Ambasadorul României în Ungaria, convocat la Ministerul ungar de Externe pentru a da explicații despre incidentele de la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, a refuzat să se prezinte și "a refuzat dialogul într-un mod fără precedent în diplomaţie", a declarat vineri, la Budapesta, Levente Magyar, secretarul de stat din Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, responsabil de relaţia cu Parlamentul, scrie agenția ungară de presă MTI. De asemenea, oficialul ungar a subliniat că "Ungaria aşteaptă din partea României să investigheze temeinic acest caz ruşinos şi să ofere o explicaţie credibilă cu privire la modul în care au putut avea loc aceste evenimente".

HotNews.roFoto: Hotnews

Secretarul de stat a subliniat că după ce joi seara "extremiştii români au devastat cimitirul militar maghiar şi a avut loc o provocare anti-maghiară", Guvernului României i s-a transmis o notă de protest, iar mai târziu ambasadorul României a fost convocat la minister, însă a refuzat, invocând "un ordin venit de la centru" și, "lăsând la o parte orice fel de curtoazie sau prietenie".

"Pentru Ungaria este, în continuare, primordial să aibă o relaţie corectă şi bună cu România, astfel încât maghiarii şi românii să poată convieţui în pace în Transilvania. De aceea, în ultima vreme am făcut compromisuri serioase, având în vedere mereu ce anume serveşte cel mai bine scopului ca maghiarii transilvăneni să prospere în locul lor natal", a mai susținut secretarul de stat, citat de MTI.

Potrivit secretarului de stat, acum se pune întrebarea ce se va întâmpla în continuare, intenţia României de a construi relaţii bune fiind pusă sub semnul întrebării.

De asemenea, oficialul ungar a susținut că joi, la Valea Uzului, forţele de ordine din România "au privit pasive la profanarea mormintelor", iar "atacatorii români aţâţaţi au lovit în protestatarii maghiari paşnici". Oficialul ungar a mai spus că se ştie despre existenţa a trei sau patru răniţi uşor.

Levente Magyar a subliniat că "Ungaria aşteaptă din partea României să investigheze temeinic acest caz ruşinos şi să ofere o explicaţie credibilă cu privire la modul în care au putut avea loc aceste evenimente".

CITEȘTE ȘI: