​Noul procuror general, Gabriela Scutea, a venit luni la serviciu, în prima zi de la preluarea mandatului, însoțită de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cel care a propus-o și a susținut-o pentru acest post în pofida faptului că este contestată de o parte dintre magistrați. Legat de demersul unei asociații de procurori care atacă în contencios administrativ decretul de numire a sa în funcție, Gabriela Scutea a susținut că este pregătită să încerce "o nouă viziune de candidatură".

Gabriela ScuteaFoto: AGERPRES

Scutea a venit la Parchetul General însoțită de ministrul Justiției.

"În eventualitatea - trebuie să le privim deschis pe toate - că decretul preşedintelui României ar putea fi anulat, sunt pregătită să încerc o nouă viziune de candidatură, pentru că obiectivul meu a fost ca, după atâta experienţă, să vin să contribui la consolidarea Ministerului Public”, a susținut Gabriela Scutea, întrebată despre demersul unei asociații de procurori care atacă în contencios administrativ decretul de numire a sa în funcție.

Cătălin Predoiu și-a explicat prezența alături de Scutea prin faptul că "e un obicei care s-a instalat cu ceva timp în urmă, ca ministrul Justiţiei să însoţească procurorii generali la instalare. "Absenţa mea ar fi fost un semnal greşit înţeles. Sunt aici pentru că urmez o cutumă, dar şi pentru că eu consider că e un moment important”.

Asociația Inițiativa pentru Justiție a anunțat că va solicita în contencios administrativ anularea actelor de numire în funcție pentru procurorul general, Gabriela Scutea, și pentru șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, în condițiile în care acestea au primit aviz negativ de la Secția pentru Procurori a CSM.

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea în funcții a noilor șefi la Parchetul General, DNA și DIICOT, acceptând astfel propunerile ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. Aceasta, în pofida avizului negativ al Secției pentru procurori din CSM pentru Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu.

În ultimul său raport MCV din octombrie 2019, Comisia Europeană nota că evoluțiile înregistrate din noiembrie 2018 au confirmat pertinența recomandării formulate cu mult timp în urmă în cadrul MCV de a se lua măsuri astfel încât "procesul de numire a procurorilor de rang superior să fie mai solid și independent". În raportul MCV din 2018 fuseseră exprimate preocupări legate în special de procedurile în curs de numire și/sau revocare pentru funcțiile de procuror-șef al DNA și de procuror general.

În raportul din noiembrie 2018, CE a recomandat:

  • Suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire și revocare a procurorilor de rang înalt.
  • Relansarea unui proces de numire a unui procuror-șef al DNA cu experiență dovedită în urmărirea penală a infracțiunilor de corupție și cu un mandat clar pentru DNA de a continua efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în materie de corupție.
  • Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017.

Aceste critici au fost formulate în contextul în care ministrul Justiției de la acea dată Tudorel Toader și-a menținut propunerea de candidat pentru funcția de procuror-șef al DNA - Adina Florea - deși aceasta a avut aviz negativ din partea CSM. Atunci, Iohannis a respins de două ori numirea Adinei Florea. CE mai arăta în raport că Tudorel Toader a continuat, de asemenea, procedura de revocare din funcție a procurorului general (Augustin Lazăr), în ciuda avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii.

Anunțul privind semnarea decretelor a fost făcut de Administrația Prezidențială, în aceeași zi Klaus Iohannis plecând la Bruxelles. Întrebat de jurnaliști, la Bruxelles, de ce nu a ținut cont de avizele CSM, Iohannis a susținut că cei trei candidați propuși de ministrul Cătălin Predoiu la șefia Parchetului General, DNA și DIICOT sunt foarte buni, iar avizul CSM - negativ pentru Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu - a fost "parțial destul de superficial".

"După ce propunerile domnului ministru au fost concretizate, au fost trimise la CSM, care a avut păreri ușor diferite. Având în vedere că am avut pe de o parte propunerile ministrului, foarte bine motivate și foarte bine elaborate, și de cealaltă parte avizul CSM, care mi s-a părut parțial destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de domnul Predoiu și am numit cei trei candidați. Foarte important de subliniat este că s-a încheiat interimatul la marile parchete, se ajunsese deja la o perioadă foarte lungă de interimat care nu a permis procurorilor să își facă treaba așa cum trebuie în toate situațiile. O conducere interimară întotdeauna are acest efect asupra unei instituții", a declarat Iohannis.

Iohannis a mai spus că selecția pentru șefia parchetelor a scos la iveală trei candidați pe care îi consideră foarte buni. "Mi-a făcut mare plăcere să-i numesc pe funcție", a afirmat Iohannis.

După ce procurorii din CSM au avizat negativ numirea Gabrielei Scutea și a Giorgianei Hosu, a fost lansată o campanie de presă împotriva acestora și a lui Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, campanie pornită de la Gândul și preluată și de Antena 3, în emisiunile lui Mihai Gâdea.

De asemenea, procurorii CSM Nicolae Solomon și Florian Deac au fost citați la audieri în calitate de martor la Secția pentru anchetarea magistraților condusă de Adina Florea.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a reacționat spunând că citarea procurorilor CSM Nicolae Solomon și Florin Deac la secția de anchetare a magistraților reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituțională, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor de conducere la marile parchete. Procurorii din CSM au acuzat o campanie media îndreptată împotriva membrilor Secției și au anunțat că vor sesiza Comisia Europeană.

De asemenea, postul de televiziune România TV controlat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, fugar Serbia, a difuzat vineri seara imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu. Ei au fost filmați într-un restaurant din Capitală, iar imaginile au fost preluate de Gândul şi de Evenimentul Zilei, fiind prezentate ca fiind "dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de Iohannis.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Cum le-a apărat Predoiu pe Scutea și Hosu în fața lui Iohannis / Ministrul Justiției acuză secția de procurori a CSM că le-a făcut „procese de intenție” candidatelor la șefia Parchetului General și DIICOT