Multe procese de corupție vor fi reluate de la zero. Darius Vâlcov, Elena Udrea, Alina Bica, Dan Șova, printre beneficiarii deciziei Curții Constituționale privind completurile de 3

de Mona Hera     HotNews.ro
Miercuri, 3 iulie 2019, 19:23 Actualitate | Esenţial


Darius Valcov
Foto: Guvernul Romaniei
​Multe procese de corupție care au fost judecate de completuri de 3 de la instanța supremă și care nu au decizii definitive vor fi reluate de la zero, iar printre beneficiari se vor număra Darius Vâlcov, Alina Bica, Elena Udrea, Dan Șova, Vlad și Mircea Cosma, a explicat pentru HotNews.ro avocatul Toni Neacșu. El spune însă că pentru condamnați cu decizii definitive, precum Liviu Dragnea, nu mai există nicio cale directă de atac, "singura soluție" fiind CEDO, care implică însă o procedură de durată.
Toni Neacșu, avocat în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman, cel care a invocat constituirea nelegală a completurilor de 3 și 5 judecători de la instanța supremă, a explicat pentru HotNews.ro efectele deciziei de miercuri a Curții Constituționale.

Există două situații:
 • Dosarele aflate acum la completurile de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor fi redistribuite unor alte completuri, după ce acestea se refac cu judecători specializați în fapte de corupție.
 • În cazul dosarelor cu decizii la completurile de 3 se admit apelurile și se retrimit pentru rejudecare la instanța de fond. Adică procesul se reia de la zero.
Beneficiarii deciziei CCR

Darius Vâlcov

Vâlcov, artizanul programului de guvernare al PSD și până de curând consilier al premierului Viorica Dăncilă, a fost condamnat la 8 ani de închisoare de un complet de 3 de la instanța supremă. Dosarul său este acum în apel la un complet de 5 judecători de la ICCJ, iar următorul termen de judecată este 17 septembrie. Darius Vâlcov a fost condamnat în 8 februarie 2018. El a fost trimis în judecată în 2015, de către procurorii DNA, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile.

Elena Udrea și Alina Bica

Fostul ministru Elena Udrea - fugară în Costa Rica, unde susţine că a primit statut de refugiat - a fost condamnată definitv la șase ani de închisoare în dosarul ″Gala Bute″. În acest dosar au fost condamnați și Rudel Obreja (5 ani de închisoare cu executare), Tudor Breazu (trei ani de închisoare cu executare), Ştefan Lungu (un an şi şase luni de închisoare cu suspendare), Gheorghe Nastasia (patru ani cu suspendare), Ana Maria Topoliceanu (trei ani cu suspendare) şi Dragoş Marius Botoroagă (doi ani şi şase luni cu suspendare). După decizia Curții Constituționale privind constituirea nelegală a completurilor de 5 judecători de la instanța supremă, Udrea, dar și ceilalți inculpați au depus contestaţii în anulare. Completul de 5 judecători de la Înalta Curte, care judecă dosarul Gala Bute, a decis recent să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu trei întrebări legate de deciziile Curţii Constituţionale.

În cazul Elenei Udrea s-ar aplica acum și decizia de miercuri a CCR privind nelegalitatea completurilor de 3, aceeași situație fiind și la Alina Bica și la ceilalți condamnați care au beneficiat de decizia CCR privind nelegalitatea completurilor de 5.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica - aflată și ea în Costa Rica - a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare, în iunie 2018, în dosarul în care era acuzată de favorizarea făptuitorului. În 19 martie, Înalta Curte de Casaței și Justiție a admis contestaţia în anulare formulată de Bica și rejudecarea dosarului.

Constantin Niță și Dan Șova

În aceeași situație sunt și Constantin Niță și Dan Șova, cărora le-au fost anulate condamnările după decizia CCR din noiembrie 2018 privind completurile de 5.

Fostul ministru al Energiei Constantin Niță a fost condamnat definitiv, în iunie 2018, de instanţa supremă la patru ani de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Judecătorii au desființat în totalitate decizia penală contestată şi au anulat toate formele de executare dispuse în baza sentinţei, astfel că procesul se rejudecă.

Dan Șova a fost condamnat în 20 iunie 2018 la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora, el având de plătit şi 100.000 euro. După decizia CCR, instanţa supremă a admis contestaţia în anulare depusă de fostul parlamentar PSD şi a dispus desființarea deciziei definitive de condamnare și rejudecarea dosarului.

Mircea, Vlad și Andreea Cosma

În 1 noiembrie 2016, un complet de trei judecători i-a condamnat pe fostul președinte al Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma la 8 ani de închisoare și pe fiul acestuia, fostul deputat PSD Vlad Cosma, la 5 ani de închisoare. Decizia a fost contestată la un complet de cinci judecători de la ICCJ, care în martie 2018 a decis definitiv trimiterea dosarului la rejudecare în fond. De asemenea, fiica fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, deputatul Andreea Cosma, a fost condamnată în decembrie 2018, în primă instanță, tot de către un complet de 3 judecători nespecializat pe corupţie, la 4 ani de închisoare.

Pentru Liviu Dragnea și pentru ceilalți condamnați definitiv nu există căi directe de atac

Avocatul Toni Neacșu a explicat că decizia Curții Constituționale privind completurile specializate nu va produce absolut niciun efect pentru cei care au condamnări definitive. De altfel, și decizia CCR arată că pot fi contestate numai deciziile date de completurile de 3 până în ianuarie 2019 , în măsura în care nu au devenit definitive.

Avocatul a exemplificat cu situația lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv la trei ani și jumătate de închisoare și pe care l-ar fi ajutat decizia favorabilă a CCR, dacă între timp nu era pronunțată sentința definitivă:
 • "Probabil se vor găsi diferite modalități tehnice, dar nu există o cale directă de atacare a sentinței definitive, prin care să poată fi invocată decizia CCR. Nu au la dispoziție niciun remediu procedural, nicio cale extraordinară de atac prin care să se poată anula hotărârea.
 • Problema completurilor de 3 a fost invocată ca motiv de apel chiar în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat. Acolo, nouă ni s-a respins acest motiv de apel și exact pe aceleași argumente a fost admis de CCR ca fiind conflict juridic de natură constituțională. Asta înseamnă că în mod normal acel motiv de apel trebuia admis de completul de 5.
 • Noi am cerut amânarea pronunțării instanței până la decizia CCR și în mod normal așa ar fi trebuit să se întîmple, cu atăt mai mult cu cât ICCJ era parte a acestui conflict cu CCR. Din acest punct de vedere, se poate invoca incompatibilitatea".
Singurele căi extraordinare pentru cei cu decizii definitive sunt contestația în anulare și revizuirea, care în aceste situații nu sunt posibile.
 • Contestația în anulare vizează întotdeauna numai decizia instanței de apel, adică neregulile de la completul de 5, ori neregulile au fost la compunerea completurilor de 3, adică la instanța de fond.
 • Revizuirea vizează doar situația în care se admite o excepție de neconstituționalitate, ceea ce iarăși nu este cazul, pentru că vorbim de un conflict jurdic de natură constituțională.
Singura cale de atac posbilă este la CEDO, însă procedura durează foarte mult, a precizat avocatul.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13758 vizualizari

 • +11 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 iulie 2019, 19:30)

  [anonim]

  • +18 (26 voturi)    
   Arestarea grupului infractional organizat psd (Miercuri, 3 iulie 2019, 22:01)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui

