populate cu specimene care au absolvit''academia nationala de informatii SRI''locul unde se ''pregatesc'' viitoarele slugi ale statului securisto mafiot care au distrus aceasta tara.
 • +10 (10 voturi)    
  Atelierul din Rahova (Duminică, 11 octombrie 2020, 8:05)

  un domn [utilizator]

  Asteapta Muncitori Odihnitzi
 • +13 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 11 octombrie 2020, 8:24)

  [anonim]

 • +15 (15 voturi)    
  educatia in romania ... (Duminică, 11 octombrie 2020, 8:30)

  sareta [utilizator]

  Educatia romanilor este praf ! Individul a facut 19 cursuri de specializari si doctorat in decursul a numai 14 ani ....la urmatoarele institutii de rahat :-Univers.Ecologica ,Acad.de politie A.Cuza ,Univers.de aparare, Univers.Pitesti ,Univers.Valahia ,Agentia Nat. a functionarilor publici , Agentia romana a calitatii invat.superior (ce ironie ) ,Consiliul National de mediere, Univers. de stiinte economice -T.Maiorescu .. A " muncit" si noptile ! A auzit cineva daca macar una dintre acestea se dezic de acest specimen ?Dar,adevarul este ca exista indivizi mult mai inalti in functie care n-au dat socoteala ptr. FURTUL produs la doctorat ,ca fostul Premier V.V.Ponta ,nederanjat de politie sau parchet ,care n-a restituit milioanele de lei obtinute prin folosirea diplomei false ...
  • +8 (8 voturi)    
   Esti cam pretentios... (Duminică, 11 octombrie 2020, 9:27)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   O s-o bage repede p-aia cu GDPR-ul, ca să se ascundă cu hoți cu tot după o lege prost făcută...
 • +4 (4 voturi)    
  Infractori in Romania : impostorii academici !! (Duminică, 11 octombrie 2020, 8:38)

  deval [utilizator]

  Nu e numai impostor gunoiul asta ! Prin functiile ocupate a atentat la siguranta nationala !! A fost seful Agentiei care ''lupta''impotriva spalarii banilor si a condus intocmirea de proceduri de securitate , a avut acces la informatii secrete , etc !!!
  Cum nu a sesizat nimeni, 21 de ani ca se afla in prezenta unui impostor ? Cei cu care interactiona, erau ca el ? Nu ai cum sa nu realizezi in 10 minute de discutie, ce ai in fata !! Cum adica dle Orban , i-ati cerut demisia ? Nu erati indreptatit sa-l demiteti ??!! Te pomenesti ca era si ''de onoare'', demisia aia ?! Presupun ca ati cerut tuturor institutiilor de stat sa se constituie parte si sa ceara restituirea cu dobanda a banilor incasati precum si compensatii pentru atingerea imaginii lor publice-evident daca stiu ce e aia si daca sefii acelor institutii nu au facut scoala impreuna cu infractorul !!!!!!!!!!!!!
 • -5 (9 voturi)    
  bai nene (Duminică, 11 octombrie 2020, 8:55)

  cucuveauamov [utilizator]

  Dragnea l-a numit in functie? daca nu, ...atunci hai sa comentam despre altceva.
  • +6 (6 voturi)    
   ok (Duminică, 11 octombrie 2020, 11:43)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   atunci să vorbim că dragnea (veorica, tudose, grindeanu), ponta, l-au păstrat, că era valoare, șef la ORNISS. că este altceva, nu?
  • +2 (2 voturi)    
   articolul cu Iohanis servicii "Patria a priori" (Luni, 12 octombrie 2020, 1:10)

   pancu_dan [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ati spus ca nu mai scrieti pe HN daca va spune cineva ce inseamna "Patria a priori".
   Atat valoreaza cuvantul dvs?
 • +10 (10 voturi)    
  Ca sa vezi cine ne conduce (Duminică, 11 octombrie 2020, 9:03)

  Mihalav [utilizator]

  Exemplul tipic pentru oamenii politici din generatia anilor 90. Fara studii serioase, fara realizari in vreo profesie, dar cu traiectoriie fulminanta in politica. Si ganditi-va ce functie importanta ocupa. Te cutremuri cine conduce tara!! Si a fost si in ORNISS sef.
 • +9 (9 voturi)    
  doua intrebari (Duminică, 11 octombrie 2020, 10:07)

  anonim3 [utilizator]

  1. Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 a aflat in 2016 ca diplomele dlui Baranga sunt false? De ce atunci nu s-au miscat mai repede? Cine a taraganat?
  2. Cine l-a propus pe Laurențiu Baranga ca preşedinte al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor? Numele si functia propunatorului sunt importante, pentru a intelege daca a fost o complicitate intre mafioti, un act de pura incompetenta sau un act premeditat al unei cartite PSD ca sa aiba si guvernul Orban un falsificator de diplome.
 • +8 (10 voturi)    
  Cadru universitar (Duminică, 11 octombrie 2020, 10:30)

