​​La scurt timp după ce Parlamentul a votat pentru eliminarea pensiilor speciale, premierul Ludovic Orban le-a cerut, la începutul ședinței de guvern, miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării o soluție pentru modificarea vârstei de pensionare și recalcularea „pensiilor nesimțite” pe care „șefimea și le-a tras”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Ar trebui dna ministru (al Muncii-n.r.) și dl ministru de Interne și dl. ministru al Apărarii să ne uităm și la vârsta de pensionare și să vedem cum putem recalcula pensiile nesimțite. Cele care au fost făcute prin umflarea pe ultima sută de metri a veniturilor pentru a se ajunge la o pensie mai mare decât e plafonul acum. Trebuie să corectăm aceste nedreptăți pentru că provoacă o nemulțumire profundă inclusiv pentru cadrele militare, pentru jandarmi. Șefimea și-a tras pensii nesimțite profitând de portițele lăsate în actul normativ și așa ne-am trezit cu pensii de 15.000, 20.000, care sunt o sfidare la adresa unui om care a muncit o viață”, a spus Ludovic Orban.

Anterior, vorbind despre decizia Parlamentului de a elimina pensiile speciale, premierul a avut un moment de confuzie susținând că au fost desființate rentele viagere ale sportivilor cu rezultate deosebite, precum și indemnizațiile de merit ale oamenilor de cultură și i-a cerut ministrului Muncii un proiect de corectare a acestei decizii. Violeta Alexandru i-a spus că deja corectura a fost făcută în Parlament: „și-au dat seama cât de absurde erau amendamentele și le-au retras”. „Foarte bine!”, a replicat Orban.

Camera Deputaţilor a adoptat cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu-i vizează pe militari și polițiști.

Legea urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis, dar are un termen în care poate fi contestată la Curtea Constituțională. De precizat este că magistrații au anunțat că vor contesta legea la CCR și există șanse mari ca aceasta să fie declarată neconstituțională. Există deja o decizie al Curții Constituționale care precizează că de pensiile magistraților nu se poate atinge nimeni. Motivul: de acestea depinde independența justiției.