Televiziunea de stat din Iran susține că cel puțin 80 de ”teroriști americani” au fost uciși în urma atacului cu 15 rachete lansate de Teheran asupra bazelor militare ale SUA din Irak, afirmând că niciuna dintre rachete nu ar fi fost interceptate, scrie Reuters. Deși au difuzat imagini cu atacul, iranienii nu au prezentat însă niciun fel de dovadă privind pierderile pe care le-ar fi înregistrat SUA. Trump susține însă că ”totul este bine” și că SUA au cea mai puternică armată din lume. Surse militare americane spun că trupele au fost avertizate și au putut să se adăpostească din timp în buncăre.

Atac cu racheteFoto: Flickr

21.35: Jens Stoltenberg a spus miercuri că NATO ”ar putea să contribuie mai mult la stabilitatea regională” din Orientul Mijlociu.

19.55: Bagdadul a anunțat miercuri că-l va convoca pe ambasadorul Iranului ”pentru încălcarea suveranității sale”.

”Irak este o țară independentă (...) și noi nu vom permite să devină un câmp de război”, a adăugat ministrul irakian de Externe într-o declarație.

18:30 Donald Trump: Niciun american nu a fost rănit în atacurile de azi noapte

17:42 Președinții turc Recep Tayyip Erdogan și rus Vladimir Putin au cerut joi "tuturor părților să acționeze cu reținere".

"Afirmăm angajamentul nostru de a dezamorsa tensiunile în regiune și cerem tuturor părților să acționeze cu reținere și bun simț și să acorde prioritate diplomației", afirmă cei doi președinți, într-un comunicat comun după o întâlnire la Istanbul.

16.17: Președintele american Donald Trump va susține o declarație de presă la ora 16.00 GMT (18.00, ora României), a precizat Casa Albă, pentru Reuters.

16:15 "A fost limpede că nu dăm înapoi din fața Americii", a declarat președintele iranian Hassan Rohani, în cadrul unei reuniuni a consiliului de miniștri, potrivit AFP.

Dacă America "vrea să comită o altă crimă, ea trebuie să știe că va primi un răspuns și mai ferm", a spus Rohani.

Dar "toate acestea nu sunt suficiente", a adăugat el: "Din punctul meu de vedere, principalul răspuns al Americii trebuie dat de națiunile din regiune".

16.00: Președintele Parlamentului irakian, Mohammed al-Halbousi, a catalogat atacurile Teheranului drept o violare a suveranității țării sale, potrivit CNN.

15.52: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cere Iranului să pună capăt violenței și condamnă atacul, în timp ce un alt oficial NATO a precizat că alianța nu a suferit niciun fel de pierderi, potrivit Guardian.

Stoltenberg a mai spus că NATO urmărește evoluția evenimentelor din regiuneși alianța rămâne fidelă respectării misiunii de pregătire a trupelor irakiene.

15.28: Nici până la această oră, Iranul nu a prezentat niciun fel de dovadă care să susțină informațiile publicate de televziunea de stat potrivit cărora 80 de soldați americani ar fi fost uciși în urma atacului, iar alte 200 răniți.

15.23: În timpul interpelărilor din Parlamentul de la Londra, premierul Boris Johnson a spus că generalul Qassem Suleimani avea pe mâini ”sângele soldaților britanici”. Johnson a condamnat atacul cu rachete lansat de iranieni și a precizat că americanii au tot dreptul să își apere bazele militare.

15.16: Ministrul german de externe a condamnatul atacul iranian și a făcut apel la Teheran să dea dovadă de reținere.

”Condamnăm atacul iranaian cu rachete asupra bazelor militare ale coaliției staționate în Irak. Facem apel la Iran să se abțină de la alți pași care ar putea duce la o escaladare a situației. Am fost în contact în aceste zile cu toate părțile implicate și lucrăm la detensionarea situației. Chemăm toate părțile să dea dovadă de calm”, a transmis ministrul, pen twitter.

13.55: În timp ce purtătorul de cuvânt al premierului Irakului a transmis că guvernul a fost avertizat din timp, printr-un mesaj verbal, de către Teheran cu privire la lansarea atacului, surse diplomatice arabe citate de CNN susțin că Irakul, la rândul său, i-a alertat imediat pe amerciani în legătură cu bazele militare americane care urmau să fie atacate.

