Articol actualizat

VIDEO Dezbaterea pensiilor speciale s-a amânat în Parlament/ Președintele comisiei de Muncă, Adrian Solomon(PSD): Ne vedem cel mai probabil în februarie

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Marţi, 10 decembrie 2019, 12:29 Actualitate | Politic


Camera Deputatilor
Foto: Captura video
Deputații au discutat marți, în Comisia de Muncă, tema pensiilor speciale. După trei ore de dezbateri cu reprezentanții tuturor categoriilor care primesc pensiile speciale, președintele Comisiei, pesedistul Adrian Solomon a propus suspendarea ședinței. Solomon a invocat necesitatea analizării de către Guvern a tuturor amendamentelor depuse la legea pensiilor speciale. Reamintim că Solomon este unul dintre pesediștii care, în ședința grupurilor parlamentare ale PSD, s-a opus eliminării pensiilor speciale.
UDATE ora 14.41 Dezbaterile în comisie au fost suspendate. Cu 18 voturi pentru și 2 împotrivă, ședința s-a suspendat. Solomon: "Ne vedem cel mai probabil în februarie".

UPDATE ora 14.35 Dan Vâlceanu (PNL): Există două tipuri de pensii: pensii în urma unei contribuții și pensie pentru cei care nu au plătit contribuții, cum sunt militarii. Eu vreau să facem clar distincția: nu poți pentru un om cu studii superioare care a lucrat în condiții grele să îi dăm pe principiul contributivității și altui om, care nu a plătit contribuții, să-i dăm mai mult.

UDATE ora 14.35 Dumitru Coarnă contestă decizia președintelui Comisiei de Muncă de a suspenda dezbaterile. Noi solicităm respingerea, nu amânarea. Amânați și vom avea mai puțin cu 5.000 de polițiști. Oamenii ne zic că îi omoară PNL. Vă rog să respingeți aceste inițiative, dacă nu luna aceasta vor pleca din sistem 5.000 de polițiști, oameni la 45, 50 de ani, apți de muncă. Dacă amânați, oamenii vor crede că va fi adoptată și se vor pensiona. Ne-au păcălit de atâtea ori, așa o să se întâmple și acum.

UPDATE ora 14.29 Dezbaterile generale s-au încheiat. Președintele comisiei de Muncă Adrian Solomon: "Avem mai multe amendamente și propun Guvernului să le analizeze și să dea un punct de vedere. Prin urmare propun o amânare până când specialiștii vor analiza amendamentele".

UPDATE ora 13.30 Cătălin Trăistaru, Sindicatul grefierilor: Justiția nu se poate face fără grefieri. Personalul auxiliar din instanțe și parchete are aceleași incompatibilități ca magistrații, nu putem avea alte activități în afară de cele didactice. Lucrăm nu 8, ci 12 ore pe zi. Aceste proiecte de abrogare încalcă principiul predictibilității: nu putem să ne jucăm cu viața omului, acum îi dăm, apoi îi tăiem. Din categoria noastră sunt aproape 3.000 de beneficiari de pensie, nu cred că suntem o povară chiar atât de mare. Solicităm respingerea celor două proiecte.

UPDATE ora 13.20 Reprezentantul diplomaților pensionari: "Noi am plătit acel 2, 3, 5% pensie suplimentară în valută. Am plătit mai mult decât trebuia. Această sumă s-a transferat la Ministerul de Externe, care nu știu dacă a transferat-o la Casa Națională de Pensii (...) Este vorba de recompensă, nu de privilegii. Eu am 70 de ani, am colegi care sunt la azil. Dacă le luați această pensie, ce fac ei?"

UPDATE ora 13.05 Mircea Dogaru Sindicatul militarilor: "Noi, militarii, suntem discriminați pentru că nu facem parte din sistemul public. Sfânta contributivitate există din 1991. Am contribuit de ne-a durut capul, dar nu la Casa Națională de Pensii, ci la casele noastre sectoriale. Unde nu există contract de muncă, nu există pensie. (...)Civilii au contracte de muncă pe 8 ore iar militarii, au contracte de activitate și suntem la dispoziție 24 de ore, iar pe timp de război primim glonțul. Respingem orice proiect de plafonare. Noi avem soldă de rezervist, nu pensie. Avem o medie de 2.700 de lei la pensie. În nicio legee civilă nu poate fi amestecat militarul potrivit anagajamentelor pe care statul român și le-a luat când a aderat la NATO".

