Augustin Zegrean, despre eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților: Un demers politicianist. Nu este prima dată când politicienii nu țin cont de decizii ale Curții Constituționale

de MH     HotNews.ro
Marţi, 28 ianuarie 2020, 19:25 Actualitate | Esenţial


Augustin Zegrean
Foto: Digi 24
Legea care elimină pensiile speciale pentru magistrați este un demers politicianist, în prag de alegeri, și nu este prima dată când politicienii nu țin cont de decizii ale Curții Constituționale, a declarat pentru HotNews.ro fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean. El amintește că CCR a spus în mai multe rânduri că o soluție legislativă declarată neconstituțională nu mai poate fi adusă în altă lege.

Zegrean susține că fiecare partid a încercat să abroge aceste pensii de serviciu atunci când a venit la putere, căutând țapul ispășitor, care de fiecare dată a fost justiția.

Ce spune Augustin Zegrean:
 • "De fiecare dată când dau de un necaz legat de buget, politicienii arată cu degetul spre magistrați, că din cauza lor nu au bani, ceea ce este o minciună. Nu au decât să taie pensiile speciale, dar nu trebuie să se bucure nimeni, pentru că asta nu înseamnă că acei bani vor fi dați altora cu pensii mici. S-ar putea ca atunci când se ajunge la calcul pe contributivitate tot magistrații să aibă pensiile cele mai mari.
 • Vorbind constituțional, cum se justifică că la Poliție, Armată și SRI rămân aceste pensii și la ceilalți nu? Avem text în Constituție care vorbește despre egalitatea legii și autorităților. Ce autoritate este aia care tratează pe unii într-un fel și pe alții în alt fel? Știu ce o să mi se spună - că ăia își dau viața pentru patrie. Este o glumă. Plus că militarii nu contribuie la fondul de pensie și nu au contribuit niciodată.
 • Nu magistrații și-au stabilit aceste pensii, tot politicienii le-au stabilit și i-au momit să iasă la pensie la 20-25 de ani vechime. Eu când am decis să mă fac judecător, am avut în vedere și că voi avea o pensie mare.
 • CCR a spus în mai multe rânduri că o soluție legislativă declarată neconstituțională nu mai poate fi adusă în altă lege. Nu este prima dată când se ignoră decizii ale Curții Constituționale. Sunt decizii ale CCR care nu au fost puse în aplicare niciodată.
 • Eliminarea acestor pensii este un demers politicianist, mai ales că vin alegerile. Cineva a inventat ca preocuparea numărul 1 a poporului român să taie pensiile și acum le taie. Nu știu de unde această idee că este voința poporului, pentru că nu cresc pensiile poporului dacă se taie cele de serviciu.
 • Președintele Iohannis are această posibilitate, să întoarcă legea la reexaminare și a uzat de această prerogativă în câteva rânduri. Nu știu dacă va face asta și acum".
Legea va fi atacată la CCR de către instanța supremă

Proiectul votat miercuri de Camera Deputaților a fost inițiat de parlamentarii PNL și vizează eliminarea pensiilor speciale pentru pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu îi vizează pe militari și polițiști.

În Parlament a existat și un proiect de lege al USR care prevedea însă plafonarea pensiilor pentru magistrați și militari, dar Comisia de Muncă din Camera Deputaților, condusă de deputatul PSD Adrian Solomon, a optat pentru varianta PNL, pe care a susținut-o și PSD.

Mai mulți politicieni au acuzat că această lege este un exercițiu de imagine, fiind previzibil că va fi declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.

"Modalitatea în care s-a votat eliminarea pensiilor speciale lasă niște semne de îndoială asupra eficienței acestui demers. Știe toată societatea din România că acest proiect în care PSD și PNL s-au întrecut în a-și aduce acuze cine le-a creat și cine le-a susținut are probleme de constituționalitate”, a declarat președintele USR, Dan Barna, marți, după ce legea a fost adoptată de deputați.

Barna consideră că proiectul va ajunge, cu siguranță, la Curtea Constituțională: "Am votat acest proiect. Fără îndoială va ajunge la CCR. În situația în care aceasta va respinge proiectul de lege, există acest risc, avem pregătit un pachet de proiecte de lege prin care să venim cu inițiative foarte clare prin care aceste pensii să poată fi și în mod real, nu doar declarativ populist, eliminate".

Instanța supremă va ataca la Curtea Constituțională actul normativ, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

Decizia CCR care consfințește pensiile de serviciu pentru magistrați

Abrogarea pensiei de serviciu a magistraților a fost declarată neconstituțională prin decizia Curții Constituționale nr. 873 din 25 iunie 2010.

Curtea arăta că acordarea pensiei de serviciu pentru cadrele militare şi magistrați constituie o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună magistrații. Raportat la principiul independenței justiției, Curtea Constituțională a constatat că ”dispozițiile art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor - prin care se elimină pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor și judecătorilor, respectiv magistraților asistenți ai Curții Constituționale - sunt neconstituționale.” Curtea Constituțională a reținut că ”atât considerentele, cât şi dispozitivul deciziilor sale sunt general obligatorii, potrivit dispozitiilor art.147 alin.(4) din Constituție , şi se impun cu aceeași forță tuturor subiectelor de drept şi, în consecință, așa cum a statuat şi în jurisprudența sa, atât Parlamentul, cât și Guvernul, respectiv autoritățile şi instituțiile publice urmează să respecte cele stabilite de Curtea Constituțională în considerentele şi dispozitivul deciziei".

CCR a invocat statutul și restricțiile magistraților în protejarea pensiei de serviciu, concluzionând că „independenţa justiţiei include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu a magistraţilor”.

"În concluzie, Curtea constată că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Atât în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei”, se arată în decizia din 2010 a Curții Constituționale.

"În ceea ce privește decalajul dintre cea mai mică și cea mai mare pensie plătită de stat, - având în vedere că pensia de serviciu a magistraţilor este în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării - se poate analiza de către legiuitor necesitatea luării unor măsuri pentru evitarea eventualelor practici de acordare nejustificată a unor drepturi salariale suplimentare în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, în scopul măririi substanţiale a bazei de calcul a pensiei de serviciu”, se mai preciza în motivarea deciziei Curții Constituționale.

Magistrați cu salariu de 15.000 de lei net se pensionează cu 18.000 de lei

Pensia de serviciu pentru magistrati a fost instituită în anul 1997, ca urmare a modificării și completării Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecatorească, înlocuită de Legea 303/2004.

Magistraţii beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Peste 300 de judecători și procurori au trimis zilele trecute o scrisoare preşedintelui, premierului şi preşedinţilor Camerelor Parlamentului în care aduc argumente pentru pensiile de serviciu, recunoscând însă existenţa unor anomalii şi inechităţi pentru rezolvarea cărora oferă soluţii.

Printre anomaliile semnalate de magistrați se numără aceea că persoane care au activat în avocatură pot intra în magistratură înainte de a se pensiona, astfel încât să primească pensie de serviciu.

O altă anomalie este că pensia poate ajunge să fie mai mare decât salariul întrucât modificările legislative făcute de PSD au generat un astfel de paradox: în condiţiile în care pensia de serviciu a unui magistrat este 80% din ultimul venit lunar brut, iar salariul brut a fost majorat, valoarea pensiei a crescut la rândul său. Astfel, un magistrat care avea un salariu net de 15.000 de lei poate să se pensioneze cu 18.000 de lei.

Magistrații oferă și soluții pentru rezolvarea acestor anomalii și ameninţau că în cazul în care nu vor fi luați în seamă îşi rezervă dreptul de a se adresa organismelor interne şi europene "pentru a lua măsurile cele mai eficace şi mai urgente, în vederea apărării şi restabilirii normelor legale de protecţie împotriva unor imixtiuni, ce afectează independenţa judecătorilor, legitimate prin avansarea sau edictarea unor proiecte de lege”.

Magistrații mai spun că, din punct de vedere statistic, în raport de numărul total al pensiilor de serviciu (circa 250.000) cele ale judecătorilor şi procurorilor (3.301) reprezintă 1,32%, iar faţă de totalul pensionarilor din România - 4.674.833 - procentul este de 0,07%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14979 vizualizari

 • +55 (55 voturi)    
  ! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 19:44)

  HChifteluta [utilizator]

  Da, dar este printre putinele dati in care politicienii tin seama de parerea poporului. Si eu zic sa nu cumva ca cineva sa indrazneasca sa mentina pensiile alea. Eu prefer termenul de "nesimtite"!
  • +28 (28 voturi)    
   /// (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:40)

   GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui HChifteluta

   ''CCR a spus în mai multe rânduri că o soluție legislativă declarată neconstituțională nu mai poate fi adusă în altă lege. '' adica pana crapa Universul asta nu mai ai voie sa schimbi nimic din ce a zis onor CC. astia sunt mai tari decat fizica cuantica, Einstein si teoria campului unificat. A zis Geani Dorneanu Atila si Enache asa ramane pana ingheata Universul!
   • +9 (9 voturi)    
    pregatire (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 2:24)

    thatchme [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

    E Romania pregatita de cutremur? Nu a mai fort de 43 de ani.
  • +26 (26 voturi)    
   ce marlet ... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:53)

   VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui HChifteluta

   pai tu cand ai vrut sa te faci judecator, nici nu erau inventate pensiile speciale !
  • +17 (19 voturi)    
   Parerea poporului? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 23:58)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui HChifteluta

   Nu ai inteles nimic, PNL s-a inteles cu PSD sa dea legea asta stiind ca va fi oricum respinsa de CCR. Oricum nu erau eliminate decat mai putin de 10% din pensiile speciale, grosul de la armata si politie a ramas. Politicenii nu s-au gandit decat la efectul de imagine care iata ca exista, lumea se bucura "ura, s-au eliminat pensiile speciale", in realitate doar s-a zgariat un pic fondul de pensii speciale si de serviciu iar zgarietura va fi reparata de CCR.
  • -1 (7 voturi)    
   serios?! (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 9:04)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui HChifteluta

   au taiat 10% din pensiile speciale (maxim) !
   also poporul are dorinta de a duce-o toti la fel de prost ca ei! dupa ei tot cu salatiu peste 1000 euro merita taxati 80%

   au taiat 8k pensii speciale (o sa pice la CCR si pe buna dreptate) si au lasat 180k.
   este o masura 100% populista si nimic mai mult!
   • +2 (4 voturi)    
    Este vorba in primul rand de nedreptate! (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 11:15)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    si nu de procente. A daca esti unul din cei 0,07% sigur ca iti convine! Ce facem insa cu cei "prosti" da multi. Ei sa primeasca a suta parte (fiecare) din ce luati voi si din impozitele platite de ei sa va dea voua.
    Daca vreti pensii mai mari cotizati mai mult, pilonul II,III..., pt ca inteleg ca si salariile va sunt ff mari, deci aveti de unde.
    Am o ruda judecator iesit la pensie, are firma de avocatura acum, deci la pensie nu mai are restrictii!!! si ii merge f bine si aia. Are angajati alti avocati si el este cu relatiile.
    • 0 (0 voturi)    
     like (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 12:37)

     tudorsworld [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

     am dat dislike din greseala :(( doream sa treci la al doi-lea like
 • +48 (50 voturi)    
  Ce treabă au pensiile cu Constituția??? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 19:45)

  prec [utilizator]