13.51: Nici civilii români din zonă nu au fost afectați de atacuri, a precizat ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

13:40 Ciucă: Militarii români din Irak nu au fost afectați de atacul cu rachete lansat de Irak.

13.00 Premierul irakian Adel Abdul Mahdi ar fi primit un avertisment verbal din Iran în care era înștiințat că o ripostă a Teheranului după uciderea generalului Soleimani este iminentă, scrie Reuters, citând un purtător de cuvânt al premierului.

12.29: O primă reacție a venit și din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a declarat că ”utilizarea armelor trebuie să înceteze imediat pentru a lăsa loc dialogului”.

12.26: Premierul irakian a făcut apel la calm către toate părțile implicate în criză și cere respectarea suveranității țării sale și a acordurilor internaționale, scrie Reuters.

12.10: După discursul adresat națiunii, pe contul de twitter al ayatollahului Khamenei au fost publicate mai multe mesaje în care se cere, din nou, retragerea SUA din Orientul Mijlociu.

”SUA au adus război, diviziune, distrugere, rebeliune și demolarea insfrastructurii din această regiune. Desigur, fac asta peste tot în lume. Această regiune nu va accepta prezența americană. Guvernele alese de națiuni nu vor accepta prezența SUA”, a transmis liderul iranian.

12.05:”Oricine ne va ataca se va confrunta cu o lovitură puternică”, a reacționat premierul israelian Benjamin Netanyahu, acuzând Iranul că duce o campanie de distrugere a Israelului, potrivit Reuters.

11.55: Atacurile cu rachete balistice asupra bazelor militare americane din Irak nu este în măsură să contribuie în niciun fel la calmarea tensiunilor și ar putea duce la deteriorarea drastică a securității în regiune. România reiterează apelul ferm la detensionarea situației, a transmis și Ministerul Afacerilor Externe de la București.

11.33: Armata americană numără 3 milioane de soldați și personal auxiliar, 4.800 de baze militare în 7 continente și un buget anual de peste 700 de miliarde de dolari, fiind considerată ce mai puternică din lume, notează CNN.

11.27: Președintele iranian Hassan Rouhani amenință forțele americane că vor fi expulzate din Orientul Mijlociu, după uciderea generalului Soleimani.

11.18: Spania și-a retras o parte din trupele staționate în Irak, din cauza crizei, a anunțat guvernul miercuri, potrivit Reuters.

Decizia vine în contextul în care NATO a anunțat transferul unei părți din trupele sale din Irak pe fondul îngrijorărilor legate de o eventuală conflagrație în regiune.

11.11: Lufthansa a anunțat că își anulează zborurile în Irak și Iran, scrie Reuters.

10.25: Ambasada SUA în Iordania și-a avertizat personalul să rămână acasă. ”Personalul ar trebui să evite orice ieșire care nu este esențială, inclusiv să nu-și mai ducă copiii la școală”.

De asemenea, personalul este sfătuit să fie în stare de alertă în locurile frecventate de turiști și să aibă în permanență documentele la ei.

10.01. Armata irakiană susține că au fost lansate 22 de rachete balistice, dintre care două nu și-au atins ținta. Oficialii irakieni mai susțin că nu au suferit niciun fel de pierderi.

9.34: Ayatollahul Khamenei susține că atacul lansat de Teheran reprezintă o ”palmă dată peste față americanilor”, adăugând că riposata iraniană arată că revoluția islamică este vie. El mai spune că trupele americane trebuie să plece din regiune.

“Noaptea trecută, le-am dat o plamă peste față”, a spus Khamenei.

Mulțimea a răspuns scandând ”Moarte Americii!”.

”Când vine vorba despre confruntare, acțiunea militară de acest gen nu este suficientă. Important este ca prezența coruptă a SUA să înceteze”, a mai spus el.

9.19: Liderul suprem iranian Ali Khamenei susține acum un discurs în orașul Qom, în cadrul unei ceremonii de comemorare a masacrului din 1978, când protestatarii au fost uciși de forțele de securitate ale șahului, înlăturat în cele din urmă de la putere.

