Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, la Bruxelles, că nu există cetăţeni români afectaţi de atacurile cu rachete lansate de Iran în Erbil.

Bogdan AurescuFoto: Guvernul Romaniei

"Având în vedere că o serie de rachete au vizat şi regiunea Erbil, unde se găseşte o comunitate de aproximativ 180 de cetăţeni români, prin Consulatul General al României de la Erbil, am confirmat faptul că cetăţenii români nu sunt afectaţi de aceste evoluţii", a precizat el, potrivit Agerpres.

De asemenea, "militarii români care fac parte din coaliţia împotriva Daesh nu au fost afectaţi de aceste atacuri".

Atacurile cu rachete balistice asupra bazelor militare americane din Irak nu este în măsură să contribuie în niciun fel la calmarea tensiunilor și ar putea duce la deteriorarea drastică a securității în regiune, a mai spus Aurescu, reluând mesajul oficial transmis miercuri de Ministerul afacerilor externe. România reiterează apelul ferm la detensionarea situației.

Iranul a lansat, în cursul nopții de marți spre miercuri, un atac masiv cu rachete balistice asupra forțelor conduse de SUA în Irak, a anunțat Armata americană, ceea ce ar putea declanșa o nouă escaladare a situației în confruntarea dintre Statele Unite și Teheran, transmite Reuters.

Televiziunea de stat din Iran susține că cel puțin 80 de ”teroriști americani” au fost uciși în urma atacului cu 15 rachete lansate de Teheran asupra bazelor militare ale SUA din Irak, afirmând că niciuna dintre rachete nu ar fi fost interceptate, scrie Reuters. Trump susține însă că ”totul este bine” și că SUA au cea mai puternică armată din lume. Surse militare americane spun că trupele au fost avertizate și au putut să se adăpostească din timp în buncăre.

Atacurile cu rachetă, revendicate de Teheran, intervin la cinci zile după asasinarea, la Bagdad, a puternicului general iranian Qassem Soleimani, din ordinul președintelui american Donald Trump, un raid ce stârnește temeri în lumea întreagă privind o conflagrație regională, în special pe teritoriul Irakului, prins la mijloc între sponsorii săi americani și cei iranieni