Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea privind starea de alertă, adoptată în urmă cu două zile de Parlament. Aceasta asigură cadrul pentru luarea măsurilor în stare de alertă, inclusiv cuantumul amenzilor. Legea intră în vigoare luni.

Conferinta IohannisFoto: Captura video

CONSULTĂ AICI TEXTUL INTEGRAL AL LEGII PRIVIND STAREA DE ALERTĂ, ADOPTATĂ DE PARLAMENT

România a intrat incepând de vineri în stare de alertă.

Românii care ies din zonele stabilite sau în afara intervalelor orare permise în timpul stării de alertă pot primi amenzi între 500 și 2.500 de lei. Dacă nu respectă izolarea sau carantina cuantumul acestora se dublează.

Participarea la mitinguri, procesiuni, concerte în aer liber, sau la activități culturale și religioase în spații închise, în stare de alertă, dacă acestea sunt interzise, pot scoate din buzunarele românilor între 500 și 2.500 de lei. În cazul organizatorilor unor astfel de evenimente, amenzile pot ajunge până la 15.000 de lei. Aceleași amenzi sunt prevăzute și pentru operatorii transporturilor rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene sau cu metroul care nu respectă regulile de restrângere sau interzicere pe rutele și, după caz, în intervalele orare stabilite.

Cuantumul amenzilor pentru încălcarea regulilor instituite în stare de alertă sunt prevăzute în legea aprobată miercuri de Parlament și care intră în vigoare luni.