Un militar român a murit în Afganistan, în urma exploziei din Kabul. Ministerul Apărării Naționale a precizat că militarul român executa o misiune de patrulare în apropiere de "Green Zone". Este cel de al 30-lea militar român mort în misiune în Afganistan. Atentatul are loc la doar trei zile de la atacul de luni noaptea în care un diplomat român și-a pierdut viața și altul a fost rănit grav.

Atentat la KabulFoto: Captura YouTube

UPDATE 12.48: Potrivit Ministerului Apărării Naționale, militarul român şi-a pierdut viaţa în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul.

MApN precizează că informații suplimentare referitoare la identitatea militarului vor fi difuzate după anunțarea familiei acestuia, conform procedurilor în vigoare.

Este cel de al 30-lea militar român mort în misiune în Afganistan. În prezent, în teatrele de operațiuni din Afganistan sunt dislocați 762 de militari români.

România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie ″Neagoe Basarab″⁣, sub comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF).

UPDATE 12.44: Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe în urma atacului terorist comis la Kabul, Afganistan, soldat cu decesul unui militar român.

”Îmi exprim întreaga compasiune pentru pierderea vieții militarului român, care a decedat, în această dimineață, în Kabul, Afganistan, în urma unui atentat terorist executat cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra autovehiculului pe care-l conducea. Armata României este și va continua să fie o instituție fundamentală a națiunii noastre, care merită recunoștința și prețuirea tuturor românilor și care-și va face în continuare datoria, alături de aliații și partenerii noștri, pentru menținerea păcii și securității internaționale”, se arată în mesajul președintelui.

Prezența militarilor români în Afganistan, ca și în alte teatre de operații, este o dovadă a statutului României de furnizor de securitate și stabilitate și o componentă importantă a apartenenței noastre la comunitatea euroatlantică.

Informația privind moartea soldatului român fusese confirmată anterior de către premierul Viorica Dăncilă, pe Facebook.

"Condoleanțe familiei soldatului român căzut astăzi la Kabul și tuturor celor care au pierdut pe cineva. Este încă o tragedie, încă un eveniment cumplit care ne îndurerează, ne zdruncină, dar ne și obligă, în egală măsură, să continuăm să condamnăm și să luptăm cu toate forțele împotriva terorismului, acest flagel menit să semene ură și teamă. Sunt cu sufletul alături de cei aflați în durere și reiterez ferm sprijinul Guvernului României pentru acțiunile de instaurare a păcii și stabilității în Afganistan", a scris Dăncilă.

O nouă explozie s-a produs joi în capitala Afganistanului, într-o zonă în care se află ambasade și clădiri guvernamentale.

Ultimul bilanț vorbește despre cel puțin 10 morți și 42 de răniți.

Explozia a avut loc, potrivit Al Jazeera, în cartierul Shash Darak în care se află ambasada SUA dar și sediul Serviciului Național de Informații din Afganistan, aproape de Zona Verde unde a avut loc și atentatul de luni noaptea, după ce un atacator sinucigaș a detonat o bombă.

Potrivit AFP, care citează directorul unui spital, ar fi cel puțin 5 morți și 25 de răniți, printre aceștia figurând civili și militari din forțele de securitate.

"La spitalul nostru au ajuns cinci cadavre și 25 de răniți”, a precizat pentru AFP directorul spitalului Wazir Akbar Khan, Farid Ahmad Karimi.

Atacul a fost revendicat de talibani.