O plângere penală a fost formulată de grupul civic Reset împotriva secretarului de stat Raed Arafat și a doi dintre șefii din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în urma imaginilor publicate joi de Libertatea, care arată modul haotic în care autoritățile au intervenit în primele minute la incendiul din Colectiv soldat cu 64 de morți.
Plângerea penală a fost formulată către Parchetul General împotriva lui Raed Arafat, a lui Orlando Șchiopu și a lui Mihai Guță, pentru infracțiunea de sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri.
"În urma materialelor video apărute în presă a reieșit faptul că IGSU nu a pus la dispoziția procurorilor toate probele pe care le aveau la dispoziție cu intervenția IGSU în urma incendiului de la Colectiv", arată în plângerea penală reprezentanții grupului Reset, care spun că privarea anchetatorilor de aceste imagini reprezintă un caz de obstrucționare a justiției.
"Am știut cu toții cât de haotică a fost intervenția, am suspectat din primul moment lipsa de profesionalism și de empatie a „salvatorilor”, iar probele video au confirmat bănuielile noastre. Totodată, constatăm, încă o dată, că statul nu ne poate sări în ajutor nici măcar printr-un exercițiu de compasiune față de un muribund", mai spun reprezentanții Reset.
Secretarul de stat Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a susținut că nu a știut despre acest filmuleț.
"Ca să nu greșesc, să nu-mi scape ceva, am verificat, l-am sunat și pe ofițerul respectiv (care i-ar fi furnizat un CD cu filmarea - n.r.), fiind pensionar, să-l întreb dacă mi-a lăsat un CD cândva cu un filmuleț despre Colectiv, iar acesta, ca și mine, nu știa nimic de această informație”, a scris Raed Arafat, pe Facebook. El spune că nu știe ce greșeli au comis echipele de intervenție și că "lucrurile nu pot fi perfecte".
Surse din Parchetul General au confirmat pentru Digi24 că încă de acum patru ani, când a fost deschis dosarul penal pentru ucidere din culpă, procurorii au transmis ISU două solicitări. Una se referea la un raport care privea activitatea din seara respectivă și imagini, dacă acestea existau. Cei de la ISU au transmis, într-adevăr, niște imagini, dar este vorba doar de câteva cadre filmate în interiorul clubului Colectiv.
Oficialul IGSU a susținut că imaginile nu au fost furnizate corpului de control al premierului Dacian Cioloș pentru că ”nu au fost cerute punctual în acea solicitare” a corpului de control.
El a mai spus că patru-cinci oameni din IGSU au văzut aceste imagini și că nu l-a informat pe Raed Arafat despre film, confirmând declarația secretarului de stat, care a susținut că nu a știut despre el.
Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morți în Colectiv, a avut o concluzie, la finalul zilei de joi: "Un număr de 5 ofițeri de grad superior din Inspectoratul de Urgență au văzut filmările din noaptea Colectiv și le-au ascuns superiorilor ierarhici dar și organelor de control. Ei au anunțat că nu își vor da demisia. Ce face șeful mințit? Ce fac procurorii?".
Dosarul privind intervenția medicală din clubul Colectiv este în lucru la Parchetul General de 3 ani. Mai exact, în noiembrie 2016, părinţii victimelor au depus o plângere penală la Parchet în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după incendiul din clubul Colectiv.
Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.
Marți, a fost audiat pentru prima dată în acest dosar Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu a fost citat pentru miercuri la audieri, fiind chemat pentru prima dată să dea explicații privind intervenția din seara incendiului din clubul Colectiv, la aproape patru ani de la tragedie. Bănicioiu nu s-a prezentat, însă, invocând motive personale.
În dosarul principal, în 28 aprilie 2016, au fost trimişi în judecată patronii clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, dar şi fostul primar Cristian Popescu-Piedone.
Dar pana acolo, s-au intamplat o gramada de porcarii acolo, interventia in sine si ascunsul probelor e una dintre ele. Reactia "autoritatilor" atat aici cat si ulterior nu sunt cele dorite si nu vad de ce sa nu fie anchetati si pedepsiti cei care nu si-au facut treaba. (chiar si daca cineva speculeaza aceasta situatie - pana acolo, eu unul nu-mi doresc astfel de "reactii" in asemenea situatii). Mai usor cu aura de sfant a lui Arafat, si-a castigat-o pentru treaba facuta, o poate pierde la fel. (daca nu si-a pierdut-o deja)
ps: desigur, sunt lucruri mult mai grave care s-au intamplat ulterior, nici macar ancheta acelora nu s-a finalizat.
Dar nu era vorba de privatizarea smurdului lu arafat, era doar vorba sa permita si unor firme private sa presteze acest serviciu.
Nu, nu se poate "Arafat" e marca inregistrata!!!
Merita sa spargi ceva vitrine de magazine ca sa pui lucrurile la punct.
Asa ca, marele maestru al serviciului de urgenta, el Unicul, singurul, a facut poze peste cadavrele catorva zeci de tineri care u au putut fi salvati din cauza ca nu s-a intervenit mai mult decat putea gandi mintea lui arafat.
S-a multumit cu o cerere formala, in stilul romanesc, dorul lelii ?
A facut vreo solicitare spre populatia care detine inregistrari ?
Parca il vad ca o ia la fuga ca cel din Caracal in momentul in care-l intrebi.
Daca adevarul juridic e mai presus de adevarul si sforile politice, acum se va sfarsi cu condamnarea vinovatilor si inlocuirea unui sistem defect.
Altfel, suntem captivi ai unui sistem care ne expune, nu ne apara.
Securistul de Basescu ce ziceai ca a facut?
Au picat avioane in munti, au murit oameni, i-au gasit ciobanii. Au picat elicoptere in lac, au murit oameni, i-au gasit pescarii.
Vine UE, zice ca nu e bun 112-ul lui Arafat, ne baga in procedura de infringement din cauza asta. Solutia romaneasca? Sa-i mai dam niste miliarde lui Arafat ca sa repare.
Vine Colectivul, mor oameni, Arafat rezita. Sa nu uitam ca el a fost secretar de stat PSD, avad in subordine tot ce inseamna interventii de urgenta nu numai SMURD.
Vine Caracalul, fata arde in butoi (poate de vie, ca nu stim sigur daca criminalul nu cumva a mintit ca a omorat-o inainte). In timpul asta, 112-ul lui Arafat intreba daca Blodul e in judet la ei. Arafat rezista!
Contracte ciudate pe la ISU... cat cuprinde. Arafat rezista.
Acuma... ma intreb si eu ca prostul asa. Oare cum reuseste omul asta sa ne prosteasca pe toti atat de mult.
Desigur, daca nu esti copilu' la cine trebuie sa te gaseasca instant.
Ȋn această vară a fost o furtună puternică ȋn Braşov, cu rupere de nori, şuroaie de apă pe străzi, vânt puternic, arbori căzuţi. M-am ȋntors ȋn casă exact când a ȋnceput furtuna. Am primit Ro-Alert la o jumătate de oră după oprirea furtunii.