   > Multe procese de corupție vor fi reluate de la zero ...
   Alta prostie.
   In aceasta tara sunt numai tampiti ?
   De ce sa fie reluate de la zero ?
   Nu a auzit nimeni de autoritatea lucrului judecat ?
   Nu stie nimeni ca deciziile CCR se aplica doar in viitor ? Ca nu sunt retroactive ?
   In completurile de trei, au fost soferi, macelari, tamplari, ingineri, medici ? Nu.
   Au fost judecatori de la ICCJ.
   Pe viitor, completurile nu au decat sa fie alcatuite din judecatori specializati pe coruptie, cu toate ca toti judecatorii de la ICCJ sunt specializati pe coruptie.
   Daca vreun avocat va cere anularea sentintei, judecatorii trebuie sa respinga cererea, mentionand ca judecatorii sunt specializati pe coruptie.
   Daca am avea justitie, cei 5 judecatori corupti de la CCR ar fi arestati astazi pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru abuz in serviciu, pentru obstructionarea justitiei si pentru favorizarea infractorilor, in forma continuata. CCR nu se poate pronunta pe legalitate, ci doar pe constitutionalitate. Nu exista niciun conflict intre parlament si ICCJ. Nu exista niciun judecator la ICCJ care sa nu fie specializat pe coruptie. Ciordache nu avea dreptul sa sesiseze CCR.
   Deja ICCJ a facut prostia sa anuleze condamnarile date de completurile de 5 judecatori.
   Si in acel caz CCR nu se putea pronunta.
   Chiar aberanta, decizia CCR trebuia aplicata doar in viitor.
   • +1 (1 vot)    
    sa nu uitam unde traim (Joi, 4 iulie 2019, 12:59)

    sile1 [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    Niste romani "neaosi" (intelegeti ce vreau sa spun prin asta) au elaborat o lege prin care se spune ca numai completurile specializate pe coruptie pot judeca cauzele de coruptie.

    Acesti romani au uitat sa defineasca criteriile pe care trebuiau sa le indeplineasca judecatorii din aceste completuri,de pilda sa aiba niste cursuri postuniversitare,cu diploma sau certificat de absolvire sau masterate sau doctorate pe tematica respectiva ori training international care sa le confere calitatea de specialisti in domeniu respectiv,ma rog ceva care sa nu le puna la indoiala capabilitatea lor de a judeca cazuri de coruptie.

    Nimeni dintre cei care trebuiau sa puna in aplicare legea nu a acordat atentie acestui fapt si anii s-au scurs.

    Dupa vreo 19 ani vine o fata desteapta care nu se intreaba nici ea de ce nu sunt clar explicate criteriile care trebuiesc indeplinite pentru a face parte din respectivele completuri dar arunca BOMBA,legea nu a fost respectata.

    Baietii de la CCR ce sa faca si ei,admit in intelepciunea lor si in majoritate,ca aceste completuri sunt ilegal constituite in loc sa declare paragraful ,aliniatul respectiv din lege sau ,in extremis toata legea,ca fiind neconstitutionala pentru ca nu explica foarte clar ce se intelege prin complet specializat.

    Si toate astea ca sa nu uitam ca traim in Romania unde rigurozitatea,logica,inteligenta sunt lucruri numai bune de neglijat pentru ca "merge" si fara ele.
  • +1 (1 vot)    
   sa primvim si partea buna a lucrurilor (Joi, 4 iulie 2019, 11:58)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   Se vor relua si procese de coruptie, in care inculpatii deja au fost achitati in prima istanta...adica Victor Ponta, Sebi Ghita, Draghici (fostul trezoriei PSD) ...acestia au fost achitati in procesele de coruptie de prima instanta, dar procesul nu s-a incheiat ptr ca DNA a facut recurs. In aceasta cauza vor fi judecati din nou de alte complete, specializate pe coruptie...si s-ar putea sa nu mai scape, in mod normal cel specializat ar trebui sa isi faca treaba mult mai bine decat cel nespecializat.
 • -13 (45 voturi)    
  ha (Miercuri, 3 iulie 2019, 19:33)

  Mazeta [utilizator]

