​​VIDEO Ce forțe ar putea mobiliza armata americană în cazul unui conflict cu Iranul

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 8 ianuarie 2020, 13:11 Actualitate | Defense


Avioane F-35B pe puntea navei amfibii de asalt USS America
Foto: DVIDS
SUA vor trimite șase bombardiere strategice de tipul B-52 în oceanul Indian, pregătite să fie folosite în cazul unor operațiuni militare împotriva Iranului. Cu aproape 3 milioane de cadre militare, 4.800 de baze și instalații militare pe șapte continente și un buget anual de peste 700 de miliarde de dolari, armata americană e considerată a fi cea mai importantă forță la nivel mondial, scrie CNN care face un inventar al echipamentelor pe care SUA le-ar putea mobiliza în cazul unui conflict cu Iranul.

Bombardiere B-52 Stratofrotress

Oficiali SUA au anunțat că șase bombardiere de tipul B-52 vor fi dislocate la baza Diego Garcia din Oceanul Indian, avioanele urmând a putea fi folosite într-o eventuală operațiune contra Iranului dacă vor primi astfel de ordine.Boeing B-52 „Stratofortress” este un bombardier strategic cu opt motoare cu reacție, subsonic, și care are o foarte mare rază de acțiune. În total, SUA deține nu mai puțin de 75 de bombardiere B-52, active sau în rezervă. Bombardierele pot căra până la 35 de tone de armament precum bombe, mine sau rachete ghidate.

Avioanele, care au intrat în serviciu pentru prima dată în 1952, au fost îmbunătățite de-a lungul anilor și, în prezent, pot lansa până la 20 de rachete de croazieră.

Bombardierele „invizibile” B2 Spirit

SUA se mai pot baza și pe bombardierele strategice „stealth” (invizibile) de tip B-2 „Spirit”, care pot lansa atât arme convenționale, cât și arme nucleare.


Bombardier B-2 Spirit
---

Avionul a fost construit astfel încât prin forma sa (mult aplatizată, multe suprafețe ondulate, motoare mascate) și prin materialele folosite la suprafață să fie foarte greu detectabil de către radar și să poată pătrunde adânc în teritoriul inamic în caz de nevoie.

SUA operează 20 de astfel de avioane de la baza Witheman (statul Missouri), dar ele pot fi dislocate oriunde pe glob.Bombardierele au o rază de acțiune de peste 10.000 de km, pot opera la un plafon de circa 15.000m și pot transporta până la 32 de tone de armament.

Pe lângă arme nucleare, bombardierele B-2 pot transporta și lansa două bombe GBU-57 Massive Ordnance Penetrators (13t, 9 metri lungime) - cele mai mari bombe non-nucleare pe care SUA le au în arsenal.

Bombardiere B-1 Lancer

SUA mai operează și circa 60 de bombardierele grele B-1 „Lancer” cu patru motoare, aeronave capabile să transporte și să lanseze până la 34 de tone de armament, inclusiv rachete de croazieră și mine navale, scrie CNN.


Bombardier B-1 Lancer
---

Avioane de vânătoare F-22 Raptor

SUA operează în prezent peste 180 de avioane de vânătoare „invizibile” F-22 Raptor, considerate a fi printre cele mai performante din lume. Avioanele de tip „stealth” pot fi folosite împotriva aviației inamice, dar și în atacuri surpriză împotriva unităților inamice de la sol.


Avion F-22 Raport
---

„În primele zile ale unui conflict care implică forțele americane, avioanele F-22 - cu capacitatea lor de a rămâne nedetectate de către radarul inamic - ar putea fi folosite să atace sistemele inamice de apărare antiaeriană, deschizând astfel spațiul aerian pentru atacuri ulterioare ale avioanelor mai convenționale, dar și atacurilor cu rachete de croazieră”, scrie CNN.

