Felix Bănilă a cerut încetarea delegării Oanei Schmidt-Hăineală din funcţia de procuror-şef adjunct DIICOT, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Înainte de a-și depune demisia de la șefia Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Bănilă a trimis CSM o cerere de încetare delegării Oanei Schmidt-Hăineală. Surse din DIICOT au declarat pentru HotNews.ro că Giorgiana Hosu, care ar urma să preia conducerea interimară a DIICOT, ar putea retrage însă cererea formulată de Felix Bănilă.

Oana Schmidt-Haineala (foto arhiva)Foto: Agerpres

Potrivit reprezentanţilor CSM, documentul a ajuns deja la Consiliu, care trebuie să ia o decizie în Secția pentru Procurori.

Oana Hăineală ocupa funcția de procuror-șef adjunct din luna iulie, când a fost delegată pe acest post și este unul dintre procurorii care instrumentează dosarul Caracal.

Oana Schmidt Hăineală a fost vicepreşedinte al CSM, secretar de stat în Ministerul Justiţiei în perioada adoptării celebrei Ordonanțe 13 şi fost şef al Corpului de control al lui Tudorel Toader. Hăineală, procuror la Parchetul Curții de Apel Bacău, era considerată o apropiată a lui Felix Bănilă, pe care ea l-ar fi propus fostului ministru al Justiției Tudorel Toader. Mai multe voci din Justiție susțin că Hăineală este una dintre persoanele care au contribuit la plecarea lui Bănilă din fruntea DIICOT iar astfel s-ar explica gestul de acum al lui Bănilă de a o înlătura din conducerea DIICOT.

Reamintim că după ce președintele Iohannis i-a cerut luni demisia, Felix Bănilă a lăsat să se înțeleagă că dorește să rămână în fruntea DIICOT.

„Demisia este un act unilateral de voința, dar sunt împrejurări in care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu nu se va întâmpla așa”, spunea marți Bănilă, pentru ca o zi mai târziu să-și anunțe demisia.

CITEȘTE ȘI:

Hăineală a ocupat, pentru un an, și funcţia de şef al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei, până în ianuarie 2019. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei de la acea vreme, declara că a numit-o pe Hăineală şef al Corpului de Control pentru că are o experienţă bogată la GRECO.

Oana Schmidt Hăineală a fost secretar de stat în Ministerul Justiției, în perioada în care Florin Iordache era ministru, și a fost audiată ca martor în dosarul în care DNA a anchetat modul în care a fost adoptată controversata Ordonanță de Urgență 13. Presa a relatat la acea vreme că Hăineală ar fi contribuit la redactarea OUG. De altfel, Hăineală a fost revocată din funcție în contextul scandalului OUG 13, la solicitarea procurorului general de atunci Augustin Lazăr.

În iulie 2018, Curtea de Apel București a decis că reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să-i plătească aproape 30.000 de lei daune procurorului Oana Schmidt-Hăineală pentru revocarea delegării din funcția de secretar de stat la Ministerul Justiţiei, decizia nefiind definitivă.