  Nici nu trebuie băgați în seamă! SCURT!!!!
  • +18 (18 voturi)    
   Trebuie referendum popular (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 0:55)

   Radub1000 [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Deci judecatorii CCR nu se pot pronunta asupra pensiilor speciale pentru ca este conflict de interese sunt pensiile lor. Trebuie declansat un referendum popular. Daca cetatenii se pronunta pentru desfiintarea pensiilor speciale toate, atunci sa csrie clar in Constitutie ca nu se acorda pensii speciale nici unei categorii.
   • +1 (1 vot)    
    Cred ca un referendum pe aceasta tema ar rezolva (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 13:00)

    Maia1 [utilizator] i-a raspuns lui Radub1000

    Cred ca un referendum pe aceasta tema ar rezolva definitiv si fara drept de apel aceasta problema!Vox populi,vox deii!!!
  • -5 (7 voturi)    
   de exemplu este o masura disriminatorie (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 9:05)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui prec

   artistii si jurnalistii si militarii isi pastreaza pensiile speciale... aia au 3 oo?!

   PS: 37+uri pentru comentariu asta?! nu e de mirare ca romanica iubeste comunismul! da-o dracu de constitutie, important e sa taie unora pensii... koreea de nord scrie pe noi...
 • -27 (33 voturi)    
  Tipic PNL = USL + PDL (Marţi, 28 ianuarie 2020, 19:55)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  De când PNL a venit la guvernare totul e POLITICIANISM. „Liberalii” nu e pricep la nimic altceva decât politicianism, sa dea vina pe mostenirea psd , sa aiba preocupari exlusiv eletorale si sa minta cât pot.
  • -1 (1 vot)    
   da (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 9:06)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   numai ca forumistii iubesc masurile robin hoodistice...
   nu conteaza ca taie doar la magistarti di 90%+ din pensiile speciale raman in picioare....

   important e sa moara si capra vecinului!

   ei nu inteleg ca ori tai TOATE pensiile speciale, ori nu tai nimic!
   • 0 (0 voturi)    
    La nervii vostri cred ca ati fost inspirati (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 20:12)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    cu noile reguli pentru politisti . . .
 • +4 (38 voturi)    
  Scarbelor, ati ales sa le taiati in loc sa (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:01)

  deval [utilizator]

  1 corectati modul de calcul sau
  2 sa le plafonati sau
  3 sa le impozitati (cu 90% de exemplu) ?
  Asta pentru ca stiati ca e imposibil sa fie pus in aplicare asa ceva ?!
  Am primit azi un mail de la Orban/pnl in care imi spune ca s-au achitat de promisiune !! Sa mori tu ?
  Asta e Romania normala ? Credeti ca minciunile si labareala sunt mai acceptabile daca sunt .....galbene ?!
  • +19 (19 voturi)    
   Nu ai ce sa impozitezi (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:25)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui deval

   Nu poti pune semnul "egal" intre pensia mea si cea speciala a politicienilor. Eu cotizez o viata intreaga la ea si mi se calculeaza cum se calculeaza. Ei au pus o cifra inmultita cu numarul de mandate, nu au cotizat pentru ele si le primesc.
   Nu ai ce sa impozitezi pe ceva ce nu a fost cotizat. Trebuie desfiintate.

   Au zis-o multi: ca sa se reduca coruptia, nu pensia trebuei s afie mare, ci salariul. Pensia ramane ca a celeorlalti (si pot sa puna deoparte in P2 sau P3 din salariu daca tot il au mare), iar salariul sa fie comparativ cu meseria, riscul si alti factori.

   Dar sa fie cineva cu pensii de 20000 lei cand sunt oameni care abia scot 1500, e trist.
   • +1 (1 vot)    
    Evident ca vorbeam de impozitarea pensiilor (Joi, 30 ianuarie 2020, 11:50)

    deval [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    nerezultate din contributivitate !!
    Aflati ca medici, arhitecti, economisti, auditori cu peste 37 ani vechime (daca nu au fost directori sa zicem) atat, au, in jur de 1500 lei pensie ! Asta dupa ce au contribuit cand cotele la pensie ajungeau la 41-42 %, dupa anii '90 !!
  • -1 (11 voturi)    
   PNL (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:55)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui deval

   Masinatii de politruci „liberali” (mafiile galbena si portocalie reunite)
 • +30 (34 voturi)    
  Intradevar (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:03)

  gj [utilizator]

  CCR si orice complet de judecata, este in conflict cras de interese daca se pronunta in sensul anularii efectelor acestei legi. Eu as fi propus o imozitare a tuturor pensiilor in transe , ceva de genul , pana la 10.000 lei ,mai multe paliere si valor de impozitare,iar ceeace este peste 10 000lei pe luna din pensie impozitat cu ,sa zicem 98%. Dreptul la stabilirea impozitelor de catre guvern , banuiesc ca este constitutional. Ce ziceti?
  • -3 (3 voturi)    
   98% (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 9:09)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui gj

   ma da voi duceti flori la mormantu lui ceausescu?!

   deci daca eu am pensie speciala sau cotizez ca sa am pensie de 10000 sa fiu impozitat 98%

   wow ... halala logica...

   numarul de oameni cu o gandire comunista pe un site cu gandire liberala este infiorator!

   sunt probleme, pensiile speciale (TOATE nu numai ale magistratilor) TREBUIE taiate, dar nu asa !
 • +45 (45 voturi)    
  o falsă problemă (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:09)

  MG [utilizator]

  magistratii se ransforma intr-o castă nobilă; Toate locurile de munca sunt renumerate si beneficiaza de o pensie proportionala. PUNCTUM!

  A plati magistratii cu extra pensie pentru a nu fi coruptibili este ca si cum ai plati hotii ca sa nu mai FURE!!

  Ar trebui ca deciziile in cazurile cu miza mare sa fie luate de un grup mai mare de judecatori (13-15) pentru a elimina coruptibilitatea unora.
  • +14 (14 voturi)    
   coruptibili sau nu? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:49)

   ber [utilizator] i-a raspuns lui MG

   Pai, de multi ani magistratii au salarii mari si multele cazuri de magistrati condamnati, numeroasele procese tergiversate, solutiile contradictorii intre diverse instante ne arata ca aceasta a fost degeaba. Coruptia in randul magistratilor apare sub diverse forme si ea nu poate fi combatuta decat prin masuri dure: afara din magistratura la prima abatere.
  • +16 (16 voturi)    
   Magistrati români = (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:54)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui MG

   infractori români. Niste otrepe si slugi ale hotilor si criminalilor, platit cu salarii nesimtite de noi toti.
  • 0 (4 voturi)    
   eu nu inteleg (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 9:10)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui MG

   d c vb num ai de ei?!

   inseamna ca pnl+psd si=au atins scopul: discreditarea magistratilor....

   jurnalistii sau artistii sau personalul militar (Atentie nu numai soldati, inclusiv hartzogari, inclusiv jandarmi) d c nu sunt adusi in discutie?! doar pt ca pnl nu le taie pensiile speciale?! pentru ca si ei au pensii speciale!
 • +37 (37 voturi)    
  Pensiile de serviciu ale magistraților (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:18)

  hic sunt leones [utilizator]

  reprezintă un privilegiu care este... neconstituțional.
  Eliminăm deci acest privilegiu și vedem apoi ce soluții de „stabilitate financiară” adoptăm pentru magistrați.
  • -3 (5 voturi)    
   intrebare (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 9:11)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   pensiile speciale ale jurnalistilor, artistilor sau militarilor reprezinta un privilegiu constitutional?!

   privilegiul lor d c nu trebuie eliminat?!

   atata timp cat aceasta lege nu elimina decat 10% din pensiile speciale NU POATE sa fie constitutionala!!! ori elimini tot, ori nimic!
   • +3 (3 voturi)    
    De ce crezi că aș accepta eu alte privilegii? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 11:01)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    toate pensiile care se acordă cu favorizarea unei categorii profesionale de persoane reprezintă privilegii și e normal să fie eliminate.

    Apoi, o lege care corectează - chiar și parțial - o altă lege care încalcă un principiu constituțional nu poate încălca constituția, pentru că nu elimină absolut toate abuzurile.
 • +42 (44 voturi)    
  Lasa, ba, vrajeala... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:19)

  IoPaNet [utilizator]

  Citez: "Vorbind constituțional, cum se justifică că la Poliție, Armată și SRI rămân aceste pensii și la ceilalți nu? Avem text în Constituție care vorbește despre egalitatea legii"
  Adica, daca judecatorii nu sunt egali cu militarii e o problema, dar daca judecatorii si militarii nu sunt egali cu noi, restul, nu e o problema? Altfel spus, judecatorii trebuie sa fie mai mari sau egali decat restul, ca doar asa e constitutional? Lasa, ba, vrajeala...

  Citez: "Nu știu de unde această ideea că este voința poporului, pentru că nu cresc pensiile poporului dacă se taie cele de serviciu."
  De acord, dar noi platim impozite (ca din impozite se iau banii pentru pensii speciale, nu din fondul de pensii) ca sa se faca autostrazi, spitale, scoli, ca sa primim servicii publice de calitate, nu ca sa va imbuibati voi.
  • +12 (12 voturi)    
   dupa opinia specialului asta .. contributivitatea (Marţi, 28 ianuarie 2020, 22:46)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   nu se aplica si magistratilor ca deh ei au trei perechi ....

   restul pot sa plateasca si sa beneficieze de o pensie mica dar specialii astia nu platesc si beneficiaza de pensie mare


   hai sictir domnu judecator special .... faceti-va tara voastra de speciali si dati-va voua privilegii
 • +27 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:20)

  [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   vorbeste lumea ... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:58)

   nu conteaza cine zice [utilizator] i-a raspuns lui

   pai acuma are trei ... si mai vorbeste ...
  • +7 (7 voturi)    
   Halal magistrați (Marţi, 28 ianuarie 2020, 22:01)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui

   Ca juriști ar trebui să știe că legile exprimă voința poporului, care se mai schimbă.
 • +12 (12 voturi)    
  O intrebare (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:27)

  kiko123 [utilizator]

  Domnule Zegrean de un judecator "merita" sa primeasca pensie speciala si un chirurg nu?
 • +17 (17 voturi)    
  Iti spun eu ce-i absurd! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:30)

  CezarN [utilizator]

  Relativ la bugetul national, sunt doua categorii de romani: cei care aduc bani la buget si cei care CONSUMA bani de la buget.

  Judecatorii, politistii, pilosii din primarii etc fac parte din categoria celor care consuma bani de la buget iar in categoria celor care produc bani la buget intra mai toti angajatii din mediul privat,
  Cu toate astea, cei care produc bani si fac plusvaloare in Romania NU au dreptul de a avea pensii speciale platite de stat. Acest drept il au doar cei care in esenta consuma din banii produsi de primii. Asta cum o fi, constitutional sau neconstitutional?
  Dar ca in saracia din Romania cineva sa aiba o pensie speciala mai mare decat salariul presedintelui SUA vi separe constitutional?

  Este jenant si descalificant pentru dvs sa auzim de la un fost presedinte CCR ca el s-a facut judecator petru ca stia ca o sa ia pensie mare.
  Dar despre noi, cei care va platim, nu va intrebati de ce am acceptat atatea privilegii acordate judecatorilor? Pai, ce ati spune ca pentru ca dumneavoastra, judecatorii, sa faceti dreptate, justitie.

  Iar daca, dupa 30 de ani de privilegii acordate dvs, constatam ca suntem printre cele mai corupte tari din UE, cu cele mai blande pedepse, sentinte (cele mai multe cu suspendare) date pentru coruptie, noi nu suntem indreptatiti sa rupem contractul social cu o casta a judecatorilor care nu a livrat partea ei din intelegere?
 • +16 (18 voturi)    
  Ce-ar fi sa schimbam constitutia? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:42)

  Klaus_ [utilizator]

  De ce ar trebui ca romanii sa fie discriminati in functie de domeniul de activitate in care au lucrat? Ce-ar fi atunci sa facem discriminari si in functie de rasa, sex, culoarea pielii, orientare sexuala sau religie? Hai sa schimbam constitutia daca imbuibatii astia nu pricep. Sa fim toti egali in fata legii! Toti ar trebui sa avem pensie dupa cat contribuim, toti ar trebui sa iesim la pensie la 65 ani. Sunt militar si merg in teatrele de operatiuni, castig multi bani, cumpar o casa cu ei, si am si contribuit mult la bugetul de pensii, ca urmare iau pensie mare. Sunt magistrat, am salariu mare, contribui mult am pensie mare. Sunt politist, sunt in forma pans la 50 ani, sunt operativ, dupa 50 ani, pana la 65 ani nu mai ies pe teren dar pot conduce oameni, pot invata pe altii, pot verifica sau pot face munca de birou. Sa terminam draqului prostiile astea cu pensionari de 50 ani cu pensii de 2000 de euro platiti din taxele amaratilor care trag ca prostii pana la 65 de ani. Ori suntem egali in fata legii ori ne batem joc onii de altii!
  • +1 (1 vot)    
   rationament corect (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 12:49)

   tudorsworld [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_

   Asemanator gandesc si eu. Lasand la oparte limajul putin cam dur, te felicit pentru rationament.
 • +11 (11 voturi)    
  pensia este o inlocuire a venitului din salariu (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:43)

  jorj_bv [utilizator]

  dar e aberant ca pensia sa fie mai mare decat ULTIMUL salariu cu toate sporurile (Adica neuropsihic, de antene GSM, de utilizare PC si alte aberatii).
  Chiar si un judecator al CCR, nu a fost la nivelul ala decat in ultimii ani. In rest, jurist pe la vreun SMT.
 • +19 (19 voturi)    
  Alo, domnu Zegrean! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:44)

  ber [utilizator]

  Curtea Constitutionala a Romaniei este de mult compromisa din punct de vedere moral si profesional!
  CC nu poate judeca aceasta speta din mai multe motive:
  1. CC intra in conflict de interese, deoarece membrii ei au pensii speciale.
  2. CC judeca constitutionalitatea legilor. Constitutia spune ca cetatenii Romaniei sunt egali ca cetateni
  ai Romaniei. Deci legea aceasta nu se abate de la litera si spiritul Constitutiei.
  3. CC nu este expert financiar sa stie daca statul are sau nu bani sa le faca lor favoruri. Conform legii, guvernul administreaza banii iar parlamentul legifereaza.
  In fine, semnalez membrilor CC ca sunt in tara asta foarte multi oameni mai bine pregatiti ca ei, mai morali si mai modesti, care traiesc din salarii mediocre si iau pensii normale bazate pe contributitivitate.
  • +5 (5 voturi)    
   Oricum vor ramane fara ele. (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 7:45)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui ber

   S-au comportat ca un pirania cand a fost vorba de privilegii si ca porumbelul paci cand a fost vorba de corupti. Nu au priceput, ca daca X fura din bunul comun fura si de la ei. Tovarasi nu sunteti intangibili, si bani aia nu sunt un drept divin. Daca nu va pasat de visteria tari, meritati tot ceea ce vine in directia dumneavostra.
   Si tovarasi, constitutia Rromaniei "art. 2. (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum." Sau domniile voastre sunt peste constitutie ?
 • +11 (13 voturi)    
  Oare cine a fost tovarasul de la (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:50)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Conducerea CCR cand Guvernul condus de Boc a incercat eliminarea tuturor pensiilor speciale ?
  Sa ne reamintim ca au fost de acord dar doar cu exceptia lor( a celor din CCR), ca apoi sa fie reintroduse treptat de catre pezde si pnl( ne mintim singuri daca nu recunoastem ca si pnl a votat).
  Ce a uitat sa aminteasca tov. Zegrean in finalul interventiei de la digi, ca tot a pomenit de Constitutie, a uitat despre acel paragraf in care scrie ca nimeni nu este mai presus de lege, or, constat ca in Romania sunt nenumarate caste care sunt mai ptresus de lege, iar ceilalti, privatii, sunt obligati sa le platesca lor privilegiile sau copiii copiilor nostri...
  Cum se face ca privatii, ce care contribuie la PIB, nu beneficiaza de pensie speciala ?
 • +11 (11 voturi)    
  Care este problema ? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:51)

  backtothedarkages [utilizator]

  Da, demersul este unul politic. Și ? Însăși Curtea Constituțională este 100 % o creație a politicului, nimeni de acolo nu a dat vreun examen care să îi ateste meritele. Inclusiv dl Zegrean a fost numit politic (atunci i-a convenit !).
 • +13 (13 voturi)    
  ... continuare (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:52)

  Klaus_ [utilizator]

  ... si nu mai vreau sa aud rahaturi din alea cum ca magistratii, militarii, politicienii ... merita pensii speciale pt ca nu pot face alte activitati. Ba pot! Ai ales sa intri in SRI si nu-ti mai place, iti dai demisia si iti deschizi o afacere, te angajezi ca jurist, consultant, frizer sau orice altceva ce-ti place tie sa faci. Esti magistrat si nu mai suporti salariul ala mic de 20,000 lei, te faci avocat si cauti clienti ca poate castigi mai mult. Sau dai consultanta, sau te faci profesor la facultate sau instalator sau faci orice activitate la care te pricepi. E o lume libera! Nu-mi spune mie ca la 25 de ani te-ai facut judecator ca sa ai pensie la 60 de ani, ca nu te crede nici pisica vecinei, ce draqu!
 • +3 (5 voturi)    
  ... continuare (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:52)

  Klaus_ [utilizator]

  ... si nu mai vreau sa aud rahaturi din alea cum ca magistratii, militarii, politicienii ... merita pensii speciale pt ca nu pot face alte activitati. Ba pot! Ai ales sa intri in SRI si nu-ti mai place, iti dai demisia si iti deschizi o afacere, te angajezi ca jurist, consultant, frizer sau orice altceva ce-ti place tie sa faci. Esti magistrat si nu mai suporti salariul ala mic de 20,000 lei, te faci avocat si cauti clienti ca poate castigi mai mult. Sau dai consultanta, sau te faci profesor la facultate sau instalator sau faci orice activitate la care te pricepi. E o lume libera! Nu-mi spune mie ca la 25 de ani te-ai facut judecator ca sa ai pensie la 60 de ani, ca nu te crede nici pisica vecinei, ce draqu!
 • +12 (12 voturi)    
  Daca taierea pensiilor speciale ..... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:03)

  Tutea [utilizator]

  ...ale catorva mii nu aduce o economie prea mare la buget, inseamna ca nici condamnarea unui spargator de case, pedofil sau corupt nu scade prea mult rata infractionalitatii la nivel general...deci nu-si are rostul. De ce sa nu-i lasam si pe ei in pace? Am ajuns sa traim logica absurdului, a opusului normalitatii. Nu conteaza ca repararea unei erori trebuia facuta ci faptul ca ea nu are impact prea mare...deci nu trebuie reparat nimic. Fara cuvinte!
 • +11 (11 voturi)    
  Hmm... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:06)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Cum se cheama in sport, ca sa intelegi si matale, d-le `Judecator`, cand esti si jucator si arbitru?
  Daca nu-ti dai cartonas galben singur atunci esti ai rosu din start, esti bolsevicii, numai aia centaru, sutau si dau cu capul fara sa-i amendeze nimeni!
 • +7 (9 voturi)    
  ce mizerie! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:09)

  Martinezu [utilizator]

  Cine zice sa eliminati pensiile nesimtite daca contravin constitutiei?????
  Lasti-le sa se bucure de ele in continuare !
  Plafonati pensiile speciale la 2000 de lei.
  Banuiesc ca constitutia nu are un prag minim.
 • +11 (11 voturi)    
  bine bah... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:11)

  Foxcrawl.com [utilizator]

  inteleg ca astia primesc pensie invocandu-se independentei justitiei, dar ce dreq au facut din 1997 (de cand s-a instituit pensiaile de serviciu) si pana acum? Au trecut 23 de ani si inca o lalaim cu independenta sistemului judiciar, deci prostovanii astia de magistrati au primit banii de pomana. Ca sa nu mai aduc in discutie procesele smechere care au durat pana s-au prescris. Deci in concluzie, sa o terminam naibii cu pensiile astea ca e discriminare clara in societate, adica avem unii care sunt privilegiati.
 • +11 (11 voturi)    
  CCR in conflict de interese (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:18)

  PowerIon [utilizator]

  Cum de li se cere sa se pronunte asupra propriilor pensii.
 • +10 (10 voturi)    
  Sg lucru pe care pot sa-l adaug (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:40)

  Zummm [utilizator]

  Este ca militarii, militienii si securistii NU au fond special. Tot din oala cu bani la gramada se infrupta.
 • +10 (12 voturi)    
  Degeaba se supara toti ! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:42)

  Susufler0 [utilizator]

  Ideea de baza transmisa de Zegrean este alta : Pensiile magistratilor vor ramane neschimbate, adica tot f. mari si, in continuare, nu se va lua in calcul principiul contributivitatii ! De ce ?Datorita Hotararii CCR din 2010 !

