Magistrații din CSM care contestă numirea Adinei Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților vor încerca în ședința de marți să amâne din nou acest punct de pe ordinea de zi a plenului CSM. Procurorul Codruț Olaru este cel care ar putea înclina balanța, iar 54 de procurori de la Parchetul General, DNA și DIICOT au semnat o scrisoare prin care îi cer procurorului să voteze pentru amânare până la pronunțarea unei decizii a Curții Europene de Justiție pe tema secției speciale, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Codrut OlaruFoto: Agerpres

Ședința CSM este programată de la ora 13.00 și, cel mai probabil, va exista cvorum.

Magistrații din CSM care încearcă să împiedice numirea Adinei Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților vor încerca în ședința de marți să amâne din nou acest punct de pe ordinea de zi a plenului CSM, iar decizia ar depinde de procurorul CSM Codruț Olaru.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că 54 de procurori de la Parchetul General, DNA și DIICOT au semnat o scrisoare prin care îi cer procurorului Olaru să voteze pentru amânarea numirii Adinei Florea la șefia secției speciale până la pronunțarea unei decizii a Curții Europene de Justiție pe tema secției speciale.

Plenul CSM are 19 membri, iar președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, ar avea de partea ei cel puțin 9.

În ședința de marți, Savonea va face a șaptea încercare de numire a procurorului Adina Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților, pe fondul unei crize fără precedent în CSM. În urmă cu o săptămână, după ce a eșuat din nou în acest demers din cauza lipsei de cvorum, Savonea a anunțat că va iniția modificări legislative astfel încât membrii CSM care lipsesc nejustificat de la ședințe să își piardă mandatul.

Ultima încercare a avut loc în urmă cu o săptămână, când la ședință au fost prezenți doar 13 membri din cei 15 necesari pentru cvorum. De la ședința CSM au lipsit procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban, Florin Deac și Andrei Solomon, aflat în concediu, dar și procurorul general Bogdan Licu, care au participat la o ședință a Parchetului General.

Lia Savonea l-a acuzat pe procurorul general Bogdan Licu că sabotează ședința CSM și l-a sunat pentru a-i cere explicații, însă acesta nu i-a răspuns. În aceeași zi, Savonea a încercat să convoace plenul de 3 ori, de fiecare dată fără succes.

Ulterior, președintele CSM a anunțat într-o conferință de presă că 9 membri ai CSM inițiază propuneri de modificare a Legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului, așa încât membrii care lipsesc nejustificat de la ședințe să își piardă mandatul.

Tot atunci, șefa CSM a anunțat sesizarea Curții Constituționale în cazul ministrului Justiției, Ana Birchall, pe care o acuză de "ingerință gravă în activitatea procurorilor și acțiuni de subminare a autorității Consiliului".

Lia Savonea se află în conflict cu ministrul Justiției, Ana Birchall, pe tema secției speciale. Birchall a spus în mai multe rânduri că această structură de parchet "nu este în beneficiul actului de justiție”, atât timp cât, potrivit legii, are competența de a reține tot dosarul, indiferent de infracțiunea cu care este sesizată. De asemenea, Birchall a somat-o pe Savonea în mai multe rânduri să trimită punctul de vedere al instituției privind rapoartele GRECO.

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror-şef al Secției de anchetare a magistraților în luna iunie, fără a fi numită efectiv, deoarece toate şedinţele convocate de Lia Savonea în acest sens au fost amânate după ce majoritatea procurorilor din CSM şi câţiva judecători au refuzat să asigure cvorumul, contestând această secție.

CITEȘTE ȘI: