Peste 200 de instanțe și parchete cer desființarea Secției de anchetare a magistraților. Doar câteva instanțe susțin menținerea acestei structuri. Înalta Curtea optează pentru modificarea legislației privind secția - UPDATE

de MH     HotNews.ro
Vineri, 29 noiembrie 2019, 13:35 Actualitate | Esenţial


Adina Florea
Foto: Agerpres
Peste 200 de instanțe și parchete din țară în care în ultimele trei zile s-au întrunit Adunările generale ale magistraților s-au pronunțat pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Magistrații instanței supreme și ai Curții de Apel București au optat pentru amendarea legislației privind SIIJ, iar la Parchetul Curții de Apel Brașov, Curtea Militară de Apel, Curtea de Apel Oradea și Judecătoria Hunedoara s-a votat pentru menținerea acestei structuri. La solicitarea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, conducerile instanțelor s-au întrunit pentru a decide asupra altor trei teme - schimbarea ciclului de școlarizare la Institutul Național al Magistraturii, renunțarea la pensionarea anticipată și trecerea la completurile de 3 judecători în apel.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis magistraților din România o scrisoare în care îi invită să-și exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni:
 • 1 Schema de pensionare anticipată a magistraților. S-ar impune sau nu prorogarea intrării în vigoare a acesteia? S-ar impune sau nu abrogarea acesteia?
 • 2. Trecerea la complete de 3 judecători în apel. (Considerăm pertinente aceleași întrebări menționate la pct 1)
 • 3. Noul ciclu temporar de școlarizare la INM (4 ani). (Considerăm pertinente aceleași întrebări menționate la pct 1)
 • 4. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor Speciale din Justiție. Se impune desființarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înființat și revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înființat și în ce sens anume?
Începând de miercuri, la instanțele și parchetele din țară au avut loc adunări generale în care se votează asupra acestor patru teme. Au votat judecători și procurori din peste 200 de instanțe și parchete din țară. Potrivit surselor HotNews.ro, pentru menținerea Secției speciale au votat în adunările generale doar câteva instanțe - Curtea Militară de Apel, Curtea de Apel Oradea, Judecătoria Hunedoara, precum și Parchetul Curții de Apel Brașov. Restul s-au exprimat, în unanimitate sau în majoritate, pentru desființarea acestei structuri de parchet.

La Înalta Curte de Casație și Justiție judecătorii au fost consultați prin președinții de secții. Potrivit reprezentanților instanței supreme, în urma centralizării, majoritatea opiniilor exprimate au fost: menținerea dispozitiilor privind pensionarea anticipată, abrogare pentru trecerea la complete de 3 în apel, abrogare pentru noul ciclu de școlarizare la INM și amendarea prevederilor legale care reglementează activitatea SIIJ.

Tot pentru modificarea legislației în privința Secției speciale au votat și magistrații de la Curtea de Apel București.

Vineri, în ultima zi în care au loc adunări generale, s-au exprimat în unanimitate sau majoritate pentru desființarea Secției speciale mai multe instanțe și parchete:
 • Tribunalul Maramureș - majoritate absolută pentru desființarea SIIJ, unanimitate pe abrogare completuri de 3 în apel, INM 4 ani și majoritate pentru prorogare la pensionare anticipată.
 • Curtea de Apel Pitești- majoritate absolută pentru desființarea SIIJ, majoritate prorogare pensionare anticipată
 • Curtea de Apel Constanța - majoritate pentru desființarea SIIJ și pentru menținerea pensionării anticipate
 • Tribunalul Olt - majoritate pentru prorograrea intrării în vigoare pentru pensionarea anticipată, majoritate pentru desființarea Secției speciale
 • Parchetul Curții de Apel Pitești - unanimitate pentru desființarea Secției
 • Tribunalul Ialomița , Tribunalul Dolj - majoritate menținere pensionare anticipate, majoritate pentru desființarea Secției
 • Parchetul Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc - unanimitate pentru desființarea Secției
 • Parchetul Judecătoriei Râmnicu Sărat - unanimitate pentru desființarea SIIJ
 • Parchetul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin - vot pentru desfiintarea SIIJ
 • Tribunalul Constanța - majoritate covârșitoare pentru desființarea SIIJ
 • Tribunalul Timiș - majoritate pentru desființarea Secției speciale
 • Curtea de Apel Constanța - menținere pensionare anticipată, majoritate absolută pentru desființarea secției
 • Parchetul Curții de Apel Pitești - majoritate pentru desființarea Secției de anchetare a magistraților
 • Parchetul Tribunalului Gorj - vot pentru desființarea SIIJ
 • Judecătoria Miercurea Ciuc - majoritate pentru prorogarea schemei de pensionare anticipată, unanimitate pentru desființarea SIIJ
 • Tribunalul Timiș - majoritate pentru menținere pensionare anticipată, abrogare completuri de 3 în apel și INM cu durata de 4 ani și desființare secție specială.
 • Judecătoria Bacău - unanimitate pentru abrogarea SIIJ, abrogare INM de 4 ani și completuri de 3 în apel. Majoritate (o singură abținere) pentru menținerea pensionării anticipate
 • Judecătoria Întorsura Buzăului - majoritate pentru menținerea pensionării anticipate, unanimitate pentru desființarea SIIJ
 • Judecătoria Sânnicolau Mare - nu se impune pensionarea anticipată, se impune abrogare pentru noul ciclu de 4 ani la INM și desființarea SIIJ
 • Judecătoria Mangalia - majoritate pentru menținerea pensionării anticipate a magistraților, pentru abrogare a dispozițiilor privind noul ciclu de 4 ani la INM și pentru desființarea SIIJ
La DNA - au votat 123 de procurori, astfel:
 • 1.Referitor la schema de pensionare anticipată a magistraților, 50 de procurori și-au exprimat opinia pentru abrogarea articolului de lege, 15 pentru amânarea aplicării acestuia, iar 57 pentru menținerea dispozițiilor respective.
 • 2. În ceea ce privește perioada de 4 ani de formare a viitorilor magistrați la Institutul Național al Magistraturii, în majoritate, procurorii s-au exprimat pentru abrogarea dispozițiilor și revenirea la ciclul de formare de 2 ani.
 • 3.Cu privire la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor Speciale din Justiție, opinia majoritară a fost pentru abrogarea dispozițiilor legale care reglementează activitatea și existența acestei instituții. În acest sens, din totalul de 123 voturi, un număr de 116 voturi au fost exprimate în favoarea abrogării, un număr de 2 de voturi în favoarea amendării normelor în vigoare, iar un 4 voturi în favoarea menținerii. Un procuror s-a abținut la toate cele 3 puncte suspuse votului.
Magistrații de la Curtea de Apel București au votat astfel:
  1.Referitor la schema de pensionare anticipată a magistraților, 60 de magistrați s-au pronunțat pentru menținerea acestor dispoziții de lege, 53 pentru abrogare și 53 pentru prorogare.
   2. În ceea ce privește perioada de 4 ani de formare a viitorilor magistrați la Institutul Național al Magistraturii, 152 de magistrați s-au exprimat pentru abrogarea dispozițiilor și revenirea la ciclul de formare de 2 ani, 9 magistrați au votat pentru prorogare, iar 5 pentru menținerea dispozițiilor privind durata de 4 ani.
    3.Cu privire la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor Speciale din Justiție, opinia majoritară a fost pentru amendarea actualelor prevederi legate de SIIJ. 75 de magistrați au votat în acest sens, 62 au votat pentru desființarea secției, iar 29 pentru menținerea secției așa cum este în prezent.


    CITEȘTE ȘI:
    Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

    4406 vizualizari

    • +3 (13 voturi)    
     Când toți îți spun că nu-i bine, (Vineri, 29 noiembrie 2019, 13:43)

     asavreau [utilizator]

     Te duci acasă și lași pe alții să rezolve problema.Adina Florea prin comportament a făcut ca Secția Specială să fie considerată un bau-bau al justiției și al societății în general.Nu are un CV juridic impresionant,dar a beștelit cu impertinență și cu discriminare pe toți care au avut o atitudine împotriva secției.Nu cred că psihic Adina Florea este capabilă să lucreze în procuratură.
     • +4 (6 voturi)    
      draga, (Vineri, 29 noiembrie 2019, 14:54)

      Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      aici nu e loc de discutii ! Cand toti spun ca trebuie desfiintata nu mai e loc de intoarcere !
     • -1 (5 voturi)    
      Cine vrea sa fie anchetat sa ridice mana (Vineri, 29 noiembrie 2019, 15:42)

      Arminius [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      Normal ca o vor desfiintata. E ca si cum medicii ar fi intrebati daca vor sa mai fie anchetati de malpraxis. Sau oamenii de afaceri de ANAF. Etc. Oricum ar fie, e mai bine fara controale. Toate duc, intr-o anumita proportie, la presiuni si ingerinte nepermise. Inclusiv spagi.
    • +6 (12 voturi)    
     Predoiule, fii un pix! (Vineri, 29 noiembrie 2019, 13:45)

     Jolly Roger [utilizator]

     Ai spatele asigurat acum, pune mana si semneaza!
    • +9 (15 voturi)    
     eu citisem Peste 200 de instante au cerut (Vineri, 29 noiembrie 2019, 14:10)

     Je__ [utilizator]

     DESFIINTAREA PENSIILOR SPECIALE

     si aproape crescuse inima in mine de bucurie
    • +2 (6 voturi)    
     Desfiintarea SSIJ (Vineri, 29 noiembrie 2019, 14:27)

     POMPIERUL [utilizator]

