Boris Johnson a preluat miercuri funcția de premier al Marii Britanii după ce Regina Elisabeta a II-a a luat act de demisia Theresei May și a acceptat numirea noului lider al conservatorilor, moment care marchează venirea la putere a taberei care a făcut campanie pro-Brexit la referendumul din 2016.

Boris JohnsonFoto: Wikimedia Commons

"Este evident că sunt mulți pesimiști acasă și în străinătate care cred că, după trei ani de indecizie, această țară a devenit prizoniera vechilor dispute din 2016 și că tocmai aici, în casa democrației, suntem incapabili să onorăm un mandat democratic (rezultatul votului de la referendumul din 2016 -n. red). Mă aflu astăzi aici, în fața dvs, pentru a vă spune că acei critici nu au dreptate”, a spus Boris Johnson, în primul discurs susținut la sediul oficial al guvernului Downing Street.

Protestatarii au încercat să blocheze mașina premierului în drumul către Palatul Buckingham, înainte ca acesta să preia oficial mandatul.

Johnson devine premier într-unul dintre momentele cele mai dificile din istoria Regatului Unit de la al Doilea Război Mondial încoace, cu o societate profund divizată pe tema ieșirii din Uniunea Europeană și slăbită de o criză politică de nu mai puțin trei ani.

Unul dintre cei mai vocali politicieni care au făcut campanie pentru Brexit, fostul primar al Londrei a declarat în repetate rânduri că Brexitul se va produce pe 31 octombrie cu sau fără acord, pe principiul ”acționează sau mori” (”do or die”), promițând că va aduce un suflu nou de optimism și energie în abordarea divorțului de UE.

Data divorțului de UE a fost inițial fixată pentru 29 martie, dar a fost amânată de două ori în lipsa susținerii majorității deputaților de la Londra pentru acordul negociat de Theresa May și pentru a evita o ieșire fără acord.

Boris Johnson ar urma să anunțe chiar astăzi membrii cabinetului său, cel puțin pe cei care vor deține principalele portofolii, printre care cel de la interne și de finanțe.

Omul care a conceput și a coordonat întreaga campanie agresivă pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Dominic Cummings, va fi consilier al premierului Boris Johnson, potrivit unor surse citate de Reuters.

Creierul campaniei Leave a fost acuzat de folosirea de ”tehnici de propagandă sovietică” și de sfidarea Parlamentului care a demarat o anchetă în legătură cu manipularea votului din cadrul referendumului din 2016.

Johnson a lucrat cu Cummings în cadrul campaniei Leave, manipulând datele și speculând faptul că menținerea Regatului Unit în UE ar costa Londra 350 de milioane de lire sterline pe săptămână, acesta fiind și principalul mesaj inscripționat pe celebrul autobuz de campanie care a stat sub semnul sloganului electoral ”Take back control”.

Potrivit unor surse politice citate de BBC News, componența cabinetului va reflecta ”Britania modernă”.

De asemenea, este de așteptat ca Johnson să mărească numărul femeilor care ocupă funcții de miniștri, și să acorde o atenție deosebită reprezentării politice a minorităților etnice.

Boris Johnson a câștigat, marți, detașat cursa pentru a deveni viitorul premier britanic în fața ministrului Afacerilor Externe Jeremy Hunt, potrivit rezultatelor anunțate marți de Partidul Conservator.