El îl laudă pe generalul Qasem Soleimani. Discursul este transmis de televiziunea de stat de la Teheran.

9.12: Ministrul de externe al Marii Britanii Dominic Raab a condamnat atacurile cu rachete balistice asupra bazelor militare din Irak care adăpostesc militari ai coaliției internaționale, condusă de SUA, inclusiv britanici.

Raab a mai spus că este îngrijorat în legătură cu informațiile privind daunele și folosirea rachetelor balistice. ”Cerem Iranului să nu repete aceste atacuri periculoase și iresponsabile și, în schimb, să caute detensionarea situației”, a spus el.

9.03: Un cutremur de 4,5 grade a avut loc în Iran, în apropierea centrale nucleare USGS, potrivit AFP.

8.51 Șeful Statului Major de la Teheran, generalul Mohammad Baqeri, a amenințat SUA că riposta Iranului va fi și ”mai puternică și mai zdrobitoare” dacă americanii vor răspunde după atacul cu rachete balistice, transmite CNN.

”Astăzi a venit vremea ca oficialii americani slabi să înțeleagă puterea Republicii Islamice și să opteze pentru o metodă ca armata sa de teroriști să părăsească regiunea”, a declarat generalul, potrivit sursei citate.

8.49 Președintele Iranului, Hassan Rouhani, va transmite un mesaj către națiune, potrivit televiziunii de stat, citată de Reuters. Nu se știe exact ora la care acesta va fi transmis.

8.35Ministrul de externe de la Teheran, Javad Zarif, a susținut, după atacul masiv cu rachete balistice asupra forțelor conduse de SUA în Irak, că Iranul nu vrea război, dar se va apăra împotriva oricărei agresiuni. El sugerează că baza aeriană al-Asad a fost atacată pentru că de acolo ar fi decolat drona americană care l-a ucis vineri, la Bagdad, pe puternicul general iranian Qassem Soleimani.

Televiziunea de stat din Iran citează un oficial al Gărzilor Revoluționare care susține că Iranul vizează alte 100 de ținte în cazul în care Washingtonul va riposta. Aceeași sursă mai susține că elicopterele și echipamentele militare americane au fost serios afectate de atacurile lansate.

Iranul a dat publicității și primele imagini cu atacul asupra bazelor americane.

Pe de altă parte, președintele SUA Donald Trump a confirmat atacul asupra a două baze militare, dar a transmis un mesaj potrivit căruia totul este sub control în ceea ce privește situația trupelor americane.

Trump preciza că daunele sunt încă evaluate, dar din informațiile de până acum ”totul este bine”.

”Totul este bine. Rachetele lansate din Iran asupra a doua baze militare din Irak. Evaluarea daunelor este în desfășurare, dar, până acum, totul este bine! Avem cea mai puternică și bine echipată armată din lume, de departe! Voi face o declarație mâine dimineață”, a transmis Trump pe twitter.

Iranul a lansat, în cursul nopții de marți spre miercuri, un atac masiv cu rachete balistice asupra forțelor conduse de SUA în Irak, a anunțat Armata americană, ceea ce ar putea declanșa o nouă escaladare a situației în confruntarea dintre Statele Unite și Teheran, transmite Reuters.

Atacurile cu rachetă, revendicate de Teheran, intervin la cinci zile după asasinarea, la Bagdad, a puternicului general iranian Qassem Soleimani, din ordinul președintelui american Donald Trump, un raid ce stârnește temeri în lumea întreagă privind o conflagrație regională, în special pe teritoriul Irakului, prins la mijloc între sponsorii săi americani și cei iranieni, notează AFP.

Într-un comunicat, Armata americană a informat că Iranul a lansat atacul în jurul orei locale 01.30 și a tras peste 12 rachete balistice asupra a două baze aeriene din vestul Irakului, Ain Al-Asad şi Erbil, care găzduiesc militari americani şi membri ai coaliţiei. „Este clar că aceste rachete au fost lansate din Iran”, a afirmat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Nicio informație cu privire la natura pagubelor sau la eventuale victime nu a fost comunicată.