Tudorel Toader rămâne membru în Comisia de la Veneția, chiar dacă Guvernul Orban a cerut eliberarea sa din funcție, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.Potrivit surselor citate, cererea nu a fost supusă votului plenului Comisiei, membrii forului transmițând informal Guvernului că nu vor să creeze un precedent.
Comisia de la Veneția a confirmat la sfârșitul lunii mai că a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei.
Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneția din 2014. În 2018 a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție. Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz iar primul ministru aprobă.
Tudorel Toader era ministru al Justiției când s-a autopropus pentru un nou mandat, în intervalul 2018 - 2022.
Deocamdată nu este clar când va înceta mandatul lui Tudorel Toader de membru al Comisiei de la Veneția.
Potrivit procedurilor Comisiei, mandatul unui membru expiră în următoarele condiții:
- la finalul mandatului de patru ani (23 mai 2022 în cazul lui Tudorel Toader)
- prin demisie
- în momentul în care Comisia constată, la propunerea Biroului, printr-o majoritate de două treimi a membrilor, că persoana în cauză nu mai este capabil sau nu mai este calificat să-și exercite funcțiile
Cererea de eliberare din funcție, după sentința CEDO în cazul Kovesi
Ministerul român al Justiției a anunțat în data de 5 mai că
propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția. Instituția a argumentat prin implicațiile deciziei CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi "privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept".
Fosta șefă a DNA a fost revocată din funcție la propunerea ministrului de atunci al Justiției Tudorel Toader, actual rector al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.
Laura Codruța Kovesi a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA.
Ce a decis CEDO:
"Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea, Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. A fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare al Curţii, o face Guvernul, președintele Camerei, președintele Senatului. CCR a dat o decizie şi preşedintele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR se execută”, a spus Tudorel Toader într-un interviu pentru
Bună Ziua Iași.De notat că fostul ministru al Justiției, care s-a aflat la originea procedurii de destituire, nu-i dădea șanse Laurei Codruța Kovesi. "Este un om liber și se poate adresa oricărei instanțe din România sau europeană. Pot să spun însă că deciziile Curții Constituționale sunt definitive de la momentul publicării în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că nu sunt cu cale de atac. La CEDO se duce partea dintr-un proces nemulțumită de decizii definitive rămase la instanțele de drept comun", spunea atunci Tudorel.
Kovesi a fost demisă din funcție în 9 iulie printr-un decret semnat de Klaus Iohannis, după ce o decizie a Curții Constituționale a statuat că „Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”.
Procedura a demarat în 22 februarie 2018, când ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, a anunțat că declanșează procedura de revocare a procurorului şef al DNA Laura Codruța Kovesi, prezentând un raport cu 20 de "acte și fapte de netolerat într-un stat de drept".
Toader i-a reproșat șefei DNA tergiversarea unor dosare, depășirea atribuțiilor atunci când DNA a anchetat Guvernul pentru controversata Ordonanță 13, comportament autoritar și discreționar, prioritizarea dosarelor în funcție de impactul mediatic, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament sau lipsa unei reacții adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploiești. De altfel, punctul culminant al scandalului din jurul șefei DNA fusese atins atunci când fostul deputat PSD Vlad Cosma a făcut publice înregistrări care ar fi demonstrat abuzurile comise de procurori de la DNA Ploiești, iar PSD - ALDE au cerut să fie luate măsuri împotriva pretinselor abuzuri.
Raportul ministrului Justiției referitor la șeful DNA a primit aviz negativ din partea Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), iar președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va da curs cererii de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi.
În replică, ministrul Tudorel Toader a sesizat Curtea Constituțională în cazul acestui refuz, iar CCR a constatat, în 30 mai, existenta unui conflict juridic de natură constituțională, pe acest subiect, între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis. Urmarea - în 9 iulie Iohannis a fost nevoit să semneze decretul de revocare.
Pentru ca Nu vede pe Rudotel ca Marele Eliberator de pușcăriași!
Onoarea Comisiei e distrusă daca ai pe Rudotel in compozitie!
Nu vede nr. de crime in crestere din Ro după ce Rudotel a devenit frate cu infractorii!
Si uite asa un moment ingrozitor in istoria tarii care cronologic nu a durat mult va avea urmari prelungi, de generatii, in societatea noastra, din cauza personajelor ticaloase infipte in diverse pozitii si a slabirii sau distrugerii unor institutii esentiale.
