Patru din cei cinci procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunță, printr-un comunicat transmis luni, că i-au cerut șefei CSM, Lia Savonea, documentaţia care a stat la baza propunerilor de modificare a Legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate (ANI). Ei spun că au soliciat "inclusiv actele în care s-au consemnat opiniile minoritare formulate în legătură cu modificările care au generat îngrijorare în rândul opiniei publice şi al magistraţilor".

Lia SavoneaFoto: Agerpres

Conform sursei citate, vineri, patru membri ai Secţiei au solicitat preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii întreaga documentaţie care a stat la baza propunerilor de modificare a Legii ANI, inclusiv actele în care s-au consemnat opiniile minoritare formulate în legătură cu modificările care au generat îngrijorare în rândul opiniei publice şi al magistraţilor.

Procurorii din CSM spun că o parte dintre ei nu au participat la şedinţa Comisiei din 3 iulie, dată în care au fost dezbătute aceste modificări, nefiind accesibilă nici ulterior forma care ar fi fost transmisă Comisiei juridice a Senatului.

Din Secția pentru procurori a CSM fac parte 5 procurori: Nicolae Solomon (vicepreședinte), Cristian Ban, Florin Deac, Codruț Olaru și Tatiana Toader. Conform unor surse din CSM, cel de al cincilea procuror din CSM care nu a semnat adresa către Lia Savonea ar fi Codruț Olaru, care s-a delimitat și de acțiunea procurorilor din CSM care au boicotat mai multe ședințe ale CSM ce aveau pe ordinea de zi numirea Adinei Florea la șefia Secției de investigare a magistraților.

Informația privind iniţiativa CSM de modificare a legii ANI a apărut în spațiul public pe surse și a fost confirmată de Lia Savonea într-un comunicat transmis marțea trecută, după ce, tot pe surse, a apărut informația că inspectorii Agenției Naționale de Integritate verifică averea acesteia.

Asociația Forumul Judecătorilor din România şi Asociația Inițiativa pentru Justiție au cerut Consiliului Superior al Magistraturii "să publice neîntârziat" propunerile de modificare a Legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate (ANI), care ar face mai dificilă procedura de verificare a averii magistraților. Cele două asociații vorbesc despre caracterul ”secret” al acestor propuneri trimise de președintele CSM, Lia Savonea, fapt inadmisibil într-o societate democratică, și îi cer acesteia "să își prezinte imediat demisia din funcția deținută".

Cele două asociații dezaprobă modificările legislative, care ar pune în discuție integritatea magistraților, de tipul publicării declarațiilor de avere și de interese pentru un termen limitat de 3 ani, limitării posibilității Agenției Naționale pentru Integritate de a verifica un funcționar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării, într-un termen limită de 45 de zile, ori anonimizării venitului soțului sau soției celui care depune declarația de avere, dacă este vorba de venituri realizate din avocatură. Propunerile de modificare a legii ANI sunt contestate și de Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor.

Printr-un comunicat de presă transmis vineri, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) acuză "gravele dezinformări din mass-media, informațiile complet false, tendenţioase și neverificate potrivit normelor deontologiei jurnalistice" privind propunerile Consiliului de modificare a Legii ANI. CSM susține că demersurile Consiliului "au avut în vedere nevoia de a proteja independenţa magistratului de riscurile existenţei unei legislaţii neclare, necorelate, care ridică în practică foarte multe dificultăţi de interpretare", dar nu spune exact ce propuneri a făcut pentru modificarea Legii ANI.

CITEȘTE ȘI: