Patronul firmei care a făcut deratizările în cele două blocuri evacuate în Timișoara a fost reţinut pentru 24 de ore. Trei persoane - un bebeluș de 10 zile, un copil de 3 ani și mama acestuia din urmă - au murit, iar alți 16 copii și 12 adulți sunt internați în prezent. Toate aceste persoane locuiau în același bloc, iar luni seară un al doilea imobil în care firma a făcut dezinsecție și deratizare a fost evacuat, preventiv.

Incident in TimisoaraFoto: tion.ro

Ora 8:40: Rezultatele probelor de apă analizate în laborator indică faptul că din punct de vedere fizico - chimic, apa este potabilă în blocul de locuințe, potrivit informațiilor DSP Timiș, transmise Ministerului Sănătății.

Ora 8:35: 16 copii și 12 adulți care locuiau în blocul din Timișoara, toți în stare stabilă, sunt internați marți dimineață, anunță Ministerul Sănătății. 16 copii și 5 adulți însoțitori sunt internați la Spitalul de Copii Louis Țuracanu, 9 adulți sunt internați la Spitalul Județean și încă 3 adulți la Spitalul Municipal din Timișoara.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că patronul firmei Bistim Dera SRL, care a făcut dezinfecția și deratizarea, a fost reținut pentru 24 de ore pentru vătămare corporală, ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice.

Reprezentanții Poliției Timiș au făcut apel la populație să anunțe dacă știu locații în care această firmă a mai făcut dezinsecție și deratizare. "Apelez la populație, dacă s-a facut deratizare să anunțe, chiar și în județ. Ancheta se va derula cu prioritate și urgență si vom clarifica toate aspectele, a declarat luni seară șeful Poliției Timiș, Alin Petecel, citat de Opinia Timișoarei.

Luni seară, încă un bloc din Timișoara a fost evacuat, după ce într-unul dintre apartamente s-ar fi făcut lucrări de dezinsecție și deratizare cu aceeași firmă. Potrivit reprezentanților ISU Timiș, măsura de evacuare completă a blocului de pe strada Vaida Voievod a fost luată preventiv, pentru efectuarea măsurătorilor în vederea identificării nivelului de substanțe periculoase. Ușa apartamentului în care s-a făcut deratizarea a fost sigilată, iar cei 31 de locatari ai blocului au fost evacuați.

Reprezentanții ISU Timiș au anunțat luni că au depistat prezența unei substanțe neurotoxice la etajele trei și patru ale blocului din Complexul Studențesc în care s-au înregistrat cele trei decese, după ce la sfârșitul săptămânii trecute s-a făcut dezinsecția și deratizarea. Au fost evacuați locatarii tuturor celor 200 de apartamente din imobil.

"În urma primei cercetări chimice s-a constatat pe casa scării între etajul 3 si 4 prezența slabă a substanței neurotoxice. Drept urmare s-a descins și în apartamentele de la etajul 4, unde s-au înregistrat decesele ulterior, iar acolo s-au constatat niveluri slabe de substanță neurotoxică, iar la etajul 3 un nivel mediu de substanță neurotoxică”, a declarat șeful ISU Timiș, Lucian Mihoc.

Mihoc a precizat că echipajul CBRN (folosit în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice si radiologice -n.r.) "a făcut verificări la alte două locații identificate, deoarece vineri s-a efectuat o deratizare/dezinsecție de către aceeași firmă, iar în procesul verbal întocmit de această firmă s-a constatat că s-au folosit următoarele substante: deadină 100g, cipermetrină - concentrație 6,85%, tetrametrimă concentrație 1,25%, coformulati 100 g și raticid rotex pastă”.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Alertă în Timișoara: Bloc cu 200 de apartamente, evacuat după ce doi copii și mama unuia dintre ei au murit / ISU: Substanță neurotoxică detectată la ultimele două etaje ale blocului, în urma unei dezinsecții/ 12 copii și 8 adulți sunt internați / Un alt bloc a fost evacuat luni seară