UPDATE ora 12.50 Dumitru Coarnă Sindicatul Polițiștilor: "Militarii au fost plătiți din fonduri publice și noi contribuim la bugetul asigurărilor naționale. Noi avem incompatibilități, vorbim de statut special, asta înseamnă și pensii speciale. (...) Problema de fond este că, dacă vreți să fim scoși din aceste legi, scoateți-ne și din sistemul de incompatibilități. Să putem face și noi un ban în plus sâmbăta sau duminica. Pe noi ne discreditați și ne duceți într-o zonă a discriminării. În afară de pensiile speciale ale militarilor, mai sunt vreo 8.000 de oameni, un miliard de lei. Vă rog să respingeți aceste proiecte de abrogare a pensiilor speciale".

UPDATE ora 12.53 Crisian Buican (PNL): "Noi considerăm că cetăţenii români trebuie să fie egali în faţa legii de aceea principiul contributivităţii trebuie să stea la baza construirii pensiilor, celelalte inclusiv parlamenntari. Trebuie aduse modificări astfel încât pensionarul să beneficieze de contributivitatea sa. 90% dintre cetățeni doresc ca Parlamentul să elimine pensiile speciale".

UPDATE ora 12.47 Au început dezbaterile generale. Cristian Seidler (USR): "Pensiile speciale reprezintă o modalitate specială, dincolo de principiul contributivității, de calculare a pensiilor.(...) Pensia medie lunară este puțin peste 1.100 de lei. Pensiiile speciale sunt beneficii care nu au la bază principiul contributivității și, fără a înfiera nicio categorie socio-profesională, ele trebuie eliminate.(...) Există situații în care persoane au pensia de serviciu mai mare decât salariul. Acest lucru încurajează nemuncă. Nu se poate să beneficiezi de mai mulți bani la pensie decât atunci când lucrai. Noi propunem eliminarea tuturor pensiilor nesimțite și avem un proiect în acest sens pe care îl putem dezbate acum".

UPDATE ora 12.20 Președintele Comisiei de Muncă, deputatul PSD Adrian Solomon a anunțat că intră în dezbatere proiectul PNL privind pensiile speciale. "Problema în țara asta nu sunt pensiile speciale ci că pensiile normale sunt prea mici. Nu trebuie să avem categorii care să fie transformate în dușmani ai poporului doar de dragul discursului. Toate aceste legi privind pensiile speciale au fost făcute în perioada 2005-2008, în guvernarea PNL, sau în 2000, pe final de mandat CDR. Sunt categorii de demnitari și parlamentari care au incompatibilități, care grevează asupra carierei lor. Aceste incompatibilități nu trebuie oare acoperite? Trebuie să lăsăm populismul la o parte, să nu mai vorbim că sunt privilegiați".

Reprezentantul Guvernului a anunțat că susține eliminarea tuturor pensiilor speciale cu excepția celor care se acordă militarilor.

În prezent, de pensiile speciale beneficiază foști parlamentari, judecători, procurori, personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor, foşti angajaţi ai Corpului Diplomatic, dar şi foştii angajaţi ai MApN şi MAI.

Liberalii susțin anularea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militare și ale magistraților, a anunțat luni vicepremierul Raluca Turcan, precizând că se dorește eliminarea unei „inechități crase”.

„Dorim ca în paralel cu anularea unor privilegii să venim cu o lege a pensiilor care să elimine inechitățile din sistem prin stabilirea ca punct de plecare a principiului contributivității”, a mai spus ea.

Opțiunea PNL de a nu se atinge de pensiile magistraților are la bază o decizie din 2010 a Curții Constituționale care a statuat că o modificare în domeniu contravine legii fundamentale și ar afecta independența justiției.

„Curtea constată că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Atât în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei”, se arată în deciza CCR din 2010.

USR susține că soluția în cazul pensiilor speciale este plafonarea lor, pentru că pensiile militarilor și magistraților, care au un statut special, reprezintă 97% din total.

PSD a anunțat că dorește o dezbatere publică și susține plafonarea tuturor pensiilor speciale. În interiorul PSD au existat disensiuni pe această temă însă Marcel Ciolacu a reușit să impună la nivel parlamentar dezbaterea temei.

Și preşedintele Pro România, Victor Ponta, consideră că intenţiile liberalilor de a tăia pensiile speciale pentru a face economii la buget nu sunt serioase, menţionând că, în realitate, vor fi afectaţi 2.000 de beneficiari, ceea ce va însemna doar 50 de milioane de lei economisiţi.

