Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a demisionat, la trei zile de la solicitarea președintelui: Am convingerea că nu am eșuat în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege. Cazul Caracal nu depăşeşte nivelul priceperii mele / Cine va asigura interimatul

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 2 octombrie 2019, 11:53 Actualitate | Esenţial


Felix Banila
Foto: AGERPRES
Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a demisionat, la trei zile de la solicitarea președintelui Klaus Iohannis. El susține că și-ar fi făcut datoria și și-ar fi "pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției", dar demisia sa "este absolut necesară" pentru a oferi colegilor săi posibilitatea de a lucra într-un climat lipsit de presiune. Bănilă mai spune că nu poate accepta ca DIICOT "să reprezinte ținta predilectă și lipsită de apărare a celor care au obligația de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului sau / și lipsite de cultura juridică necesară". Prin demisia lui Felix Bănilă, DIICOT devine a treia instituție fundamentală din justiție, alături de DNA și Parchetul General, care va fi condusă de un interimar.
UPDATE Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcție a lui Felix Bănilă.

Ministrul Justiției, Ana Birchal, a primit demisia lui Felix Bănilă din funcția de procuror-șef DIICOT. ”În conformitate cu atribuțiile legale ale ministrului justiției, demisia domnului Oliver-Felix Bănilă a fost înaintată domnului președinte al României, Klaus Iohannis”, transmite Ministerul Justiției.

Bănilă și-a anunțat demisia printr-un comunicat de presă transmis de DIICOT, în care se declară convins că nu a eșuat "în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege în calitate de procuror șef al DIICOT", iar cazul Caracal nu depășește nivelul priceperii sale.

Felix Bănilă mai susține că și-a depus demisia de onoare din funcția de procuror șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism nu pentru că nu și-ar fi făcut datoria și nu și-ar fi "pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției", ci pentru a le "oferi" colegilor săi "posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune".

După demisia lui Felix Bănilă, președintele Klaus Iohannis urmează să emită decretul de revocare, după care interimatul la conducerea DIICOT va fi asigurat, conform procedurii, de către unul dintre cei doi procurori șefi adjuncți: Giorgiana Hosu și Oana-Andrea Schmidt-Hăineală. Aceasta din urmă ocupă funcția cu delegare.

Surse judiciare au declarat pentru Hotnews.ro că interimatul va fi preluat de către Giorgiana Hosu.

Redăm integral comunicatul lui Felix Bănilă:
 • "Deși am convingerea că nu am eșuat în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege în calitate de procuror șef al D.I.I.C.O.T., iar speța ”Caracal” nu depășește nivelul priceperii mele și al aptitudinii soluționării ei de către ai mei colegi;
 • În urma discuțiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu ministrul Justiției și cu membrii Secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar și în baza propriului raționament;
 • Am înțeles să îmi depun demisia de onoare din funcția de procuror șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sens în care am înaintat-o ministrului Justiției, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcție, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate Președintelui României, spre a fi acceptată și a se lua act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcție, dată până la care voi continua să asigur conducerea D.I.I.C.O.T..
 • Aceasta nu vine pe fondul faptului că nu mi-aș fi făcut datoria și că nu mi-aș fi pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției, pe care cu onoare încă o ocup;
 • Dar consider că la acest moment, demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune.
 • Așa cum am mai spus-o, activitatea D.I.I.C.O.T. nu se rezumă doar la cazul ”Caracal” și dacă acesta este prețul pe care trebuie să îl plătesc pentru continuarea în bune condiții a activității – deși unul injust, consider – accept să mă retrag din funcție, lăsând Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism stabilitatea celor 6 funcții de conducere din cadrul secțiilor structurii centrale și a celor alte 6, din cadrul serviciilor aferente acestora, precum și un corp profesional bine pregătit, onest și de bună-credință, cu adevărat independent ca procurori, apt a atinge toate obiectivele legale și strategice ale direcției, în ciuda oricăror alte argumente sau / și speculații contrare.
 • Vă asigur că sunt pe deplin conștient de implicațiile acestui act și de responsabilitatea ce incumbă funcției de procuror șef al D.I.I.C.O.T., însă nu pot accepta ca direcția, a cărui parte integrantă sunt, să reprezinte ținta predilectă și lipsită de apărare a celor care au obligația de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului sau / și lipsite de cultura juridică necesară.
 • Deși nu am nimic a-mi reproșa, întrucât cazul de la Dâmbovița nu incumbă activităților și competenței D.I.I.C.O.T., iar de la momentul revenirii mele din concediu (29.07.2019), am direcționat ancheta într-o manieră corectă, justă și legală, în timp ce efectuarea, continuarea și finalizarea acesteia este responsabilitatea exclusivă a procurorilor de caz, a căror independență, nici eu și nici nimeni altcineva, nu trebuie și nu poate a o încălca.
 • Dacă aș rămâne în funcție, aș risca să antrenez direcția într-un conflict care, pe termen mediu și lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru mine și nici pentru D.I.I.C.O.T..
 • Mi-aș dori, însă, ca gestul meu să rămână unul izolat, lipsit de relevanța pe care mulți, nu numai din sistemul judiciar, o pot intui și să nu deschidă calea unor demisii / demiteri ori revocări arbitrare, cu grave și iremediabile consecințe asupra independenței justiției, în general și a procurorilor, în mod special".
Luni seară, președintele Klaus Iohannis i-a cerut șefului DIICOT să își dea demisia, invocând modul în care s-a desfășurat ancheta în cazul Caracal, care, în opinia șefului statului, "generează semne de întrebare majore”. "Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de așa nu!. Este extrem de grav că cei care conduc instituții ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate”, a spus Iohannis.
  Șeful statului a susținut că DIICOT ar fi trebuit să aducă în ancheta cazului Caracal "un plus de profesionalism și credibilitate”.
   "Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT”, a mai spus președintele.
    Șeful DIICOT a răspuns marți că "dacă se va produce această demisie, ea va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale".

    Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Felix Bănilă în funcția de procuror-șef al DIICOT în 23 iulie 2018, la propunerea lui Tudorel Toader. Mandatul are o durată de 3 ani. La acea dată, procurorii DIICOT i-au trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care în cereau respingerea propunerii ministrului Justiţiei de numire a lui Felix Bănilă la conducerea Direcției. Procurorii DIICOT arătau în solicitarea către președintele Klaus Iohannis că proiectul managerial conceput de Felix Bănilă arată în mod clar că acesta nu s-a documentat corespunzător, nu cunoaște și nu înțelege structura, competența și aspirațiile Direcției.

    Felix Bănilă a venit la șefia DIICOT în locul lui Daniel Horodniceanu, căruia i-a expirat mandatul în primăvara lui 2018. Horodniceanu, care a criticat atunci public modificările aduse legilor justiției, s-a înscris și el la concursul pentru un al doilea mandat, însă Tudorel Toader l-a preferat pe Felix Bănilă. “Eu am trimis scrisoarea către procurorul general al republicii când am declanşat procedura de selecţie, rugându-l să anunţe tot sistemul pentru cei care îndeplinesc condiţiile legale şi vor să fie şefi să vină, să am baza mare de selecţie. N-au venit decât doi, cel care este încă în funcţie şi cel pe care l-am propus (Felix Bănilă- n.r.). Alegi din ce ai. Sigur, aveam şi varianta să nu propun pe niciunul. Dacă nu propun pe niciunul, ar fi însemnat că Horodniceanu nu a îndeplinit condiţiile până acum”, a afirmat Tudorel Toader.

    Felix Bănilă (47 de ani) a venit la DIICOT din postura de procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În 2016, el a candidat fără succes si pentru un post în CSM. În perioada 2010- 2017, a condus Parchetul Tribunalului Bacău.    Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

    24536 vizualizari

    • +16 (16 voturi)    
     Felix Banila, de soricei are mila ! (Miercuri, 2 octombrie 2019, 12:07)

     Susufler0 [utilizator]

     "In baza propriului rationament" pt ca altfel daca se lua dupa ceilalti (Procuror General MJ, sectia de Proc ai CSM), ii starpea pana acum !

