Secția pentru Judecători din CSM: Nu acceptăm ordine de la un președinte aflat în campanie

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 30 august 2019, 16:52 Actualitate | Esenţial


Lia Savonea
Foto: Agerpres
Secția pentru Judecători a CSM continuă atacurile la adresa președintelui Klaus Iohannis, pe care îl acuză că dă „directive” „în termeni categorici” și că „dorește să atragă justiția în bătălia politică”.

„Transmiterea de către președintele României Klaus Iohannis, în termeni categorici, a unor directive către Secția pentru judecători, despre cum trebuie să interpreteze și să aplice normele privind statutul judecătorilor este inacceptabilă.

Secția pentru judecători nu acceptă ordine de la nicio altă putere în stat, cu atât mai mult de la un președinte aflat în campanie, care dorește să atragă justiția în bătălia politică”, afirmă Secția pentru Judecători, condusă de Lia Savonea.

În urmă cu o zi, Secția pentru Judecători a CSM a afirmat că motivarea prezentată de către președinte pentru justificarea respingerii propunerii în funcția de ministru al justiției a Danei Gîrbovan, prin referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea sa profesională, reprezintă o încălcare gravă a independenței și prestigiului justiției.

Președintele Iohannis a respins joi acuzațiile și a argumentat că nu a respins candidatura pentru funcția de ministru al justiției „a judecătorului Dana-Cristina Gîrbovan, ci a cetățeanului român Dana-Cristina Gîrbovan, care a acceptat propunerea premierului de a ocupa o funcție de ministru într-un guvern politic și care a și înaintat demisia din magistratură”.

Vineri, Secția pentru Judecători a revenit cu un nou comunicat, în termeni duri, în care asigură „cetățenii României” că „va face tot ceea ce este necesar pentru a apăra independența puterii judecătorești de orice fel de presiuni și imixtiuni, indiferent de persoana care le exercită”.

„De asemenea, date fiind prerogativele conferite constituțional, Secția pentru judecători va acționa, ferm și fără nicio ezitare, pentru a nu permite ca justiția să fie folosită în confruntarea electorală, sprijinind, în schimb, toate acțiunile ce au ca scop creșterea calității actului de justiție și a independenței acestuia, în interesul milioanelor de cetățeni, beneficiari ai actului de justiție”.

Iată mai jos, integral, comunicatul CSM:

„Pentru corecta informare a opiniei publice, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii formulează următoarele precizări în vederea lămuririi problemei incompatibilității cu funcția de judecător și a momentului în care aceasta apare.

Recomandările Comisiei de la Veneția, la care face trimitere Președintele Klaus Iohannis, se referă la legislația statului Kyrgyzstan care reglementa candidatura unui magistrat într-o funcție politică electivă, ce presupune ca judecătorul să îşi facă campanie electorală.

Mai mult, în textul legislativ analizat de Comisia de la Veneția, se prevede că judecătorul este numit din nou în funcție după ce starea de incompatibilitate dispare, fără ca acest fapt să afecteze independența sa ulterioară.

Dacă depășim standardele din Kyrgyzstan și ne raportăm la cele ale statelor Uniunii Europene, se constată că sunt state membre ce permit, în mod explicit, cumulul funcției de judecător cu cea de ministru, prin derogare de la regimul incompatibilităților. Rațiunea acestei derogări pornește de la nevoia de a asigura bunul mers al justiției, prin folosirea experienței deosebite a magistraților, ce cunosc, în mod direct, realist și profund, problemele sistemului.

Spre exemplu, ministrul justiției din Portugalia este, în prezent, un magistrat de carieră. La scurt timp după ce a fost numită în funcția de ministru al justiției, aceasta a fost numită judecător la curtea supremă din Portugalia, urmând a funcționa la această instanţă după expirarea mandatului.

Reglementări sau situații similare se regăsesc în Spania și Italia, unde judecătorii sau procurorii ce ocupă funcția de ministru al justiției sunt suspendați din magistratură pe aceasta perioadă.

