Parchetul General a anunțat vineri că a disjuns dosarul Colectiv și a transmis Parchetului Militar cauza pentru a fi anchetat modul în care au intervenit primele echipaje de salvatori de la ISU ajunse la locul tragediei în care au murit 64 de oameni.

Colectiv 2018 (13)Foto: Hotnews

Potrivit Parchetului General, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus disjungerea și declinarea competenței către Parchetul Militar al Tribunalului Militar București, pentru urmărirea penală în ceea ce privește infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenței de soluționare vizează modul de intervenție a primilor salvatori sosiți la fața locului - pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov - în ceea ce privește acordarea primului ajutor victimelor, precum și aspecte privind asistența medicală acordată victimelor.

Jurnaliștii de la Libertatea au publicat, joi, un filmuleț de aproape 21 de minute, care ar fi fost furnizat de un ofițer de pompieri și surprinde primele momente ale intervenției autorităților în 30 octombrie 2015, seara tragediei din Colectiv. Imaginile arată modul haotic în care intervin primii pompieri ajunși la fața locului, care sunt depășiți de situație, civili care cară victime, răniți duși la ambulanțe cu ajutorul unor paleți din lemn. Imaginile difuzate joi au fost ținute ascunse de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Secretarul de stat Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a susținut că nu a știut despre acest filmuleț.

Parchetul General a anunțat joi că nu a avut la dosarul Colectiv filmulețul legat de intervenția de la locul tragediei și nici nu știa despre existența acestuia. Procurorii mai spuneau că au cerut Inspectoratului pentru Situații de Urgență aceste înregistrări, pentru a fi incluse în dosarul care vizează modul în care au intervenit autoritățile.

Surse din Parchetul General au confirmat pentru Digi24 că încă de acum patru ani, când a fost deschis dosarul penal pentru ucidere din culpă, procurorii au transmis ISU două solicitări. Una se referea la un raport care privea activitatea din seara respectivă și imagini, dacă acestea existau. Cei de la ISU au transmis, într-adevăr, niște imagini, dar este vorba doar de câteva cadre filmate în interiorul clubului Colectiv.

După publicarea imaginilor, trei dintre șefii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au ieșit într-o conferință de presă în care au susținut că nu au ascuns filmarea, dar că nu au furnizat-o organelor abilitate pentru că nu le-a fost cerută.

Dosarul privind intervenția medicală din clubul Colectiv este în lucru la Parchetul General de 3 ani. Mai exact, în noiembrie 2016, părinţii victimelor au depus o plângere penală la Parchet în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după incendiul din clubul Colectiv.

Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.

Marți, a fost audiat pentru prima dată în acest dosar Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu a fost citat pentru miercuri la audieri, fiind chemat pentru prima dată să dea explicații privind intervenția din seara incendiului din clubul Colectiv, la aproape patru ani de la tragedie. Bănicioiu nu s-a prezentat, însă, invocând motive personale.

În dosarul principal, în 28 aprilie 2016, au fost trimişi în judecată patronii clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, dar şi fostul primar Cristian Popescu-Piedone.