Valer Dorneanu, despre votul CCR asupra ordonanţei privind starea de urgenţă: A fost unanimitate, dar doi dintre colegi nu au vrut-o declarată neconstituțională în întregime

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 7 mai 2020, 23:56 Actualitate | Esenţial


Valer Dorneanu
Foto: Agerpres
​Decizia Curţii Constituţionale prin care a fost declarată neconstituţională ordonanța de urgenţă a Guvernului privind instituirea stării de urgență a fost luată „în unanimitate”, dar au fost și doi judecători care au considerat că aceasta nu trebuie declarată neconstituțională în întregime, a spus joi seară, la Antena 3, preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

„Au fost trei puncte ale deciziei. În două puncte a fost vot în unanimitate, în al treilea a fost tot în unanimitate, dar cu privire la declararea ca neconstituțională a ordonanței de urgență 34/2020 doi dintre colegi au fost de acord că trebuie declarată neconstituțională, dar nu în întregime, ci numai o parte din ea. Dar votul cu privire la declararea neconstituționalității OUG 34 a fost unanim, cu precizarea asta, că unii au zis "să fie declarată neconstituțională, dar nu în întregime, ci numai două articole sau trei". În principiu toate cele trei puncte ale deciziei s-au adoptat în unanimitate, cu această precizare la unul dintre cele trei puncte”, a explicat Dorneanu, joi seară, într-o intervenție la Antena 3.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis miercuri că OUG nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă este neconstituţională, în ansamblul său.


Potrivit CCR, actul normativ care reglementează regimul juridic al stării de asediu şi al stării de urgenţă are ca scop crearea cadrului legal al măsurilor excepţionale impuse de gestionarea situaţiei de criză, măsuri care, prin ele însele, afectează drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor.

În esenţă, CCR declară că restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale nu se poate face prin ordonanţe de urgenţă, ci printr-o lege organică adoptată în Parlament.

Valer Dorneanu: Drepturile fundamentale nu puteau fi afectate printr-o ordonanţă de urgenţă, era nevoie de lege


Preşedintele CCR a mai declarat la Antena 3 că drepturile fundamentale ale omului nu pot fi afectate printr-o ordonanţă de urgenţă, iar pentru ca măsurile privind restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale să fie valabile, ar fi trebuit elaborată o lege.

„Legea-cadru a ordonanţei de urgenţă - ar fi trebuit ca acest articol să fie urmat de o lege organică, să reglementeze toate măsurile pe care trebuie să le ia autorităţile - Parlament, Guvern. Nu s-a întâmplat. S-a dat o ordonanţă de urgenţă, 1/99, care s-a dat în preajma venirii minerilor, s-a făcut, cum zic unii, pe genunchi, în aceeaşi zi s-a făcut ordonanţa, s-au obţinut avizele, s-a şi publicat în Monitorul Oficial. (...) În mod normal, pentru a împlini ceea ce nu a făcut legiuitorul în '99, să dea o lege în ansamblu, s-a dat această ordonanţă de urgenţă care are această limitare, această interdicţie prevăzută de art. 115 al. 6, nu poţi afecta drepturile fundamentale, şi atunci aceste afectări trebuiau date prin lege”, a spus Valer Dorneanu joi seară la Antena 3, potrivit Agerpres.

El a precizat că, prin decizia CCR, s-a declarat neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă 34, şi nicidecum nu a fost declarată neconstituţională starea de urgenţă.

„Ordonanţa aceea atacată de Avocatul Poporului noi n-am declarat-o neconstituţională în ansamblul ei, pentru că ea a fost dată sub imperiul Constituţiei din 1991, care în privinţa ordonanţelor de urgenţă nu stabilea nişte restricţii. Deci noi n-am declarat Ordonanţa 1/99 neconstituţională, am declarat din Ordonanţa 1/99 doar neconstituţionalitatea articolului 28, cel care se referă la amenzi. În schimb, Ordonanţa 34, care a stabilit mult mai multe lucruri care vizează restrângerea unor drepturi, s-a dat sub imperiul Constituţiei revizuite. În art. 115 al. 6 se spune că prin OUG se poate face orice, mai puţin să afectezi legile constituţionale sau să afectezi drepturile fundamentale ale omului. Or, libertatea de circulaţie, sancţiunile fac parte din libertăţile fundamentale. Deci, prin OUG 34 nu se puteau stabili asemenea restrângeri”, a explicat preşedintele CCR.

El a mai spus că articolul 93 din Constituţie dă dreptul preşedintelui să declare starea de urgenţă, ceea ce a şi făcut.

„Acest articol, îmi permit să zic eu, nu Curtea, este uşor lacunar. Că spune "declară starea de urgenţă". Este o pură declaraţie, sau preşedintele poate să ia nişte măsuri? Din cuprinsul art. 93 nu rezultă, dimpotrivă, rezultă că declararea stării de urgenţă trebuie încuviinţată de Parlament, care se convoacă obligatoriu, şi de aici se deduce că Parlamentul este cel care să ia nişte măsuri”, a afirmat Dorneanu.

Curtea Constituţională a mai decis miercuri că prevederile art. 28 din OUG 1/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricţiilor în perioada stării de urgenţă, sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate, iar stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a poliţiştilor.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4398 vizualizari

 • +10 (14 voturi)    
  e clar (Vineri, 8 mai 2020, 1:10)

  martel55 [utilizator]

  trebuie desfiintata in intregime CCR, nu mai e nimic de salvat acolo....maine poimaine o sa declare si codul penal necosntitutional, sa nu mai fie sanctionati deloc infractorii
  • +7 (11 voturi)    
   Ce zici acolo prietene? (Vineri, 8 mai 2020, 2:28)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Ti s-a parut ca s-au agitat la recursul compensatoriu al lui TiTi? Deja ei nu-s de acord cu amenzi, cu legi, vor revocari de procurori, vor ca presedintele sa faca ce ii zice un ministru, si-au jduecat singuri daca pensia lor speciala e constitutionala sau nu (wtf) etc.

   Ti se pare ca au vreo problema cu acte de coruptie sau facvorizarea infractorului?

   Si sa nu uitam de vizita "turistica" prin Rusia desi i s-a zis sa nu o faca.

   Eu nu am mai pomenit sa fie o institutie stat in stat... dar iata, ca orice se poate daca vrei cu adevarat.
  • 0 (0 voturi)    
   s-o crezi tu... (Joi, 11 iunie 2020, 8:23)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   unde ai pomenit tara fara ccr ? poate la tine la tara , meltene !
 • -5 (17 voturi)    
  cititi atent si meditati (Vineri, 8 mai 2020, 1:51)

  John_Re [utilizator]

  În esenţă, CCR declară că

  "restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale" nu se poate face prin ordonanţe de urgenţă, ci printr-o lege organică adoptată în Parlament.

  practic, Prim-Ministrul Romaniei s-a dorit un mic dictator.
  • +5 (9 voturi)    
   ok (Vineri, 8 mai 2020, 5:17)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   Asta e tot ce ai inteles din povestea asta? Bine...
  • +2 (4 voturi)    
   Trebuie lăsați să moartă oameni? (Vineri, 8 mai 2020, 8:24)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   Ăștia de la CCR nu gândesc.Pandemia asta a luat pe toată lumea prin surprindere.Nu aveai cum să prevezi ceva,să ai o lege pregătită.Până se dumireau parlamentarii ce și cum,România își îngropa jumătate din populație.Sincer,guvernul a acționat bine,comparat cum au acționat și alte țări și ținând cont de starea spitalelor din România.Nu mai spun de DSP care erau în adormire cu necalificați pe post de specialiști în sănătate publică.Nu mă mai miră mizeria din multe localități ,din ultimii ani.Și undei mizerie sunt și boli.Multe.COVID ne va ajuta să rezolvăm,cu toată opoziția CCR,PSD,ALDE,Pro România care vroiau mulți morți să poată să se laude la alegeri cu//realizări//.
   • -1 (1 vot)    
    nu e deloc asa (Vineri, 8 mai 2020, 14:45)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    epidemia incepuse din ianuarie cand toti se uitau la televizor ce se intampla in China. deci nu brusc si peste noapte. au avut 2 luni la dispozitie.

