Klaus Iohannis respinge acuzațiile de încălcare gravă a independenței justitiei: Secția pentru judecători a CSM nu ar trebui să facă politică

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 29 august 2019, 16:30 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Administratia Prezidentiala
Președintele Klaus Iohannis respinge acuzațiile de încălcare a independenței justiției formulate de Secția pentru Judecători a CSM și explică faptul că nu a respins candidatura pentru funcția de ministru al justiției „a judecătorului Dana-Cristina Gîrbovan, ci a cetățeanului român Dana-Cristina Gîrbovan, care a acceptat propunerea premierului de a ocupa o funcție de ministru într-un guvern politic și care a și înaintat demisia din magistratură”.

„Orice altă perspectivă ar însemna că fie propunerea transmisă de prim-ministru pentru funcția de ministru al justiției era în contradicție flagrantă cu Legea fundamentală, fie magistratul nominalizat, prin acceptarea acestei propuneri, ar fi fost în dezacord cu propriul său statut profesional”, a argumentat șeful statului.

Klaus Iohannis apreciază că opinia Secției pentru judecători a CSM este „îngrijorătoare și de natură să vulnerabilizeze” independența și prestigiul justiției și al statutului de judecător „întrucât induce ideea că un judecător poate ocupa o funcție de ministru”.

„Secția pentru judecători a CSM trebuie să explice cum ar fi putut Președintele României să numească în funcția de ministru un judecător, așa cum se afirmă explicit în comunicatul transmis public. Ingerințe cu adevărat grave la adresa independenței justiției sunt tocmai aceste aprecieri inexplicabile din partea unor profesioniști ai actului de justiție, care par să condamne tocmai faptul că Președintele României a respectat legile și Constituția țării”, arată Klaus Iohannis.

Președintele consideră că, înainte de a transmite comunicatul de presă, judecătorii care au semnat comunicatul ar fi trebuit „să fi parcurs recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit cărora judecătorul trebuie să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece, chiar dacă nu este desemnat, acesta va fi identificat cu o anumită tendință politică, în detrimentul independenței”.

„Comisia de la Veneția consideră, totodată, că judecătorii nu ar trebui să se pună într-o poziție în care independența sau imparțialitatea lor ar putea fi periclitate.

Prin opiniile exprimate, Secția pentru judecători a CSM nu ar trebui să facă politică, ci să promoveze în mod real independența justiției și a fiecărui judecător în parte, nepărtinitor și în limitele competențelor sale constituționale”, încheie președintele.

O parte dintre judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-au acuzat pe președintele Klaus Iohannis că încalcă grav independența și prestigiul justiției, prin referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea profesională a Danei Gîrbovan, refuzată pentru funcția de ministru al Justiției.

Secția pentru judecători a CSM a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că motivarea prezentată de către președinte pentru justificarea respingerii propunerii în funcția de ministru al justiției a unui judecător, prin referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea sa profesională, reprezintă o încălcare gravă a independenței și prestigiului justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii și puterea judecătorească, prin instanțele judecătorești, sunt singurele autorități îndreptățite prin dispozițiile expres prevăzute în Constituție și în legislația organică să decidă dacă un judecător are sau nu toate calitățile cerute de dispozițiile legale pentru exercitarea funcției, spun judecătorii din CSM.

Ei susțin că afirmațiile președintelui la adresa Danei Gîrbovan, care a fost judecător mai mult de 19 ani, reprezintă, în lipsa oricărei constatări a veridicității acestora în cadrul mecanismelor legale și constituționale, un vădit atac la adresa independenței și prestigiului justiției.

"Secția pentru judecători a subliniat în nenumărate ocazii și reiterează în circumstanțele actuale că, indiferent de climatul social și politic, reprezentanții instituțiilor statului trebuie să dea dovadă în discursul public de echilibru și prudență, iar nicio situație nu poate justifica încălcarea garanției constituționale a independenței justiției.

Nu în ultimul rând, Secția pentru judecători consideră că programul propus de candidatul respins pentru Ministerul Justiției ar fi contribuit la îmbunătățirea condițiilor din justiție și este condamnabil că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiție mai bun în folosul cetățeanului", mai spun judecătorii din CSM.

Dana Gîrbovan și-a depus luni demisia din magistratură, ca urmare a nominalizării sale de către PSD pentru funcția de ministru al Justiției. Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit atunci de urgență și i-a aprobat solicitarea. Gîrbovan a explicat că a decis să facă acest pas pentru ca procedura de numire a sa în funcția de ministru să poată fi inițiată.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge "în integralitate” remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, pentru că propunerile pe care le-a primit sunt "inacceptabile”.

"Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu, a argumentat Iohannis respingerea propunerii pentru Justiție.

Ulterior, Dana Gîrbovan a anunțat pe Facebook că își retrage demisia din magistratură și că va cere Secției pentru judecători a CSM să ia act de retragerea demisiei. Gîrbovan a mai spus că va "răspunde public, punctual, motivelor președintelui, inclusiv aceluia că propunerea ce mă vizează este "total împotriva valorilor democratice", după ce acesta își va motiva în scris și publica hotărârea”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7825 vizualizari

 • -8 (26 voturi)    
  Independenta... (Joi, 29 august 2019, 16:51)

  dragos_k [utilizator]

  ...prestigiului sau prestigiul independentei? :)) Aveti atatea greseli in ultima vreme, hotnews!
  • +7 (17 voturi)    
   Citești sa te informezi? (Joi, 29 august 2019, 17:47)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui dragos_k

   Poate te crezi profesor de gramatica pe internet , și corectezi tezele copiilor?
 • +10 (24 voturi)    
  Nu ar trebuii,dar face politica de Savoniera sapun (Joi, 29 august 2019, 16:59)

  Plagarus [utilizator]

  .....psdist.
 • -15 (23 voturi)    
  Dulapul bate campii.... (Joi, 29 august 2019, 17:01)

  Gigi Kent [utilizator]

  Dulapul bate campii, facandu-se ca nu intelege ca daca si-a dat ieri demisia din magistratura si presedintele face referire la dna Girbovan azi nu exista nici o modalitate prin care cineva sa creada ca ale sale comentarii se refera la ultimele 24h. Ce naiba suntem copii?

  Cetateanul Dana Cristina Girbovan este aceeasi persoana cu judecatorul Dana Cristina Girbovan pana acum 24 de ore.
  • 0 (8 voturi)    
   Da, unii sunt mai grei de cap, ce sa-i faci... (Joi, 29 august 2019, 20:42)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Sa incerc sa explic: Eviden ca Cetateana si judecatorul sunt aceeasi persoana. Problema e deci la cine s-a referit Presedintele (daca s-a referit la ea): la ea ca persoana sau la ea ca judecator. Daca s-a referit la ea ca persoana, nu vad nici o problema, deci CSM vorbeste in plus, fara motiv si fara obiect. Daca s-a referit la ea ca judecator, aunci CSM-ul are dreptate sa dea acest comunicat. Deci unde anume in ceea ce a spus Presedintele face referire la ea ca judecator, ca sa fie justificat comunicatul CDM? Ca eu unul nu am vazut nimic de genul asta in comunicatul Presedintelui. Poate da cineva citatul si sursa de unde a fost preluat? Dar susra exacta si una credibila, nu gen antena3...
   • -1 (1 vot)    
    declaratie de presa (Vineri, 30 august 2019, 14:23)

    Andrei Mihai Gratie [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    uite aici link catre site-ul presedintiei
    https://www.presidency.ro/ro/presedinte/agenda-presedintelui/declaratia-de-presa-sustinuta-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1567005316
    • -1 (1 vot)    
     re (Vineri, 30 august 2019, 14:32)

     Andrei Mihai Gratie [utilizator] i-a raspuns lui Andrei Mihai Gratie

     https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/comunicat-de-presa1567084647
    • -1 (1 vot)    
     Exact! Poate citeste si "Gigi Kent" daca poate... (Vineri, 30 august 2019, 15:20)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Andrei Mihai Gratie

     Se refera la propuneare pentru ministru al justitiei, deci la persoana propusa, in acel moment persoana particulara intrucat isi depusese demisia, nicidecum la un judecator, la CSM sau mai stiu eu cine, ca sa aduca atingere justitiei.
  • 0 (6 voturi)    
   aiurea (Joi, 29 august 2019, 22:46)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Bati campii ca de obicei si mananci kko de postac PSD-ist
 • -14 (24 voturi)    
  ce le mai stie el pe toate (Joi, 29 august 2019, 17:01)

  vodatepes [utilizator]

  Ce le mai stie el pe toate domnul profesor de fizica. Au trecut 5ani si in afara de legea frecarii nu stie altceva nimic. Da Legea frecarii mentei.
  • 0 (4 voturi)    
   Lasa ca e doxa (Vineri, 30 august 2019, 8:06)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   pricolicea, ciordache, madama dan, baltata veo., ....
   Ce au facut astia si altii ca ei de freaca pensiile si salariile alea nesimtite si pseciale?!
   Vedea-te-as in nick-ul tau infipt!
   Poate asa te trezesti!
 • -15 (23 voturi)    
  De fapt (Joi, 29 august 2019, 17:05)