E plin de hoti si in justitie, CCR, Avocatul Poporului, si in consiliile de administratie ale diverselor firme cu participatii de stat, si in administratia locala si in institutii internationale unde participa Romania.
Pe de alta parte, guvernul PNL in general si ministrul PNL al justitiei in special s-au facut luntre si punte sa nu schimbe nimic (nici macar sectia Gestapo). Ca tovarasi de USL, ei nu stiu guverna altfel decat PSD-ul si slugile infipte in scaune ii servesc pe orice hoti aflati la putere.
De aceea trebuie voturi decisiv la alegerile urmatoare contra partidelor "traditionale".
dar cine ai vrea sa o reprezinte?
tu? ceausescu, bot sau aia mica si grasa, protestatara de profesie?
Procedand in acest fel,adica auto-propunandu-se, nu a facut altceva decat sa intareasca ideea ca este un individ cu clare apucaturi egolatrice,adorator al propriei persoane,dispus la supraestimarea valorilor sale personale.
Si ca orice egolatru nu a suportat sa-i fie demontate "ievaluarea" si acuzatiile aduse Laurei Codruta Kovesi de catre aceasta si a initiat o procedura imbarligata,cu sprijinul CCR prin care l-a silit pe KWJ s-o demita pe LCK.
Magaria l-a care se preteaza acum e sa afirme ca nu el este cel responsabil de toata tarasenia ci ailalti adica CCR si KWJ.
Mare caracter !
1. nostalgicii comunisti, care simpatizeaza cu cei la fel ca ei: mincinosii, hotii, manipulatorii, ratatii, incompetentii, etc. Aceste categorii se regasesc in principal in partidul continuator al comunistilor, actualul psd, plus ceva factiuni reprezentate de niste avortoni politic: ponta, tariceanu si vreo cativa in plus. Aceasta categorie de politicieni + votantii aferenti, nu vor schimbarea, deoarece ei atat pot: sa fure, sa mimeze munca, sa manipuleze si sa taie frunza la caini, uitandu-se toate serile si weekend-urile la latrina3. Stai linistit, toate partidele au scursurile acestea politice, doar ca in psd densitatea este mai mare.
2. oamenii care vor schimbarea, deoarece au mai dat putin cu nasul prin democratiile instaurate in alte tari. Din pacate, multi dintre ei nu ies la vot, deoarece sunt scarbiti de ceea ce vad in tara, insa ii cam doare in cot, nu-i intereseaza ca prin absenta de la vot, dau sanse mai mari de castig hotilor. Acestia nu sunt neaparat postaci pnl, cum spui, ci sunt anti-mafie, pe cale de consecinta, anti-psd, unde se afla cei mai multi mafioti si ratati.
Asa ca mai usor cu postacii pnl, spune-le postaci anti-psd, deoarece aceasta-i realitatea!
Bineinteles, mai sunt si persoane care comenteaza pe HN, doar ca sa se distreze, unii fiind din categoria cu "bagatul batului prin gard".
sunt formate din trimisi politici.
deci, tudorica e rosu, vrem unu' galben. nu conteaza competenta, cum nici la oms nu conteaza. conteaza ca trage stanga si ca si'a luat prerogative suprastatale.
si asta venetiana mai este si'n domeniul legii...
necercetate sunt canalele..venetiene.
In clar, cum Comisia refuza dezbaterea si cum dl rector refuza sa demisioneze, calitatea de membru ii ramane intacta inca 2 ani.
Din nefericire, guvernul PNL a facut ceea ce stie oricine ca nu trebuie facut in relatii internationale: nu ceri ceva daca nu ai sanse foarte mari sa obtii acel ceva, pt ca un refuz te pune intr-o situatie jenanta.
Daca guvernul liberal era constient ca va fi refuzat, atunci a depus cererea doar ca "sa dea bine" la electorat, a fost o simpla manipulare a perceptiei publice.
Tot nu stim daca dl rector Toader (reales de colegii domniei sale), cat a fost ministru, a incalcat sau nu vreo lege, i se promiteau tot felul de dosare penale de catre fosta Opozitie, acum nu se mai aude nimic.
In spatiul dezbaterii politice romanesti e multa harababura si se arunca aiurea cu tot felul de acuzatii, in general foarte prost documentate sau fara legatura directa cu fapte penale, politicienii se ameninta destul de des cu puscaria, cu catusele, cu DNA-ul, etc. dar in general nu vedem prea multe dovezi concrete.
