Ministrul Justiției și șefa CSM, o nouă ceartă privind Secția specială. Savonea: Ar trebui să vă preocupe abuzurile unor procurori / Birchall: Vă rog să nu dați lecții ministrului

de MH     HotNews.ro
Marţi, 15 octombrie 2019, 15:22 Actualitate | Esenţial


Lia Savonea
Foto: Agerpres
Ministrul Justiției și președintele CSM au avut un nou schimb dur de replici în ședința de marți a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind Secția de anchetare a magistraților. Lia Savonea a susținut că există "procurori trimiși în judecată devoalați cu privire la metode și tehnici demne de alte timpuri" și i-a spus Anei Birchall că aceasta ar trebui să fie preocuparea sa, ci nu să "citeze un text aprovimativ". "Vă rog să nu dați lecții ministrului Justiției", a fost replica Anei Birchall pentru Lia Savonea.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a invocat în ședința CSM presupusele abuzuri comise de procurori cercetați pentru represiune nedreaptă, în timp ce ministrul Justiției a acuzat că articolul care prevede ca Secția de anchetă să preia un întreg dosar în cazul în care cauza este bazată pe o plângere la adresa unui magistrat a fost introdus pe "șestache" în comisia parlamentară, potrivit Mediafax. Ana Birchall a exemplificat cu cazul unui traficant de droguri sau violator în serie care ar face plângere împotriva unui magistrat, iar dosarul ar urma să fie preluat în întregime de către Secția de investigare a infracțiunilor din justiție.

Redăm dialogul dintre Lia Savonea și Ana Birchall:

Lia Savonea:
 • "Mă aventurez să răspund întrebării puse de către doamna ministru. În principal, rațiunea existenței unor instituții ca și complexitate, dar și indivizibilitatea justifică aceste lucruri, dar cel mai mult protecția independenței judecătorilor și procurorilor este de natură să justifice acest text, pentru că atunci când anchetăm în alte unități de parchet fapte presupus comise în care sunt implicați magistrați și utilizăm metode de investigare diferite, putem să obținem pe repede înainte anumite declarații care să vizeze magistrații și, așa cum s-a văzut, sunt destule dosare în România în care procurorii sunt trimiși în judecată pentru represiune nedreaptă.
 • Doamna ministru al Justiției, aș milita pentru o preocupare în zona aceasta. Cum se face că avem procurori trimiși în judecată devoalați public de către părți cu privire la metode și tehnici demne de alte timpuri?
 • Deci eu cred că preocuparea dumneavoastră ar trebui fie aceasta, cum a fost posibil atâția ani în România să se întâmple astfel de lucruri, și nu să citați un text aproximativ cu privire la care nu aveți contra-argumente cu referire la ceea ce v-am spus?
Ana Birchall:
 • Doamna președintă, cu tot respectul, vă rog să nu dați lecții ministrului Justiției.
 • Ministrul Justiției a solicitat fiecărei instituții în parte propria analiză. După cum cunoașteți, ministrul Justiției nu poate să intervină într-un dosar și m-aș fi așteptat să cunoașteți acest lucru.
 • Nimeni nu a susținut, și eu am fost prima și voi continua să susțin, ceea ce vă spun și acum: dacă un magistrat, și oricât încercați să duceți discuția doar către o anumită categorie a magistraților, să știți că există la noi, la minister, și la mine vin foarte multe plângeri și în ceea ce privește activitatea unor magistrați judecători. Nu sunt eu aici să judec.
 • Dacă o persoană din această țară a încălcat legea să răspundă conform legii. Dar eu v-am învederat un articol de lege care face foarte multe probleme în practică. Pentru ce trebuie să fie dus tot dosarul la această Secție?
 • Mie-mi spuneți că procurorii de la această Secție specială au competența pe care o au procurorii DIICOT? Dacă un traficant de droguri face plângere astăzi la această Secție, conform acestui articol de lege pe care vi l-am citat și care a fost introdus așa, pe șestache în comisia parlamentară, Secția specială are competențe asupra întregului dosar.
 • Dacă există un magistrat în acel dosar, atunci să fie investigată numai această parte. De ce să vină tot dosarul la această Secție?
Lia Savonea:
 • Eram pregătită să vă răspund și la cea de-a doua dilemă - cum se poate ca DIICOT-ul, o infracțiune de competența DIICOT, să fie cercetată la Secția de investigare, dacă ar fi implicat un magistrat? Ei bine, tocmai în baza acestei infracțiuni, pentru că implică aproape întotdeauna un grup infracțional organizat, este un tip de infracțiune în care disjungerea nu este posibilă. Nici nu s-ar putea și dacă s-ar dori într-un astfel de caz, nu s-ar putea să se judece separat.
Ana Birchall:
 • Deci un violator în serie face mâine plângere la această secție și, conform acestui articol, merge tot dosarul aici. Este o problemă practică. Nu mi-ați răspuns dacă această Secție, conform articolului citat, are competență asupra întregului dosar.
Lia Savonea:
 • Tocmai am răspuns că sunt instituții care nu permit disjungerea.
Ana Birchall:
 • Deci răspunsul este da. Am înțeles".
În ședința de marți a plenului Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea face a șaptea încercare de numire a procurorului Adina Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților, pe fondul unei crize fără precedent în CSM. În urmă cu o săptămână, după ce a eșuat din nou în acest demers din cauza lipsei de cvorum, Savonea a anunțat că va iniția modificări legislative astfel încât membrii CSM care lipsesc nejustificat de la ședințe să își piardă mandatul.

