​Ministrul Justiției, Ana Birchall, a reiterat, marți, înaintea plenului CSM, punctul său de vedere potrivit căruia Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), așa cum este reglementată în acest moment, nu poate continua să funcționeze. "Vremea șmecheriilor introduse așa nu știu de cine nu știu pe unde cred că trebuie să apună și sper eu că a apus", a spus Birchall, aflată în conflict deschis cu Savonea.

Ana Birchall Foto: Guvernul Romaniei

"Nimeni, până în acest moment, nici măcar unii din membrii Comisiei speciale din Parlament nu au reușit să mă lămurească și să-mi demonstreze utilitatea și funcționalitatea alineatului 2 al articolului 88, indice 1 prin care citez "Secția specială rămâne competentă, își păstrează competența față de toate cauzele în care este urmărit sau investigat un magistrat". Cu alte cuvinte, pentru mine este o mare necunoscută și un mare semn de întrebare de ce Secția specială trebuie să-și păstreze competența pentru toate dosarele. Niciodată nu m-ați auzit și nici nu mă veți auzi că sunt pentru abuzuri. Fiecare trebuie să răspundă conform legii și, pe mandatul meu, am asigurat și voi continua să asigur, atâta timp cât sunt în această funcție, domnia legii. Iar așa cum v-am spus acest alieant 2 al articolului 88 indice 1 nu-i văd utilitatea", a declarat Ana Birchall înaintea ședinței CSM.

Ea a insistat că nimeni nu o convinge că "un asemenea alineat asigură justețea actului de justiție și încrederea oamenilor într-o justiție corectă".

"Vremea șmecheriilor introduse așa nu știu de cine nu știu pe unde cred că trebuie să apună și sper eu că a apus. Deci nimeni și nu cred că dumneavoastră sau cei care se uită la noi cu bună credință pot să înțeleagă de ce într-un dosar trebuie să rămână competentă pentru tot dosarul. Asta am spus mereu și voi continua să spun tot timpul. De exemplu, dacă acum un traficant de droguri, un violator, un criminal în serie sau orice persoană care este suspectă, urmărită penal, cercetată de o infracțiune, dacă face plângere în secunda aceasta la Secția Specială, conform acestui alineat, Secția Specială rămâne competentă. Așa spune legea. Ori eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru. Tocmai de aceea, am solicitat în nenumărate rânduri ca acest alineat, alături de alte alineate și prevederi, să fie eliminate", a mai afirmat ministrul Justiției.

Ea a adăugat că, în pofida "campaniilor de defăimare și denigrare" la adresa sa, își asumă că această Secție specială, așa cum este acum reglementată, nu poate continua să funcționeze.

Întrebată despre războiul cu Lia Savonea, Birchall a spus că nu este vorba despre niciun război și că ea doar apără niște principii și susține un punct de vedere care i se pare corect.

În ședința de marți a plenului Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea va face a șaptea încercare de numire a procurorului Adina Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților, pe fondul unei crize fără precedent în CSM. În urmă cu o săptămână, după ce a eșuat din nou în acest demers din cauza lipsei de cvorum, Savonea a anunțat că va iniția modificări legislative astfel încât membrii CSM care lipsesc nejustificat de la ședințe să își piardă mandatul.

CITEȘTE ȘI:Peste 50 de procurori îi cer procurorului CSM Codruț Olaru să blocheze a șaptea încercare a Liei Savonea de numire a Adinei Florea la șefia Secției speciale