Președintele Parlamentului European David Sassoli i-a transmis două scrisori președintelui ales al Comisie Europene Ursula von der Leyen, în care o informează că până când va anunța ce pași intenționează să facă, audierile comisarilor Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi în comisiile de profil sunt suspendate.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Președintele Parlamentului European David Sassoli a trimis, luni, două scrisori președintelui ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru a o informa despre votul Comisiei Juridice din PE prin care declară comisarii desemnați László Trócsányi și Rovana Plumb incapabili să-și exercite funcțiile lor, motivul invocat fiind conflictele de interese descoperite la examinarea declarațiilor de avere”, se arată într-un comunicat de presă difuzat de PE și citat de Mediafax.

„Până când președintele ales Ursula von der Leyen va comunica Parlamentului ce pași intenționează să facă, audierile comisarilor desemnați de România și Ungaria vor fi suspendate”, a completat Sassoli.

Rovana Plumb urma să fie audiată într-o ședință comună a comisiilor pentru Transporturi și Mediu ale PE pe data de 2 octombrie.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că va propune o nouă persoană pentru funcția de comisar european, după ce Comisia JURI a respins-o pe Rovana Plumb pentru această poziție, spunând că se află în conflict de interese.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi nu sunt apți pentru funcția de comisar european, a anunțat europarlamentarul PNL Rareș Bogdan. Comisia a trimis și o scrisoare către președintele PE David Sassoli.

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, a cerut luni României şi Ungariei să propună „persoane adecvate” şi care să corespundă portofoliilor alocate, avertizând că în caz contrar ar putea solicita alte propuneri.