Comisarul șef de poliție Radu Gavriș, fost șef al Serviciului Omoruri și actual adjunct al șefului Poliției Capitalei, figurează printre numele propuse la conducerea Poliției Române, instituție rămasă fără șef după demiterea lui Ioan Buda, în contextul scandalului Caracal. Gavriș este cel căruia fostul ministru Carmen Dan îi ceruse să facă un pas în spate după ce a criticat dur modificările la Codurile Penale. În cărți pentru conducerea IGPR mai sunt și fostul șef al Inspectoratului Bogdan Despescu și fostul șef al Direcției de Operațiuni Liviu Vasilescu, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

Radu GavrisFoto: Politia Capitalei

Poliția Română a rămas fără șef după ce Ioan Buda a fost demis de ministrul de Interne Nicolae Moga, demisionar și el între timp, în contextul cazului Caracal.

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că, alături de chestorul-șef de poliție Bogdan Despescu, demis de la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) în urmă cu un an și jumătate, sunt în cărți pentru conducerea Poliției Române și comisarul șef Radu Gavriș și chestorul Liviu Vasilescu.

Cine este Radu Gavriș

Gavriș este adjunct al șefului Poliției Capitalei din august 2018, iar până atunci a condus Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei.

Comisarul șef Călin Gavriș este cel căruia la începutul lui 2018 Carmen Dan, ministru de Interne la acea vreme, îi ceruse "să facă un pas în spate", invocând prescrierea unui dosar în care suspect principal era Eugen Stan, polițistul de la Rutieră acuzat de pedofilie.

Tot atunci, Radu Gavriş criticase modificarea Codului Penal, spunând că va duce la situaţii revoltătoare: un suspect de pedofilie să fie prezent la audierea victimei ori ca violatori şi criminali să nu fie pedepsiţi, pentru că imaginile filmate de camerele de supraveghere nu pot fi folosite de anchetatori.

"Excluderea camerelor de supraveghere din mijloacele de probă ar duce înapoi sistemul judiciar cu 20 de ani. În anii 90, la începutul anilor 2000, orice faptă din spațiul public risca să rămână cu autor necunoscut. Pe scurt, un autor de omor, pedofil, orice infracțiune gravă cu care ne ocupăm și pentru care pot să vorbesc poate să rămână în continuare în libertate și să comită aceste fapte", spunea Radu Gavriș, la Digi 24.

În 28 august 2008, Carmen Dan îl reevalua pe Gavriș și îi mulțumea pentru "profesionalismul şi determinarea” cu care s-a acţionat pentru recuperarea pistolului care i-a fost furat femeii jandarm în timpul violenţelor din 10 august din Piaţa Victoriei.

Cine este Liviu Vasilescu

Chestorul Liviu Vasilescu, al cărui nume figureză și el printre al celor propuși pentru șefia IGPR, a condus Direcția de Operațiuni Speciale (DOS) din Poliția Română până în aprilie 2018, când a fost schimbat din funcție și mutat la Direcția de Arme și Muniții, ”cu acordul său”, după cum transmitea Poliția Română printr-un comunicat de presă.

IGPR preciza că Vasilescu ”a preluat, cu acordul său”, funcția de director al Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Potrivit unor surse judiciare citate atunci de G4Media, Direcția de Operațiuni Speciale era una dintre instituțiile cheie cu care lucra DNA, după ce Curtea Constituțională a decis să scoată SRI din anchetele penale.

Sub conducerea lui Liviu Vasilescu, informațiile despre filaje și interceptările realizate de această Direcție nu au ajuns la politicieni. Asta ar fi fost tocmai miza schimbării, pentru că Liviu Dragnea ar fi vrut să dețină control asupra acestei structuri din Poliția Română care se află în relație cu DNA.

Cine este Bogdan Despescu

Și chestorul-șef de poliție Bogdan Despescu, demis de la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) în urmă cu un an și jumătate, pe fondul scandalului polițistului acuzat de pedofilie, figurează printre numele propuse să preia din nou această funcție, au declarat pentru HotNews.ro sursele citate.

Chestorul Bogdan Despescu (47 de ani) a mai deținut funcția de inspector general al IGPR din decembrie 2015 până în ianuarie 2018, când a fost demis ca urmare a scandalului declanșat de cazul unui polițist de la Brigada Rutieră a Capitalei, Eugen Stan, acuzat de pedofilie.

Despescu a fost atunci schimbat din funcție la cererea ministrului de Interne Carmen Dan, de către premierul interimar Mihai Fifor, după demisia Guvernului Tudose. Mai exact, în ianuarie 2018, după declanșarea scandalului din Poliția Română generat de cazul polițistului acuzat de agresiuni sexuale, cele mai recente victime fiind doi copii, ministrul Carmen Dan i-a trimis premierului Mihai Tudose propunerea de schimbare din funcție a șefului IGPR, Bogdan Despescu. De asemenea, ea a propus înlocuirea acestuia cu Cătălin Ioniță.

Propunerea a fost refuzată însă de Mihai Tudose, care i-a cerut în schimb lui Bogdan Despescu să îi prezinte, în termen de o săptămână, un raport. Ulterior, Mihai Tudose a acuzat-o pe Carmen Dan că l-a mințit, spunând că nu mai dorește să mai lucreze cu ea și că, dacă va fi lăsată să își dea demisia, o va accepta. Carmen Dan a refuzat însă să demisioneze, iar acest conflict a dus în cele din urmă la decizia Comitetului Executiv al PSD de a-i retrage sprijinul politic lui Mihai Tudose, acesta demisionând din funcția de premier.