Theresa May părăsește, miercuri, oficial, funcția de premier, printr-un ultim discurs în Camera Comunelor, la finalul căruia a fost aplaudată și ovaționată de colegii parlamentari, fostul lider al conservatorilor luptându-se din nou cu lacrimile așa cum s-a întâmplat atunci când și-a anunțat demisia. May a susținut ulterior un discurs de adio la sediul guvernamental din Downing Street, alături de soțul ei, urându-i succes lui Boris Johnson.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE: ”I-am scris ieri lui Boris Johnson pentru a-l felicita pentru alegerea sa (ca lider al partidului conservator și, implicit, ca premier-n.r), pentru a-i ura toate cele bune”, a spus Theresa May, în discursul de adio de la reședința guvernamentală.

"A servi ca prim-ministru al Regatului Unit este o mare onoare”, a mai declarat ea.

”În viață nu poți realiza nimic de unul singur așa încât o să-mi închei discursul cu sincere mulțumiri pentru colegii mei”.

May, 62 de ani, avea ochii în lacrimi în momentul în care a ieșit din sala Paralamentului, oprindu-se să dea mâna cu președintele Camerei, John Bercow. Ea urmează să preda mandatul succesorului Boris Johnson, la sediul guvernului din Downing Street.

May se va întoarce ca simplu parlamentar și a precizat că principala ei preocupare va fi să vină în întâmpinarea doleanțelor alegătorilor.

Marșând pe importanța legăturii dintre parlamentari și alegători, despre care a spus că reprezintă piatra de temelie a democrației parlamentare, May și-a încheiat discursul cu o voce tremurândă. ”Datoria de a fi în slujba cetățenilor va rămâne principala mea motivație”.

Discursul a durat mai bine de o oră și a fost urmărit de soțul Theresei May, Philip, din loja destinată publicului.

Întregistrări video făcute din elicopter arată funcționari ai parlamentului adunați în curtea instituției, aplaudând și făcând poze în timp ce mașina în care se afla Theresa May se îndrepta spre ieșire, cu destinația Downing Street.