  Unforgiven [utilizator]

  Iohannis se refera la faptul ca este Fariseu!!
  • -1 (5 voturi)    
   neuitat (Joi, 29 august 2019, 22:48)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   "Neuitatule", vezi ca ti-ai pierdut üzul ratiunii"...
 • +10 (20 voturi)    
  Sabvonea + Girbovan (Joi, 29 august 2019, 17:32)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Magistrate coruăte, inhaitate cu hotii si complicii lor, sustinatoare infocate a Justitiei pentru Hoti
 • +16 (22 voturi)    
  Joacă de fetițe, ba e jude, ba nu (Joi, 29 august 2019, 17:38)

  clencix [utilizator]

  CSM, care se laudă că e arbitru de arbitri, a fluierat un fals offseid la stegulețul fluturat aiurea de asistenți învățați cu închiderea unui ochi. Alba-neagra nereușită.
 • +16 (22 voturi)    
  călugărița (Joi, 29 august 2019, 17:52)

  nahir [utilizator]

  (insecta) savonea își arată mușchii.
  E bine că știm și cine sunt cei șase judecători ”independenți”. Atât de independenți încât transpiră psd prin toți porii, așa cum pe vremuri și oprescu se dădea independent.
  Interesantă și opțiunea retragerii demisiei. Doar în cazuri ca ale gârbovitei se acceptă retragerea demisiei? Că dacă eu îmi dau demisia dintr-un loc de muncă ca să ocup un altul în alt loc de muncă (adică exact ce a făcut madama), nici pomeneală să fiu reprimit la fostul loc de muncă dacă nu mă mai pot angaja la noul loc de muncă.
 • -14 (20 voturi)    
  normal ca Iohannis (Joi, 29 august 2019, 17:57)

  victor L [utilizator]

  nu greseste; nici cind a spus ca o hotarire definitiva a unei instantei este "un banal act administrativ".
  • +7 (13 voturi)    
   Si ce e gresit in asta? (Joi, 29 august 2019, 18:57)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Poate vrei sa explici. Nu e banal, nu e act administrativ? Ce nu e corect?
 • -15 (21 voturi)    
  Măi să fie (Joi, 29 august 2019, 18:12)

  CalinMircea [utilizator]

  Dacă era propus Dănileț era acceptat imediat. Câtă mizerie umană! Urât îmbătrânesc unii! Câh!
 • +12 (16 voturi)    
  Independenta !!!? PRESTIGIUL !!!? (Joi, 29 august 2019, 18:23)

  sipu [utilizator]

  O institutie complet corupta , cu mici exceptii de oameni VERTICALI . VRETI exemple de INCOMPETENTA” , cazuri identice cu solutii diferite ..................SAMD
 • -3 (9 voturi)    
  Aparatorul justitiei (Joi, 29 august 2019, 19:41)

  Arminius [utilizator]

  Justitia se ia la cearta cu aparatorul justitiei? Aparator care ataca.... Foarte tare. Fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma feresc singur!
 • +3 (7 voturi)    
  poate.... (Joi, 29 august 2019, 20:39)

  asada [utilizator]

  ....ne spune madam Savonea si gasca sustinatoare daca i sa incalcat independenta de borfesii PSD-ALDE ..Dragnea ,Iordache,Nicolicea ,Serban Nicolae ,Toader ,Tariceanu si adunatura de hoti din parlament compania !!!! Sluga prea plecata nu se simte bine cand ia labe peste bot !!!!
 • +2 (8 voturi)    
  Membrii (Joi, 29 august 2019, 20:48)

  Rahan5 [utilizator]

  CSM au fost numiti de fosta Majoritate Parlamentara PSD- ALDE.
  Ei de fapt nu mai au acum legitimitate dovedita in functiile de la CSM.
  La schimbarea Orientarii Politice a Guvernului ar trebuii, prin Constitutie, ca imediat fiecare membru CSM ales de Parlament sa vina pentru Reconfirmare prin Vot al Parlamentului.
  Deci, exact acum CSM nu mai vorbeste in numele nimanui. Cu atat mai putin in numele poporului roman.
  • +1 (3 voturi)    
   Hmmm... (Vineri, 30 august 2019, 10:00)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Membrii CSM sunt alesi de judecatori / procurori .
   Deci ii reprezinta pe judecatori / procurori …
   Un exemplu relevant , care arata - dincolo de orice indoiala - calitatea judecatorilor din Romania …
   In rest , doar vorbe goale ...
 • -2 (6 voturi)    
  Declaratia lui iohannis (Vineri, 30 august 2019, 8:35)

  Theros [utilizator]

  Acest parat presedinte incalca tot . Cred cu tarie ca dintre toți candidații care se vor înghesui la toamnă să ceară votul românilor pentru a se putea așeza în fotoliul prezidențial de la Cotroceni, unul singur ar trebui descalificat din start în opțiunile electoratului: ACEST TRADATOR DE TARA klaus iohannis. Cel care, în disperarea lui de a mai prinde încă un mandat de Președinte a dat „Crucea de Fier” pe șapca lui Trump. Motivul este simplu, înscris în Constituție ca un fel de „fișă a postului” pe care însă Iohannis stă cu picioarele, deci nu are cum să o citească:

  „(1) Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării.