Submarine, distrugătoare și rachete de croazieră

Pe lângă forțele de aviație, SUA s-ar mai putea baza - ca în trecut - pe capacitățile ofensive pe care le au atât submarinele sale strategice ce pot fi dislocate în zona Oceanului Indian, cât și asupra navelor de război care pot fi trimise oriunde.


Submarinul USS Georgia
---

Similar cu atacul asupra unor instalații din Siria în aprilie 2018 (video mai jos), SUA ar putea folosi submarinele sale și navele sale de război pentru a lansa atacuri la saturație cu rachete de croazieră Tomahawk - rachete subsonice, care zboară la joasă altitudine și care pot ataca ținte la sol la distanțe de peste 1.600 de km.

„Marina SUA are zeci de submarine care pot rămâne scufundate și pot lansa sute de rachete de croazieră Tomahawk împotriva unor ținte terestre și maritime. Cele mai capabile submarine sunt cele din clasa Ohio, patru la număr, care pot lansa până la 154 de rachete Tomahawk”, scrie CNN.

Pe lângă acestea, SUA se mai bazează pe mai multe submarine din clasa Virginia și clasa Los Angeles, ambele putând lansa rachete Tomahawk, chiar dacă în număr mai mic.Pe lângă submarine, SUA se mai pot baza și pe distrugătoarele purtătoare de rachete din clasa Arleigh Burke. Fiecare astfel de distrugător poate lansa până la 56 de rachete Tomahawk.

În plus, SUA se mai bazează și pe crucișătoarele din clasa Ticonderoga care pot lansa și ele astfel de rachete de croazieră.

Ambele tipuri de nave pot opera independent sau parte dintr-un grup-portavion și dispun de sistemul de apărare anti-racheta AEGIS.


Rachete Tomahawk lansate de pe distrugătorul USS Dewey
---

Portavioane, nave amfibii de asalt și avioanele „stealth” F-35B

SUA are în dotare 11 portavioane în prezent, 10 din clasa Nimitz și 1 din clasa Ford.

„Deși par multe la prima vedere, doar trei-patru portavioane sunt pregătire de luptă să în orice moment. Luni, Institutul Naval al SUA arăta că doar un portavion, USS Harry Truman, se afla în Orientul Mijlociu”, scrie CNN.


Portavionul USS Harry Truman
---

Portavioanele pot avea la bord circa 60 de aeronave de luptă, inclusiv avioane de vânătoare F/A-18 fighter jets, care asigură o rază de combat de circa 2.300 de km.

Pe lângă portavioane, Marina americană operează și nouă nave amfibii de asalt - un fel de mini-portavioane - de pe care pot fi lansate cele mai noi avioane de vânătoare - „invizibilele” avioane F-35B.

„La fel ca și portavioanele, mai puțin de jumătate din aceste nave sunt pregătite de luptă în orice moment. Deocamdată doar o astfel de navă, USS Bataan, este aproape de Orientul Mijlociu, arată tracker-ul flotei”, scrie CNN.


Avioane F-35B și aeronave MV-22B Osprey pe nava amfibie de asalt USS America


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15051 vizualizari

 • +18 (44 voturi)    
  un articol inutil de tip clickbite (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 13:37)

  Itsoc [utilizator]

  toata lumea stie ca US are cea mai mare si cea mai performanta armata din lume, in plus, adaugam la ea si fortele NATO.

  Practic, la ora actuala nu exista tara, uniune sau grup de tari care sa domine armata US.
  Nici armatele Chinei, Rusiei si Uniunii Europene puse la un loc n-ar castiga un razboi conventional impotriva armatei US.

  Insa in Golf altele sunt tacticile.

  Armata US n-ar putea sub nicio forma sa poarte un razboi pe teren in Iran fara pierderi materiale si omenesti imense, totul se face de la distanta, bombe si rachete + drone.

  Armata Iraniana n-ar putea stopa niciun atac american din aer sau de pe mare dar ar putea ataca f multe tinte cu rachetele pe care le are.

