Omul care a conceput și a coordonat întreaga campanie agresivă pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Dominic Cummings, va fi consilier al premierului Boris Johnson care speră astfel să obțină un sprijin important pentru a gestiona Brexitul, potrivit unor surse citate de Reuters. Creierul campaniei Leave a fost acuzat de folosirea de ”tehnici de propagandă sovietică” și de sfidarea Parlamentului care a demarat o anchetă în legătură cu manipularea votului din cadrul referendumului din 2016.

HotNews.roFoto: Hotnews

Johnson, care va prelua miercuri, oficial, funcția de prim-ministru, a lucrat cu Cummings în cadrul campaniei Leave, manipulând datele și speculând faptul că menținerea Regatului Unit în UE ar costa Londra 350 de milioane de lire sterline pe săptămână, acesta fiind și principalul mesaj inscripționat pe celebrul autobuz de campanie care a stat sub semnul sloganului electoral ”Take back control”.

Cummings a lucrat, în cadrul campaniei, și cu Nigel Farage, pe atunci lider al partidului UKIP, în prezent președinte al unui nou partid denumit chiar Brexit, formațiune care a intrat în noul Parlament European, în urma alegerilor din 26 mai.

Reuters notează că aducerea lui Cummings pe o poziție atât de importantă în cabinetul său riscă să stârnească nemulțumirea unor parlamentari, inclusiv a celor care sunt pro-Brexit. Și asta pentru că Dominic Cummings a sfidat Parlamentul la începutul acestui an când a refuzat să se prezinte în fața membrilor Camerei Comunelor în cadrul anchetei vizând fenomenul fake news și utilizarea abuzivă a datelor personale din campania pentru referendum.

Cummings are 47 de ani și este apreciat de unii pentru strategia de succes prin care a reușit să îi convingă pe britanici să voteze împotriva Uniunii Europene, în 2016. La acea dată, unul dintre oamenii care au lucrat la campanie declara că Dominic Cummings folosește ”tehnici ale propagandei sovietice„ și s-a axat pe două mesaje: pierderea a 350 de milioane de lire sterline pe săptămână (pierderi înregistrate de sistemul de sănătate) și, al doilea, că Turcia va intra în UE.

Informația privind numirea sa în noul cabinet de la Londra a fost furnizată de surse apropiate de Boris Johnson, citate de Reuters. Dacă se confirmă, este o mare eroare. ”Să numești pe cineva care a sfidat parlamentul este o gravă eroare de judecată. Ar fi rușions ca premierul să îl răsplătească cu o astfel de funcție”, a apreciat, Sarah Wollaston, un fost parlamentar conservator.

Boris Johnson va prelua astăzi, oficial, funcția de premier al Marii Britanii de la Theresa May urmând să meargă la sediul guvernului din 10 Downing Street în cursul acestei după-amieze, după ce va fi primit în audiență de Regina Elisabeta a -II-a, la Palatul Buckingham.