  (2) Președintele României veghează la respectarea Constituției României și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.”

  Concret, Președintele României este primul diplomat al țării, comandantul supreme al forțelor armate și mediatorul cel mai îndreptățit să aplaneze conflictele dintre stat și societate sau dintre forțele politice.

  În acești ultimi 15 ani, am avut adesea motive să mă simt rușinat de cei care reprezentau România. Coruptul si betivul de traian băsescu, mic, pocit și vulgar, se simțea în inferioritate. Evita reuniunile internaționale unde era complexat și din acest motiv se ținea de o parte, subliniind parcă, la propriu, poziția periferică a României. A venit aceasta matahala de klaus iohannis și lucrurile nu s-au îndreptat, fiindcă, deși de la înălțimea-i corpolentă președintele arunca priviri un jur cu un rictus de autosuficiență pe buze, în relațiile cu străinătatea, s-a comportat ca un lacheu. Dar niciodată nu m-am simțit mai umilit ca acum, după ultima poznă a ocupantului palatului Cotroceni: s-a prezentat în fața președintelui Donald Trump însoțit doar de gașca lui de consilieri și de expiratul „ambasador ” George Maior,
  • +1 (3 voturi)    
   Arestarea grupului infractional organizat psd (Vineri, 30 august 2019, 10:49)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui Theros

   Presedintele a facut exact ce trebuia, a respectat intocmai prevederile din fisa postului, in acest caz :
   Presedintele nu putea accepta in functia de ministru al justitiei un reprezentant al grupului infractional organizat psd, o sluga a mafiei psd.
   Presedintele a actionat foarte corect, impiedicand infiltrarea unui om al mafiei psd in guvern.
   Dana Scarbovan este unul din oamenii mafiei psd, infiltrat in justitie.
   Uniunea Nationala a Judecatorilor Corupti din Romania (UNJCR) si Asociatia Magistratilor Corupti din Romania (AMCR) sunt doua organizatii ale magistratilor corupti, aflati in slujba mafiei psd, organizatii create de mafia psd pentru a distruge sau a controla justitia din interior.
   In timp ce toti magistratii cinstiti, corecti, competenti au criticat modificarile aduse legilor justitiei, in timp ce toate organismele internatioanle au cerut abrogarea tuturor modificarilor aduse legilor justitiei, Dana Scarbovan a sustinut toate aberatiile si toate monstruozitatile inserate in legile justitiei, de catre likelele din parlament, in favoarea infractorilor.
   Foarte normal ca presedintele a respins aceasta propunere nerusinata, venita din partea mafiei psd.
   Speram ca Societatea Civila sa organizeze actiuni energice de protest, impotriva noilor incercari ale mafiei psd de a continua atacul impotriva independentei justitiei, de a continua incercarile de a a-si subordona justitia.
   Magistratii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili trebuie sa lupte pentru desfiintarea Sectiei Speciale si revocarea oamenilor mafiei psd, infiltrati la CCR, la ICCJ, in CSM, la Inspectia Judiciara, la Curtile de Apel si la Judecatorii.
  • +1 (3 voturi)    
   grea .... (Vineri, 30 august 2019, 11:28)

   asada [utilizator] i-a raspuns lui Theros

   ....viata ai baiatule cu dezamagirea cronica de care suferi !!! Partea proasta este ca find cronica nu se mai vindeca niciodata !!! Pacat de matale !!!! Apropo, scolit si priceput in toate celea nu te inscrii la alegerile prezidentiale sa faci o tara intreaga fericita si sa te vindeci ,poate !!???
   • +2 (2 voturi)    
    Lasa-l saracu, pare ca are probleme mai grave (Vineri, 30 august 2019, 14:31)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui asada

    decat dezamagirea cronica. Nu vezi, ca nu e in stare sa judece singur? Dovada ca doar reproduce niste citate, ceea ce si un copil de clasa primara poate face, si apoi insira niste vorbe, fara ca insa sa spuna nimic clar, sa aduca argumente cum au fost incalcate articolele citate, sa aduca argumente in general, dar sustinute si de dovezi clare si concrete.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by