CITEȘTE ȘI:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11024 vizualizari

 • +22 (26 voturi)    
  Savonella (Marţi, 15 octombrie 2019, 15:44)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Despre hoțiile infractorilor c u care e înhăitată această otreapă a Justitiei, nimic ? O NESIMȚITĂ.
  • -5 (7 voturi)    
   Dar domnul Gittenstein? (Marţi, 15 octombrie 2019, 17:06)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Întreb și eu.

   Știe cineva ceva despre domnul ex-ambasador?
  • +4 (6 voturi)    
   Pff (Marţi, 15 octombrie 2019, 17:14)

   Tony_K [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Dar ce insista vopsita asta?! Sigur ii e frica de ce va urma! Cum e fata asa si sufletul. Bleah!
 • -1 (11 voturi)    
  Unde-i lege nu-i tocmeală (Marţi, 15 octombrie 2019, 15:44)

  Un cititor [utilizator]

  Nu se poate spune că eu nu respect cutare lege pentru că nu sunt de acord cu ea. Bună-rea cum e, are valoare juridică și trebuie respectată. Dacă ai susținere, n-ai decât s-o anulezi sau s-o modifici prin aceleași căi prin care a fost adoptată. Dacă nu, te faci de râs.
 • -22 (30 voturi)    
  se vede de la o posta (Marţi, 15 octombrie 2019, 15:51)

  cucuveauamov [utilizator]

  Birchall e un #rezistent 100#: IQ invers proportional cu pretentiile afisate
  • +15 (15 voturi)    
   .... acum este clar ..... (Marţi, 15 octombrie 2019, 16:37)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Acum este clar de ce a fost infiintata Sectia de ancheta a magistratilor - este un instrument pentru blocarea dosarelor incomode. Daca faci plangere impotriva unui magistrat dosarul ajunge la Sectie. In teorie aceasta Sectie ar putea avea mai multe dosare de rezolvat dacat DIICOT , DNA si toate Parchetele adunate la un loc. Un loc numai bun sa ingropi orice dosar. Inteligenti mafiotii acestia. Birchall are perfecta dreptate, oare cine o mana pe Savonea in aceasta lupta ?
   • -7 (11 voturi)    
    Care sunt acele dosare? (Marţi, 15 octombrie 2019, 17:11)

    Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    Romtelecom, Sidex, Petrom, Bechtel?

    Că de 15 ANI (!) de când a început anticorupția n-am auzit nimic de cazurile astea. Atunci cine le-a mai blocat? PSD-ul din opoziție? Varanul din pușcărie?

    Cred că dosarele incomode sunt alea ale procurorilor DIICOT de la Caracal, a celor DNA de la Ploiești.
  • +5 (5 voturi)    
   Iara (Marţi, 15 octombrie 2019, 18:55)

   Matrix-4 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   umbli cu cioara vopsita?
 • -20 (26 voturi)    
  Am inteles... (Marţi, 15 octombrie 2019, 15:53)

  Gigi Kent [utilizator]

  Urat mi-e de slugile proaste. Ceea ce sustine Birchall este ca daca s-a introdus nu stiu ce articol pe "sestache" (exprimare juridica academica) in Parlament atunci de vina e Presedintele CSM / CSM-ul si oricum sectia nu trebuie sa aiba sef.

  Pe bune, ce treaba are sula cu prefectura?

  Erorile legislative se corecteaza pe cale legislativa.
  • +6 (8 voturi)    
   si mie mi-e urat (Marţi, 15 octombrie 2019, 16:44)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   de slugile proaste...
   de exemplu de sclavi rosii ca tine!

   tu ai vrea ca sclavonea sa fie stat in stat , nu?! uite CCR e stat in stat si merge "excelent" judeca numai dupa interesul propriu ignorand constitutia!
 • +17 (21 voturi)    
  N-o inghit pe Birchall (Marţi, 15 octombrie 2019, 15:55)

  cristiaan [utilizator]

  insa de Savonea imi e pur si simplu scarba.

  Incredibil ce tupeista si agresiva poate sa fie aceasta sluga kaghebista. Indiferent ce-o intrebi, ea o tine pe a ei.

  Ma intreb cu ce s-or fi ocupat parintii ei pe vremea lui Ceausescu, mira-m-as sa fi fost niste oameni simpli si cu bun simt.

  Cucoana, daca de 2 luni ti se zice ca esti pe dinafara, ar trebui sa iti dai demisia. Dar ce imi racesc eu gura de pomana cu aceasta sluga comunista infecta.

  Racori-te-as la Jilava.
  • -8 (12 voturi)    
   Nici ea nu te înghite pe tine (Marţi, 15 octombrie 2019, 17:12)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui cristiaan

   Pe alții... da
 • +12 (14 voturi)    
  mda (Marţi, 15 octombrie 2019, 16:01)

  transpenibilus [utilizator]

  Sapuniera sa-si pregateasca valiza pentru o sedere de cateva decenii la beci!

  Iar PSD sa fie scos in afara lgii si desfiintat !!!
  • -6 (10 voturi)    
   O țară! Un partid! Un conducător! (Marţi, 15 octombrie 2019, 17:14)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   Urgent!!!
 • +17 (21 voturi)    
  Care este, totuși (Marţi, 15 octombrie 2019, 16:08)

  Heissnachricht [utilizator]

  explicația îndârjirii de care dă dovadă Savonea pentru numirea Adinei Florea. E ca și cum ai permite unui sportiv care ratează o încercare, două, trei șamd pâna reușește. Ar trebui să-și dea seama și Savonea și Florea că e ceva în neregulă cu candidatura acestei persoane. Eventual să continue procedura pâna candidatura să primească acceptul CSM de atâtea ori de cate ori a fost refuzată+1. Asat ca să fie ridicolul complet.
  • -21 (25 voturi)    
   Nu prea dai dovada (Marţi, 15 octombrie 2019, 16:27)

   Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui Heissnachricht

   de capacitate de intelegere... daca cunosti situatia e si mai grav, inseamna ca e vorba de analfabetism functional. ca sa intelegi si tu: Florea nu a putut fi numita pana acum, pentru ca un numar de procurori, refuza sa se prezinte la sedintele CSM si deci e lipsa de cvorum. in mod normal indivizii aia ar trebui exclusi din magistratura, cand refuzi sa-ti faci treaba pentru care esti platit, de obicei a doua zi iti cauti de lucru. ca sa pricepi mai bine si folosind tot o analogie ca a ta, ca vad ca iti plac analogiile, e ca si cum arbitrul unui meci de fotbal ar refuza sa arbitreze, pentru ca stie ca echipa lui favorita ar manca bataie si el n-ar putea face nici o manarie ca s-o salveze... daca tot n-ai inteles, te plang.... inseamna ca si cu legarea siretelor proprii ai probleme...
   • +11 (13 voturi)    
    logic dar... (Marţi, 15 octombrie 2019, 17:03)

    dan.c [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

    ... cu hotii trebuie luptat cu orice mijloace...
    Poate ca nu e cea mai buna solutie insa, voi sunteti multi, puternici si plini de bani. Nu putem sa le spunem copiilor nostri ca am dat tara pe mana hotilor din spirit de fair play.
    Voi sunteti pragmatici, verosi, fara mama fara tata. Pur si simplu nu dati de ales oamenilor cinstiti.
   • -8 (10 voturi)    
    de obicei (Marţi, 15 octombrie 2019, 17:22)

    Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

    mi se falfaie mie de minusuri... totusi, am o curiozitate: as vrea si eu sa stiu cum gandesc entitatile astea care dau minus. faptele sunt adevarate, verificabile. ce vor sa spuna de fapt ? ca nu le place, ca nu accepta realitatea ? am mai vazut faze din astea la un copil de 3 ani, care la vederea unui caine, insista ca e pisica... cam asta-i nivelul "rezistentilor".... rezistenti la logica, argumente, fapte... ma rog, nulitatile care comenteaza nu conteaza dar tragic e ca si aia de vor sa conduca tara sunt la acelasi nivel... jale...
    • +2 (4 voturi)    
     de curiozoitate (Marţi, 15 octombrie 2019, 22:53)

     Contrache [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

     de ce mai aparati mortaciunea asta? sta moarta sectia asta si asteapta sa o ingroape cineva.
     • 0 (0 voturi)    
      asta (Miercuri, 16 octombrie 2019, 12:48)

      Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui Contrache

      e argumentatia ta ???!!! q.e.d.
   • +3 (5 voturi)    
    Mulțumesc (Marţi, 15 octombrie 2019, 18:31)

    Heissnachricht [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

    pentru compasiune și explicații! De aici și pâna la a crede că ne putem trage de șireturi e cale lungă! Iar ce-mi place mie, e strict treaba mea!
   • +7 (9 voturi)    
    Chiar asa? (Marţi, 15 octombrie 2019, 18:32)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

    Incomodule3 (bănuiesc că ai ales acest nick din prea multă aplecare față de Antena3), dacă s-ar proceda cum zici, pesediștii ar trebui dați afară din Parlament, pentru faptul că n-au participat la votul de demitere de săptămâna trecută, nu?
   • +1 (3 voturi)    
    Genial!!! (Marţi, 15 octombrie 2019, 22:28)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

    Pesedistii si prietenii lor sunt maestrii umorului involuntar.
    Un ipochimen care vorbeste despre "legarea siretelor" ne informeaza ca altii sunt nulitati si analfabeti. Tipic pesedist.
    Altfel, amuzante domn, treaba-i foarte simpla. Daca procurorii "rai" (adica aia care nu-s slugile PSD) au incalcat vreo lege, va rog frumos sa ne spuneti care-i legea aia, articolul etc.
    Daca nu, va doresc multa sanatate si pregatiti-va pentru o perioada lunga-lunga in opozitie. Acolo unde, ca sa-l citez aproximativ pe un foarte distins si competent lider pesedist, ministru in Guvernul Dancila (si, bineinteles, condamnat penal, ca orice lider pesedist care se respecta), "noua ne place in opozitie".
    • 0 (0 voturi)    
     Felicitari (Miercuri, 16 octombrie 2019, 12:50)

     Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     pentru username... nu puteai gasi unul mai potrivit :)
     • +1 (1 vot)    
      Multumesc. Felicitari si dvs. (Miercuri, 16 octombrie 2019, 18:21)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

      Ati reusit o replica extraordinar de inteligenta si de spirituala, cu siguranta nimanui altcuiva (de la PSD) nu i-ar fi trecut prin minte.
      Daca mai aveti si alte astfel de mostre de gandire profunda, nu va sfiiti, postati-le aici.
   • +1 (1 vot)    
    asteptam legarea ”siretelor” florea si savo! (Miercuri, 16 octombrie 2019, 13:03)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

    .
 • +16 (20 voturi)    
  Nu credeam ca Birchall poate sa-mi fie simpatica (Marţi, 15 octombrie 2019, 16:09)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  Am ajuns sa traiesc si ziua cand o PSD-ista imi pare a fi om cumsecade.
  La mijloc s-ar putea sa fie alte interese... Poate ca Madame Birchall isi pregateste migrarea spre alt partid. Hmm... Ramane de vazut. Momentan pare OK.
 • +18 (22 voturi)    
  Aceasta Savonea (Marţi, 15 octombrie 2019, 16:09)

  Bokila [utilizator]

  ca oricare sluga, a devenit mai fanatica decat stapanii de la psd, eforturile ei in protejarea infractorilor , in special a coruptilor, fiind demne de orice alta cauza.
  Ce poti sa astepti de la o profitoare nerusinata care ia, peste salariu, 10.000 lei/luna pentru ca ....face naveta in afara Bucurestiului la 9 km.
  Acest tip de mita ordinara de la guvernarea psd-alde a creat monstrii ca aceasta savonea sau ca enache,, stan sau deliorga de la CCR. Lista e mult mai lunga dar am ales specimene reprezentative care ne vor mai otravi societatea mult si de acum incolo.
 • +7 (7 voturi)    
  sclavonea (Marţi, 15 octombrie 2019, 16:41)

  liviu_ [utilizator]

  ar trebui sa incerce sa mimeze macar impartialitatea!
  care abuzuri tovarasa?!
  exista dovezi?!
  avem in sef csm care nu stie ce e aia prezumtia de nevinovatie!
 • +1 (1 vot)    
  asa (Marţi, 15 octombrie 2019, 22:56)

  Contrache [utilizator]

  sa explice inteleptii de ce se mai cearta cineva pe un condamnat la moarte? daca sa fie ingropat sau incinerat, sau ce? cat mai are de trait mizeria asta de sectie?
 • 0 (0 voturi)    
  samavolnea stie ca va ajunge la procuror! (Miercuri, 16 octombrie 2019, 12:59)

  Antenistontel [utilizator]

  .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by