  Nu va fi niciun razboi conventional ci lovituri strategice care sa aiba un anumit impact geopolitic si economic.

  De exemplu ce se intampla daca Iran inchide stramtoarea Hormuz? pietele mondiale s-ar prabusi cu zgomot.

  ce se intampla daca lumea siita devine ostila US si ai o alianta Iran-Irak-Siria-Hezbolah care va lupta doar prin militii ?

  De fapt, toata sceneta e pentru ca Trump sa ia un al doilea mandat de presedinte, pentru ca Putin sa beneficieze de pretul crescut al petrolului si pentru ca Israelul sa scape de competitorul sau la influenta zonala.
  • +2 (24 voturi)    
   bine zis! (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 14:11)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Sua are cea mai puternica armata din zona, dar in Golful persic are abia la 3000 militari...prea putin ptr un razboi conventional. Deci, daca ar duce acum un razboi conventional, ar lua bataie rapid. E nevoie de luni de zile sa isi disperseze flota si armatele acolo...prea mult ptr Trump. Din acest motiv si eu cred ca nu va riposta pe teren, ci eventual cu inca cateva rachete bine tintite.
   Trump va da inapoi in curand, declarand ca nu au fost victime din randul armatei americane, deci nu se va cobori sa raspunda militar iranienilor.
  • -4 (22 voturi)    
   mamma mia, (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 14:17)

   victor L [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   e le mai stii tu!
   :D
  • +4 (26 voturi)    
   Economia Iranului e la pamant (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 14:19)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   E posibil ca USA sa nu poata distruge lansatoarele mobile, dar rachetele se construiesc undeva si alea-s locuri care pot fi puse la pamant intr-o singura zi. Iranul are rachete, dar nimeni n-are destul incat sa duca un razboi de durata cu stocul existent.
   Nu are nimeni niciun interes pentru un razboi de durata iar USA poate sa puna economia Iranului la pamant in maximum o saptamana. N-o sa construiasca militiile nimic pentru Iran, asa-i?
   • -1 (19 voturi)    
    nu chiar (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 14:48)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    rachetele iranului sunt in adaposturi antiracheta, in subteran sub un strat gros de beton. foarte putin probabil sa poata rachetele US sa penetreze bazele rachetelor.

    in al doilea rand, economia Iranului "e pe butuci" e mult spus...economia Romaniei e mai pe butuci decat a Iranului; depinde din ce unghi privesti lucrurile.
    in plus, vorbeam de militiile shiite care pot provoca haos fara sa poti acuza Iranul.

    Toti se grabesc sa dea US castigatoare si ca va evapora Iranul pe cand situatia din teren arata ca o implicare US in zona ar sfarsi printr-un al doilea Vietnam.

    Cum spuneam, e doar o sceneta in care fiecare isi arata ouale celorlalti pentru a se reaseza un pic lucrurile in zona.

    Daca vrea sa supravietuiasca pe termen lung si sa reprezinte o putere zonala, Iranul va trebui sa nu cedeze intimidarilor si mai mult chiar, prin petrolul pe care il are ar trebui sa-si caute repede aliati zonali. China e prima pe lista.
    • +2 (6 voturi)    
     SUA nu are militari in zona (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 15:57)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     ca sa inceapa un al doilea Vietnam....Daca va fi, lupta se va da de la distanta.
    • +2 (8 voturi)    
     Vorbeam despre (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 15:59)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     1) Eu vorbeam despre facilitatile de productie de, alea nu-s sub pamant. Dumneata vorbesti despre stocuri si cred ca n-ai citit cu destula atentie ce-am scris.
     2) Comparatia dintre economiile Romaniei si Iranului n-are nicio legatura cu discutia, nu stiu ce vreti sa spuneti si n-am rabdare sa aprofundez.
     3) Orice fel de razboi intre cele doua state are un deznodamant clar. Nici macar actele teroriste n-au cum sa-i fereasca pe liderii iranieni de rachete ghidate din drone, daca se dovedeste ca au fost la originea atentatelor.
     3) Despre scenete nu stiu ce sa spun, banuiesc ca includeti acolo un atac asupra ambasadei US din Irak, uciderea unui general iranian si 22 de rachete balistice care au tintit doua baze ale coalitiei. Avem modalitati diferite de interpretare a realitatii.
     4) Daca vrea sa supravietuiasca pe termen lung, Iranul ar trebui sa inceapa sa-si foloseasca cea mai importanta resursa de care-si bate joc de prea multa vreme, o resursa mult mai importanta decat petrolul: femeile.
    • +1 (5 voturi)    
     esti un geniu militar si tehnico-economic (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 18:40)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     Numai ca comunistii vietnamezi fara ajutorul Chinei si al rusilor ar fi luat-o pe coaja asap. De altfel au si luat-o. E cel mai prost exemplu pe care puteai sa il dai. Astept China sa il calce pe coada pe Trump si trimitandu-si diviziile in Iran. ha, ha.
     • +3 (3 voturi)    
      Aia e fix ce-i trebuie Chinei. (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 19:08)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Dar fix.
    • +3 (3 voturi)    
     ..... (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 20:42)

     cornerro [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     1. ai citit in articol despre ea, dar ai crezut ca e cafea cu frisca: "The Massive Ordnance Penetrator (MOP) is a weapon system designed to accomplish a difficult, complicated mission of reaching and destroying an adversary's weapons of mass destruction located in well-protected facilities."

     2. gdp per capita iran: 5,415.21 USD (2017); gdp per capita romania: 10,813.72 USD (2017)

     3. "in plus, vorbeam de militiile shiite care pot provoca haos fara sa poti acuza Iranul." pe bune? dar mos gheneral de ce a fost mierlit, fiindca nimeni nu stia nimic de planurile lui derulate prin militiile "invizibile"? de ce trump a acuzat in mod clar iranul de implicare: pentru ca nu poate fi acuzat?

     4. toti ii dati cu razboiul din vietnam de parca: a) SUA de acu 40-50 de ani e totuna cu SUA de acum b) SUA si-a folosit intreaga capacitate militara in razboiul acela. de ce nu pomenesti de razboiul cu irakul, istetila, ala e mult mai recent si mai in zona aia in legatura cu care iti spun tie realitatile ca esti expert militar?
    • 0 (0 voturi)    
     golf (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 21:33)

     nicug [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     Nu esti consecvent. Daca Iranul inchide strimtoarea Ormuz China nu-i va fi aliat pentru ca pe acolo se scurge petrolul spre China.
   • -1 (19 voturi)    
    Militiile vor mai executa niste necredinciosi (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 14:53)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    populatia va arde steaguri, din astea.
    Multi, atunci cand aud militiii, isiinchipuie ceva ca in tatrul rusesc, cazacii care danseaza. Insa, la fel ca si cazacii in viata reala, intr-un conflict - si militiile islamice sunt in conflict non-stop asta fiind ratiunea lor de-a fi - acesti fanatici ucid tot ceea ce zic ayatolahii ca trebuie ucis. Plus bonusul cuvenit de ucideri colaterale, de nervi, din greseala, de ploaie de soare, basca violurile.
   • +6 (10 voturi)    
    e mai complicat (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 15:22)

    engo [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Intr-o confruntare clasica Iran pierde, dar SUA sufera pierderi importante. Iran are insa capacitatea sa poarte un razboi asimetric prin care sa atace obiective americane de pe tot globul, atentate teroriste asupra ambasadelor, turistilor, firmelor americane etc. Aceste pierderi vor duce la pierderea sprijinului domestic pentru un razboi de uzura cu Iran.
    • +3 (5 voturi)    
     E adevarat ce spuneti (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 16:02)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui engo

     Doar ca liderii iraneni trebuie sa fereasca foarte tare sa fie facute orice fel de legaturi intre ei si atentate. Se vede treaba ca si ei pot muri, asa cum mor atentatorii si civilii nevinovati.
    • +1 (5 voturi)    
     astea se intampla de peste 40 de ani si chiar mai (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 18:43)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui engo

     mult.
     Atentate teroriste, etc. etc. Deci ce va fi nou? va fi faptul ca la fiecare atentat terorist semnat de Iran un obiectiv economic iranian, o centrala nucleara, un port, o paltforma petroliera va fi rasa de pe fata pamantului. Asta va fi noutatea! sa vedem cine rezista mai mult.
     • -1 (1 vot)    
      Gresesti (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 19:53)

      leopol [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Iranienii sunt siiti si nu au facut atentate prin Europa, sunitii sprijiniti din Arabia Saudita au comis atentate. Numai ca aia sunt protejati de America din cauza petrolului, comertului cu arme etc.
   • -2 (8 voturi)    
    Tare asta ca (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 15:56)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    ,,nimeni nu are destule rachete incat sa duca un razboi de durata cu stocul existent''.
    SUA si Rusia au rachete incat sa distruga orice obiectiv de pe planeta de minimum 2 ori...in ziua de azi o bataie generala cu rachete se da in cateva minute, cine supravietuieste castiga.
    • +1 (5 voturi)    
     Vorbiti de rachete nucleare? (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 19:13)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Nu pricep de ce?! A deviat discutia de la un razboi conventional intre Iran si SUA, la unul nuclear purtat intre SUA si Rusia? Cand?

     NIMENI n-are destule rachete conventionale, absolut nimeni. Nu construieste nimeni mii sau zeci de mii pe stoc pentru ca au un termen de garantie si cand expira nu mai pot fi folosite in siguranta. Aia inseamna sa arunci banii pe fereastra.
  • 0 (20 voturi)    
   iranul poate inchide stramtoarea (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 14:37)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   numai intr'un singur fel: cu epavele marinei militare iraniene...
   si pt. dom' bancheru, ce intelegei prin militari in golf?
   pe plute, pe barci de cauciuc ?
   americanii n'au nici macar planuri de atac al israelului pe uscat. nu e nevoie sa'si piarda viata pe acolo.
   nu cu populatie au ei probleme, chiar daca urla moarte, moarte, moarte si arde steaguri.
   apropo de steaguri americane, cred ca o firma chinezeasca prospera din exportul de steaguri americane in iran.

   deci, tirurile de rache iraniene, provocat, au ba, nu fac altceva decat sa dezbaluie tzinte pt bazele aeriane din Qatar, Kuwait si saudia.
   chir si pt. portavioanele din marea mediterana si oceanul indian.
   zece mii de km autonomie, inseamna de oriunde in lume.
   si, apropo, nu stiu cat de solide, cat de adanc in pamant sunt bunkarele turbanistilor.
   • -4 (12 voturi)    
    erata (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 14:59)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    scuze, din greseala si viteza am scris iatacul israelului, in loc de al iranului.
    puschea !
    totusi, din context s'a putut intelege pentru cine au americanii planuri...
  • +3 (15 voturi)    
   Și cum crezi tu că poate Iran să închidă (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 15:07)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   strâmtoarea aceea?
   Eu nu sunt expert militar, însă după cum arată terenul, mi-este clar că, dacă SUA ancorează un portavion în zonă (care înseamnă peste 10 vase în total), iranienii n-au nicio șansă nici măcar să zgârie vopseaua de pe fuselajul navelor care circulă pe acolo.
   • +5 (11 voturi)    
    prin rachete (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 15:18)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui hsl

