Ministrul Justiției și președintele CSM au avut un nou schimb dur de replici în ședința de marți a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind Secția de anchetare a magistraților. Lia Savonea a susținut că există "procurori trimiși în judecată devoalați cu privire la metode și tehnici demne de alte timpuri" și i-a spus Anei Birchall că aceasta ar trebui să fie preocuparea sa, ci nu să "citeze un text aprovimativ". "Vă rog să nu dați lecții ministrului Justiției", a fost replica Anei Birchall pentru Lia Savonea.

Lia SavoneaFoto: Agerpres

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a invocat în ședința CSM presupusele abuzuri comise de procurori cercetați pentru represiune nedreaptă, în timp ce ministrul Justiției a acuzat că articolul care prevede ca Secția de anchetă să preia un întreg dosar în cazul în care cauza este bazată pe o plângere la adresa unui magistrat a fost introdus pe "șestache" în comisia parlamentară, potrivit Mediafax. Ana Birchall a exemplificat cu cazul unui traficant de droguri sau violator în serie care ar face plângere împotriva unui magistrat, iar dosarul ar urma să fie preluat în întregime de către Secția de investigare a infracțiunilor din justiție.

Redăm dialogul dintre Lia Savonea și Ana Birchall:

Lia Savonea:

  • "Mă aventurez să răspund întrebării puse de către doamna ministru. În principal, rațiunea existenței unor instituții ca și complexitate, dar și indivizibilitatea justifică aceste lucruri, dar cel mai mult protecția independenței judecătorilor și procurorilor este de natură să justifice acest text, pentru că atunci când anchetăm în alte unități de parchet fapte presupus comise în care sunt implicați magistrați și utilizăm metode de investigare diferite, putem să obținem pe repede înainte anumite declarații care să vizeze magistrații și, așa cum s-a văzut, sunt destule dosare în România în care procurorii sunt trimiși în judecată pentru represiune nedreaptă.
  • Doamna ministru al Justiției, aș milita pentru o preocupare în zona aceasta. Cum se face că avem procurori trimiși în judecată devoalați public de către părți cu privire la metode și tehnici demne de alte timpuri?
  • Deci eu cred că preocuparea dumneavoastră ar trebui fie aceasta, cum a fost posibil atâția ani în România să se întâmple astfel de lucruri, și nu să citați un text aproximativ cu privire la care nu aveți contra-argumente cu referire la ceea ce v-am spus?

Ana Birchall:

  • Doamna președintă, cu tot respectul, vă rog să nu dați lecții ministrului Justiției.
  • Ministrul Justiției a solicitat fiecărei instituții în parte propria analiză. După cum cunoașteți, ministrul Justiției nu poate să intervină într-un dosar și m-aș fi așteptat să cunoașteți acest lucru.
  • Nimeni nu a susținut, și eu am fost prima și voi continua să susțin, ceea ce vă spun și acum: dacă un magistrat, și oricât încercați să duceți discuția doar către o anumită categorie a magistraților, să știți că există la noi, la minister, și la mine vin foarte multe plângeri și în ceea ce privește activitatea unor magistrați judecători. Nu sunt eu aici să judec.
  • Dacă o persoană din această țară a încălcat legea să răspundă conform legii. Dar eu v-am învederat un articol de lege care face foarte multe probleme în practică. Pentru ce trebuie să fie dus tot dosarul la această Secție?
  • Mie-mi spuneți că procurorii de la această Secție specială au competența pe care o au procurorii DIICOT? Dacă un traficant de droguri face plângere astăzi la această Secție, conform acestui articol de lege pe care vi l-am citat și care a fost introdus așa, pe șestache în comisia parlamentară, Secția specială are competențe asupra întregului dosar.
  • Dacă există un magistrat în acel dosar, atunci să fie investigată numai această parte. De ce să vină tot dosarul la această Secție?

Lia Savonea:

  • Eram pregătită să vă răspund și la cea de-a doua dilemă - cum se poate ca DIICOT-ul, o infracțiune de competența DIICOT, să fie cercetată la Secția de investigare, dacă ar fi implicat un magistrat? Ei bine, tocmai în baza acestei infracțiuni, pentru că implică aproape întotdeauna un grup infracțional organizat, este un tip de infracțiune în care disjungerea nu este posibilă. Nici nu s-ar putea și dacă s-ar dori într-un astfel de caz, nu s-ar putea să se judece separat.

Ana Birchall:

  • Deci un violator în serie face mâine plângere la această secție și, conform acestui articol, merge tot dosarul aici. Este o problemă practică. Nu mi-ați răspuns dacă această Secție, conform articolului citat, are competență asupra întregului dosar.

Lia Savonea:

  • Tocmai am răspuns că sunt instituții care nu permit disjungerea.

Ana Birchall:

  • Deci răspunsul este da. Am înțeles".

În ședința de marți a plenului Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea face a șaptea încercare de numire a procurorului Adina Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților, pe fondul unei crize fără precedent în CSM. În urmă cu o săptămână, după ce a eșuat din nou în acest demers din cauza lipsei de cvorum, Savonea a anunțat că va iniția modificări legislative astfel încât membrii CSM care lipsesc nejustificat de la ședințe să își piardă mandatul.

CITEȘTE ȘI: