Șefa CSM, Lia Savonea, i-a cerut ministrului Justiției, Ana Birchall, în ședința de marți a Consiliului, să spună dacă a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr. Birchall a precizat că va răspunde în scris și a acuzat că această solicitare a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței, fără ca ea să fie anunțată în prealabil. Savonea a fost susținută în demersul său de judecătoarea Gabriela Baltag și de Victor Alistar.

Lia SavoneaFoto: Agerpres

Ana Birchall a acuzat "o încercare de a pune la punct ministrul Justiției" și o lipsă de colegialitate prin faptul că nu i s-a dat posibilitatea să răspundă instituțional. În replică, șefa CSM a acuzat-o că se victimizează: "Vă rugăm să nu vă mai victimizați într-o chestiune atât de serioasă".

Birchall a precizat că până la sfîrșitul săptămânii va răspunde în scris solicitării CSM, înainte de a adăuga: "O țară întreagă vede că ministrul Justiției e pus la punct pentru că reprezintă Ministerul Justiției așa cum prevede legea".

"Foaia de parcurs, doamna ministru!", a replicat Savonea.

În timpul discuțiilor, Lia Savonea i-a spus Anei Birchall: "Doamna ministru, vă pun în vedere la modul cel mai ferm să nu distorsionați cuvintele (...)".

Judecătoarea Gabriela Baltag a intervenit în discuție și a cerut ca Guvernul să fie întrebat dacă ministrul Justiției a avut mandat pentru a discuta cu procurorul general american un astfel de subiect.

Un procuror din CSM s-a întrebat cum de discuția privind foaia de parcurs pentru statul de drept a putut fi inclusă pe ordinea de zi suplimentară, în timp ce subiectul "centrelor de reflecție" nu a fost acceptat.

Procurorul General al SUA a invitat-o pe Ana Birchall, ministrul român al Justiției, "să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct", la o "foaie de parcurs" cu titlu "consultativ" pentru întărirea statului de drept din România. Declarația a fost făcută în 5 septembrie, la București, de ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, care a venit în România pentru discuții cu ministrul Birchall, premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis.

"Un exemplu al preocupării noastre este faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiției - este unul dintre motivele pentru care sunt aici, să mă întâlnesc cu ea, ca urmare a invitației - să vină în SUA și să continue să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru România, la care el a contribuit. O foaie de parcurs consultativă legată de ceea ce SUA consideră a fi prevederi și măsuri adecvate care să fie introduse în legislație, în ordonanțe, pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent", a declarat ambasadorul SUA la UE.

Întrebat dacă poate oferi detalii despre această foaie de parcurs, el a spus că este la discreția părții române să o facă publică.

La sfârșitul lunii august, procurorul general al SUA, William Barr, a invitat-o pe Ana Birchall la Washington, în luna septembrie. El arăta atunci că vede în ministrul român "un partener vital și de încredere în lupta anticorupție". Invitația a venit în momentul în care premierul Dăncilă propusese remanierea ministrului Birchall, propunând-o în locul ei pe Dana Gîrbovan. Propunerea de remaniere a fost respinsă ulterior de președintele Iohannis.