Deputatul USR Cristian Seidler a solicitat miercuri, în plen, ca proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale iniţiat de USR să fie dezbătut fără raportul Comisiei de muncă, cererea fiind respinsă în urma consultării liderilor grupurilor parlamentare.

Camera DeputatilorFoto: Captura video

Seidler a precizat că termenul pentru depunerea raportului comisiei de specialitate a trecut şi este necesară dezbaterea proiectului în plen. "Aveţi ocazia să spuneţi dacă vreţi sau nu pensii speciale", le-a transmis el deputaţilor, potrivit Agerpres.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a anunţat că proiectul se va dezbate atunci când va exista raport din partea comisiei de specialitate şi un punct de vedere din partea Guvernului.

Marţi, Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a început dezbaterile asupra a două proiecte de lege privind eliminarea pensiilor speciale, iniţiate de PNL şi USR, reprezentanţii mai multor sindicate şi asociaţii solicitând respingerea actelor normative.

După trei ore de dezbateri cu reprezentanții tuturor categoriilor care primesc pensiile speciale, președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, a propus suspendarea ședinței. Solomon a invocat necesitatea analizării de către Guvern a tuturor amendamentelor depuse la legea pensiilor speciale. Reamintim că Solomon este unul dintre pesediștii care, în ședința grupurilor parlamentare ale PSD, s-a opus eliminării pensiilor speciale.

Liberalii susțin anularea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militare și ale magistraților, a anunțat luni vicepremierul Raluca Turcan, precizând că se dorește eliminarea unei "inechități crase”.

"Dorim ca în paralel cu anularea unor privilegii să venim cu o lege a pensiilor care să elimine inechitățile din sistem prin stabilirea ca punct de plecare a principiului contributivității”, a mai spus ea.

Opțiunea PNL de a nu se atinge de pensiile magistraților are la bază o decizie din 2010 a Curții Constituționale care a statuat că o modificare în domeniu contravine legii fundamentale și ar afecta independența justiției.

"Curtea constată că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Atât în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei”, se arată în deciza CCR din 2010.

USR susține că soluția în cazul pensiilor speciale este plafonarea lor, pentru că pensiile militarilor și magistraților, care au un statut special, reprezintă 97% din total.

CITEȘTE ȘI: