China a ridicat la un nivel superior măsurile pentru ținerea sub control a virusului care a ucis 26 de oameni și a infectat peste 800 de persoane. Astfel, Beijingul a suspendat transportul public în 10 orașe, a închis mai multe temple și a anunțat că în acest weekend va construi un spital cu 1.000 de paturi în Wuhan, transmite Reuters. Între timp, virusul chinez a ajuns în Europa, două cazuri de infectare fiind diagnosticate în Franța. De asemenea, un al doilea caz de coronavirus chinez a fost confirmat în SUA, analize fiind în curs pentru alți 50 de pacienți.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații despre epidemie, LIVETEXT pe HotNews.ro:

21:33Virusul chinez a ajuns în Europa: două cazuri de infectare au fost diagnosticate în Franța

17:28 Al doilea caz de virus chinez confirmat în Statele Unite, analize în curs pentru alți 50 de pacienți (AFP)

16.46 Un student nepalez care s-a întors acasă din China a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, a anunțat vineri un oficial din Katmandu. Acesta este primul caz din Nepal. Tânărul a venit acasă în vacanță, el studiind la o universitate din Wuhan.

16.35VIDEO China vrea să construiască în 10 zile un spital cu 1.000 de paturi pentru bolnavii infectați cu noul coronavirus

14.02Doi muzicieni din Cluj și Arad, izolați pentru 14 zile la domiciliu după ce au fost într-un turneu în China

13.16 Numărul celor morți din cauza virusului a urcat la 26.

Unele secțiuni din Marele Zid Chinezesc vor fi închise începând de sâmbătă. Mai multe temple importante au fost închise, inclusiv Templul lui Lama din Beijing, unde credincioșii aduc ofrande de Anul Nou. Cea mai celebră atracție turistică din capitală, Orașul Interzis, dar și Disneyland-ul din Shanghai au tras și ele obloanele. Parcul Disney are o capacitate zilnică de 100.000 de oameni, iar anul trecut, în vacanța de Anul Nou, a vândut toate biletele disponibile.

12.01 Administrația locală din Beijing le-a cerut rezidenților care se întorc din zonele cu epidemie să stea acasă timp de 14 zile pentru a preveni răspândirea virusului. De asemenea, autoritățile din Shanghai au făcut apel la cei care vin în oraș din ”zone cheie” să stea acasă sau într-o zonă de carantină centralizată timp de 14 zile.

09.44 Potrivit autorităților chineze, virusul suferă mutații și continuă să se transmită de la om la om

09.39Panouri de informare despre coronavirus - noul virus gripal din China - au fost instalate joi seară la Aeroportul Internațional Henri Coandă din București.

----------------

Autoritățile se tem că rata de infectare ar putea accelera în timpul vacanței de An Nou chinezesc, o perioadă când sute de milioane de oameni călătoresc în China și peste hotare. Vacanța de o săptămână a început vineri.

La finalul zilei de joi, bilanțul epidemiei era de 25 de morți și 830 de cazuri confirmate, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate. Cele mai multe cazuri au fost consemnate în Wuhan, locul unde virusul ar fi apărut, punctul zero părând a fi o piață unde se vindea ilegal carne de animale sălbatice. Cercetările preliminare indică faptul că virusul ar proveni de la șerpi.

Wuhan, o metropolă cu 11 milioane de oameni și un important nod de transport, este practic un oraș izolat. Stațiile de cale ferată sunt închise, zborurile sunt suspendate, iar pe căile rutiere de intrare și ieșire din oraș sunt puncte de control. Orașul vecin Huanggang, ce are o populație de aproximativ 7 milioane de oameni, a anunțat măsuri similare.

Wuhan construiește un spital cu 1.000 de paturi pentru cei infectați, utilajele grele - printre care 35 de excavatoare și 10 buldozere - începând lucrul joi noapte, scopul fiind ca spitalul să fie gata până luni. Unitatea medicală va fi ridicată, din prefabricate, în grădinile unui complex turistic de la marginea orașului, la construcție participând mai multe firme, printre care și China State Construction Engineering, cea mai mare companie de profil din lume.

Cazuri de infectare cu coronavirusul din China au fost descoperite, până acum, în Thailanda, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Statle Unite.

Virusul, care nu are tratament și se poate răspândi prin aer, creează panică din cauza numărului de necunoscute, la acest moment încă nefiind clar cât de periculos este și cât de ușor se răspândește. Printre simptome se numără febra, dificultățile de respirație și tusea. Trei echipe de cercetători vor începe dezvoltarea de potențiale vaccinuri, intenția fiind de a avea unul până în luna iunie.

Organizația Mondială a Sănătății a fost, joi, din nou divizată în ceea ce privește declararea unei urgențe de sănătate publică la nivel internațional în cazul virusului care a izbucnit în Wuhan și care a produs decesul a 18 persoane. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat că ”este o urgență în China”, dar nu a devenit încă o urgență la nivel mondial, deși poate deveni una”.

De unde a venit virusul? Un studiu publicat aseară de 4 cercetători chinezi în revista Journal of Medical Virology arată spre șerpi. Mai exact, spre cele două specii de șerpi des întâlnite în sud-estul Chinei (unde a apărut focarul): Bungarus multicinctus și Naja atra, sau cobra chineză, scriu autorii studiului.