Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a eșuat pentru a cincea oară, în ședința de marți a plenului CSM, în demersul de validare a Adinei Florea în funcția de procuror-șef al contestatei Secții pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), au declarat pentru HotNews.ro surse din Consiliu.

Adina FloreaFoto: Agerpres

Decizia de amânare a validării Adinei Florea la conducerea secției speciale a fost luată cu votul a 10 dintre membrii CSM, în timp ce 9 au votat pentru dezbatere, au precizat sursele citate.

Cei care au votat pentru amânarea validării Adinei Florea au fost ministrul Justiției, Ana Birchall, procurorul general Bogdan Licu, judecătorii Andreea Chiș, Mihai Bălan și Bogdan Mateescu și procurorii Florin Deac, Cristian Ban, Codruț Olaru, Tatiana Toader și Nicolae Solomon, conform surselor HotNews.ro.

Un vot surprinzător este din partea procurorului Codruț Olaru, singurul dintre procurorii CSM care nu s-a raliat demersului celor șapte procurori și judecători care până acum au boicotat plenul, cerând amânarea discuțiilor cu privire la Secția de investigare a magistraților.

Este pentru a cincea oară când acest demers eșuează. Ultimele patru ședințe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amânate din lipsă de cvorum, ultima fiind în 3 iulie. Aceasta, după ce șapte membri ai CSM - Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader și Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului - au boicotat plenul, cerând amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.

În ședința de marți a plenului CSM mai mulți membri au cerut o nouă amânare.

Judecătoarea CSM Andreea Chiș a invocat că membrii Consiliului nu au avut la dispoziție fișele de notare a candidaților sau baremul de notare. "Ni se cere să validăm un concurs fără să avem acces la actele care au stat la baza acestui concurs. (...) Nu știm dacă există fișe de notare, care este baremul, am văzut doar procesul-verbal. Solicit să amânați și să ne puneți la dispoziție aceste acte pentru că nu avem cum să validăm în orb acest concurs", a afirmat judecătoarea Chiș.

O solicitare de amânare a fost formulată și de Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP), până la o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în procesul deschis de mai multe instanțe din România care au contestat înființarea acestei structuri de parchet. Procurorul Florin Deac, membru CSM, a spus în ședința plenului că își însușește solicitarea asociației de procurori, de amânare a numirii conducerii secției speciale.

De asemenea, procurorul militar Bogdan Pârlog, cel care a deschis dosarul privind violențele din 10 august, a transmis CSM o solicitare de invalidare a concursului, invocând că procedura este lovită de nulitate. El a susținut că "întreaga procedură a fost neserioasă și părtinitoare, candidatul care a fost declarat câştigător fiind decis anterior după criterii străine interesului justiţiei". Cererea procurorului Pârlog, prim-procuror militar adjunct la Parchetul Tribunalului Militar Bucuresti, urma să fie discutată în ședința de marți a plenului CSM, dar acesta a cerut amânarea, pe motiv că nu a fost prezent avocatul său.

Ședință plenului CSM, prima după o pauză de aproape două luni și jumătate, a fost marcată de contre între ministrul Justiției, Ana Birchall, președintele CSM, Lia Savonea, și judecătoarea gabriela Baltag. Birchall a spus că grupul de lucru interministerial înființat de Ministerul Justiției pentru a analiza rapoartele GRECO și ale Comisiei de la Veneția a ajuns la două concluzii preliminare referitoare la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, precizând că niciuna dintre ele nu susține funcționarea în această formă a acestei structuri de parchet.

Ministrul Justiției a a vorbit despre analizarea rapoartelor GRECO și Comisiei de la Veneția și despre concluziile grupului de lucru format la Ministerul Justiției, atrăgând atenția că CSM nu a transmis punctul de vedere cerut în acest sens. "Nu putem analiza rapoartele acestea, să păstram ordinea de zi. (...) Nu cred că ne interesează în acest moment. (...) Doamna ministru își permite să facă discuții pe o temă care nu este pe ordinea de zi", a replicat judecătoarea Gabriela Baltag.

"Noi înțelegem altceva prin grup de lucru", a spus și Lia Savonea.

Ministrul Ana Birchall a continuat, atrăgând atenția că în aceste zile se redactează următorul raport MCV: "Vă învederez că în aceste zile se redactează următorul raport MCV. Acest grup de lucru instituit transparent la nivelul Ministerului Justiției a cerut puncte de vedere de la toate instituțiile și asociațiile profesionale. S-au desprins două concluzii majoritare. Doar vă informez că aceste concluzii majoritare nu susțin funcționarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) în actuala formă. Nu omorâți purtatorul de mesaj. Consider ca este obligatoriu să ne așezăm la masă, să analizăm aceste două concluzii și să decidem ce trebuie să facem pe viitor. Iarăși am început un plen pe chestiuni care nu își au locul".

Birchall le-a mai spus celor din CSM că au în ea un "partener", afirmație care a provocat o nouă replică acidă din partea judecătoarei Gabriela Baltag.

"Doamna ministru, eu nu vreau sa am în dumneavoastră un partener. Un judecător nu are ce căuta în barcă cu ministrul. În calitate de mesager, v-ați permis să puneți în plenul CSM concluzii aproape definitive, deși mai devreme ați spus că nu ați primit punctul de vedere al CSM", a replicat judecătoarea Baltag.

Ultimele patru ședințe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amânate din lipsă de cvorum, ultima fiind în 3 iulie. Aceasta, după ce șapte membri ai CSM - Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader și Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului - au boicotat plenul, cerând amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.

Funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat în luna iunie pentru a prelua postul de judecător al Curții Constituționale, el fiind propus în funcție de PSD.

Procurorul Adina Florea a obținut cel mai mare punctaj, 9,86, la interviurile în fața comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de procuror-șef a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 și de Bogdan Pîrlog, care a obținut 3,25.