    dar PNL-ul si Presedintele au procedat in stilul hey-rupist romanesc.

    cine l-a oprit pe Johanis sa convoace Parlamentul in sesiune de urgenta sa discute problematica starii de urgenta?

    cine l-a oprit pe Johanis si Orban sa convoace discutii cu liderii partidelor politice mai ales ca ei nu au majoritatea?

    si in ultima instanta, cat de dobitoc sa fii, si asta ma refer la Orban, sa nu trimiti OUG-ul a doua zi pentru dezbatere si aprobare in Parlament?

    ca de profesionalismul lor ne-am lamurit. Veorica e doctor docent pe langa astia.
 • +3 (5 voturi)    
  Unanimitate? (Vineri, 8 mai 2020, 7:17)

  BEDE [utilizator]

  Îmi aduce aminte de cum era ales Ceuașescu în unanimitate... Cam genul acesta de unanimitate este acum la CCR.
  Este scandalos că unii care ar trebui să apere legea, prin faptul că tie orice posibilitate de a sancționa călcarea legii, nu fac decât să încurajez disprețul maselor față de lege. Și totul este de fapt numai pentru interese politice de moment: parcă au primit comanda să facă orice numai să pună bețe în roate și guvernului și președintelui și oricui nu este din grupul organizat pentru comiterea de infracțiuni care se numește PSD.
  Lege? Dar, atunci înseamnă că nu mai trebuia deloc să fie stare de urgență și să se tot dezbată înParlament ce măsuri să se ia contra COVID până se ajungea la 1 milion de decese, fiind curîțați vreo 50% dintre pensionari, astfel încât să le poată majora cu 40% pensia la restul.
  Nu spun că îmi place să trebuiască să ies din casă numai cu declarație, dar trebuia făcut ceva și aceasta pare-se că a fost singura măsură aplicabilă în condițiile noastre.
  • 0 (0 voturi)    
   A fost unanimitate minus 2 (Joi, 21 mai 2020, 15:42)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Doi nu au fost de acord, dar în rest a fost unanimitate...
 • +4 (4 voturi)    
  belea (Vineri, 8 mai 2020, 8:01)

  anion [utilizator]

  Ce a spus Dorneanu?
  ''Articolul 93 din Constituţie dă dreptul preşedintelui să declare starea de urgenţă, ceea ce a şi făcut''.
  ''Din cuprinsul art. 93 nu rezultă, dimpotrivă, rezultă că declararea stării de urgenţă trebuie încuviinţată de Parlament, care se convoacă obligatoriu, şi de aici se deduce că Parlamentul este cel care să ia nişte măsuri”.
  Din aceasta cauza Ponta, Ciolacu, Tariceanu si Hunor se grabesc acum sa dea o lege care sa valideze conditiile, restrictiile si amenzile in perioada de urgenta luate deja de guvern, bineinteles ciuntite dupa cum vor muschii lor.
 • +2 (2 voturi)    
  normal ca e unanimitate in CCR... (Vineri, 8 mai 2020, 8:19)

  mbembe [utilizator]

  atata timp cat tribuna oficiala a tuturor membrelor (ca nu poti zice judecatori) este latrina3!

  cat despre neconstitutionalitate- mai mult ca probabil este portita prin care cei amendati vor scapa de amenzile de miliardari vestici si prin asta PSD vor castiga mult la alegeri.
  Spre deoaebire de membrii PNL - populatia Romaniei nu are astfel de venitiri ca sa poata achita o amenda de 4000€. Asta o stie si peneleul si va pupa in fund CCR-ul ca au fost salvati de la dilema: a tine populatia ostatica-financiara (gen vremea nea Nicu) ori sa anuleze amenzile... ce ar fi extrem de grav deoarece la un caz viitor- toti se vor ... pe ordonanta de urgenta si amenzile primite!
 • -2 (2 voturi)    
  PNL (Vineri, 8 mai 2020, 9:12)

  costelo999 [utilizator]