  Beta Alfa [utilizator]

  Deci la un moment dat, daca am inteles corect, individul era / se prezenta ca fiind cadru universitar desi avea bacalaureatul luat la 32 de ani. Ce fel de tara este asta !!??
 • +5 (5 voturi)    
  bleah (Duminică, 11 octombrie 2020, 10:37)

  revo [utilizator]

  S-a mai auzit ceva de tanti aia, cu 8 clase, absolventa de scoala profesionala, care s-a dat doctorita ginecoloaga si facea operatii la Spitalul Judetean Ilfov?
  Si cu "dottore" asta va fi la fel.

  Mi-a placut incheierea articolului: "Nu se cunoaşte nici prejudiciul adus universităţilor în tot acest timp". Care universitati?! "Fabricile" care i-au dat diplome, fara ca el sa fi trecut pe-acolo?
  Daca-l intrebi unde sunt localizate si cum se ajunge, cu siguranta nu ar fi in stare sa spuna decat "nu-mi amintesc, a trecut altcineva pe acolo, sa-mi aduca hartia pe care scrie diploma".

  In primul rand trebuie inchise "fabricile".
  Bai nene, regimul comunist si-a creat cadre de incredere cu "facultatea pe puncte", dar pana la urma a ajuns la un sistem de invatamant care a dat rezultate. Noi ce facem? Suntem mai rau decat comunistii, ca la aia studentii "pe puncte" chiar s-au dus la cursuri, s-au straduit dupa puterile lor, ca era Partidul cu ochiul pe ei, si au dat examene. Astia nici macar nu calca prin scoala si ajung doctori!
 • +3 (3 voturi)    
  off (Duminică, 11 octombrie 2020, 10:47)

  aditza_1967 [utilizator]

  Carol facea angajari doar cei care aveau studii la Viena, PAris,etc
  Npi....ii luam si pe aia cu studiile facute la tata la tzara
 • +7 (7 voturi)    
  Asta nu e grav... (Duminică, 11 octombrie 2020, 10:58)

  spirache [utilizator]

  Grav este ca un "absolvent" de Valahia, Ecologica sau Alexandra ajunge sef al ORNISS-ului in love cul unui sed de promoție de la Academia Națională de Informații, iar tot un asemenea ins ajunge sef la combaterea spălarii banilor in locul unui sef de promoție de la ASE sau unui ofițer priceput de poliție de la politia economică ori unui funcționar bun de la ANI.
 • +7 (7 voturi)    
  membru ARACIS (Duminică, 11 octombrie 2020, 11:10)

  doejohn [utilizator]

  cea mai tare chestie in CV-ul personajului:

  membru ARACIS - Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior

  Mai poti spune ceva? Din seria lupul paznic la oi...
 • +5 (5 voturi)    
  Asta e despre coruptia din tara ! (Duminică, 11 octombrie 2020, 11:24)

  PetruLuca [utilizator]

  Ce spuneti despre ce voteaza , la nivel de Parlament European ,unii dintre cei mai vocali "incoruptibili" reprezentanti ai nostri ?!?!!!

  https://www.g4media.ro/12-europarlamentari-romani-au-votat-impotriva-rezolutiei-privind-statul-de-drept-din-bulgaria-rezolutia-care-acuza-coruptia-de-la-sofia-si-pe-premierul-borisov-a-fost-adoptata-in-parlamentul-european.html

  Ne vedem la alegeri !
 • +6 (6 voturi)    
  E d al nostru, roman descurcareț! (Duminică, 11 octombrie 2020, 13:01)

  Vigilentanonstop [utilizator]

  Asta a fost prima aptitudine care se cerea in ocuparea unei functii de conducere sub toate guvernele! Ce scoala, ce seriozitate, erau multe de manarit!! Cati or mai fi ca el prin toate institutiile statului si servicii secrete, ca a fost si pe acolo sef!! Nivelul actual economic si de securitate, reflecta exact seriozitatea acestui domn dar mai ales al celor care erau in masura sa se asigure ca cei ce ocupa o functie de conducere sa fie integri! Ce mai, zici ca cineva face aceste lucruri special in Romania!!
 • +9 (9 voturi)    
  sentinta : (Duminică, 11 octombrie 2020, 13:10)

  danton68 [utilizator]

  va fi mutat disciplinar la oficiul de prevenire si combatere a spalarii diplomelor
  • -1 (1 vot)    
   V a fi mutat dupa placul securistilor!! (Miercuri, 14 octombrie 2020, 1:43)

   Vigilentanonstop [utilizator] i-a raspuns lui danton68

   Caci numai Ei sunt Stapanul de drept al tau!!


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by