    nici nu trebuie sa aiba flota acolo, trebuie doar sa ploua din cand in cand cu rachete.
    • +2 (2 voturi)    
     Înseamnă că tu nu știi ce poate un portavion (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 17:52)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     Iran poate arunca cu rachete doar din spatele munților (n-are cum să care sistemele peste munți, iar cele de pe coastă ar fi distruse în câteva secunde), adică de la mai mult de 200 de km; o rachetă lansată de acolo este detectată de la primul metru de către radare și distrusă încă înainte de a ajunge la viteza de croazieră.
     Dacă Iran are așa de multe rachete și unele chiar ajung în zona golfului, intră în raza mitralierelor de pe distrugătoarele de rachete care au capacitatea de a trage - fiecare - de peste 10 ori pe secundă; chiar nu știu cum se poate strecura vreo rachetă...
     • -1 (1 vot)    
      simplu: (Joi, 9 ianuarie 2020, 10:24)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui hsl

      la fel cum s-au strecurat si cele 17 rachete de ieri noapte care au lovit cartierul verde din Baghdad.
      • 0 (0 voturi)    
       Bagdad - în România folosim scrierea românească (Joi, 9 ianuarie 2020, 11:26)

       hsl [utilizator] i-a raspuns lui bancher

       nu reprezintă nimic pentru SUA.
       Plus că vorbim de rachete care aveau puterea să - folosesc aceeași sintagmă ca mai sus - zgârie vopseaua de pe clădiri și atât.
       Plus că, nu știu să existe niciun portavion - sau un sistem de detectare și distrugere a rachetelor (măcar ceva rudimentar, nu unul modern cum avem la Deveselu).
       Plus că, de când au fost lansate rachetele și până când au explodat (pentru că nu putem spune că „și-au atins ținta”), personalul a avut timp să facă și un duș...
      • 0 (0 voturi)    
       banchere, iar confunzi subiectele (Joi, 9 ianuarie 2020, 19:24)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui bancher

       In primul rand cele 17 rachete au fost 15 + 2.
       15 au fost rachete balistice cu raza medie si au fost trase asupra bazelor militare irakiene iar doua au fost niste rachetute nedirijate de tip Katiuse care au fost trase la nimereala asupra Cartierului verde din Bagdad.
       Diferenta intre cele doua tipuri de rachete e asa mare incat nu prea mai trebuie desenata. In plus nici una si nici alta nu sunt rachete anti-nava si folosirea lor in acest scop ar fi o tampenie.
   • -1 (7 voturi)    
    au rachete nucleare 400 (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 16:12)

    Lucian Ilea [utilizator] i-a raspuns lui hsl

    cam asa ceva
    • +2 (2 voturi)    
     Iran nu are armament nuclear (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 17:55)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

     și, dacă ar avea (vreunul de contrabandă) și l-ar folosi, țara ar fi rasă de pe fața pământului, pentru că lumea nu-și permite să-l lase pe un tâmpit să se joace cu bombele atomice (până și Coreea face testele pe sub munți, pentru că altfel ar fi mâncată în secunda doi).
  • +3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 16:08)

   [anonim] i-a raspuns lui Itsoc

   • 0 (0 voturi)    
    aia a fost ca erau rusii beti.. (Joi, 9 ianuarie 2020, 10:25)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui

    si probabil si ai nostri. Cand sunt trezi, razboiul se duce altfel.
 • -1 (31 voturi)    
  E oficial (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 14:08)

  lister [utilizator]

  A inceput campania de realegere a lui Donald Trump. Tinerii sacrificati aberant vor fi numiti ipocrit eroi.
  • +2 (20 voturi)    
   despre cine (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 15:02)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui lister

   vorbesti ?!
   probabil ca ai luat in serios comunicatul ayatolahilor..
   americanii erau in adaposturi, inainte ca rachetele alea sa plece.
   americanii erau cu ochii pe ei de sus de tot. voiau numai sa'i localizeze, sa stie unde livreaza.
 • +2 (12 voturi)    
  intrebarea este ce forte are Iranul (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 14:32)

  dessik [utilizator]

  in particular ce pot rachetele lor si ce capacitate are SUA sa se apere de ele. Bombardierele sunt irelevante. Ceva imi spune ca un atac asupra iranului nu ar fi o joaca precum cel asupra irakului 30 de ani in urma.
  • +3 (5 voturi)    
   Eh (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 16:06)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui dessik

