Deputatul Claudiu Năsui, liderul USR București, spune că soluția în cazul pensiilor speciale este plafonarea lor, pentru că pensiile militarilor și magistraților, care au un statut special, reprezintă 97% din total. Declarațiile lui Năsui vin după ce, luni, Raluca Turcan a spus că PNL a luat decizia să susțină anularea pensiilor speciale cu excepția celor militare și ale magistraților.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Oare dacă tăiem toate pensiile speciale mai puțin 97% dintre ele, se mai cheamă că tăiem pensiile speciale?”, scrie deputatul USR pe Facebook.

El spune că cea mai mare pensie specială din România este de 74.000 de lei (15.500 de euro), iar sistemul care permite acest lucru trebuie să se oprească.

”Tocmai de aceea proiectul USR prevedea plafonarea pensiei pentru aceste două categorii (militari și magistrați)”, afirmă Năsui, precizând că acest proiect a fost deblocat și a ajuns la comisia de muncă ”după câțiva ani în care a fost tărăgănat și oprit pe unde s-a putut prin Parlament”.

”Doamna Turcan a declarat ieri că PNL își dorește desființarea pensiilor speciale mai puțin pentru militari și magistrați unde nu ar face nicio modificare. Lucrul acesta ar fi o greșeală. Dacă tot avem oportunitatea să schimbăm ceva, ar trebui să o facem în profunzime”, a argumentat deputatul USR.

”Ce ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți mai puțin militari și magistrați? Ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți, mai puțin 97%”, mai scrie Năsui pe Facebook.

  • În această vară, după o interpelare a deputatului PNL Florin Roman, Ministerul Muncii a răspuns că cea mai mare pensie aflată în plată este de 73.890 de lei, fiind încasată de un fost magistrat. Potrivit unor informații vehiculate în spațiul public, ea este plătită către Gheorghe Bălășoiu, fost procuror comunist și fost comandant al penitenciarului Colibaşi.