Ca atare, reglementarea incompatibilității dintre funcția de judecător și cea de ministru al justiției ține de opțiunea legiuitorului național, nu de standarde fixate de Comisia de la Veneția.

În ceea ce privește legislația română, prin Decizia nr. 45/2018, Curtea Constituțională a arătat că funcția de judecător sau procuror este incompatibilă cu orice altă funcție de demnitate publică, iar această incompatibilitate subzistă chiar în ipoteza suspendării din funcție a acestuia.

Niciun considerent din decizia Curții Constituționale, însă, nu poate conduce la concluzia că acceptarea, de către un judecător, să fie propus pentru numirea în funcția de ministru al justiției implică, de plano, o activitate cu caracter politic. O astfel de concluzie poate fi trasă doar în cazul interpretării deciziei Curții Constituționale într-o modalitate distorsionată și contrară raționamentului juridic cuprins în considerentele acesteia.

În ceea ce privește incompatibilitatea propriu-zisă, aceasta apare doar în momentul în care două funcții sunt deținute simultan, ceea ce nu este cazul în momentul acceptării unei propuneri de numire în funcție.

Analiza textelor legale și interpretarea lor, în litera și spiritul acestor prevederi, pe lângă serioase cunoștințe juridice, implică rigoare și interpretarea acestora în concordanță cu scopul pentru care au fost edictate. Atunci când se pune în discuție, în mod concret, statutul unui judecător, această analiză trebuie efectuată total independent, fără interese politice sau de altă natură.

Din acest motiv, toate chestiunile ce privesc statutul judecătorilor, inclusiv regimul incompatibilităților, sunt de competența exclusivă a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, si nu a Președintelui României.

Transmiterea de către Președintele României Klaus Iohannis, în termeni categorici, a unor directive către Secția pentru judecători, despre cum trebuie să interpreteze și să aplice normele privind statutul judecătorilor este inacceptabilă.

Secția pentru judecători nu acceptă ordine de la nicio altă putere în stat, cu atât mai mult de la un președinte aflat în campanie, care dorește să atragă justiția în bătălia politică.

Asigurăm cetățenii României că Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va face tot ceea ce este necesar pentru a apăra independența puterii judecătorești de orice fel de presiuni și imixtiuni, indiferent de persoana care le exercită.

De asemenea, date fiind prerogativele conferite constituțional, Secția pentru judecători va acționa, ferm și fără nicio ezitare, pentru a nu permite ca justiția să fie folosită în confruntarea electorală, sprijinind, în schimb, toate acțiunile ce au ca scop creșterea calității actului de justiție și a independenței acestuia, în interesul milioanelor de cetățeni, beneficiari ai actului de justiție”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12685 vizualizari

 • +37 (41 voturi)    
  Evident, doar ordine de la Infractorul de la (Vineri, 30 august 2019, 17:02)

  deval [utilizator]

  Rahova accepra Vrajitoarea ca ala lipeste si bancnote pe frunte la dedicatii ..........Ceilalti ce sa-i dea ? Respect in loc de 10000 lei pe luna diurna de ''succes'', ca lucreaza in Bucuresti si vila in Ilfov ?!!!
  • +9 (9 voturi)    
   Revocarea judecatorilor corupti din CSM (Vineri, 30 august 2019, 22:13)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui deval

