​Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat joi că Guvernul nu poate desființa „peste noapte” Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, discuțiile pe această temă urmând să înceapă anul viitor în Parlament.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Guvernul nu își poate asuma o desființare peste noapte a Secției Speciale, e nevoie de o dezbatere mai largă în sistemul judiciar și de consens politic. După părerea mea este nevoie de o dezbatere în cadrul sistemului judiciar și apoi dacă este posibil de un consens politic în parlament, repet, dacă este posibil. (...) ​Discuțiile asupra secției speciale vor începe anul viitor în parlament. Nu există în acest an premisele pentru a interveni legislativ asupra acestei instituții”, a spus Predoiu.

Ministrul Justiției a precizat că nu e „deloc mulțumit de activitatea acestei instituții și de aceea o vom aborda anul care vine cu prioritate”.

"Nu sunt deloc mulțmit de activitatea SIIJ și o vom aborda cu prioritate anul viitor. (...) Vreau să iau pulsul sistemului judiciar. Am dreptul și obligatia sa stiu ce se întâmplă în sistemul judiciar", a declarat Predoiu, referindu-se la faprul că a cerut opinia instanțelor și parchetelor din țară, întrebându-le dacă această secție ar trebui desființată.

El a spus că nu a interacționat cu reprezentanții Secției, "pentru moment", pentru că nu vrea să creeze o presiune. "Nu vreau să cer nici măcar o statistică de la SIIJ în acest moment pentru că nu vreau să creez presiuni. Statistici sunt și la CSM și pot cere și prin CSM. Am citit și eu un raport de țară și am văzut și eu ce au făcut pana azi. Au deschis dosar unui oficial care avea imunitate, ceea ce mi se pare spectaculos".

Ministrul Justiției a precizat că a „invitat” CSM să amâne votul în privința Adinei Florea la șefia SIIJ, iar dacă se va ajunge la acest lucru, totuși, votul său va fi împotrivă. "Oricum, trebuie cel puțin regândită competența, dacă nu și alte lucruri. Deocamdată lucrurile nu sunt în regulă acolo nici cum au fost gândite, nici cum funcționează. Ce vreți, să ne facem că nu vedem?", a mai spus Predoiu.