"A anunţat doamna Turcan că urmează să taie pensiile speciale, care sunt 9 miliarde de euro. În primul rând, nu sunt 9 miliarde de euro, sunt 9 miliarde de lei. E o diferenţă de 1 la 5. Poate a greşit. A zis că le taie. Eu cunosc foarte bine situaţia asta. Sunt 160.000 de beneficiari. Din cei 160.000, 150.000 sunt beneficiari de pensii militare, de care nu se atinge. Foarte bine, dar atunci am scos 150.000 din 160.000 şi am scos 8 miliarde din 9 miliarde de lei, (...) A mai rămas un miliard de lei pentru 10.000 de persoane. Din cele 10.000 de persoane beneficiare, 5.500 sunt magistraţi şi personalul din justiţie. Deci, aţi mai tăiat încă 5.500 şi 850 milioane de lei sunt pentru ei. Mai rămân 150 milioane de lei pentru 4.500 de persoane. Din cele 4.500, 1.500 sunt aviatori, personalul navigant, care cred că suntem toţi de acord că merită acea pensie de serviciu, deci în final, dacă se taie, se taie la 2.000 de persoane, şi anume parlamentari, angajaţi parlamentari, Curtea de Conturi şi ambasadori, unde iarăşi toată lumea a fost de acord că foştii ambasadori merită acea pensie de serviciu", a afirmat Ponta.

Deputații au început marți dezbaterea în Comisia de Muncă a proiectelor privind pensiile speciale. Pe agenda comisiei se află trei proiecte de lege pe această temă depuse de PNL, USR și PSD. Parlamentarii au decis să discute pe proiectul depus de liberali care prevede menținerea pensiilor speciale doar pentru militari.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6079 vizualizari

 • +7 (13 voturi)    
  Doar pentru militarii... (Marţi, 10 decembrie 2019, 13:00)

  periscop [utilizator]

  ... care au fost ”în teatrele de operații”. Adică, acolo unde e război. Ceilalți n-au merite deosebite. Și-au făcut datoria și au luat salarii babane.
  • -1 (5 voturi)    
   salarii militari (Marţi, 10 decembrie 2019, 13:27)

   Mihalav [utilizator] i-a raspuns lui periscop

   de unde stii tu salariile? Pentru toti care aveti curiozitatea sa cititi legea salarizarii cel mai mic salariu dintre toti bugetarii il are militarul cu grad de soldat.
   • 0 (4 voturi)    
    Când am fost soldat aveam soldă f. mică (Marţi, 10 decembrie 2019, 14:01)

    periscop [utilizator] i-a raspuns lui Mihalav

    18 lei, cu care îți puteai cumpăra 5 pachete de țigări.
  • +2 (4 voturi)    
   Da, si mai e o chestie (Marţi, 10 decembrie 2019, 15:13)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui periscop

   Auf de la toti smecherii astia cum ca ei au restrictii in timpul activitatii profesionale de-a lungul vietii. Este o pacaleala maxima. Nu-i impiedica nimeni legal sa faca afaceri doar ca trebuie sa le treaca pe numele sotiei, copiilor si altor rude. Si exact asta fac absolut toti care vor sa faca si afaceri. Singura chestie e ca exista mai multa transparenta in declaratia de avere in cazul magistratilor si unde sunt obligati sa treaca si veniturile sotului/sotiei. Asta e tot. Nu-l impiedica nimeni pe sot sa lucreze ca avocat si nici pe magistrat sa-l ajute in activitate doar ca renumerarea nu poate fi pe numele magistratului.
 • +7 (9 voturi)    
  Decizia curtii constitutionale (Marţi, 10 decembrie 2019, 13:06)

  PowerIon [utilizator]

  la pensiile speciale ale magistratilor nu constituie un conflict de interes?
  Motiv pentru care poate fi ignorata.
  • +5 (5 voturi)    
   Poti sa o ignori dar vei pierde la CEDO (Marţi, 10 decembrie 2019, 15:23)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

   Cel mai bine e sa le impozitezi la maxim si gata.
 • +3 (11 voturi)    
  Pensiile speciale , (Marţi, 10 decembrie 2019, 13:13)

  A310 [utilizator]

  Ar trebui acordate , numai militarilor care au fost combatanti in teatrele de operatiuni .
  • -1 (3 voturi)    
   Pentru militarii din teatrele de operațiuni (Marţi, 10 decembrie 2019, 14:31)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui A310

   și pentru magistrații din câmpul tactic.
 • +3 (9 voturi)    
  Haideți să eliminăm tot ce este special (Marţi, 10 decembrie 2019, 13:18)

  hic sunt leones [utilizator]

  și orice pensie să țină cont de principiul contributivității - ceea ce implică totodată și faptul că modificările să fie bazate exclusiv pe performanța fondului de pensii și nu pe voința politicienilor.
  Sau lăsați-ne să ne ocupăm noi de pensii.
 • +8 (8 voturi)    
  oricum sunt "speciale" si ale militarilor (Marţi, 10 decembrie 2019, 13:25)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Pentru partea de incompatibilitati, faptul ca se iese la pensie cu 15-20 ani mai devreme decat ceilalti e deja o compensare arhisuficienta. Si la militari si magistrati. Sau sa renunte si la asta, sa li se dea liber la activitati independente, in privat, etc, cu conditia sa se respecte regimul incompatibilitatilor si conflicului de interese (in special la magistrati) si gata, sa ia si ei de la 65 de ani, credeti ca vor dori asa? sigur va zic ca nu.
  Ei vor si devreme si uriase.
  In plus, sa fie plafonate, prin impozitarea cu 80-90 % din tot ce depaseste o limita decenta, gen 1000 euro/5000 lei. Deci oricum ar ramane cu una mai mare decat ceilalti.
  Si asa nu mai e nicio discutie, ca anulare, ca diminuare, ca sa fie neconstitutional.
  PS: ce legatura are cu "independenta justitiei" o pensie de mii de euro, imi scapa....
 • 0 (4 voturi)    
  Hai ca rad si curcile de voi (Marţi, 10 decembrie 2019, 14:26)