  PS Ca doar actualii judecatori din CCR nu s-or fi facut judecatori de dragul Dreptatii si nu ai banilor multi ! Cinismul lui Zegrean este elocvent in acest sens !
 • +7 (7 voturi)    
  introducerea lor n-a fost ”gest politicianist”? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:45)

  Antenistontel [utilizator]

  .
 • +5 (5 voturi)    
  Daca le-ati fi impozitat drastic , (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:59)

  kokos [utilizator]

  ccr n-ar mai fi avut ce sa zica , asa legea va pica cu brio.
 • +8 (8 voturi)    
  pensii s. (Marţi, 28 ianuarie 2020, 22:14)

  ------ [utilizator]

  Nu inteleg de ce trbuie s-ai tinem pe magistratii astia in spate,au lefuri bune si cred ca-i bine,dar a le da nu stiu ce pensii dincolo de contibutivitate si numai ca s-au baricadat cu legi facute cu dedicatie pentru ei mi se pare o jignire la adresa poporului roman.
 • +6 (6 voturi)    
  1984 (Marţi, 28 ianuarie 2020, 22:46)

  spirache [utilizator]

  Să le dea pensie la milițienii și răcanii cat au contribuit. Dacă nu au contribuit, e treaba lor, să își pună deoparte la saltea din salariu. Să fie folosiți cum trebuie, sa se revigoreze proiectul canalului Dunăre-Bucuresti, milițienii și răcanii la lopată,
  oricum ii plătim degeaba, că pe noi ne apără NATO. Important este că IT-istii sa fie scutiți de impozite și familia non-traditionala sa anihileze total familia traditionala, iar vlogging-ul sa devina religie de stat.
 • +6 (6 voturi)    
  Conflict de interese (Marţi, 28 ianuarie 2020, 23:40)

  Kornell [utilizator]

  De acord, ICCJ va sesiza pt ca...nu e moral dar are interese . Dar CC sa judece o lege care ii priveste direct e mai mult decat conflict de interese. Hai sa facem un referendum despre pensiile speciale si atunci ciocul mic astia de la asa zisa justitie. Vezi numai ultimele cazuri care au intrat prescriptie, incepand cu traficul de copii al tiganilor pana la Nelu Iordache - pt asta vor pensii speciale?
  .
 • +6 (6 voturi)    
  Copiii spun lucruri trăznite: (Marţi, 28 ianuarie 2020, 23:58)

  nick24 [utilizator]

  “ S-ar putea ca atunci când se ajunge la calcul pe contributivitate tot magistrații să aibă pensiile cele mai mari.”

  S-AR PUTEA!!!
  Sau nu? Nu cumva vor avea pensii mai mici ca media de 1200 lei?
 • +6 (8 voturi)    
  Domnule Zegrean, (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 1:50)

  dincannes [utilizator]

  … nu este prost cel ce cere, noi toti suntem prosti rau de tot, sa acceptam pensii inegale.
  In perioada activa salariul trebuie sa cointereseze, sa atraga, sa stimuleze; este benefic pentru intreaga tara asa ceva.
  In perioada inactiva, care mai este interesul sa stimulezi pe cineva, dindu-i o pensie mai mare?

  Da, pensiile trebuie sa fie decente si egale pentru toti !

  Chiar daca incercati sa va justificati aceasta obraznicie a pensiilor speciale, folosindu-va de vicii juridice, de ce nu respectati SPIRITUL LEGII, egalitatea?
  .
 • +6 (6 voturi)    
  Stapani pe Mosia Romania (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 2:04)

  Parzivall [utilizator]

  De 30 de ani aceeasi poveste. Ca sa se schimbe ceva trebuie facut ce a spus Martin Luther King, “schimbi sistemul”!!!
 • +7 (7 voturi)    
  Premise pentru profesii (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 4:53)

  Omics [utilizator]

  Fotbaliștilor li se cere viteză de reacție, muzicienilor li se cere ureche muzicală, magistraților li se cere ținută morală. Fostul judecător la CCR vrea să demonstreze că nu o are.
 • +3 (3 voturi)    
  E corect așa? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 8:01)

  Mirobo [utilizator]

  Muncesti 35 de ani ăn condiții grele (inclusiv sâmbete si duminici) si ai pensie de 1000 de lei.
  Din banii astia trebuie sa gestionezi intretinerea ta,a apartamentului in care traiesti,haine,incaltaminte,medicamente,etc.
  Prea mare discrepanta intre oameni DIN ACEEAȘI CATEGORIE OCUPAȚIONALĂ.
  Creează frustrări,incapacitate de a te putea întreține.
  Coșul zilnic e cel care trebuie să dea valoarea pensiei și principiul contributivității.Statul (de tip intervenționist )trebuie să ia măsuri inclusiv în susținerea acestei categorii de cetățeni prin diverse metode.
 • +5 (5 voturi)    
  Zegrean = taratura (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 8:51)

  Ademordna [utilizator]

  Uite inca unul care se dadea respectabil si se dovedeste a fi o javra.

  CCR nici macar nu a spus ca trebuie neaparat pensii nesimtite pentru magistrati. A spus doar ca independenta justitiei este esentiala si ca are o componenta financiara. Asta inseamna pensii (si salarii) decente, nu nesimtite.