   Daca "ceva va spune"... inseamna ca asa este.
 • +5 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 14:34)

  [anonim]

  • -1 (9 voturi)    
   din armata am invatat un lucru: (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 16:01)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   razboaiele sunt castigate de cei care isi deplaseaza rapid fortele in zona in care au loc bataliile. Degeaba ai 1 milion de soldati daca sunt cantonati la 5000 km distanta de Iran. Ce ai acolo, in zona, aia conteaza.
   SUA are max 3500 militari disipati in zona Golfului Persic si a Orientului mijlociu, si e mult prea putin. Din acest motiv nu cred ca va fi razboi la sol. Da, se vor mai ataca cu rachetele, dar atat.
   • +1 (5 voturi)    
    cand ai facut armata Bancherule? (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 18:49)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Degeaba ai un milion de soldati daca au doar 500000 mii de pusti si ai mancare doar pentru 30 de zile. Ai priceput cum sta treaba, nu trebuie sa iti desenez.
    • -1 (1 vot)    
     ei bine, alea 500 000 pusti (Joi, 9 ianuarie 2020, 10:28)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     fac mai mult decat cei 3000 soldati americani din Golf. Ai vazut aseara ca Trump a dat inapoi si vrea dezescaladarea confilctului? Nu are miliari in zona, de asta ii e teama. In razboiul cu Irak (din 1990 si 2003) a avut peste 250 000 militari, era cu totul altceva.
     Intelege ca 3000 soldati sunt ca si cum nu ar fi.
     • +1 (1 vot)    
      depinde ce vrei sa faci cu ei (Joi, 9 ianuarie 2020, 19:29)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Daca ii folosesti ca forta de atac terestra probabil ca nu. Daca in schimb aia trebuie doara sa asigure suprematia aeriana sunt ultra-suficienti.
      Daca trebuie doar sa asigure apararea Arabiei Saudite sau a emiratelor din nou sunt suficienti.
      Un razboi zonal nu inseamna neaparat invazia Iranului similara cu cea a Irakului cand a fost ocupat practic tot teritoriul.
      Deci numararea soldatilor este o mare prostie.
    • -1 (1 vot)    
     razboaiele tot cu mijloace conventionale (Joi, 9 ianuarie 2020, 10:35)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     se duc. La arma nucleara nu a apelat nimeni dupa Hiroshima si Nagasaki, asa ca tot de tancuri, elicoptere si aviatie ai nevoie ca sa cuceresti un obiectiv. E vital sa le ai la locul bataliei, nu in Washington sa defileze de 4 iulie.
     Unde aveti voi dreptate e in alta parte: daca vrea, in 2 zile SUA pot rade Iranul de pe harta, fara sa trimita un militar acolo. Dar oare sunt dispusi sa mearga sa departe?
     • +1 (1 vot)    
      Iranul a fost ras deja in 79 (Joi, 9 ianuarie 2020, 11:20)

      ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      cand s-a instalat nebunia pe tron si-au inceput executiile populatiei care era in dezacord cu bazaconiile pedofilului mort si putrezit de 14 veacuri.
 • 0 (10 voturi)    
  Nu mai (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 14:46)

  ap101 [utilizator]

  publicati stiri alarmiste. In prob generalului iranian, lucrurile nu vor escalada...
  • -3 (13 voturi)    
   normal (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 15:03)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui ap101

   atata timp cat le'a iesit imormantarea ...
 • +4 (12 voturi)    
  Warmonger-ii s-au reactivat (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 14:59)

  morex [utilizator]

  Donnie venise cu promisiunea sa retraga militarii din toate conflictele in care SUA era implicata, dar l-au jucat pe degete warmonger-ii din vechiul establishment. A ajuns si el o biata paiata manevrata de Lorzii Razboiului..
  • -2 (2 voturi)    
   A mai zis ceva si de armele nucleare (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 16:11)