  Legal-nelegal, noroc că au fost condamnați. Ce mai contează cum?
  • -21 (27 voturi)    
   bine ca e dragnea la puscarie (Miercuri, 3 iulie 2019, 20:34)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   nu conteaza cum...
   • +15 (21 voturi)    
    cu niste dovezi (Miercuri, 3 iulie 2019, 22:41)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    asa e la psucarie

    acum il faceti martir...

    imi dau seama ca sunteti niste jeguri, niste hotzofili si niste corupti incurabili din acest comentariu!

    hotnews ar trebui sa publice si ipurile... nu m-ar mira sa lucrati prin casa popo(r)ului sau sa aveti toti acelasi IP!
  • +12 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 iulie 2019, 20:35)

   [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

  • +7 (11 voturi)    
   faptul (Joi, 4 iulie 2019, 7:50)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   că o clică de 5 borfași îmbrăcați în blana justiției CCR dă gir scăpării celorlalți borfași care le-au finanțat bunăstarea fizică, nu înseamnă că aceia nu au furat de nu au mai avut unde să ascundă linguri decât prin pereți și picturi prin cimitire. Înseamnă exact ce țipa demagogic hamsterul flaușat încarcerat, imixtiunea politicului în justiție.
   Asta este exact ca în cazul folosirii dovezilor tehnice obținute prin colaborarea cu SRI, să zicem. Ce, hoția nu mai e hoție dacă dovada e pusă la dispoziție de SRI? Nu, că nu vrea hoțul.
   Dacă la tine în Rusia dă Putin un decret că la miezul nopții soarele e sus pe cer, îi bagi la închisoare pe toți care se opun acestei aberații?
 • +16 (28 voturi)    
  Ro tzara in care orice este posibil. Trist. ! (Miercuri, 3 iulie 2019, 19:38)

  Plagarus [utilizator]

  Hotia si faradelegea este bine proptita de institutiile aservite politic.
 • +20 (34 voturi)    
  dar oare in calitate de cetatean (Miercuri, 3 iulie 2019, 20:03)

  trandafil [utilizator]

  nu as putea sa denunt la CEDO acest abuz al CCR. Cred ca este dreptul cetatenilor de a fi protejati impotriva infractorilor, de a fi recuperate pagubele si de a nu plati statul (adica cetatenii) pentru potlogariile acestor insi. Cred ca asta este rolul justitiei si nu deturnarea pe care a lansat-o rudotel.
 • +18 (22 voturi)    
  ??? (Miercuri, 3 iulie 2019, 20:20)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Parca se "lauda" CCR ca orice decid ei nu e retroactiv.
 • +11 (15 voturi)    
  Huliganii, (Miercuri, 3 iulie 2019, 20:46)

  Observatory [utilizator]

  Hotii și Bandiții !
  Faceți și un film , sa cucerească lumea !
 • +13 (17 voturi)    
  pezede+basescu+tariceanu (Miercuri, 3 iulie 2019, 21:24)

  rov [utilizator]

  mare iubire in infractiune...
  Cand astia vor disparea, Romania va fi bine.
  • +1 (3 voturi)    
   Atunci spune in clar PSD in frunte cu... (Joi, 4 iulie 2019, 8:19)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui rov

   +Basescu si Tariceanu, pt ca altfel obtii exact efectul pe care vrei sa-l obtii abati atentia la Marinar si la Iubaret ! :)
 • +10 (14 voturi)    
  Justitia româna (Miercuri, 3 iulie 2019, 21:35)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Principalul stâlp al statului securisto-mafiot, al hotilor, traficantilro coruptiolor si borfasilor. RUSINEEEE!
 • +4 (8 voturi)    
  Si prescriptia ? (Miercuri, 3 iulie 2019, 21:56)

  Andra99 [utilizator]

  Era bine sa ne informati si in ceea ce priveste termenul de prescriptie pentru acesti concetateni, caci de fapt aceasta este miza acestor smecherii procedurale :-(
 • +6 (12 voturi)    
  Habar m-am de drept (Miercuri, 3 iulie 2019, 22:17)

  VARCIOROVA [utilizator]

  O fi decizia CCR legala dar, din punctul meu de vedere, este profund IMORALA
  • -1 (5 voturi)    
   ceva de genul (Joi, 4 iulie 2019, 6:53)

   vall45 [utilizator] i-a raspuns lui VARCIOROVA

   si eu sunt ing. dar simpt ca ceva e rau,sa ajuns prea departe cu tupeul,cred ca ar fi bine sa ne uitam la solutia din rep.moldova
 • +7 (11 voturi)    
  va dati seama (Miercuri, 3 iulie 2019, 22:42)

  liviu_ [utilizator]

  ca asta inseamna amanarea proceselop practic indefinit...
  avem aceste complete specialziate pe X?!
  exista asa ceva?!

  dar na... totul ca sa-si scape stapanii de puscarie
 • -6 (16 voturi)    
  Cei care au nelamuriri sa le intrebe pe (Miercuri, 3 iulie 2019, 23:46)

  xrogo [utilizator]

  madamele Livia Stanciu si Tarcea ce au facut cu completele de 3 si 5 judecatori!
 • +1 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 iulie 2019, 5:57)

  [anonim]

 • +1 (3 voturi)    
  Acuma serios nu banuiesc oare ce va urma? (Joi, 4 iulie 2019, 5:57)

  Ioko [utilizator]

  Măi ăştia de la CCR înţelegem că sunteţi debili mintali şi îi scăpaţi pe ăştia dar pe voi cine o să vă scape?
  Oare înţelegeţi ce va urma după căderea PSD?
  Acuma nu vreau să vă spun cum să vă faceţi treaba dar la puşcărie nu ajungi că eşti prost şi că eşti ticălos aşa că nimeni nu o să vă facă un test a prostiei şi vedeţi că în motivare să nu uitaţi că completurile de 3 sunt ilegale doar cele care NU AU SPECIALIŞTI ÎN CORUPŢIE şi nu toate şi din câte ştiu toate completurile din ţară sunt specializate în corupţie aşa că iarăşi aţi face o ilegalitate care ar aduce un surplus de ani la condamnarea voastră.
  Ne întrebam după ce cade PSD şi vă rezolvă pe voi dacă vor da o lege de genul "TOATE TERMENELE DE PRESCRIPŢIE ÎN CORUPŢIE SUNT ILEGALE ŞI SUNT ANULATE INCLUSIV CELE CARE S-AU PRESCRIS DE PRIN 1990?".....credeţi că numai voi puteţi fi şmecheri?.....NO IA GÂNDIŢI-VĂ DACĂ LE VINE NUMAI O IDEEA CA ASTA CÂTE MAI SUNT ÎN SPATELE EI?
  Măi baieti chiar vreţi să vedeţi cine e mai şmecher în povestea asta?
 • -5 (11 voturi)    
  Demisia (Joi, 4 iulie 2019, 6:18)

  tontu [utilizator]

  Gresala dupa gresala la ICCJ, dar tanti Cristina e de neclintit. Dupa ce a balmaji-o de doua ori cu completele de 5 judecatori, acum a dat-o-n bara si cu cele de 3. Ce ar mai trebui sa faca femeia asta ca sa fie trimisa la plimbare?
  • +3 (3 voturi)    
   nu demisia (Joi, 4 iulie 2019, 9:55)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   anchetarea tuturor care interpreteaza consitutia dupa bunul plac! dormeanu LA PUSCARIE!!!
   aaa, scuze... tovarasul tontu sluga psd se referea la altceva!
 • +4 (8 voturi)    
  Ioi dar astia ori sunt prosti ori sunt prosti! (Joi, 4 iulie 2019, 7:26)

