Militarul român care şi-a pierdut viaţa astăzi, 5 septembrie, în Afganistan este caporalul cls. a III-a Ciprian-Ștefan Polschi, care îndeplinea funcția de șofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul, anunță Ministerul Apărării. Militarul se afla la a treia misiune în Afganistan, iar ministrul Gabriel Leș a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem.

cap. Ciprian-Stefan PolschiFoto: MApN

Militarul și-a pierdut viața ca urmare a exploziei unei mașini-capcană, în apropiere de Green Zone din capitala Afganistanului, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu, transmite MApN.

Caporalul cls. a III-a Ciprian-Ștefan Polschi avea 38 de ani, era căsătorit și avea doi copii. Era angajat în M.Ap.N. din anul 2004 și se afla la a treia misiune în Afganistan, potrivit ministerului.

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Ciprian-Ștefan Polschi și a înaintat Președintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Este cel de al 30-lea militar român mort în misiune în Afganistan. În prezent, în teatrele de operațiuni din Afganistan sunt dislocați 762 de militari români.

România participă cu militari în Afganistan încă din iulie 2002.

Reamintim că miercuri dimineață o puternică explozie a zguduit capitala afgană Kabul, în cartierul Shash Darak în care se află ambasada SUA dar și sediul Serviciului Național de Informații din Afganistan, aproape de Zona Verde unde a avut loc și atentatul de luni noaptea, după ce un atacator sinucigaș a detonat o bombă.

Potrivit AFP, care citează directorul unui spital, ar fi cel puțin 5 morți și 25 de răniți, printre aceștia figurând civili și militari din forțele de securitate.

"La spitalul nostru au ajuns cinci cadavre și 25 de răniți”, a precizat pentru AFP directorul spitalului Wazir Akbar Khan, Farid Ahmad Karimi.

Atacul a fost revendicat de talibani.