     PS. Dom Procuror acum ai timp sa culegi restul viei (daca nu a dat bruma ) ! :)))))
    • +16 (16 voturi)    
     A demis-o pe Haineala inainte ceeace pare singurul (Miercuri, 2 octombrie 2019, 12:14)

     deval [utilizator]

     lucru clar bun, facut la DIICOT !! Despre lungimea ''procesului cognitiv '', nu mai vorbim !!
     Mai cred ca trebuia sa prezinte si un Raport de activitate oricat de pretins ''onoare'' ar fi fost demisia !!
     Adica :
     1 pachetele cu heroina de la Marea Neagra , din primavara au fost teleportate , au fost ale extraterestilor?
     2 cate dosare noi au fost deschise, cate clasate , cate au fost trimise in judecata pe cauze....
     3 cate grupari de crima organizata au fost destructurate cat s-a interimat domnia sa la DIICOT ?
     4 daca a auzit de gruparea de crima organizata din Craiova, Rechinul inainte sa-i povesteasca FBI ?
     • +12 (12 voturi)    
      ... (Miercuri, 2 octombrie 2019, 12:40)

      tirolez [utilizator] i-a raspuns lui deval

      Cum au ajuns gruparile de traficanti (exact obiectul muncii lui) sa se omoare langa Parlament?
     • +6 (6 voturi)    
      Adaugati si voi intrebari legate de pretins (Miercuri, 2 octombrie 2019, 13:21)

      deval [utilizator] i-a raspuns lui deval

      ''onoarea'' demisionari Banila si Haineala !
      Eu adaug :
      -Cum explica ce a vazut publicul legat de cazul Caracal ? (Prostia, incompetenta dar si cel putin colaborationismul cu infractorii)
      PS daca asa arata onoarea la banila nu vreau sa vad cum arata ce considera dansul ca e lipsa acesteia ....
    • -10 (20 voturi)    
     Klaus te-a pus, Klaus te-a redus! (Miercuri, 2 octombrie 2019, 12:14)

     newlook [utilizator]

     Klaus te-a pus, Klaus te-a redus...sa stie clar urmatorii "cine-i seful".

     Tu, ca persoana, esti un papagal infumurat, specia "incrancenat care face rau", dar muschiul lui Klaus te-a considerat folositor. Acum, iaca, nu-i mai folosesti; s-a sters cu tine, te-a aruncat, trece mai departe, la alt justitiar "independent".

     Care, justitiar, va face tot ca tine, va amenda/aresta victima sau familia ei, da' daca nu-l afecteaza pe Klaus, ramane in functie ca LOazar, papagalul anterior, tortionarul ce ia si 10.000 de euro pensie.
     • -7 (13 voturi)    
      din ciclul, pas cu pas (Miercuri, 2 octombrie 2019, 12:34)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      pui ca sa ai pe cine revoca.
      si pe kotrutza tot el o pusese.
      de unde ca nu prea are mana buna la pus.
      vorba lui banila, niet kultura. adica, cultura juridica.
      sa nu fie confuziune.
     • 0 (0 voturi)    
      adica (Miercuri, 2 octombrie 2019, 15:24)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      mama care faci gogosi, tu le faci, tu le mirosi. :-))
    • +8 (10 voturi)    
     penibil.... (Miercuri, 2 octombrie 2019, 12:27)

     liviu_ [utilizator]

     penibil de 2 ori
     1 - nu si-a dat demisia cand a trebuit
     2 - si-a dat demisia a 2-a zi (probabil dupa ce a cerut voie stapanilor din psd)

     scuzele nu-s neaaparat penibile. oricine incearca sa se disculpe, desi as fi preferat ca macar unu sa recunoasca nene ca poate s-a si gresit.
    • +7 (7 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 2 octombrie 2019, 12:28)

     [anonim]

     • -7 (9 voturi)    
      Exceptie la axioma (Miercuri, 2 octombrie 2019, 12:55)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui

      "Axioma: Orice proces cognitiv dureaza 3 zile."
      ----------------------
      Exceptie la axioma: Al lui Klaus dureaza trei luni!
    • +8 (8 voturi)    
     Buna demisia. Lipsesc scuzele fata de familiile (Miercuri, 2 octombrie 2019, 12:33)

     Habermas [utilizator]

     victimelor si fata de Romani in ansamblu.
     • 0 (0 voturi)    
      Da... unul nu demisioneaza fiindca a gresit (Miercuri, 2 octombrie 2019, 15:50)

      Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

      Nu, toti demisioneaza ca sa ne faca inca o favoare (nemeritata, de altfel) dupa ce ne-au onorat cu prezenta lor augusta.
    • 0 (10 voturi)    
     politia justitiara (Miercuri, 2 octombrie 2019, 12:43)

     nash pandelica [utilizator]

     care lucreaza in cadrul dicot este parte din dicot, sub comanda sefului directiei.
     comisarul de politie care a bruscat'o pe femeie, dupa atat tapaj cu jindaria inarmati, merita si el dat afara.
     de retinut ca familiile fetelor disparate nu sunt parte a retelelor de care ar trebui sa se ocupe dicot si nu au nicio calitate in cercetarie (!) anti mafia ale zelosului comisar de plllitzie. sunt numai ce vatamati, atat de criminali, cat si de Organ.
     de unde ca procuratura si politia au ramas cu naravurile vechi, dinainte de 90.
     cu cateva zile in urma remarcam discursul din vremile vechi, ale procuraturii comuniste, la aces tomn...banila.
     pt. o romania normala, parca asa e sloganu', aaa ?!
     • 0 (2 voturi)    
      Eh, "naravurile vechi" (Miercuri, 2 octombrie 2019, 14:30)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

      Eh, "naravurile vechi dinainte de '90".

      Nici macar.

      Inainte de '90, procurorii raspundeau pentru faptele lor. Azi, nu.
      Inainte de '90 procurorii NU faceau politica. Azi, da. Inainte de '90, procurorii mai stiau si carte. Azi, rar.
      Inainte de '90, procurorii aveau pensii bune, dar decente in rapost cu alte categorii ale populatiei. Azi, sunt Dumnezeii pensiilor speciale, de 10 ori mai mari decat pensia cuvenita.
      Inainte de '90 mai rezovau si cazuri. Azi, doar aresteaza.

      Naravuri noi, pe bani noi!
      • -1 (1 vot)    
       e drept (Miercuri, 2 octombrie 2019, 14:48)

       nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       atunci nu purtau roba, nu erau magistrati, nu se trageau de sireturi cu judecatorii.
       dar numai aia fara stelute sub sacou.
       cei cu stelute, cat cereau in rechzitoriu, aia era. judecatorul doar lovea cu ciocanu'n masa. ba, daca judele avea si el doua trei stele, sub roba, da maxim, sa fie, sa se gaseasca.
       si atunci, ca si acum, secu era prezent in anchete si vorba lui dumbrava, pana la final, in campul tactic.
       • -2 (2 voturi)    
        Pai vezi? (Miercuri, 2 octombrie 2019, 15:14)

        newlook [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

        Pai vezi? Zici bine.

        O singura completare: aia cu epoletii si reactia judecatorilor in fata procurorilor-epoleti e identica si astazi: SLUJ !
      • 0 (0 voturi)    
       Inainte de 90 justitia se infaptuia in numele (Miercuri, 2 octombrie 2019, 15:53)

       Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       infaptuirii politici partidului comunist.
       Ce vrajeala e asta ca nu faceau politica? Doar o transpuneau "in fapta".
       Oare te facea procuror daca nu...
       • -1 (1 vot)    
        Taci dreaq, ca n-ai priceput nimic (Miercuri, 2 octombrie 2019, 19:35)

        newlook [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

        Taci dreaq, ca n-ai priceput nimic.
        Te bagasi ca musca-n k kalului.
        • 0 (0 voturi)    
         Gargamele tu vorbesti? (Joi, 3 octombrie 2019, 8:27)

         Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui newlook

         Ne arati si noua recomandarea de la Partid si de la Securitate, ca sa stim cum NU era angajat politic un procuror?
         Acuma tot voi va dati victime ale securitatii, ca da bine.
    • -7 (7 voturi)    
     Stai bre asa (Miercuri, 2 octombrie 2019, 12:52)

     galeo [utilizator]

     Iohannis a vrut sa puncteze si el putin electoral pe cazul Caracal... Nu vroia neaparat demisia asta...
    • +8 (8 voturi)    
     HAHA (Miercuri, 2 octombrie 2019, 12:53)

     polca [utilizator]

     Acum cateva zile zicea ca numai lasii demisioneaza.
    • +7 (7 voturi)    
     Are multe explicații de dat Felix Bănilă. (Miercuri, 2 octombrie 2019, 13:04)

     asavreau [utilizator]

     Cum ar fi și //cocaina la Marea Neagră//.A trecut destul timp,cocaina sa consumat și Felix Dănilă nu știe cine a fost capul afacerii care a putut opri senzorii de la frontieră și ce navă a avut traseu pe acolo.


    Abonare la comentarii cu RSS
    Întâlniri on-line | #deladistanță

    Top 10 articole cele mai ...    Hotnews
    Agenţii de ştiri
    Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.    powered by
    developed by