   Sefa CSM si Sectia pentru judecatori din CSM s-au demascat ca se afla in slujba mafiei psd.
   Presedintele a actionat foarte corect, impiedicand infiltrarea unui om al mafiei psd in guvern.
   Dana Scarbovan este unul din oamenii mafiei psd, infiltrat in justitie.
   La fel Lia Savonea si majoritatea membrilor Sectiei pentru judecatori din CSM.
   Uniunea Nationala a Judecatorilor Corupti din Romania (UNJCR) si Asociatia Magistratilor Corupti din Romania (AMCR) sunt doua organizatii ale magistratilor corupti, aflati in slujba mafiei psd, organizatii create de mafia psd pentru a distruge sau a controla justitia din interior.
   In timp ce toti magistratii cinstiti, corecti, competenti au criticat modificarile aduse legilor justitiei, in timp ce toate organismele internatioanle au cerut abrogarea tuturor modificarilor aduse legilor justitiei, Dana Scarbovan a sustinut toate aberatiile si toate monstruozitatile inserate in legile justitiei, de catre likelele din parlament, in favoarea infractorilor.
   Foarte normal ca presedintele a respins aceasta propunere nerusinata, venita din partea mafiei psd.
   Speram ca Societatea Civila sa organizeze actiuni energice de protest, impotriva noilor incercari ale mafiei psd de a continua atacul impotriva independentei justitiei, de a continua incercarile de a-si subordona justitia.
   Magistratii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili trebuie sa lupte pentru desfiintarea Sectiei Speciale si revocarea oamenilor mafiei psd, infiltrati la CCR, la ICCJ, in CSM, la Inspectia Judiciara, la Curtile de Apel si la Judecatorii.
   • +3 (3 voturi)    
    Mafia era infiltrata, acum domina acele institutii (Sâmbătă, 31 august 2019, 10:59)

    deval [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    !! Nu putem decat sa visam la independenta justitiei ! Dupa modelul Ciumei cand vine la guvernare, acele institutii trebuie sa fie desfiintate, dezinfectat locul , schimbata denumirea, reconstruite legal si cu alti oameni .........
 • +36 (40 voturi)    
  cand esti prost si slugarnic politic (Vineri, 30 august 2019, 17:03)

  liviu_ [utilizator]

  dar nu esti sigur ca toata lumea a inteles asta si vrei sa le mai explici odata!

  CSM a devenit o institutia aproape la fel de infecta ca CCR...
 • +35 (39 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 30 august 2019, 17:03)

  polonyca [anonim]

 • +34 (38 voturi)    
  Nerusinare! (Vineri, 30 august 2019, 17:04)

  nano2k [utilizator]

  Nerusinare si nimic mai mult!
 • +32 (36 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 august 2019, 17:04)

  [anonim]

 • +32 (36 voturi)    
  demisia ! Vedem ca ordinele vin doar de la varan (Vineri, 30 august 2019, 17:05)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  si acolitii sai
 • +34 (38 voturi)    
  Savonea si Garbovan=Dragnea cu fusta (Vineri, 30 august 2019, 17:14)

  Criscat [utilizator]

  ..caracatitza politica a luat dimensiuni uriase, hranita din bani publici, bani munciti de noi...in vremuri tulburi, gunoaiele ies la suprafata.
 • +30 (36 voturi)    
  Curat Catch22, coane Fanica (Vineri, 30 august 2019, 17:17)

  newIook [utilizator]

  Daca Girbovan admite ca a candidat in calitate de magistrat, atat ea cat si guvernul au incalcat legea si abia asteapta Presedintele asta.

  Daca a candidat in calitate de cetatean, inseamna ca si-a pierdut meseia de magistrat si cade doar ea.

  Oricum ar fi, in perioada urmatoare va trai din pensiile parintilor.

  Sa le fie invatare de minte tuturor care se cred Dumnezeu.
 • +26 (30 voturi)    
  dumnezeii absoluti (Vineri, 30 august 2019, 17:21)

  sorvas [utilizator]

  pai da, de dumnezeii supremi absoluti ai unversului nu se poate atinge nimeni. CSM-ul asta trebuie reformat, avem nevoie de oameni seriosi acolo.
 • +29 (33 voturi)    
  comparatie (Vineri, 30 august 2019, 17:24)

  ber [utilizator]

  In timp ce presedintele Johannis abordeaza un ton civilizat si aduce argumente logice, tzatzele din CSM
  gagaie ca gastele care vin de la balta. Halal judecatoare!
  De la bun inceput comunicatele lor au adus argumente inafara subiectului sau nu au adus argumente. Mai mult, au umblat si cu shmecherii, netrimtand presedintelui cererea de demisie a asa zisei judecatoare independenta politic. Cum naiba sa asigure alde Savonea si Garbovan independenta justitiei?
 • +23 (25 voturi)    
  Ce limba (Vineri, 30 august 2019, 17:27)

  Ozmo [utilizator]

  Tare are LS
 • +26 (30 voturi)    
  Lol (Vineri, 30 august 2019, 17:27)

  mitg [utilizator]

  Pesedista din ea dixit.
 • +26 (30 voturi)    
  E si CSM-ul in campanie? (Vineri, 30 august 2019, 17:29)

  Caligula [utilizator]

  Nu se baga cumva CSM-ul prea mult in politica? Ca asa poate fi acuzata si Dancila, ca a numit un ju(de)cator fara sa-l consulte pe presedinte.
 • +28 (30 voturi)    
  ps (Vineri, 30 august 2019, 17:30)

  sorvas [utilizator]

  cred ca ar trebui ca cei de CSM sa numeasca in mod direct ministrul justitiei, ca sa nu mai fie nicio problema. ei stiu cel mai bine problemele din sistem si oricum nu "permit" nimanui nimic si vor face "tot ceea ce este necesar".

  Cred ca cineva acolo e foarte frustrat. Probabil Iohanis trebuia sa ii respinga pe toti mai putin pe blonda aia tunsa scurt, ca vezi domne e magistrat si are "prestanta".

  da' ce face cucoana aia asa de important de s-a cred astia buricul pamantului? dupa ce ca au beneficii de moare lumea din banii munciti de noi, mai vor si puteri absolute si eventual sa nu comenteze nimeni la ce zic, doar sa aprobe. hai sictir
 • +26 (30 voturi)    
  Asta (Vineri, 30 august 2019, 17:40)

  vasile-roaita [utilizator]

  se potriveste de minune ca latroaica la latrina 3.
 • +16 (18 voturi)    
  Asa, Savonea (Vineri, 30 august 2019, 17:43)

  omezu [utilizator]

  Nu te lasa, fii si fudula!
 • +14 (16 voturi)    
  Idioti . . . (Vineri, 30 august 2019, 17:50)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . care ne cred pe noi idioti! Simplu!
 • +14 (18 voturi)    
  Mi se pare logic (Vineri, 30 august 2019, 17:55)

  Werwolf1 [utilizator]

  Voi ,cu matracuca aia in frunte , acceptati ordine numai de la Rahova
  • -3 (5 voturi)    
   lupane dac, (Vineri, 30 august 2019, 21:32)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Werwolf1

   atunci e simplu. castigati alegerile si vor asculta de voi, ii veti putea baga in puscarie pe toti cei ce nu va plac. ;-)
   • 0 (0 voturi)    
    Nashu' trambitzasu (Marţi, 10 septembrie 2019, 19:18)

    Werwolf1 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    Nu trolache . La puscarie trebuie sa mearga TOTI cei care incalca legea. Si care noi? Daca noi suntem "noi" atunci cine sunteti "voi" ?
 • +13 (17 voturi)    
  Doar PSD ALDE au dreptul sa va dea ordine! (Vineri, 30 august 2019, 17:56)

  nlln [utilizator]

  Nimic nou.
 • +16 (20 voturi)    
  Cum or fi ajuns astia in CSM? (Vineri, 30 august 2019, 17:56)

  LiviuX [utilizator]

  Ca pana si un copil de clasa a opta are mai multa minte...
  1. Nu le-a dat dispozitii, a incercat sa le explice. Dar daca nu au cap, ce sa-i faci..., degeaba.
  2. Auzi la ei: "Nici un considerent din decizia Curții Constituționale, însă, nu poate conduce la concluzia că acceptarea, de către un judecător, să fie propus pentru numirea în funcția de ministru al justiției implică, de plano, o activitate cu caracter politic". Dar la ce concluzie poate duce??? Deci un judecator accepta sa fie propus intr-o functie politica (cea de ministru), de catre organisme politice (guvern, parlament), numit si validat acolo politic (parlament), dar vezi bine saracul nici prin gand nu-i trece ca asta implica vreo activitate cu caracter politic. Ce mai poti comenta la asa ceva??
 • +9 (9 voturi)    
  Note de sub_sol (Vineri, 30 august 2019, 19:16)

  ipolitic [utilizator]

  "Secția pentru judecători nu acceptă ordine de la nicio altă putere în stat.."
  Nici macar dispozitii? Vezi ca se supara CCR.
  "..pentru a apăra independența puterii judecătorești de orice fel de presiuni și imixtiuni, indiferent de persoana care le exercită."
  In primul rand, juridic, Presedintele Romaniei nu este o persoana. Este o institutie.
  Si cu Sectia Speciala cum facem? Imixtiunea lor nu conteaza?
  Daca ma gandesc bine, CSM isi exercita rolul tot prin presiuni si imixtiune.
 • +8 (8 voturi)    
  Hahaha (Vineri, 30 august 2019, 19:20)

  Teo3000 [utilizator]

  Tatucul Cesemus al duduiei Justitica, cand conul Parlamentus ii da chiloteii jos duduii si o dezvirgineaza, tace malc si se face ca nu vede nimic.
  Da cand conul Presindetes spune ca nu-i frumos ca duduia Justitica sa se plimbe cu fundul gol, tatucul CSM sare ca ars, ca o jigneste pe duduie, care e o domnisoara pudica si pe deasupra si fata mare.
  Nota: Textul de mai sus e un pamflet.
 • +7 (7 voturi)    
  “Sectia de judecatori nu accepta ordine”??? (Vineri, 30 august 2019, 19:43)

  V. Istina [utilizator]

  Ha! Decat daca vin de la antena3 poate!

  Nu e nimic rau in ce spune femeia asta, daca si-ar face treaba, si ar lucra in folosul Dreptatii si nu al hotilor si borfasilor!

  Dar cand stim cine este, ce face si ce a facut, nu poti decat sa te minunezi cat de urat suna limba romana in gura ei... Si sa speri ca va parasi scaunul ala vremelnic pe care au saltat-o borfasii... cand i se ca trezi macar o bruma de constiinta.
 • +8 (8 voturi)    
  "CSM nu accepta ordine" (Vineri, 30 august 2019, 20:21)

  n.dumiritu [utilizator]

  "Secția pentru judecători a CSM ... va acționa în interesul milioanelor de cetățeni". Afirma raspicat sefa CSM care sta la 10 km de Bucuresti si incaseaza fara rusine 10.400 le/luna pentru ca ii ia 15 min. sa ajunga la munca. 10.400 le/luna inseamna 8 salarii nete minime. Pentru faptul ca petrece 30 de minute/zi in trafic, seful CSM solicita venitul a 8 salariati care produc ceva 8 ore/zi si aduc ceva util acestei tari. Savonea cugetind cu compasiune si devotiune la "interesul milioanelor de cetățeni" de la inaltimea a 10.400 lei/luna doar pt.ca se oboseste sa stea 15*2 min/zi in trafic reprezinta noul standard de nerusinare publica. Va rog sa fie consemnat, pentru ca eventualii pretendenti la premiul "ipocritul anului" sa nu creada ca e o competitie pentru ageamii.

  Intre morala si lege nu este convergenta, ne spun filosofii politicii. Savonea va argumenta ca legea ii permite sa ia 10400/luna pe naveta.
 • +4 (4 voturi)    
  supunere (Vineri, 30 august 2019, 21:20)

  Wheelwright [utilizator]

  Deci voi raspundeti ordinelor (nu sunteti independenti), doar ca ati mentionat de la cine.
  Gunoaie...
 • +2 (2 voturi)    
  Intreb: (Vineri, 30 august 2019, 22:39)

  unins [utilizator]

  Dana Garbovan si-a inaintat demisia, era aprobata de CSM, dar Președintele încă nu apuca sa emită decretul de eliberare din funcție iar acesta nu a fost publicat în M.Of. Garbovan era un simplu cetatean sau inca era judecator? Cine are dreptate?
 • +1 (1 vot)    
  In logica acestei... (Sâmbătă, 31 august 2019, 18:24)

  Costello [utilizator]

  ... femei , Romania nu mai are presdinte din cauza ca e in campanie electorala! Mai femeie, vino-ti in fire!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by