Compania Municipală Termoenergetica (fostul Radet) va cere despăgubiri materiale ELCEN "în urma celei mai mari avarii din istoria sistemului de termoficare", care sâmbătă dimineață i-a lăsat fără apă caldă și căldură pe bucureștenii din sectoarele 2 şi 3 ale Capitalei, a declarat miercuri directorul general, Alexandru Burghiu. De altfel, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susținut încă de sâmbătă că a fost "un sabotaj industrial" din partea ELCEN, care a livrat agent termic la o temperatură mai mare cu 20 de grade.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Suntem în proces de calcul, compania ia atitudine şi mi se pare normal să nu fim scoşi vinovaţi. Se va calcula cantitatea de apă pierdută, manopera, disconfortul pe care l-au resimţit oamenii. Toate aceste nemulţumiri ne sunt aruncate nouă în cârcă. Sistemul este format din producere şi distribuţie. Se vor cere despăgubiri, iar dacă nu va plăti, (n.r. - ELCEN) va fi obligat să plătească", a declarat, într-o conferință de presă, directorul general al Termoenergetica, citat de Agerpres.

El a susținut că în ultimii 15 ani nu s-a comandat şi livrat o temperatură mai mare de 110 grade Celsius, iar pentru acea zi comanda a fost de 96-98%. "Este cel mai mare şoc termic pe care sistemul de livrare a căldurii l-a suportat în ultimii 15 ani, din punct de vedere al temperaturii şi duratei (...) Este clar că există legătură de cauzalitate între creşterea de temperatură şi avaria produsă", a spus Burghiu.

El a mai susținut că populaţia nu suportă nicio pierdere din sistemul de termoficare în cazul unei avarii, fiind o "teză falsă" faptul că avaria sau pierderile din reţea sunt recuperate prin umflarea facturilor bucureştenilor.

Burghiu a menţionat că, în momentul de faţă, compania "lucrează în mod constant", fiind înlocuiţi 15 kilometri de reţea primară: "În momentul de faţă suntem la 15 kilometri de reţea primară înlocuită şi vom ajunge, sper eu, la 20 de kilometri", a precizat Burghiu.

Locuitorii sectoarelor 2 și 3 au rămas fără apă calsă și căldură de vineri seară, iar Gabriela Firea a susținut încă de atunci că a fost un sabotaj din partea ELCEN, care a livrat agent termic la o temperatură mai mare. Ea a anunțat că va depune plângere penală pentru "sabotarea sistemului centralizat de termoficare".

Luni, Gabriela Firea a ținut să convoace o conferință de presă în care a insistat că avaria a fost "un sabotaj industrial", ea susținând că fusese avertizată cu ceva timp în urmă că "se va întâmpla aşa ceva": "S-a provocat în mod intenționat o avarie majoră, cea mai complexă din ultimii ani".

"Ne menţinem punctul de vedere că a fost un sabotaj industrial prin care au fost pedepsiţi cetăţenii din 300 de blocuri din sectoarele 2 și 3, doar pentru a fi un atac politic la adresa primarului general. Eu am fost avertizată cu ceva vreme în urmă că se va întâmpla aşa ceva. Am crezut că este o glumă, dar iată că nu a fost o joacă și s-a provocat în mod intenționat o avarie majoră, cea mai complexă avarie din sistem din ultimii 20 de ani", a afirmat Firea.

Ea a argumentat că a fost un atac politic pentru că administratorul ELCEN este membru PNL, iar până acum nici premierul Ludovic Orban și nici ministrul Economiei nu l-au tras la răspundere pentru că "direct sau indirect a comandat acest sabotaj industrial".

De cealaltă parte, Electrocentrale București (ELCEN) a reacționat spunând că locuitorii din sectoarele 2 și 3 nu au apă caldă și căldură din cauza avariilor de pe rețeaua de termoficare aflată în responsabilitatea Primăriei Capitalei, și nu a unei creșteri tranzitorii de temperatură. "Ceea ce omite să sublinieze Primarul Capitalei, în mod intenționat, este faptul că sistemul de termoficare din București aflat în grija Primăriei Municipiului București este în prag de colaps”, a transmis ELCEN, acuzând-o pe Firea că "a cheltuit sute de milioane de lei pe târguri, festivaluri și iepurași”.