Iresponsabilitatea de care dau dovada acesti indivizi are impact puternic negativ si asupra perceptiei publice, electoratul obisnuindu-se cu ideea falsa ca "toti sunt niste hoti" sau "toti sunt incompetenti".
Comisia de la Venetia a refuzat sa intre in jocurile astea de acuzatii intre politicieni (nu exista nimic penal la dl Toader, era o decizie CCR in cazul Kovesi), fiind clar ca s-ar fi compromis pe viitor incepand in interior o dezbatere despre ce fel de politica face sau a facut unul dintre membri.
Pe viitor guvernele Romaniei ar trebui sa fie mult mai prudente cu tentatia de a transfera "razboaiele" politice din interior catre institutii europene, se fac de ras.
Nu se poate afirma ca TT a fost corect cu ievaluarea LCK cum l-a fel se poate spune despre felul in care a fost analizata cererea de conflict de interese intre Ministrul Justitiei - ca practic el era cu rezbelul - si Presedinte.
Nu este o politizare - este o simpla delimitare de interesele meschine ale unor judecatori.
As mai vrea sa stiu daca TT a intrebat /s-a consultat cu cineva cand s-a auto-propus pentru continuarea functiei in cadrul Comisiei de la Venetia.
Sunt derapaje importantec care ar trebui sanctionate si DA, trebuia analizata pozitia membrilor din Comisie, dar chiar si asa, nu este numai ca sa dea bine la electorat - ERA NECESAR sa fie trimisa aceea depesa. Sigur ca era bine sa fie castigatoare - dar credeti ca mierosul TT a stat de o parte??? Pardon, ma scuzati, este un jeg mare cat toate cele - departe de oamenii profesionisti pe care i-a avut si pe unii ii mai are RO.
Zic ca mai trebuie insistat - clarificata situatie.
Never Give Up!
Este o premiera mondiala...nicaieri un presedinte nu a indemnat si participat la marsuri de protest organizate impotriva guvernului, parlamentului si adversarilor politici in general. De ce a facut-o? Evident pentru ca in Romania se poate...nu exista legi, altfel era dat afara.
Cat despre miscarea atacului fata de Bubos la Comisia de la Venetia, nu am niciun dubiu ca a fost joc de imagine. "Facutul de ras" nu se intampla pentru ca electoratul nu urmareste situatia europeana. Ei se bucura cand primesc sau au acces la ceva din UE dar nu le pasa ce si cum si de unde, cum nu le pasa nici punga de ulei si faina de unde apare sau banii la pensie. "Ce? Ingropam tara in datorie pe 30 de ani? Ce? Nu-s bani la buget? Eu imi vreau punga si pensia, atat, ce buget, ce imprumut? Eu nu stiu d-astea". Cam atat e firul gandirii majoritatii.
Nu e nici prima, nici ultima oara cand PNL promite si face jocuri de imagine ca sa obtina ceva. Nu cred ca are sens sa readuc aminte promisiunile facute de PNL ca sa obtina motiunea impotriva blondei, nu? Nu s-a agitat nici pana acum cu vreuna, dar a facut heirupuri simuland ca vrea anticipate, stiind ca pierde fiecare oportunitate, dar a facut-o doar ca sa nu para ca nu o fac.
Sunt de acord cu absolut tot ceea ce ati scris, problema e ca multi romani nu gandesc asa pentru ca poarta ochelari de cal. Nu vor sa stie, nu ii intereseaza. Daca aduci in discutie doar votul cu multi romani, raspunsul va fi "eu nu-s cu politica", fara sa inteleaga legatura dintre vot si cresterea preturilor, (ne)apartenenta la diverse grupari/organizatii/aliante/coalitii/programe (de la UE la NATO, Schengen si altele), imaginea externa si tot asa.
Pentru ei "toti sunt la fel" si "un vot in plus sau minus nu conteaza". Dar se plang ca viata e grea.
Comisia a jucat-o neutru si a facut foarte bine. Decat sa riste un conflict pe viitor...
Problema este de ce muhaielele astea de la conducerea partidului Liderului Suprem ce se vrea Unic, nu incep sa faca ordine in justitie....se tem de proteste? Se tem ca se revolta lumea pe ei asa cum au procedat cu PSD timp de 3 ani? Se tem ca-si vor taia singuri craca de sub picioare si prefera s-o arda asa #, mai trece un an mai vine o spaga si uite asa i-am pacalit pe fraieri...
Degringolada legislativa este "necesara" angajatorilor actualei puteri altfel...mai sunt locuri langa Dragnia destule...