  nu este in stare sa faca o lege, ordonanta sau ce o fi , buna , sa nu poata fi contestata la ccr, asta e problema, nu sunt in stare sa conduca, sa dea legi.
 • +2 (2 voturi)    
  Am ras . . . (Vineri, 8 mai 2020, 9:53)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . cu pofta. Unanimitate, dar fara doi! Dai in masa ca sunt doar doi!
 • +3 (3 voturi)    
  Cum de a ales A3 sa predice? (Vineri, 8 mai 2020, 9:55)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  De ce s-a dus la A3 acest Dorneanu?
  De ce acest post?
  Pentru albire după esecul la CEDO?
  Pentru ca A3 are un anumit public tinta cu simpatii pzdaldepro?

  E fara rusine si incearca sa zica ca au fost doi colegi care bla, bla..ce sa vezi Doamne, ca nu exista nici la ei unanimitate.
  Ca exista dezbatere, democratie...

  Noi toti stim ca azi CCR e un instrument de presiune pe Justiție din partea grupului infracțional parlamentar pzdaldeproudmr.

  Cat de prost sa fii sa nu înțelegi ca judecatorii CCR nu executa decat ordinele partidului care i-a uns!

  Trebuie găsită formula de a scapa Romania de aceasta CCR.
  Altfel nu mai scăpăm de acest etern Dorneanu&co.

  Imaginati-va Ro in anul 2030.
  Un comunicat de presa:
  "Presedintele CCR V. Dorneanu a declarat ca E constituțional ca tuturor celor arestați pentru corupție in perioada 2990 -2030 sa li restituie averile confiscate si sa primească despăgubiri de la statul roman pentru fiecare zi de puscărie.
  De asemenea toti procurorii care le-au facut dosare sa fie arestati de indata"

  Asa se va ajunge aici!
  Mafia si patria.
  • -3 (3 voturi)    
   raspuns (Vineri, 8 mai 2020, 10:20)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   - antena 3 pt ca la realitatea lui oreste sau b1 nu a fost primit
   - la ccr si-au pus toate partidele judecatori inclusiv verner, ccr exista in toate tarile ue deci este si va fi si la romania
   - daca procurorii fac abuzuri, cum ce sa vezi s-a descoperit, atunci dosarele nu sunt bune, deci trebuie restituite confiscarile si despagubiti de statul roman care prin reprezentatii ei - procurorii gen portocala- au abuzat , iar acestia tre sa raspunda in fata legii,
   - deci spui prostii
   - corolar - eu zic ca pnl sa inceapa curatenia cu fluturel de la suceava sa dea exemplu
   • +3 (3 voturi)    
    Raspundeti cu patima... (Vineri, 8 mai 2020, 12:46)

    DomnuTrandafir [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

    De parca ati fi judecator acolo.
    Sau platit de ăia.

    In mod sigur coompozitia actuala, structura actuala nu va mai exista.
    Nu sunt nemuritori!

    Va rog sa răspundeți numai daca stiti de ce.

    Si nici nu vreau eu sa va dau lista cu abuzurile in judecarea cauzelor de catre CCR.

    Cazul Codruta Kovesi e unul dovedit si recunoscut deCEDO.
    Curat neconstitutional!
    • -2 (2 voturi)    
     raspund (Vineri, 8 mai 2020, 18:02)

     costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

     de qiqi, sunteti platit de ailalti? nu sunt judecator sunt cititor, cazul lck este politic si nu are treaba cu ccr
 • 0 (0 voturi)    
  OH. (Vineri, 8 mai 2020, 17:04)

  letsoc [utilizator]

  Si B1 are o floricica pe campul CCR-ului , floricica ce infloreste noaptea de la ora 23 .
 • +1 (1 vot)    
  Vot in CCR (Vineri, 8 mai 2020, 21:14)

  Ibit [utilizator]

  Daca si Livia Stanciu precum si Simina Tanasescu au votat impotriva guvernului LUI , intr-adevar trebuie desfiintata CCR , pentru ca nimic nu merge in Romania NORMALA .....
  Din pacate pnl-ului si lui Iohannis le cam trebuie 67% din voturile Parlamentului ....
  O sa aiba atatea voturi cand va zbura porcul...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by