  Cactus Jack [utilizator]

  Imi amintesc ca si Basescu a incercat sa limiteze pensiile militarilor in rezerva. Peste cateva zile
  col Dogaru, presdintele sindicatului militarilor rezervisti, a defilat cu mii de ofiteri in rezerva pe strazile Bucurestiului, intrand cu o echipa chiar si in incinta TVR din capitala. Dupa scurt timp PSD a preluat puterea, inlesnind pensiile speciale. Daca PNL se atinge din nou de ea, finalul este cunoscut. Mai bine nu va fi nici cu magistratii, sansa unei schimbari pericliteaza PNL-ul la guvernare.
  • +1 (1 vot)    
   Ai uitat un lucru (Marţi, 10 decembrie 2019, 19:25)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Cactus Jack

   Basescu taiase pensiile si salariile la toata lumea, si aia cu pensii mici si aia cu salarii mici. Acum dilema e cum sa le tai pensiile nesimtite la unii. Solutia e foarte simpla - impui un plafon maxim de 5000 lei si niciun special nu poate lua mai mult fara contributie. Hai sa vedem si noi pe aia care defileaza cu pensii din astea babane.
 • +5 (5 voturi)    
  ... (Marţi, 10 decembrie 2019, 14:30)

  mihai_mi [utilizator]

  Cateva observatii: 1. Un nivel foarte scazut al discutiilor si al invitatiilor si chiar al celor care prezideaza 2. Inca o data suntignorati total cei care produc banii defapt, care au cele mai grele conditii de munca si care sunt beneficiari ai celor mai mici pensii: privatii!
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 decembrie 2019, 15:10)

  [anonim]

 • +4 (6 voturi)    
  Exemplul Elvetiei (Marţi, 10 decembrie 2019, 15:15)

  dincannes [utilizator]

  … pensiile de baza (de la stat) sunt EGALE intre ele.

  Sa respectam munca, realizarile, plus valoarea obtinuta de cineva, printr-un bun salariu.
  Pensionarii nu produc; nici-un interes pentru tara sa le plateasca pensii mari sau foarte mari.

  Pensiile trebuie sa fie decente, pentru toti la fel.
  Cine vrea si poate sa-si faca singur rezerve.

  Capitalism in perioada activa si socialism pentru pensionari.
 • +4 (8 voturi)    
  Cateva sugestii (Marţi, 10 decembrie 2019, 16:14)

  radu222 [utilizator]

  1. Incurcaturile cu pensiile speciale pleaca de la faptul ca legea a fost prost facuta, permitand sa se calculeze pensia dupa veniturile din ultima luna de activitate. S-a ajuns astfel ca in ultima luna sa-si puna la venituri prime si alte venturi ocazionale. Tot ce se mai poate face, dupa parerea mea, ar trebui modificata legea ca sa intre la calculul pensiei numai media salariului din ultimul an (sau ultimii 5 ani), sa nu fie pensia mai mare decat salariul, cum sunt multe cazuri, eventual sa se plafoneze la max. 80% din salariu.
  2. Ar trebui sa se retraga toate legile de pensionare inainte de limita de varsta pentru toti cei care pot beneficia de pensii speciale.
  3. Trebuie interzise pensiile speciale pentru parlamentari, primari (prevazuti a beneficia de pensii speciale prin Codul administrativ) si alte categorii de genul acesta. Acesta sa aiba pensii dupa contributivitate.
  • +2 (2 voturi)    
   Solutii sunt o gramada (Marţi, 10 decembrie 2019, 19:26)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui radu222

   Dar nimeni nu vrea sa le aplice. Printre cele spuse de tine , as adauga una usor de implementat. Plafon maxim pentru pensiile speciale de 5000 lei.
 • +1 (1 vot)    
  Prin absurd (Marţi, 10 decembrie 2019, 23:02)

  dincannes [utilizator]

  … cum de cei ce au pensii speciale, nu au dreptul sa voteze de doua ori?

  Salariile "speciale" imbogatesc Romania; pensiile speciale o saracesc.

  Ce-i mai important, nivelul de trai al romanilor sau al unor "speciali"?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by