  Ioko [utilizator]

  am o întrebare pentru toţi specialiştii?....dacă în dosarele de corupţie e nevoie de specialişti în corupţie la ccr nu e nevoie de specialişti în corupţie ca să poată să dea decizii pe partea de corupţie.
  cred că înţelegeţi ăştia de la ccr că decizia care aţi dat-o va anula toate deciziile care le-aţi dat voi ăştia de la ccr şi toate sunt ilegale pentru că nu văd nici unul specialist în corupţie în ccr?.....înţelegeţi în ce capcană aţi căzut şi tocmai sunteţi pe cale să vă băgaţi singuri în ilegalitate?

  oare înţelegeţi ăştia de la ccr în ce mizerie vă afundaţi iar dacă cineva vă va lua la bani mărunţi ce se va întâmpla cu voi în special cei care aţi votat constant acele ilegalităţi ca să nu mai spunem că sunteţi pe cale ca chiar voi să spuneţi că aţi făcut ilegalităţi pentru că nu veţi mai putea să spuneţi că numai cei care îi condamnă trebuie să fie specialişti în corupţie iar ăilalţi nu e nevoie că pot lua decizii şi fără să fie specialişti pe partea de corupţie?

  exista vreunul în ccr specializat pe corupţie ca să poată să ia decizii pe partea de corupţie iar dacă nu există ce aţi făcut în ultimii trei ani măi băieţilor de la ccr?
  • +3 (3 voturi)    
   slugile (Joi, 4 iulie 2019, 9:57)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ioko

   psdiste ti-au dat minus

   si mai e o problema
   aceasta decizie deschide cutia pandorei pentru ORICE proces penal!
   exista complete specializate in violuri?! in omoruri de gradu 1, 2, 3, talharii, furturi etc etc etc!!
   este o decizie nemaivazuta si extrem de idioata care poate ingenunchia TOTAL sistemul de justitie!
   sa nu mai vb ca iliescu si pretinii sunt liberi... ma indoiesc ca exista complete specializate in genociduri!
 • +4 (6 voturi)    
  Nu prea ii duce capul (Joi, 4 iulie 2019, 8:02)

  Ioko [utilizator]

  Întrebăm şi noi aşa că dacă trebuie să fi specializat pe partea de corupţie nu se aplică la toţi cei care sunt în toate instituţiile ca să poată să ia decizii pe partea de corupţie şi putem să începem cu SECŢIA SPECIALĂ şi să continuăm ca să nu mai spunem de CSM sau alte instituţii?
  Avem o întrebare, Iordache e specializat pe partea de corupţie iar dacă nu credeţi că toate legile făcute de el şi toţi ceilalţi sau deciziile luate de toţi cei care au fost pe funcţia de MINISTRU JUSTIŢIEI mai sunt valabile?
  Vreţi să vedeţi cum tot ce aţi făcut în ultimii trei ani se duce de râpă?
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 iulie 2019, 9:04)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Pai si ce e nou in asta??? mai mira pe cineva? (Joi, 4 iulie 2019, 10:26)

  valentin10 [utilizator]

  Asta ar fi culmea sa mai fie asta o stire interesanta? Pai ne-am obisnuit mai nene ca numai tampenii si mizerii sa se intample in tara asta?...daca se intampla ceva bun m-ar fi mirat...pai Romania e raiul infractorilor si sarlatanilor, interlopilor si teparilor...si atunci normal ca se intampla numai tepe,infractiuni atunci...
 • 0 (0 voturi)    
  curtea constitutionala!!! (Joi, 4 iulie 2019, 12:52)

  yura [utilizator]

  intamplator sau nu de decizia curtii constitutionale de ieri cei mai mari beneficiari sunt ...psd=alde!!!oare nu trebuie u referendum ca sa ne spuna poporul roman daca actuali judecatori de la cc nu ar trebui sa se ""odihneasca""la racoare pe o perioda de cca>15-20ani!!!ce au facut ieri duce romania cu 15-20de ani in urma!!!!asa ca.....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by