Au aratat-o , o arata si o vor arata de fiecare data...nu degeaba Romania are un premier spalat de puscarie pe motiv ca nu a fost legala inregistrarea in care l-am auzit cu totii cum cerea spaga si sut in fund de la afaceristul respectiv...si un presedinte spalat de zeci de dosare pe banda rulanta de catre fostul procuror general, taranul ala vopsit anchetator de CAP de provincie, presedinte votat de Diaspora si Fuckbook in ciuda sentintei definitive prin care este dovedit ca a deposedat 2 familii de bunuri cu acte false si a prejudiciat oamenii respectivi si statul cu sume considerabile de bani...
Toate astea nu conteaza...conteaza doar ca au pupat ghiulul cui trebuie si reprezinta interesele respectivului angajator in raport cu afacerile acestuia cu statul roman. As vrea si eu sa am astfel de angajati insa nu am putere...doar asta este diferenta intre orice om oarecare si grupul angajator al acestor bufoni care se joaca cu Statul Roman.
Celelalte partide mai mici, culeg firimiturile aruncate de la masa bogatilor. O nota speciala despre USR (PLUS nu este inca partid parlamentar, chiar daca exista fuziunea sau asocierea cu USR): este compus din oameni cu un trecut politic recent, nu sunt unsi cu toate eliffile inca si, incet-incet, isi dau seama cum merg treburile in tara. De ceva vreme sunt in dilema: sa se integreze si ei in sistemul mafiot ce guverneaza tara sau sa continue lupta cu morile de vant!
Sunt multe de spus. Problema grava in Romania este mentalitatea retrograda a circa 5-6 milioane de votanti, oameni cu o educatie (nu ma refer la cei 7 ani de acasa) precara, multi dintrei asistati social si usor manipulabili, multi pensionari prinsi in capcana intinsa de politicieni, care ii tin captivi cu pensia amarata si cu iluziile ca se vor mari, astfel incat sa le asigure un trai decent. Nu ma refer la toti pensionarii, ci doar la cei care au pensia medie sau mai putin, cei cu pensiile mai mari decat veniturile celor activi nu au probleme.
Avand in vedere cum ne alegem reprezentantii pentru institutiile internationale, nu e de mirare ca Romania nu are nici un fel de credibilitate in strainatate.
Daca aceasta "comisie" NU ESTE BUNA...atunci ea nu este buna TOT TIMPUL...nu doar atunci cand ne convine..
apropos...COMISIA recomanda ca pensia unui judecator sa fie 80%+ din salariu...ce ne facem cu EXTRA impozitarea ??? Incalcam RECOMANDARILE comisiei
???
daca nu, suge de unde poti!
ba chiar dimpotrivă, după cum se poate observa cu ochiul liber "înaltele" instanţe furnizează mult mai multe decizii controversate decât cele ordinare.
Comisia contra PSD=Love
Comisia mentine pe Tudorel si da flit celor care-l doreau plecat= Comunisti platiti de Dragnea...
Aflati ca pe aceasta Comisie nu o doare nici in cot de unii si de altii de prin Romania...cam asta este, mai ales.cand coneva cerseste favoruri...
Cred ca la fel se poate ridica problema in cadrul Consiliului Europei - este legata de etica unui membru care si-a pierdut echilibrul profesional si numai poate face parte din Comisia de la venetia - cred ca toate demersurile sunt necesare pentru a clarifica aceasta situatie
Daca cazul TT intra in discutia Comisiei de la venetia este clar ca este ca si picat - ramane numai sa fie analizat de Comisia de la Venetia si cred ca se va intampla in curand.
membrii comisiei de la venetia nu au votat pentru a nu crea un precedent si doamen fereste vreunu dintr ei care face praf legea sa fie dat afara din comisie....
Oricum la cate a savarsit securista asta abjecta, mi se pare mai grav faptul ca a fost recompensata cu o sinecura europeana. Mult mai grav decat participarea lui Tudorel Toader in Comisia de la Venetia.
A, si pentru prostovanii care ma vor combate cu "dar nu exista nici un proces, nici o decizie definitiva impotriva lui Kovesi ca ar fi savarsit ceva" le reamintesc ca nici Manole-Isarescu nu a fost turnator timp de 30 de ani dar a fost guvernator BNR si nici Basescu - Petrov nu a fost turnator ci de doua ori presedinte al Romaniei. Unii sunt pur si simplu deasupra legii. Macar o perioada...