   Lucian Ilea [utilizator] i-a raspuns lui morex

   SUA si Rusia vor ataca primele cu nukes
   asta ma face pe mine stiindu-l bine pe Trump sa ridic faimoasele farfurii zburatoare ale noastre in aer
 • -1 (5 voturi)    
  Exista portavioane amfibii ? (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 15:36)

  ruskimushki [utilizator]

  .
  • 0 (0 voturi)    
   evident ca (Joi, 9 ianuarie 2020, 10:35)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

   NU
   • 0 (0 voturi)    
    Au vrut sa spuna grup amfibiu atunci (Joi, 9 ianuarie 2020, 11:18)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    oricum smintitii nu mai au mult.
 • 0 (6 voturi)    
  Raspuns (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 15:37)

  Casargoz [utilizator]

  The answer is :

  A ROYAL Navy nuclear-powered submarine armed with Tomahawk cruise missiles is in position to strike Iran if tensions give way to war in the Middle East.
  CVN-75 The Harry S. Truman CSG is in the North Arabian Sea and within the U.S. 5th Fleet area of responsibility.
  The “Red Rippers” of VFA-11 – Strike Fighter Squadron (VFA) – from Naval Air Station Oceana – Va.
  The “Checkmates” of VFA-211 from Naval Air Station Oceana – Va.
  The “Sunliners” of VFA-81 from Naval Air Station Oceana – Va.
  The “Knighthawks” of VFA-136 from Naval Air Station Lemoore – Calif.
  The “Rooks” of VAQ-137 – Electronic Attack Squadron (VAQ) – from Naval Air Station Whidbey Island – Wash.
  The “Seahawks” of VAW-126 – Carrier Airborne Early Warning Squadron (VAW) – from Naval Air Station Norfolk – Va.
  The “Rawhides” of VRC-40 – Detachment – Fleet Logistics Support Squadron (VRC) – from Naval Air Station Norfolk – Va.
  The “Dragon Slayers” of HSC-11 – Helicopter Sea Combat Squadron (HSC) – from Naval Air Station Norfolk – Va.
  The “Proud Warriors” of HSM-72 – Helicopter Maritime Strike Squadron (HSM) – from Naval Air Station Jacksonville – Fla.

  USS Normandy (CG-60)
  USS Lassen (DDG-82), homeported in Mayport, Fla.
  USS Farragut (DDG-99), homeported in Mayport, Fla.
  USS Forrest Sherman (DDG-98), homeported in Norfolk, Va.

  The Bataan Amphibious Ready Group with the 26th Marine Expeditionary Unit embarked is now in the Mediterranean Sea.

  USS Bataan (LHD-5), amphibious transport dock USS New York (LPD-21) and dock landing ship USS Oak Hill (LSD-51).

  The Pentagon has sent six B-52 heavy bombers to a British base in the Indian Ocean to stand by in case tensions with Iran escalate into a military confrontation.
  The B-52s are part of a regional U.S. military buildup that includes more than 3,500 troops from the 82nd Airborne Division that are headed to Kuwait and about 2,400 Marines f
  • -3 (7 voturi)    
   Placerile pe invers il asteapta pe ayatolah si pe (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 15:51)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   calicii revolutionari.
   Vor dansa la bara, sa vada si ei cum se castiga painea:pentru aia ca ei, cu o scula sub coccis.
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 16:18)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  Daca se ajunge la razboi serios (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 17:21)

  Parzivall [utilizator]

  Ayatolahu tre' sa isi caute de pe acum o borta serioasa, sa se ascunda!!!
  • 0 (0 voturi)    
   recomandam in pestera din dos (Joi, 9 ianuarie 2020, 1:08)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   a precedentului ayatolah, presupunand ca inca n-a putrezit.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by