     Adica sa nu mai fie verificati, controlati ?? Si eu sunt deacord, DACA nu mai apar decizii de care favorizeaza infractorul. Ori pina in ziua de azi in 'romanistan' doar banul conteaza, iar dreptatea ..... ti-o da Dumnezeu in ceruri.
    • +7 (13 voturi)    
     magistrati - privilegii feudale (Vineri, 29 noiembrie 2019, 14:28)

     ubbu [utilizator]

     leafa ca in occident
     munca precum la portie orientului
     pronuntări amante pana dupa sfarsitul vietii partilor
     doare penale puse bine la prescris de procurori
     mascarada cat cuprinde in sedinte,etc.
     saca totusi au vreo frica aceea nu este fara cauza:
     detestarea generala, furia retinuta a publicului.
     in 1989 au fugit ca sobolanii activistii comunisti.
     acum ar fugi judecatorii in tarile calde unde-s fac lungile vacante finantate de mitutitori.
     • +6 (6 voturi)    
      ai uitat sa scrii ca ami mult amana decit judeca (Vineri, 29 noiembrie 2019, 16:09)

      linarel [utilizator] i-a raspuns lui ubbu

      si cand judeca dau condamnari cu suspendare .... prietenii stiu de ce !!!!!!!!!!

      basca doua vacante pe an , ca deh ttot systemul este plin de speciali , + pensionare la 45-50 de ani ...samd
    • -3 (21 voturi)    
     200 de instante corupte (Vineri, 29 noiembrie 2019, 14:32)

     numaiamnume [utilizator]

     se tem de raspundere. Doar 3 instante corecte exista in tara normala a lui Iohannis, care inteleg ca e normal ca si ei sa se supuna legii.
    • +6 (8 voturi)    
     Calule (Vineri, 29 noiembrie 2019, 14:39)

     Rha-Doo [utilizator]

     Mananci calule ovaz?
    • 0 (8 voturi)    
     Sper sa au fost facute liste cu votantii (Vineri, 29 noiembrie 2019, 14:40)

     Fides [utilizator]

     Cu vot pro/contra, abtinere, semnatura si toate cele. Nu au votat si pensii mai mari cu acelasi prilej?
     O fi votat si procurorul ala de la Caracal? Ori ala de la Oradea care vroia sa bage frica in judecatori? Pacat ca nu mai e Portocala in sistem, ca se rezolva de ieri.
     P.S.
     Cine urmeaza sa mai fie sondat? Soferii de Ministerul de Interne? Bancile de Finante?Ateii de cei de la Culte? Hotii de Penitenciar?
    • 0 (8 voturi)    
     Asta e culmea (Vineri, 29 noiembrie 2019, 14:46)

     CalinMircea [utilizator]

     Să întrebi magistrații dacă vor să fie controlați. E ca și cum am întreba șoferii dacă mai vor amenzi. Suntem unici în lume și cu treaba asta.
     • +1 (1 vot)    
      Astea sunt aberatii (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:31)

      Cozmin30 [utilizator] i-a raspuns lui CalinMircea

      Nu este vorba de a fi controlati, ci de a fi controlati de Sectia Speciala, care este un instrument politic in mainile mafiei psd, pentru a-i teroriza pe magistratii care ii trimit in judecata si ii condamna pe infractorii din mafie.
      • +1 (1 vot)    
       Lipsa de logică (Vineri, 29 noiembrie 2019, 22:41)

       Omics [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin30

       Și PSD-ul ăsta nu poate controla decât secția specială. Nu poate controla și alți procurori?
    • -2 (6 voturi)    
     Ce înțeleg eu (Vineri, 29 noiembrie 2019, 14:50)

     Omics [utilizator]

     Eu înțeleg că secția specială va avea procurori specializați în anumite tipuri de infracțiuni. Sunt pentru specializare.

     Controlul acelei secții speciale este altceva și nu trebuie să fie obligatoriu incorect.
    • 0 (8 voturi)    
     Mi se pare corect! (Vineri, 29 noiembrie 2019, 15:30)

     rila.iepurila [utilizator]

     Citisem undeva ca 200 de infractori votasera pentru desfiintarea parchetelor si instantelor de judecata, precum si pentru abrogarea codului penal. Si doar 3 au votat impotriva. Cam asa ceva...
    • 0 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:50)

     [anonim]

    • 0 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 noiembrie 2019, 21:40)

     [anonim]

    • -1 (1 vot)    
     Adina Florea, (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 6:36)

     John M. [utilizator]

     te-ai nascut fara noroc. Muta-te in Belarus.


    Abonare la comentarii cu RSS

    ESRI

    Întâlniri on-line | #deladistanță

    Top 10 articole cele mai ...    Hotnews
    Agenţii de ştiri

    Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

    Aici puteti modifica setarile de Cookie

    hosted by
    powered by
    developed by