  Dar totusi Jevrean a spus ceva interesant: "Vorbind constituțional, cum se justifică că la Poliție, Armată și SRI rămân aceste pensii și la ceilalți nu?"
 • +5 (5 voturi)    
  pensii/salarii judecatori Germania (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 9:21)

  Alynna [utilizator]

  Va propun 2 linkuri din presa germana:

  https://www.focus.de/politik/gerichte-in-deutschland/gigantische-pensionierungs-welle-justiz-kollaps-droht-deutschland-verliert-fast-12-000-richter-und-staatsanwaelte_id_10785473.html

  https://www.focus.de/finanzen/altersvorsorge/aufreger-beamtenpensionen-so-viel-rente-bekommen-postbeamte-polizisten-richter_id_5550272.html

  rezumatul este cam acesta: in primul articol e un interviu cu un domn judecator care are 58 de ani si castiga 88.000 euro brut pe an. Spune ca acesta meserie a devenit neatractiva pt tineri pt ca ai bani putini si responsabilitate mare (daca acum 10 ani din 15 student la drept practicanti la el la birou doreau sa devina judecatori, acum mai vor doar 2-3) . In privat castiga 120.000-150.000 euro brut pe an.

  Al doilea articol este despre pensiile bugetarilor din Germania; un domn judecator care se pensioneaza la 65 de ani cu vechime neintrerupta ca judecator va avea o pensie bruta de 3472 brut!!
  Dupa ce se scad costurile cu asigurarea de sanatate si impozitul pt biserica, ramane cu 2900 euro.. Aceasta suma se impoziteaza anual cu 9000 euro impozit pe venit si 500 euro taxa de solidaritate, deci ramane cam cu 2300 de euro net!!!!

  Deci, comentati, va rog, domnule Zegrean!
  Si da, cei de la CCR sunt in conflict de interese cand judeca asa ceva. As propune Curtea de la Haga...
 • 0 (0 voturi)    
  Politicul a dat, politicul a luat (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 10:44)

  comentacu [utilizator]

  Problema nu este ideea de pensie speciala cat cuantumul ei nesimtit.
  Intr-o tara care are peste hotare milioane de oameni calificati care duc un trai cu multe sacrificii doar pentru ca hotii din Romania nu le-au dat nicio sansa la un trai decent (invatamant decent fara meditatii, spitale decente fara spagi ca sa prinzi a doua zi, administratie publica onesta, etc), nu poti tu sa vii sa spui ca esti specialul lui peste prajit.
  A fost o greseala cand s-a dat, nu cand s-a luat.

  Dar, stati linistiti, din pacate nu cred ca se vor taia cu adevarat pensiile speciale.
 • +1 (1 vot)    
  Politicul a dat, politicul a luat (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 10:44)

  comentacu [utilizator]

  Problema nu este ideea de pensie speciala cat cuantumul ei nesimtit.
  Intr-o tara care are peste hotare milioane de oameni calificati care duc un trai cu multe sacrificii doar pentru ca hotii din Romania nu le-au dat nicio sansa la un trai decent (invatamant decent fara meditatii, spitale decente fara spagi ca sa prinzi a doua zi, administratie publica onesta, etc), nu poti tu sa vii sa spui ca esti specialul lui peste prajit.
  A fost o greseala cand s-a dat, nu cand s-a luat.

  Dar, stati linistiti, din pacate nu cred ca se vor taia cu adevarat pensiile speciale.
 • +1 (1 vot)    
  O parere onesta, total dezinteresata desigur! (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 11:46)

  FarfuridiB [utilizator]

  .
 • 0 (0 voturi)    
  augustine, augustine (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 12:24)

  costelo999 [utilizator]

  o sa pierzi pensia grasa pe care o ai acum, dinozaure cu privirea crucis si funduri de sifon la ochi, augustine, augustine, o sa mori de foame cu 1.200 lei pe luna
 • +1 (1 vot)    
  Batem apa in piua ! (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 14:30)

  Susufler0 [utilizator]

  Trebuie ca magistratii sa inceapa sa-si dea obolul la stat pt pensiile extrem de mari pe care le incaseaza. Deci sacontribuie, deci sa se supuna si ei principiului contributivitatii, dupa cum nici ideea USR, aceea de plafonare a pensiilor speciale este de luat in seama ! In rest, se bate apa in piua.

  PS. Sunt de injurat insa toate partidele care au votat aceasta lege stiind ca voteaza o chestie neconstitutionala ! Si 46 de "prosti" si-au pierdut timpul pe forum ! Fara suparare !
 • 0 (0 voturi)    
  De obicei zicea si lucruri corecte, de bun simt (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 14:31)

  LiviuX [utilizator]

  Dar acum vorbeste prostii cu carul:
  1. Unde in Constitutie se vorbeste de pensii? Se spune doar ca ai dreptul la pensie si atat (in Art. 47 – Nivelul de trai) deci nimic despre cate pensii, ce valoare, etc.
  2. Nu a eliminat nimeni pensiile de serviciu. De unde a scos asta? Ci doar pe cele speciale. Apropo, de ce in alte parti exista doar o pensie de stat, egala pentru toata lumea, apoi restul e in functie de cat ai contribiut? Mi se pare cel mai corect asa!
  3. Din cate stiu (din alt articol, nu am vazut chiar decizia CCR) in decizia CCR se spune: "de pensiile magistraților nu se poate atinge nimeni"!! Deci asta inseamna ca nu pot fi modificate sub nici o forma, deci si acordarea de pensii speciale e ilegala!! Si atunci e foarte corect sa fie eliminate, sa se indrepte ilegalitatea.
 • 0 (0 voturi)    
  CCR=cea mai tare arma politica a sicilienilor (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 19:20)

  Miky113 [utilizator]

  Care e obiectul CCR : sa apare principiile, constitutia, sa rezolve litigiile de natura constitutionala !?
  Nimeni nu este mai presus de lege.

  Care e pasiunea CCR: o lege care ne convine noua si la neamul nostru, nu poate fi schimbata. Legea ar actiona retroactiv, contravine spiritului si duhului, bla bla bla !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by